Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.07.2011 15:20 - Трите (мал)шанса на Българското национално освободително движение
Автор: anonymousbulgaricus Категория: История   
Прочетен: 23016 Коментари: 74 Гласове:
17


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Имал ли е възможност българския народ през 19 век да се освободи сам от Османско владичество? Този въпрос често се задава в популярни дискусии в интернет и не само. Често групата на "българофобите" обяснява какви сме сега с разни наследени стериотипи от онова време свързани с това, че българите били "покорни глави", че постоянно се "предавали", карали и разединявали, че даже едно въстание като хората не могат да проведат та се наложило някой друг да лее кръв да ни освобождава, пък после ние неблагодарници безподобни сме се отвърнали от него.... Всеки е виждал, чувал, чел, а може би понякога си е мислел така. Да оставим простия исторически факт, че като изключим особения случай с черногорците няма нито един народ попаднал в рамките на Османската империя, който да се е освободил сам, без външна намеса. Самият крах на Османската империя и създаването на модерната турска държава също става в резултат на външна по своята съшност намеса, свързана със загубата на Първата световна война.
Както казах, ще оставя този факт и предварително ще кажа, че българския народ е "освободен" технически от други, причината за неговото освобождение е в жертвата и саможертвата на няколко десетки невинни българи и български въстаници в рамките на Априлското въстание. Провокираното в 4 революционен окръг насилие над мирното население и начин на провеждане на въстанието са истинската причина за последвалите дипломатически и военни действия, в резултат на които се възстановява българската държавност в рамките определени от Берлинския конгрес. Т.е. отговорът е еднозначно и категорично положителен - да! Българите сме се освободили сами, за наше съжаление руското оръжие не се оказва на достатъчна висота, а руските интереси надделяват при конкретния акт на създаването на българската държава и затова освобождението не се случва по желания и предвиден от Великите сили начин, за което страдаме и до днес, но тове е една друга тема.

Въпреки това - имало ли е възможности, шансове и въобще надежди за напълно самостоятелно освобождение? Правя предварителната уговорка, че няма да засягам ранните опити и планове на Софроний, Мамарчев, Замбин, Никсолаев и Селемински, защото макар и добри те са твърде ранни като етап и организационни възможности, като степен на национално съзнаване и готовност за освободителни действия. Независимо от това те са важен етап и безспорно резултатите от тяхната дейност е била и ползвана в последствие, както в дипломатическите опити на българите, така и в пряката организация на национално освободителното движение. Няма да засягам и най-масовите анти-османски прояви на българите - нишките и видинските бунтове, тъй като те са преди всичко икономически и от гледна точка на желанието на въстаналите българи да си запазят статуквото от преди реформите в Османската империя, даже са малко "назадничави". Независимо от наличието на водачи като Иван Кулин, Цеко Петков, Димитраки Петрович и т.н. идеята за национално освобождение е далеч от каквито и да е било шансове за реализация.

Правя и още една важна уговорка - българската народност в 19 век е най-голямата християнска такава на Балканите. Нейният географски обхват е от цялото долно течение на Дунав (до вливането му в Черно Море) до Одринско, Беломорска Тракия, Тесалия на юг, почти до Адриатическо море на запад. Желанието на радетелите за българско национално освобождение винаги е било програма максимум. Независимо от обхвата на действията на съответната революционна акция във своите виждания те са си представяли освобождаването и създаването на българска държава покриваща териториите, в които българската диаспора е мнозинство. Проблемът, който поражда този план и това широко разпространение на българското население е, че за разлика от Гърция, Сърбия, Черна гора, Кипър, Босна и Херцеговина, където има относително по-дълги и ефективни въстанически действия, причината за това е свързана с характера и обхвата на въстаналите територии. Те са обикновено трудно достъпни от географска гледна точка анклави с относително слабо присъствие както на османски военни сили, така и на ислямски колонисти. Българската демографска територия не предлага такива лесно защитими анклави нито от гледна точка на географско положение, нито от гледна точка на гъстота и брой на гарнизони и тюркски етнически елемент - турци, гагаузи, татари, черкези и т.н. в добавка и едно достатъчно на брой за рекрутиране на башибозук помашко население.

При такива изходни условия за какви шансове може да говорим? Всъшност, доколкото е имало такива - те са били три и трите, поради историческа случайност и превратности на съдбата се превръщат в малшансове.

1. Георги Стойков Раковски - няма да се спирам надълго и нашироко върху биографията на този наш национален герой, чието име и дейност за съжаление са достатъчно обществено непознати, а образът му подходящо иконографски клиширан. Обичайното клише и изречения отнесени към него са - основоположник на организираното национално освободително движение, бунтовете в Браила, Горски пътник, Дунавски лебед, Първа българска легия, четническа тактика..... плюс минус някой още детайл от пребогатата му и бурна биография и толкоз. Какво обаче е по-важното!
Раковски е първият и последен българин, който в рамките на краткия си живот успява да съчетае нужните качества, воля, енергия, ресурс, идеологически, исторически и международен смисъл, подчинявайки ги за целите на националното освобождение на България. Преминал през бунтовната си младост, митарствата из цяла Европа, опознаването на нейната история, традиции, съвремие и политически тенденции, родственик и познат на всички влиятелни и възродени българи, надарен с безспорни качества на лидер той не просто формулира различни планове за българското освобождение, но постоянно работи за тяхната реализация, включвайки все повече и повече българи към тях, създавайки онази тревожна и желана среда, в която и свръхбогатите и влиятелни чорбаджии и бедните овчари да пожелаят не просто да се освободят, но и да дадат своята лепта за целта. Естествено целта тук не е да идеализирам в друга степен и без това непознатия образ на Раковски, създавайки нови грешни представи за него. Някои изследователи го упрекват, че не е надраснал четническата тактика и го поставят в някаква форма на опозиционост спрямо по-късната комитетска тактика на Левски. Такова механично разделение е не само невярно, но и вредно за разбирането на национално-освободителния процес. Какво всъшност прави Раковски и защо неговата личност е шанс, а смърта му е малшанс за българското национално освободително движение. През целия последен етап от живота си след Кримската война той всячески се фокусира върху следните основни цели:
1. Идеологическа подготовка на българското национално освобождение в това число подплатена и с нужната исторически и националистическа пропаганда, чрез печатните издания, които прави;
2. Обединение на всички възрожденски слоеве на българите в защита на тази цел и създаване на вътрешна революционна среда;
3. Ресурсно обезпечаване на национално освободителното движение;
4. Военна подготовка и създаване на мобилизационен и команден корпус за изграждане на национална българска армия;
5. Политическа организация на национално освободителното движение;
6. Международна легитимация и признаване на национално освободителното движение и неговото политическо ръководство за легитимни както сред балканските държави, така и сред Великите сили.
7. Създаване на модерни национални символи - герб, знаме, печат, военна униформа и т.н.
Никъде Раковски не е казвал, че е против създаването на комитети, никъде не е казвал, че е против вътрешно въстание. Приписваната наивност на неговия стратегически план за създаването на полк от 1000 души, който да се превърне в гръбнак на 500 000 армия, от която 100 000 добре въоръжени, с отвоюване на територията на България от Дунав до Предбалкана е нищо повече от творчески разработен и приложен съобразно фактическата обстановка (осъвременен) план за освобождение, който познаващия българската история Раковски взаимства от въстанието на Петър и Асен. Не случайно полкът е трябвало да се движи по билото на Стара планина, но да бъде обезпечен и чист излаз на Дунав - първо защото от двете страни на Стара планина населението е изцяло българско, то е наследник на дервенджийско и войнушко население и има друго самочувствие, това е люлката на българското стопанско и духовно възраждане, а старопланинските проходи от стратегическа гледна точка са все така непревземаеми и трудно преодолими кавито са били преди 500 и 1000 години. Свободен Дунав означава възможност за приток на нови сили, оръжие, всякаква друга необходима помощ...
За авторитета на Раковски говори и факта, че той с лекота, с която той дори събира средства за финасиране на своята дейност. Независимо дали става въпрос за българите в Браила, Виена, Одеса, Букурещ и т.н. всеки е давал с лекота своята лепта за делото. Търговци като Гешоглу, Райнов, Паница, Михайлов, княз Богориди, Миронович, Тошкович, Палалузов и т.н. дават хиляди жълтици за издръжка на Първата Българска легия, лично неговия идеен предшественик д-р Селимински идва от Букурещ, за да донесе събраните от там пари. На призива на Раковски за съвместни освободителни действия откликват не просто млади и просветени българи, но и легендите на българската съпротива срещу османците - дядо Ильо Малашевски, кнезовете Иван Кулин и Цеко Петков, Дядо Жельо войвода, само смъртта и разбиването на четата му пречи и на другата легенда Ангел войвода да дойде в Белград. Сред събралите се там по призива на Раковски българи има хора от всички краища на българската диаспора, в рамките и извън Османската империя.
Интересно е да се отбележи, че освен че поема цялата издръжка на това множество, опитва се да го въоръжи с модерно австрийско оръжие и да му подготви униформа, така че да добие истински облик на нова българска войска, Раковски хич не се колебае да влезе и в преки военни действия. Къде и как се е учил за полеви командир не е ясно и никога не ще стане, но нито се колебае, когато е необходимо да поеме самостоятелно командването на подчинените му сили и да ги поведе към успешни атаки.
Неуспехът на Легията, предизвикания от сърбите конфликт между него и дядо Ильо и разделянето на събраните българи между двамата, дребния ми леко забавен от днешна гледна точка спор с Богориди за това кой от двамата да е княз на свободна България, кражбата на събраните за Легията пари по никакъв начин не сломавят Раковски. Напротив, този опит му дава ясна представа за възможностите и перспективите за подкрепа на българско въстание от страна и на съседна Сърбия, но и изключително ценен кадрови ресурс от опитни и добили опит в борба с османците българи. 

За далеч по-неосветената вътрешна подготовка в това време говорят много и различни факти - на първо място, очевидно Раковски е първият, който прави първата обиколка в България. Опиращ се на познанията си сред българските възрожденци и на знанията за българските чети и хайдути, той обикаля България, за да ги намери, срещне с тях и да ги убеди да се включат в организирано национално освободително движение. Запазеното в спомените на Христо Македонски, свидетелство как Раковски, представящ се за търговец го намира в горите край Рилския манастир и продължава пътя си в търсенето на Ильо войвода (там разбира, че Стоимен войвода е вече убит) е само един от примерите, който Левски по-късно ще последва. Пак от Христо Македонски знаем, че Раковски е пращал малки чети от 5-6 човека, които да ходят в различни маршрути, да набират информация, да се срещат с българи и да ги подготвят за въстание. Не знаем и никога няма да разберем кои други воеводи, освен Стефан Караджа, Панайот Хитов, Филип Тотю, Хаджи Димитър, Христо Македонски, Жельо войвода и колко пъти са влизали в България. До къде са ходили и с кого са се свързали, но е факт че революционния кипеж сред българското население в периода 1862-1868 г. е в пъти по-висок от този през Априлското въстание. Хаджи Ставри, Никола Стефанов, Коста Ефтимов - Наполеона, Иван Марков, Теодораки Ряховчанина, Панайот Хитов през 1862 г. извеждат различни по големина чети (до 150 души), очаквайки реализацията на плана за навлизане на събраните в Сърбия българи по билото на Стара планина. 
Йерархизацията на четническия институт и създаването на структура, фактически може да се приеме макар и условно за първия боен устав на българската армия. Тази йерархия е видно, че се запазва дори след смъртта на Раковски, а след това и след смъртта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Не случайно Левски пише първите си писма с идеите си да се впусне в ново поприще до Панайот Хитов - главен войвода, а той само байрактар или трети воевода. Не случайно, независимо от издигналия се авторитет на Левски, Панайот Хитов, въпреки критиките му ще продължи да запазва автономност в действията си. Тази автономост ще се прояви и по времето на Христо Ботев и в отношението на всички големи войводи и съратници на Раковски към Гюргевския комитет и Априлското въстание. Същото спазване на респект и йерархия ще видим и при малко познатото днес участие на българските воеводи, които с лекота сформират чети от по над 200 до 1000 души за участие в Сръбско-Турската и Руско-Турската войни. Там те ще участват организирано и ефективно в битките както с редовна армия, така и с прочистването и защитата на българското население от башибозуци и банди. 

Раковски, със своя живот, организационна дейност, перспективно мислене, харизма, гъвкавост, публицистика, международни контакти за едно десетилетие успява да обедини почти всички прогресивни сили на българското общество през този период и да постави на дневния им ред освобождението на България - самостоятелно и със собствени усилия. Успява да постави началото на българската армия, да създаде вътрешна структура, на която Левски по-късно ще стъпи, да подготви политическо ръководство, да начертае стратегически военен план, да дава личен пример в боеве с врага, да представлява неоспоримо българския народ пред чуждата дипломация, да създаде символите на освободителното движение и бъдеща България, да създаде цяло поколение от революционери и интелектуалци, да създаде усещането, че невъзможното е възможно, да мисли за такива неща като лекари за армията, карти, бинокли, снаряжение, пароли и т.н.... и точно в разгара на този революционен кипеж и преди реализацията на този първи и най-голям шанс за успешно освобождение без чужда намеса...... да умре едва на 46 години. Иронията на съдбата е, че се спасява от 2 смъртни присъди, от куршуми, затвори, заточения, хайдушки живот и всякакви преки рискове за живота му, за да си отиде повален от туберколоза....


Поради дължината, която се получи този пост, следващите части от него ще бъдат пуснати в последствие...



Гласувай:
17



1. анонимен - Нямали сме никакви шансове сами да ...
30.07.2011 14:36
Нямали сме никакви шансове сами да се освободим от турците. Винаги са смазвали всяко наше непокорство и всеки бунт с желязна ръка. Винаги са били много силни,щом са стигнали чак до Виена и няколко пъти са нанасяли унизително поражение на огромната руска империя. Винаги са ни побеждавали при всеки конфликт. Нито веднъж(като гърците и сърбите) не сме се освобождавали от тях поне за 1 месец само. Храбри и добри войници са,а ний сме слани и страхливи. Руско-турската война и Освобождението ни е една чиста случайност.Благоприятна международна конюнктура за кратък период от време. Без намесата на Русия сме нямали никакъв шанс сами да се освободим от турците.Нещо повече,в градовете ни е преобладавало турското население,което се изселва след 1878 г. По сегашните международни правила,на когото е населението негова е територията. А след като ни завладяват,турците по тези земи стават много повече от българите и фактически тая страна вече е била де факто тяхна.
цитирай
2. анонимен - Хайде сега нови митове! Как ще се ...
30.07.2011 18:36
Хайде сега нови митове! Как ще се освободят сами. Отделно не си ли чел какъв пройдоха е бил Раковски дето е харчел събраните пари, за да си прави униформи и скъпи костюми и се е изживявал приживе като княз! Бил е и дервиш и само е обикалял насам натам пари да дрънчи от сърби, гърци, руснаци, власи, турци и българи, а после ги е плюел и лъжел!
цитирай
3. anonymousbulgaricus - Нямали сме никакви шансове сами да ...
01.08.2011 09:32
анонимен написа:
Нямали сме никакви шансове сами да се освободим от турците. Винаги са смазвали всяко наше непокорство и всеки бунт с желязна ръка. Винаги са били много силни,щом са стигнали чак до Виена и няколко пъти са нанасяли унизително поражение на огромната руска империя. Винаги са ни побеждавали при всеки конфликт. Нито веднъж(като гърците и сърбите) не сме се освобождавали от тях поне за 1 месец само. Храбри и добри войници са,а ний сме слани и страхливи. Руско-турската война и Освобождението ни е една чиста случайност.Благоприятна международна конюнктура за кратък период от време. Без намесата на Русия сме нямали никакъв шанс сами да се освободим от турците.Нещо повече,в градовете ни е преобладавало турското население,което се изселва след 1878 г. По сегашните международни правила,на когото е населението негова е територията. А след като ни завладяват,турците по тези земи стават много повече от българите и фактически тая страна вече е била де факто тяхна.

Зависи кога и за какво става въпрос. Първо по периоди - след битката при Анкара, практически българската държава продължава да съществува като автономна територия, а българските владетели участват пряко във войната между синовете на Баязид за възстановяване на Османската империя. В София и софийско имаме пълна автономия до времето на Мехмед Фатих. Същото е горе долу и в пернишко, възможно е да го е имало и на други места. Чипровското въстание е достатъчно продължително. Нишките и Видински бунтове също (не са имали за цел освобождение, за съжаление). Гърция и Сърбия, както казах, въстанията са на територии анклави лесни за защита и затова задържат малко по-дълго. Те си остават до 1912 г. в анклавите - само Сърбия се увеличава малко през 1878 г. с 14 нахии в Нишко. Писах за стратегическия проблем, който поражда демографската и географска среда за българите, за да може да се освободят сами. Няма такова нещо - българите са най-добрите бойци на Балканите и това е исторически факт.
цитирай
4. anonymousbulgaricus - Хайде сега нови митове! Как ще се ...
01.08.2011 09:40
анонимен написа:
Хайде сега нови митове! Как ще се освободят сами. Отделно не си ли чел какъв пройдоха е бил Раковски дето е харчел събраните пари, за да си прави униформи и скъпи костюми и се е изживявал приживе като княз! Бил е и дервиш и само е обикалял насам натам пари да дрънчи от сърби, гърци, руснаци, власи, турци и българи, а после ги е плюел и лъжел!

Мислех да спомена в поста, че Раковски бидейки осъзнал се като водач на българското национално освободително движение и представялващ го пред трети страни ясно е съзнавал, че трябва да обезпечи съответната си лична представителност. По време на Легията наистина си шие специална военна униформа (на късния етап, има свидетелство че по време на боевете в Белград, когато на позицията идва сръбския крал, той го среща не с униформа, а с обикновени дрехи). Свидетелството за пищната му униформа е от австрийския представител, който е един от дипломатите пратени, за да оправят конфликта между Сърбия и Османската империя и пред когото Раковски се е опитвал да постави "българския въпрос", облечен вече във въпросната униформа. Т.е. по време на легията се ушива една униформа и един костюм - с него впоследствие ще го видим и в Гърция, където е пратен по заръка на сръбския крал да сондира възможността за балканско единство и федерация срещу османците. Панйот Хитов твърди, че в 1866 г., в края, когато тежко болен ходят до Одеса и там му дават пари, с които Раковски наел файтон и ходил представително след това да Букорещ и т.н. Въпреки, че самия Раковски му обяснява защо, Хитов, който се стреми да се изкара в спомените си по-важен от това, което не, не че не е бил достатъчно важен, неглижира и Раковски и Ботев и Левски и Гюргевските революционери, а и някои други хайдушки воеводи като дядо Ильо и Симо Соколов. В края на живота си пак по сведения на Хитов, Раковски бил доста изнервен и болестта и невъзможността да работи го е водила до конфликтно поведение - възможно е! Но това не го прави пройдоха и т.н. квалификаци!!!
цитирай
5. anonymousbulgaricus - Още два много важни факта: 1. В ...
01.08.2011 09:48
Още два много важни факта:
1. В тефтерчето на Левски е записано, че е дал мисля 90 гроша за униформа. Описанието на тази униформа, което е дадено, копира едно към едно описанието, което имаме за униформата на Раковски. Т.е. самият Левски (според свидетелствата на Хитов - Раковски хем му го бил препоръчал за байрактар, хем на другия ден категорично забранил да му е байрактар, ама Хитов сам си решил и въпреки Раковски го направил). Факт е, че при разделянето на българите, провокирано от сърбите, Левски тръгва с Ильо войвода, но също е факт, че точно Раковски го препоръчва за байрактар и очевидно Левски е получил от него контактите с вътрешните съратници на Раковски, от които почва да гради ВРО. Също е очевидно, че чрез униформата, с която Раковски се е отличавал като военен водач на българите е търсел и тази приемственост.
2. Знамето на Раковски - от първата легия знамето е взето от воеводата кнез Иван Кулин. Когато години по-късно прави чета в Зайчар има един огромен конфликт между него и сръбски офицер, породен от знамето, което той развява и декларира, че с четата си са българи. По време на Втората легия, българите отказват да се закълнат пред сръбското знаме и си искат своето знаме - светиня! Това е знамето на Раковски и едва, когато то е донесено те се кълнат в него. Същото знаме остава при сърбите и през 90 г. на 19 в. (вече след сръбско българската война и все по-яркия сръбско-български антагонизъм) сръбски националисти го унищожават. Но това знаме - изправен лъв на зелен фон, със стъпкано в краката турско знаме и надпис "Свобода или смърт" става модел за почти всички революционни знамена в последствие!
цитирай
6. merlin68 - "Българите сме се освободили ...
01.08.2011 23:45
"Българите сме се освободили сами, за наше съжаление руското оръжие не се оказва на достатъчна висота, а руските интереси надделяват при конкретния акт на създаването на българската държава и затова освобождението не се случва по желания и предвиден от Великите сили начин, за което страдаме и до днес"

И кога сме се освободили сами? А що ще рече "за наше съжаление руското оръжие не се оказва на достатъчна висота"? И какъв ще да е бил "желания и предвиден от Великите сили начин" за освобождението ни?
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Какво точно не стана ясно този път. ...
02.08.2011 08:57
Какво точно не стана ясно този път. Прочети целия абзац и е много вероятно да разбереш какво съм имал предвид под "българите са се освободили сами". Може да си самоцитираш и Вазов с "нека таз свобода да ни бъде дар.." адресирано към войнстващите русофили по негово време (нищо, че самия той е русофил също, но е повече българин). За руското оръжие какво да ти кажа, и това ли не си чел, то руснаците поради калпаво командване едва не губят войната, но за тяхно щастие поради калпаво командване османците я самогубят. Та османците от зверове, благодарение на сътворените от руските генерали глупости стават герои в очите на Европа във военно отношение... За начина предвиден от Великите сили също ли не си чел - има го написано и в протоколите на Цариградската конференция и в тайните протоколи подписани от Русия и Австро-Унгария и Русия и Англия пред началото на войната. За съжаление Русия решава да прави други разни неща, което води до съответната международна реакция опредметена в решенията на Берлинския конгрес.

Т.е. от гледна точка на причините довели до освобождението ни - българите сме се освободили сами, или по-скоро ни е освободила "лудостта" на Бенковски и глупостта на Митхад паша при потушаването на въстанието в 4 Революционен окръг.

Темата е фокусирана върху шансовете на българите от този период да се самоосвободят поне донякъде и фактически и ако има какво да кажеш по нея - ще съм благодарен.
цитирай
8. merlin68 - Първо, за съжаление българите не са ...
02.08.2011 13:20
Първо, за съжаление българите не са се освободили сами, и това е факт, който ти както и да сучеш не може да промениш - фактите са упорито нещо.
Второ, това, че западноевропейски историци наричат руско-турската Освободителна за нас война, войната на едноокия и слепия, не означава, че ние като освободени(демек спечелили от тази война), трябва да сме съгласни с подобни определения. Това е все едно теб да те бият и аз да дойда да ти помагам, след като прогоня нападателя ти, ти да започнеш да ми обясняваш, че ако съм бил ударил еди как си и съм се бил дръпнал еди как си, нямало да ми счупят носа. След подобен коментар може да счупя и твоя нос.
Трето, не "благодарение на сътворените от руските генерали глупости", а благодарение на политиката подкрепяща османците, те стават герои в очите на Европа. Като казвам Европа, нямам предвид редицата големи общественици изразили подкрепа към българската кауза, а политиците на западните държави.
Цитирам по памет: "По-добре да бъдат избити 100 000 българи, отколкото ние да си развалим отношенията със султана" - Дизраели
"Не бих жертвал и един пруски войник за тези конекрадци отвъд Дунава" - Бисмарк
И цитатите могат да продължат доста в този смисъл!!!
Четвърто, за Цариградската и за Лондонската конференции, съм чел достатъчно, сигурно и ти си чел, и се чудя защо лъжеш? Решенията от тези конференции, са подписани от великите сили, но не и от Високата порта. Именно това дава основанието Русия да започне тази освободителна за нас война. Ще спомена също, че Англия въпреки, че подписва решенията и на двете конференции, тайно съветва султана да не ги приема.
Върху каквото и да е фокусирана темата, не ти дава правото да лъжеш, а ти въобще не се притесняваш да го правиш и това не ти е за пръв път!
цитирай
9. anonymousbulgaricus - Първо не четеш, второ отправяш п...
02.08.2011 14:00
Първо не четеш, второ отправяш персонални квалификации, трето това дето го пишеш няма нито връзка с написаното от мен, нито с историческите факти, нито с каквато и да е реалност. Освен това не е и по темата. За това, че лъжа, за твое огромно съжаление всичко написано и казано от мен е лесно проверим факт и ще трябва доста да се потрудиш, за да докажеш обратното. Освен това се опитваш и да ми вкараш и думи и съждения, каквито въобще не съм правил.

А за това, че сме се освободили сами - пък трябва малко повече мисъл. Ако го нямаше Априлското въстание и поставянето на Българския въпрос в съответния контекст българска държава нямаше да има до 1918 г. в най-добрия случай! Къде съм казал, че Османската империя е подписала протоколите на Цариградската конференция и какво общо има тя (освен че е обект) на протоколите между Австро-унгария и Русия и Русия и Англия също не ми е ясно.

Освен това не се сещам Дизраели или Бисмарк да са водили руски военни съединения и да са губили при Плевен, при Ловеч, при Стара Загора в Кавказ, че да ми ги цитираш. Само глупостта на Сюлейман, съчетана със съперничеството между тримата водещи европейската война османски паши и героизма на същите тия българи на Шипка са причината некадърно проведената кампания на един блестящ стратегически план да бъде поставена пред пълен провал, а заедно с това и войната.

Пак да кажа, това е последното отклонение, което ще допусна от темата и последния път, в който ще търпя квалификации към автор, независимо кой и какъв е в тази тема. Ако имаш да кажеш нещо по нея - пиши, ако искаш да развиваш почиващите на неясно каква фактология свои тези - имаш си блог, напиши пък да покоментираме.
Че то тъй доста лесно - направил някой нещо, потрудил се, дал нещо от себе си, събрал данни информация, написал и идва бай мерилин дет и дума няма написана и почва да дава оценки от последна истанция...Разбирам да бяха по темата и да допринасяха нещо за съдържателна дискусия и изясняване на пропуски, грешки, допълване на информация, а то... все неща вън от темата и вън от контекста и извадени от него!
цитирай
10. merlin68 - Първо, колкото и малко да чета, то е ...
02.08.2011 14:55
Първо, колкото и малко да чета, то е достатъчно, за да схвана добре манипулациите които се опитваш да прокараш.
Второ, ти какви, общи ли квалификации искаш да правя? Може би трябва да каже, мале, какви лъжци и неблагодарници сме ние българите. Такова нещо обаче няма, има автор пишещ лъжи има и персонални квалификации към него!
Трето, ТОВА, ЧЕ САМИ НЕ СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ Е ФАКТ! Това, че Априлското въстание е предизвикало процеса, а в последствие и войната между Русия и Турция, която ни освобождава е съвсем друго нещо!
Четвърто, подобни квалификации към руските генерали донесли свободата на България са неуместни!
Пето, цитатите на Дизраели и Бисмарк, съм упоменал точно за какво ги давам, ако не схващаш това, то проблемът ти е нерешим.
Шесто, след като Османската империя не подписва решенията на горе посочените конференции, то е ясно, че подобно решение на въпроса е невъзможно, ИМЕННО ТОВА ПРЕДИЗВИКВА ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА. А след като подобно решение е невъзможно, защо ни го навираш? Защото се опитваш да манипулираш, че руско-турската освободителна война е била излишна, един вид самоинициатива на руснаците да сложат ръка на проливите. Само, че против манипулациите си има факти, един от тях е, че благодарение на тази война България отново я има, а руснаците не овладяват проливите (което не означава, че не биха ги овладели, ако можеха).
цитирай
11. anonymousbulgaricus - Леле, то бива русофилство, бива, ...
02.08.2011 15:43
Леле, то бива русофилство, бива, ама това и дядо Драган Цанков в най-русофилските си години не го е правил. То не е и русофилство де, ама това е друга тема.

Дума не съм казал, а вече манипулирам, вече квалифицирам руско-турската война и какво ли още не, а най-вече па правя неуместни квалификации за някакви генерали.

Да се сещаш, че времето за което пиша предхожда с повече от 10 г. руско-турската война и всякакви мисли и идеи в тази посока и третира една съвсем друга тематика. Вместо да ми говориш за руските генерали, част от които са откровени некадърници и като такива са санкционирани и от руското командване, не мислиш ли че е далеч по-неуместно да пишеш тия дивотии в тема посветена на Раковски и българското национално освободително движение.

Отделно каква е връзката между неподписването на протокилето от Османската империя и протоколите между Великите сили....А къде съм казал, че руско-турската война е излишна при условие, че първото ми изречение е, че нито един народ в Османската империя не се е освободил без външна намеса....

На тва му се вика скачане на абразурата, въпреки че никой не стреля. Споко, Руско-турската война е достатъчно осветена и какво правят руските, османските генерали и как я водят и какви интереси се гонят и отстояват от всички страни в нея също. Нямам намерение да се занимавам с нея, още повече, че темата е твърде спекулативно и некадърно подхващана всяка година около трети март. Обещал съм да пиша за шипченските битки и май му идва времето, че и датите идват, но това е в съвсем друг контекст и повод и няма общо с политическите реалности и интереси на участниците в този конфликт, а от гледна точка на военна история и военна стратегия.

Та забрави, ако ли можеш, малко за трепетното ти русофилство не е в темата и е доста неуважително спрямо Раковски (виден русофоб) и делото му да я пълниш с такива коментари. Дори за русофобството му не говоря, просто не е тема.
цитирай
12. anonymousbulgaricus - Първо, колкото и малко да чета, то е ...
02.08.2011 15:45
merlin68 написа:
Първо, колкото и малко да чета, то е достатъчно, за да схвана добре манипулациите които се опитваш да прокараш.
Второ, ти какви, общи ли квалификации искаш да правя? Може би трябва да каже, мале, какви лъжци и неблагодарници сме ние българите. Такова нещо обаче няма, има автор пишещ лъжи има и персонални квалификации към него!
Трето, ТОВА, ЧЕ САМИ НЕ СМЕ СЕ ОСВОБОДИЛИ Е ФАКТ! Това, че Априлското въстание е предизвикало процеса, а в последствие и войната между Русия и Турция, която ни освобождава е съвсем друго нещо!
Четвърто, подобни квалификации към руските генерали донесли свободата на България са неуместни!
Пето, цитатите на Дизраели и Бисмарк, съм упоменал точно за какво ги давам, ако не схващаш това, то проблемът ти е нерешим.
Шесто, след като Османската империя не подписва решенията на горе посочените конференции, то е ясно, че подобно решение на въпроса е невъзможно, ИМЕННО ТОВА ПРЕДИЗВИКВА ОСВОБОДИТЕЛНАТА ВОЙНА. А след като подобно решение е невъзможно, защо ни го навираш? Защото се опитваш да манипулираш, че руско-турската освободителна война е била излишна, един вид самоинициатива на руснаците да сложат ръка на проливите. Само, че против манипулациите си има факти, един от тях е, че благодарение на тази война България отново я има, а руснаците не овладяват проливите (което не означава, че не биха ги овладели, ако можеха).

цитирай
13. anonymousbulgaricus - "Българите сме се освободили ...
02.08.2011 15:47
merlin68 написа:
"Българите сме се освободили сами, за наше съжаление руското оръжие не се оказва на достатъчна висота, а руските интереси надделяват при конкретния акт на създаването на българската държава и затова освобождението не се случва по желания и предвиден от Великите сили начин, за което страдаме и до днес"

И кога сме се освободили сами? А що ще рече "за наше съжаление руското оръжие не се оказва на достатъчна висота"? И какъв ще да е бил "желания и предвиден от Великите сили начин" за освобождението ни?




Чакай да ти ги цитирам в обратен ред коментарите, че ще вземеш обиден от предполагаемо лошото ми отношение към заветната Русия да си ги изтриеш и да заприлича, че си говоря сам, пък и е хубаво такива неща да бъдат четени, за да се види докъде и как е стигнало това вредно поклонство към чужди за страната и интересите на народа ни държави...

А, поне си схванал, че Априлското въстание и международната реакция на потушаването му са предизвикали последвалите събития довели до фактическото възстановяване на българската държавност е някакъв напредък. Поздравления!
цитирай
14. merlin68 - Аз съм схванал много неща и едно от ...
02.08.2011 16:53
Аз съм схванал много неща и едно от тях е и манипулативността ти. Значи казваш излишно и яростно русофилство изразявам, даже за чуждоплоконичество намекваш. Първо, аз наистина съм русофил, защото руският и българският народ са братя, както по кръв, така, и по език, вяра, и култура. Освен това Русия е основният фактор за освобождението ни. Другият фактор, е любовта на повечето българи (за съжаление не на всички) към свободата, идентичността и вярата си. Тези два фактора доведоха до възкръсването на българската държава след пет вековно иго и това не благодарение, а въпреки "желания и предвиден от Великите сили начин". Очевидно е от цитатите на Дизраели и Бисмарк, кога България щеше да е свободна ако зависеше от тях.
Поста ти е с друга тематика и аз лично нямам против подобен материал, проблемът не е в темата, а във внушенията които се опитваш да направиш още преди да започнеш по същество, и цитирам:
"Българите сме се освободили сами", естествено, че ако този "факт" е верен, то руснаците са си "измислили" освобождението ни. Истината (истина - обратно на това което твърдиш) е, че българските възрожденци, революционери, както и голяма част от народа, са дали своята лепта за това освобождение, заплащайки с живота си, с живота на жени и деца. Това обаче не бе достатъчно за да се освободим и тук трябва дебело да се подчертае, че нашите братя руснаците, единствени от цяла Европа, бяха готови да рискуват и да жертват своите синове за нашата свобода!
Вече коментирах доста по същество, аргументите ми можеш да видиш в горните коментари, те потвърждават, че ти лъжеш!
Това ти дълго изречение е една голяма лъжа:
"Българите сме се освободили сами, за наше съжаление руското оръжие не се оказва на достатъчна висота, а руските интереси надделяват при конкретния акт на създаването на българската държава и затова освобождението не се случва по желания и предвиден от Великите сили начин, за което страдаме и до днес, но тове е една друга тема."
цитирай
15. anonymousbulgaricus - Това ми дълго изречение е нещо, к...
02.08.2011 17:08
Това ми дълго изречение е нещо, което очевадно не си разбрал. Но както казах имаме напредък и то сериозен, след като осмислихме причинно следствената връзка между изцяло българския акт наречен Априлско въстание, неговото потушаване, международната реакция - интелектуална, дипломатическа и военна, която в крайна сметка води, позволи да използваме верните термини - до възстановяване на българската държавност в рамките очертани от Берлинския конгрес (за повече от половината българи това значи неосвобождение или попадане под далеч по-безкомпромисно асимилационно поведение на младите национални балкански държави). След като стигнахме до това разбиране, може да стигнем и до разбирането, че Русия е също част от Великите сили и че тя също суверенно и активно участва в процеса предхождащ войната и очертаването на границите на българската държавност, след евентуалния и неин успешен край. За да гарантира това си свое разбиране и за да и бъде позволено да започне войната тя подписва протоколи с най-пряко имащи отношение към Османската империя други Велики сили - Австро-Унгария и Англия, в които протоколи ясно се казва какъв е начина предвиден от Великите сили (в това число и Русия) за посетнещата съдба на българите и тяхната държавност. Руският генералитет в един момент обърква войната, в резултат на което тя става далеч по-продължителна от очакваното и дори има в един момент риск да бъде изгубена - това е въпросната "висота". Руските интереси пък чертаят една различна от договорената с другите Велики сили ситуация, която се оказва неприемлива за тях, в резултат на което се стига до Берлинския конгрес и неговите решения.

Това казва въпросното дълго изречение, мисля си че въпреки дължината то е достатъчно разбираемо за всеки прочел малко от малко за тези събития и в него няма нито една лъжа!

Упорството ти да изместваш и да не пишеш по темата се превръща вече в тролство - ако желаеш да си пишеш за руско-турската война - пиши си! Темата тук е друга - не я съсипвай повече!
цитирай
16. merlin68 - Това ти дълго изречение, е нещо к...
02.08.2011 19:02
Това ти дълго изречение, е нещо което много добре съм разбрал. За напредъкът който говориш, какво да ти кажа, сега ли чак напредна до там, че да свържеш Априлското въстание с последвалата Освободителна война, аз този напредък го имам от пети клас.
Малко напредна и вече подготвяш нова манипулация, не на мен тия. Та тезата ти, че с предварителните договори между Русия и Англия и между Русия и Австро-Унгария, съдбата на българите е била предрешена преди войната, не струва. Политиката е постоянно променяща се величина зависеща от много фактори, но най-вече от военната сила. За да започне Русия, тази освободителна за нас война, тя трябва да се договори с останалите велики сили, та да не се окаже нападната от всички страни. Естествено всяка от страните защитава своите интереси, а руската позиция не е подкрепена от нито една от страните. Директно ще ти кажа, че политиката на Англия е да вкара турците и руснаците във война, затова и английските дипломати подкокоросват султана да не се съобрази с решенията на Цариградската и Лондонската конференции. Колкото по-слаба е Турция, толкова по-лесно Англия ще я използва в своята политика, а колкото по-слаба е Русия, толкова по-добре, никой не желае силни конкуренти. Така, че Англия няма против тази война, единствено иска да си задържи контрола над проливите и ако може нещо да прилапа (в случая Кипър). Австро-Унгария, също използва желанието на Русия да ни освобождава и, и също иска да прилапа нещо (в случая Хърватия, а и контрол над Адриатическото крайбрежие). И няма на дълго да се простирам, само ще кажа, че Русия бързайки да започне тази война е принудена да се съобрази с тези мераци на великите, въпреки, че те са в разрез със собствените и интереси, а и с тези на Балканските народи. Протакането обаче до какво можеше да доведе нас българите?
След БЛЯСКАВАТА победа на руското оръжие, руската дипломация предприе всякакви опити да промени предварителните договорки и визията й е ясно изложена в Санстефанският договор. Уви!
цитирай
17. anonymousbulgaricus - Усещането за братство, солидар...
02.08.2011 21:31
Усещането за братство, солидарност, лични възгледи политически и каквито там са въпрос на лично изживяване. От това, че някой ги има (стига да не е овластен диктатор) не следва нито пряка нито косвена връзка към обективно случилите се исторически събития. За съжаление в България историята все още се разглежда от голяма част от обществото като идеологическа дисциплина, която трябва да оправдава или мотивира политически действия или дилетантско-националистически, за да може разни отново политици или властови центрове да влиаят по съответен начин на масовия и потребител. Това отново няма общо с историята като хуманитарна наука, но е факт - тъжен, но факт!

На написаното от теб един професор би казал "Седни си не си подготвен!". За съжаление няма шанс да се подготвиш, тъй като за теб историята не е наука. Последният ти коментар е фактологически и смислово толкова сбъркан, че не си заслужава даже да му се отговаря и няма и да го направя. Отново и за последен път съвсем културно и възпитано те призовавам, ако имаш да кажеш и напишеш нещо по темата - напиши го и престани да я спамиш и тролваш с мнения нямащи връзка нито с нея нито с историческата истина. И това е последното предупреждение, което правя и предходното ти мнение е последното такова, което ще допусна. Все пак ще го запазя за читателите на блога, за да са наясно и да виждат за какво става дума.

Остани си със здраве!
цитирай
18. anonymousbulgaricus - Това ти дълго изречение, е нещо к...
02.08.2011 21:32
merlin68 написа:
Това ти дълго изречение, е нещо което много добре съм разбрал. За напредъкът който говориш, какво да ти кажа, сега ли чак напредна до там, че да свържеш Априлското въстание с последвалата Освободителна война, аз този напредък го имам от пети клас.
Малко напредна и вече подготвяш нова манипулация, не на мен тия. Та тезата ти, че с предварителните договори между Русия и Англия и между Русия и Австро-Унгария, съдбата на българите е била предрешена преди войната, не струва. Политиката е постоянно променяща се величина зависеща от много фактори, но най-вече от военната сила. За да започне Русия, тази освободителна за нас война, тя трябва да се договори с останалите велики сили, та да не се окаже нападната от всички страни. Естествено всяка от страните защитава своите интереси, а руската позиция не е подкрепена от нито една от страните. Директно ще ти кажа, че политиката на Англия е да вкара турците и руснаците във война, затова и английските дипломати подкокоросват султана да не се съобрази с решенията на Цариградската и Лондонската конференции. Колкото по-слаба е Турция, толкова по-лесно Англия ще я използва в своята политика, а колкото по-слаба е Русия, толкова по-добре, никой не желае силни конкуренти. Така, че Англия няма против тази война, единствено иска да си задържи контрола над проливите и ако може нещо да прилапа (в случая Кипър). Австро-Унгария, също използва желанието на Русия да ни освобождава и, и също иска да прилапа нещо (в случая Хърватия, а и контрол над Адриатическото крайбрежие). И няма на дълго да се простирам, само ще кажа, че Русия бързайки да започне тази война е принудена да се съобрази с тези мераци на великите, въпреки, че те са в разрез със собствените и интереси, а и с тези на Балканските народи. Протакането обаче до какво можеше да доведе нас българите?
След БЛЯСКАВАТА победа на руското оръжие, руската дипломация предприе всякакви опити да промени предварителните договорки и визията й е ясно изложена в Санстефанският договор. Уви!

цитирай
19. anonymousbulgaricus - Аз съм схванал много неща и едно от ...
02.08.2011 21:32
merlin68 написа:
Аз съм схванал много неща и едно от тях е и манипулативността ти. Значи казваш излишно и яростно русофилство изразявам, даже за чуждоплоконичество намекваш. Първо, аз наистина съм русофил, защото руският и българският народ са братя, както по кръв, така, и по език, вяра, и култура. Освен това Русия е основният фактор за освобождението ни. Другият фактор, е любовта на повечето българи (за съжаление не на всички) към свободата, идентичността и вярата си. Тези два фактора доведоха до възкръсването на българската държава след пет вековно иго и това не благодарение, а въпреки "желания и предвиден от Великите сили начин". Очевидно е от цитатите на Дизраели и Бисмарк, кога България щеше да е свободна ако зависеше от тях.
Поста ти е с друга тематика и аз лично нямам против подобен материал, проблемът не е в темата, а във внушенията които се опитваш да направиш още преди да започнеш по същество, и цитирам:
"Българите сме се освободили сами", естествено, че ако този "факт" е верен, то руснаците са си "измислили" освобождението ни. Истината (истина - обратно на това което твърдиш) е, че българските възрожденци, революционери, както и голяма част от народа, са дали своята лепта за това освобождение, заплащайки с живота си, с живота на жени и деца. Това обаче не бе достатъчно за да се освободим и тук трябва дебело да се подчертае, че нашите братя руснаците, единствени от цяла Европа, бяха готови да рискуват и да жертват своите синове за нашата свобода!
Вече коментирах доста по същество, аргументите ми можеш да видиш в горните коментари, те потвърждават, че ти лъжеш!
Това ти дълго изречение е една голяма лъжа:
"Българите сме се освободили сами, за наше съжаление руското оръжие не се оказва на достатъчна висота, а руските интереси надделяват при конкретния акт на създаването на българската държава и затова освобождението не се случва по желания и предвиден от Великите сили начин, за което страдаме и до днес, но тове е една друга тема."

цитирай
20. merlin68 - Първо, да започнем със спама, оч...
03.08.2011 09:46
Първо, да започнем със спама, очевидно е, че сам спамиш и това всеки може да го види. Копираш повторно това което съм коментирал, при това непоследователно. За сметка на това обаче триеш други мои коментари.
Второ, относно продължаващата идеологическа насоченост на историята. Днес огромната част от българите работят за чуждестранни фирми, продавайки трудът си на чужденци, същото очевидно правят и много български историци като теб.
Трето, последният ми коментар е съвършено верен и точно за това не може да го коментираш.
Четвърто, чудя се защо въобще пишеш постинг за опитите на българите да се освободят, след като според теб, българите са си били свободни по време на османското присъствие. И малко ще те цитирам:
"20 г. след официално приетата дата за завладяване на България от османците българската знат е запазила всички свои позиции, българските земи са практически автономни, религиозните центрове пращят от работа и създават непреходна продукция,... българските интелектуалци сеят култура в цяла Европа."
"Ако Османското владичество роди Майстор Манол, Кольо Фичето, Софийската света гора, Рилския манастир, дивим се на Жеравна, Копривщица, Пловдив, Ковачевица и т.н. имаме имена като Петър Богданович, Карпош, отец Спиридон, Паисий, Софроний, Петър Берон, Петко Славейков, Иларион Макариополски, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, Георги Мамарчев, екзарх Антим, Раковски, Левски, Каравелов, Ботев...... "

Ами като те чета и се чудя, защо въобще е трябвало да се освобождаваме? Според теб няма защо!
Аз обаче ще ти кажа защо, защото никой и нищо от изброеното от теб, не е плод на Османската империя, а на българският труд и разум. Когато на някой му липсва разбиране за такива очевидни неща, то значи според мен въобще си му липсва разбиране. В твоя случай тази липса е очевидна, заедно с желанието да припечелиш някой чужд грош.
цитирай
21. anonymousbulgaricus - И този ще си го запазя! Въпреки, че ...
03.08.2011 10:11
И този ще си го запазя! Въпреки, че отново не си заслужава да бъде коментиран, но е поредното доказателство за казаното от мен в 17.

Само едно не мога да разбера, какво е това невъзпитано упорство, с което бълваш коментари не по темата, въпреки всички учтиви и всякакви форми на подканяне, напомняне и т.н. Като толково имаш мнение по разни въпроси - пиши си в твоя блог, като си на гости на друг, бъди така добър да спазваш въведения от него ред.

Разделът, противно на цялостното му омазване е история - не е нито политика, нито фантастика, нито какво ми се искаше да бъде, а още по-малко моята непреходна и всепоглъщата любов към Русия, СССР и каквото там...

Темата е конкретна и е свързана с конкретни исторически събития, целта и смисъла на блога са ясно описани и концептуирани и всеки средно интелегентен човек би трябвало да може да го разбере.

Колкото и да съм толерантен и да допускам разни лирически отклонения, които в интернет среда са напълно обясними, то си има някакви граници. В специализирани форуми, ако така оспамиш дадена тема отдавна модераторите и админите щяха да са ти праснали бан. На научна дискусия, конференция и т.н. - също!

Но то така се получава - дадеш повече свобода и оставиш нещата на самоконтрола и възпитанието на другата страна и както обикновено в България другата страна решава, че може да ти се качи на главата!

Това е положението!
цитирай
22. anonymousbulgaricus - Първо, да започнем със спама, оч...
03.08.2011 10:12
merlin68 написа:
Първо, да започнем със спама, очевидно е, че сам спамиш и това всеки може да го види. Копираш повторно това което съм коментирал, при това непоследователно. За сметка на това обаче триеш други мои коментари.
Второ, относно продължаващата идеологическа насоченост на историята. Днес огромната част от българите работят за чуждестранни фирми, продавайки трудът си на чужденци, същото очевидно правят и много български историци като теб.
Трето, последният ми коментар е съвършено верен и точно за това не може да го коментираш.
Четвърто, чудя се защо въобще пишеш постинг за опитите на българите да се освободят, след като според теб, българите са си били свободни по време на османското присъствие. И малко ще те цитирам:
"20 г. след официално приетата дата за завладяване на България от османците българската знат е запазила всички свои позиции, българските земи са практически автономни, религиозните центрове пращят от работа и създават непреходна продукция,... българските интелектуалци сеят култура в цяла Европа."
"Ако Османското владичество роди Майстор Манол, Кольо Фичето, Софийската света гора, Рилския манастир, дивим се на Жеравна, Копривщица, Пловдив, Ковачевица и т.н. имаме имена като Петър Богданович, Карпош, отец Спиридон, Паисий, Софроний, Петър Берон, Петко Славейков, Иларион Макариополски, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Васил Априлов, Георги Мамарчев, екзарх Антим, Раковски, Левски, Каравелов, Ботев...... "

Ами като те чета и се чудя, защо въобще е трябвало да се освобождаваме? Според теб няма защо!
Аз обаче ще ти кажа защо, защото никой и нищо от изброеното от теб, не е плод на Османската империя, а на българският труд и разум. Когато на някой му липсва разбиране за такива очевидни неща, то значи според мен въобще си му липсва разбиране. В твоя случай тази липса е очевидна, заедно с желанието да припечелиш някой чужд грош.

цитирай
23. анонимен - Ако имате ТУРСКИ ПРОИЗХОД, би тр...
03.08.2011 12:08
Ако имате ТУРСКИ ПРОИЗХОД,би трябвало да го декларирате тук.Защото това е конфликт на интереси. Иначе това са едни глупости "а още по-малко моята непреходна и всепоглъщата любов към Русия, СССР и каквото там..." Тая ирония е крайно неуместна и говори нещо за драскащия тези редове.

Колкото до Априлското въстание,за мен то не е решаващо.Напротив можеше да влоши нещата и ни докара до геноцид и изтребване,както стана с арменското въстание в Анадола(завладени арменски земи).Къде са сега 1,5 милиона арменци след тяхното въстание,а? Можеше ние да бъдем на тяхното място след Батак.Тая бърза война само след 1 година може би ни е спасила от изтребване.

Априлското въстание нищо не реши само по себе си.Тъй както Илинденското въстание не реши абсолютно нищо.То беше много по-масово от Априлското,много по-продължително.Дори са били освободени територии за продължително време.И накрая нищо не постигна.Пак българската армия освободи тия земи,а не въстаниците. А нашите офицери и политици допуснаха много по-груби грешки от руските,като загубихме Балканката война заедно с Добруджа,Македония и Одринска Тракия.В сравнение с нашите тъпаци,руските генерали ряпа да ядат.Такива тъпотии никога не са вършили.
Много лошо правиш с твоите писания.Оставяш много лошо впечатление изобщо като човек.Айде да седим да нападаме руснаците,разбирам.(а защо не с най-новата история от 1918 или 1944 година??? Тъпо,тъпо,много тъпо!!!). Ама да оставим руснаците. Тук са загинали много украинци,финландци,полски войници и офицери. Ти се гавриш с паметта на тези загинали хора от различни националности.Айде ако си ртурчин е разбираемо донякъде.Но толкова по-зле ако си турчин,щото те уважават противниците си. А ти по нищо не приличаш на тях,ако си от тоя етнос. Излагаш се с тия драсканици!

ЩОМ СМЕ ТАКИВА ХРАБРИ И ДОБРИ ВОЙНИЦИ,АЙДЕ ДА ОСВОБОДИМ СЕГА КЮРДИТЕ В ТУРЦИЯ ИЛИ ГЪРЦИТЕ В КИПЪР! АЙДЕ ДЕ!
цитирай
24. анонимен - ot juli
03.08.2011 13:12
BOJEEE,o6te li 6te se rajdat takiva idioti kato anonimnik 1 ? Po temata-pismo na LEVSKI do Luben Karavelov."Dedo Libene,4uvam,4e s ludetinata Boteva ste iskali da vikate rusite da ni osvobojdavat,da NE STE posmeli dagi vikate,za6toto,6te vi otreja kunkite.........!tapo,tapo mnogo tapo !!!! do anonimnik 23,privarjanik na tapata pogovorka"Preklonena glavica,sabq ne q se4e" ama ne tolkova tapa imaiki predvid umalitelnoto na mislitelniq aparat,ne GLAVI,a glavici imate na ramenete si,neveroqtna prostotiq,4e za6to 6te osvobojdavame garcite v kipar? DA se svede do Znanieto na anonimnicite 1 i 23 - BALGARITE nikoga ,ama nikoga,ne sa imali zagubena BITKA,a garcite i do sega kato 4uqt"DOIRAN" se nasirat ot strah.
цитирай
25. anonymousbulgaricus - Ако имате ТУРСКИ ПРОИЗХОД, би тр...
03.08.2011 13:39
анонимен написа:
Ако имате ТУРСКИ ПРОИЗХОД,би трябвало да го декларирате тук.Защото това е конфликт на интереси. Иначе това са едни глупости "а още по-малко моята непреходна и всепоглъщата любов към Русия, СССР и каквото там..." Тая ирония е крайно неуместна и говори нещо за драскащия тези редове.

Колкото до Априлското въстание,за мен то не е решаващо.Напротив можеше да влоши нещата и ни докара до геноцид и изтребване,както стана с арменското въстание в Анадола(завладени арменски земи).Къде са сега 1,5 милиона арменци след тяхното въстание,а? Можеше ние да бъдем на тяхното място след Батак.Тая бърза война само след 1 година може би ни е спасила от изтребване.

Априлското въстание нищо не реши само по себе си.Тъй както Илинденското въстание не реши абсолютно нищо.То беше много по-масово от Априлското,много по-продължително.Дори са били освободени територии за продължително време.И накрая нищо не постигна.Пак българската армия освободи тия земи,а не въстаниците. А нашите офицери и политици допуснаха много по-груби грешки от руските,като загубихме Балканката война заедно с Добруджа,Македония и Одринска Тракия.В сравнение с нашите тъпаци,руските генерали ряпа да ядат.Такива тъпотии никога не са вършили.
Много лошо правиш с твоите писания.Оставяш много лошо впечатление изобщо като човек.Айде да седим да нападаме руснаците,разбирам.(а защо не с най-новата история от 1918 или 1944 година??? Тъпо,тъпо,много тъпо!!!). Ама да оставим руснаците. Тук са загинали много украинци,финландци,полски войници и офицери. Ти се гавриш с паметта на тези загинали хора от различни националности.Айде ако си ртурчин е разбираемо донякъде.Но толкова по-зле ако си турчин,щото те уважават противниците си. А ти по нищо не приличаш на тях,ако си от тоя етнос. Излагаш се с тия драсканици!

ЩОМ СМЕ ТАКИВА ХРАБРИ И ДОБРИ ВОЙНИЦИ,АЙДЕ ДА ОСВОБОДИМ СЕГА КЮРДИТЕ В ТУРЦИЯ ИЛИ ГЪРЦИТЕ В КИПЪР! АЙДЕ ДЕ!



Копирам да не се изгуби!
цитирай
26. anonymousbulgaricus - За произхода ми - не че има значение, ...
03.08.2011 13:53
За произхода ми - не че има значение, но съм от край дето от време оно се пее "турци не са минавале...", а ако са минавале им се е случвало нещо не много хубаво!
Коментара не е отново съвсем по темата, защото темата въобще не е Априлското въстание. Но да подчертаем отново логическата връзка - Априлско въстание в 4 Окрък, провокирани зверства, международен интелектуален отзвук, международен дипломатически отзвук, опит за мирно решение, война, възстановяване на българската държавност в рамките определени от Берлинския договор! Като махнем едно от тези неща, а те започват от Априлското въстание цялата причинно следствена конструкция довела до резултат Княжество България рухва. Но тъй като историята не познава "ако" и всичко това се е случило то в основата му е Априлското въстание! Дано да не трябва пак да го обяснявам, че некак си ми става неудобно вече!
При Илинденското въстание - независимо от по-добрата му организация и масовост такава конструкция няма. Дори българското правителство е предупредило изрично лидерите на ВМОРО, че ако въстанат по международни причини няма да могат да се намесят. Те въпреки това решават да въстанат, нито българите нито никой друг не се намесва - няма я нужната междунорадна и всякаква среда и въстанието е потушено!

Никъде не нападам руснаците - има огромна разлика между руснаци, руски генералитет (в по-голямата си част всъшност германци и поляци) и руска имперска политика. И сред тия вътре има огромна разлика също! За руските генерали, които за една бройка не губят войната е казано и написано много, за руските генерали, които я печелят също! За загиналите за свободата ни - поклон пред паметта им - тези дето изреждаш, обаче си влизат в общото "руски" щото тогава ни е имало Украйна, ни Полша, ни Финландия, просто са били войници в руската армия, а тя се рекрутира на териториален принцип! Румънците, сърбите като самостоятелни държави воюват като съюзници на Русия, но това не е толкова важно, а и са добре компенсирани!

цитирай
27. anonymousbulgaricus - За българските войници какво да ти ...
03.08.2011 14:03
За българските войници какво да ти кажа - остави, че в модерната ни история след 1878 г. няма регистрирана загуба и българската армия в битка побеждава - сърби, гърци, османци, англичани, французи, румънци, руснаци, германци. Да оставим и героизма на българското опълчение при Стара Загора и Шипка, на българските чети по време на руско-турската и сръбско-турската война, на българите по време на Първата легия. Да оставим тези факти - ами виж колко войска, колко време трябва да гони и да се бие, за да потуши четата на Ботев или тази на Ангел войвода, на Филип Тотю, на Цанко Дюстабанов и т.н., а тия чети са съставени основно от селяни и даскаля дето грам познание си нямат върху военно изкуство! За четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще е следващия ми пост и затова въобще не ги споменавам. Ама какво да кажем за Петко войвода или дядо Ильо Малашевски дето хайдутстват с големи чети и се бият над 30 години и все не ги разбиват! Кого повикаха младотурците през 1908 г. да им помогне за преврата в Истанбул и защо Яне Сандански маршируваше с четата си гордо из него - и не само. Като говориш за българската воинска доблест по-внимателно, защото ако има нещо сигурно, с което доказано превъзхождаме и съседите ни и Великите сили - в това число и толко милата ви Русия - то това е качествата, доблестта и себеотрицанието на българския войник от една страна и изключителния талант и щадящо войника поведение на българското офицерство и генералитет. Погледни и броя жертви в бой който са давали българите срещу всякакъв противник във всички битки, които са водили, съпостави го със силата на противника и неговия брой, с неговите жертви и с мобилизационната норма на българите и пак ела да попишеш. Съпостави го това с всички ти известни битки от същия период на всички армии и държави и ела пак да си говорим за това какъв войник е българина, какви офицери са българските и какви генерали са българските - по-точно са били, за съжаление!
цитирай
28. anonymousbulgaricus - BOJEEE, o6te li 6te se rajdat takiva ...
03.08.2011 14:10
анонимен написа:
BOJEEE,o6te li 6te se rajdat takiva idioti kato anonimnik 1 ? Po temata-pismo na LEVSKI do Luben Karavelov."Dedo Libene,4uvam,4e s ludetinata Boteva ste iskali da vikate rusite da ni osvobojdavat,da NE STE posmeli dagi vikate,za6toto,6te vi otreja kunkite.........!tapo,tapo mnogo tapo !!!! do anonimnik 23,privarjanik na tapata pogovorka"Preklonena glavica,sabq ne q se4e" ama ne tolkova tapa imaiki predvid umalitelnoto na mislitelniq aparat,ne GLAVI,a glavici imate na ramenete si,neveroqtna prostotiq,4e za6to 6te osvobojdavame garcite v kipar? DA se svede do Znanieto na anonimnicite 1 i 23 - BALGARITE nikoga ,ama nikoga,ne sa imali zagubena BITKA,a garcite i do sega kato 4uqt"DOIRAN" se nasirat ot strah.


Дааа, Левски е третия шанс(малшанс) за самостоятелно освобождение, който сме имали и загубили по нелеп начин. Това е съшността на българската национално освободителна идея, на която е наследник и Левски - самостоятелно освобождение със собствени сили, в най-добрия случай при добра междунорадна обстановка и евенуално помощ от някой съсед, но преди всичко самостоятелно. След тъжната смърт на Раковски, героичната кончина на Хаджи Димитър и Стефан Караджа и трагедията с Левски вече не се намира човек или група от хора, които да са способни да следват тази идея и да обединят българите около нея, затова и българския елит и революционно движение се разделят във вижданията си за освобождението, нивото на революционен кипеж спада и усилията намаляват. Противоречията натрупани в този период за съжаление се проектират и стават бич за политическата ни класа след 1878 г. и за младата българска държава...
цитирай
29. анонимен - Ахам, значи българи, българската ...
03.08.2011 14:32
Ахам,значи българи,българската държава не са се претекли на помощ на възстаналите българи от Тракия и Македония? Гледли са безучастно как избиват сънародниците им и спокойно са си пили кафето? Това самият го потвърждаваш,нали? И къде е тая храброст в случая,че нещо не ми стана ясно? Къде е по-лошата обстановка в Македония? Нпротив,имало е много повече журналисти и статии в западната преса и какво? Нищо.Просто аз не снам какво искаш да докажеш? Нещата ти хич не се връзват логически. Аз ти давам пример с Илинден,че едно много по-мащабно въстание не дава никакви резултати.Ако не беше войната в 1912 г,и до сега щеше да си бъде турско там>Както нашите села в Малкотърновско и Люлебургаско и до ден днешен са в турско. А къде е сега там нашето българско население,а? В света са ставали хиляди въстания,само десетина от тях за няколко хиляди години да са довели до нещо. Англия е била против славянска държава тук у нас.Германия е имала жепелиниите на барон Хирш и също е била за турция,гарантираща и правата над линиите.Сърбия е била против,защото е искала тези земи.Гърция е била против по същите причини.Единствената държава,която ни подкрепя реално,а не само със вестникарски статии и митинги и голи обещания е Руската империя.А вие гледай те да не се повтори историята отпреди 500 години,защото Русия отдавна няма император. И няма кой да хвърли хората си в огъня за чуждата свобода.
Защо след това западняците не ни върнаха териториите ни? Заради тях над 500 000 българи загинаха и останаха инвалиди във войните.Кой дойде тук да даде една-единстввена жертва поне за тая свобода,вместо да ни праща тежки бомбардировачи,да сринат безмилостно столицата ни и избият 2000 души?

Това априлско въстание можеше да бъде последното в историята ни.Всички факти говорят,че османците са ни подготвяли арменския сценарий.както и стана в Одринска Тракия между другото.КЪДЕ Е НАШЕТО БЪЛГАРСКО НАСЕЛЕНИЕ В ОДРИНСКА ТРАКИЯ? А? Какво стана с него? Руските генерали,като са били толкова зле,поне са освободили
цитирай
30. анонимен - Руските генерали поне са освобо...
03.08.2011 14:38
Руските генерали поне са освободили страната ни,а нашите български завинаги загубиха Одринска Тракия,Македония и излазът ни на бяло море.И моля изясни се! Веднъж пишеш за некадърните руски генерали,втори път пишеш,че всъщност не са руси,а немци и поляци? кое от двете е вярното все пак? На 24 като е такъв патриот,кажи да пише на български>Имаме си българска азбука,която сме дали дори на русите и сърбите.Да не ми драска на тая циганска маймуница!
цитирай
31. анонимен - Нямало регистрирана загуба в мо...
03.08.2011 14:54
Нямало регистрирана загуба в модерната ни история? Какви глупости пишеш бе човек? Защо не превзехме Истанбул,а? Какво стана с нашите при Чаталджа? А после изкланото ни тракийско население? А окупираните Добруджа,Тракия и Македония? Те да не са загубени след "славни победи" на българската армия? Я стига драскай глупости! Като не си чел история и не си наясно с историята ни не драскай тия басни! Кого лъжеш? Себе си или нас? И кой има полза от това?

АЙДЕ СЕГА ДА ОСВОБОДИМ САМИ ОДРИНСКА ТРАКИЯ! АЙДЕ ДЕ!

От това което русите ни оставиха,почти нищо не прибавихме.Дори загубихме завинаги територии. АМА САМИ ДЕ! САМИ ГИ ЗАГУБИХМЕ! ОТ МНОГО АКЪЛ ГИ ЗАГУБИХМЕ! САМИ! ЩОТО И ТОГАВА ПРЕДИ 100 ГОДИНИ ИМАШЕ "УМНИ" ДРАСКАЧИ КАТО СЕГА. ХУЛЕЩИ И ПЛЮЕЩИ ВЕЛИКИТЕ СИЛИ
цитирай
32. anonymousbulgaricus - Леле, каква еклектика. . . Изяснете ...
03.08.2011 15:23
Леле, каква еклектика... Изяснете си първо понятията, после контекста на събитията, след това международната и вътрешна обстановка и евентуално като ги подредите в тяхната последователност нека пак да си поговорим. При Чаталжда българската армия няма загуба. Българската армия, въпреки трудностите успява да направи пробив. Причините да не бъде развит този пробив и да не бъде превзета позицията на Чаталжда са съвсем други и нямат нищо общо с доблестта и качествата на българския войник. Дори на фона на тази несполука, начина, по който българите се справят с уж по-добрите "турски" войници във всички битки е показателен за качествата. Да не забравяме, че срещу българите в Одринско се изправят най-елитните османски части, все пак бранят столицата!

Като са ти такава мъка русите - чети книжки малко - те ни оставят Княжество България - от Тутракан до Видин плюс Софийския санджак. Подаряват на Румъния цяла Северна Добруджа, на Сърбия 14 нахии в Нишко и села в Кулско и Видинско. От това оставено ни българите в разрез с политиката на Русия се съединяват с Източна Румелия и си вземат Пиринска Македония и Беломорска Тракия. С подкрепата на РУсия, Сърбия и Гърция си поделят Македония за наша сметка, а Румъния взима и Южна Добруджа. За Съветския съюз да не говорим.

Може да проплачете тука за Санстефанския договор - ама не бива, ще покажете още ведънж колко сте неподготвен в материята!

Но понеже отново забелязвам неистово желание за отклоняване от темата на поста, допълнено с антибългарско писане, нямащо никаква връзка с историческата истина - и на Вас казвам, ако имате да кажете нещо конкретно по нея пишете, всякакви други отклонения няма да бъдат толерирани! Разбрах позицията Ви, отговорих Ви повече от веднъж, включително и на отклоненията - мисля, че е повече от достатъчно! АКо желаете да кажете нещо - регистрирайте се, направете си блог и пишете там, с удоволствие ще чета и коментирам по ТЕМИТЕ, които поствате. Забележете по ТЕМИТЕ!
цитирай
33. анонимен - Аз казах много конкретни неща, но ...
03.08.2011 16:04
Аз казах много конкретни неща,но няма чуваемост явно.Едно си баба знае,едно си бае.Чукча не читател,чукча писател! И не ми пиши на Вие,че е трагикомично! Ако толкова уважаваш хората,едва ли ще се отнасяш с тях по тоя начин. Като няма никакво уважение,не виждам смисъл от това Вие. Няма смисъл от тая демагогия.Можеш да ми казваш просто "слушай бре" или "градски".Няма да се обидя,като виждам какво е нивото на писане в блога ти. И какво е нивото на обща култура.

Аз не виждам кое не е по темата.Пишеш за османския период и точно по темата е.
Раковски,Левски.Нито нещо реално са направили,нито са могли да направят и да са искали.Апропо защо мълчиш за тоя срамен факт от историята ни с Левски? Цяла седмица са обикаляли балкана с 2-3 заптиета и не се е намерил нито един от "храбрите" български Ю(бо)наци,който да го освободи.Накрая увисва на въжето. Язък му за комитетите,дето е създал,язък му за труда.
Не си чел историята както се следва.Имаме и поражения около Чаталджа и с мъка стабилизираме фронта.Османците са водели и други войни по същото време,а заловените им войнци са носили на краката си дрипи вместо обувки. Когато след това нахлуват отново в Тракия,българската "храбра" армия се е изпарила яко дим. Населението е изклано жестоко,те нахлуват дори в сегашните ни земи.Молели сме гърците да окупират те тия земи,за да не минат под ножа всички българи. Румънската армия напредва към София и молим за мир,защото е щяла да влезе в София и край на държавата България.Ето такива простотии сме вършили.Като твоите сегашни.Русия ни обръща гръб,след като ние безпричинно се отнасяме враждебно с нея и ставаме съюзници с враговете и.Един ще бие тъпана,друг ще събира парсата.Айде де! Къде го има това по света? Всичко се плаща на тоя свят. Дори за нашето Съединение пак Русия плаща милиони златни рубли,за да го признае Турция и да не нахлуе у нас.Дори Съединението не е наше дело.Щото това,че сме в Пловдив нищо не значи.Трябва Англия,Австрия,Турция да са съгласни.Има Берлин,а ний го нарушаваме.
цитирай
34. анонимен - Айде храбрий ми анонимни българ...
03.08.2011 16:09
Айде храбрий ми анонимни българино! Хващай автомата и тръгвай да освобождаваме нашите земи в Одринска Тракия,Люлебургас,Одрин, Малкотърновско! Айде де! Уж сме "храбри",нямаме поражения,значи ще успеем!
цитирай
35. anonymousbulgaricus - Аз не виждам кое не е по темата. Пишеш ...
03.08.2011 16:18
[quote=анонимен]Аз не виждам кое не е по темата.Пишеш за османския период и точно по темата е.
Раковски,Левски.Нито нещо реално са направили,нито са могли да направят и да са искали.

Това е единственото нещо, от написаното от теб по темата. По въпроса за Раковски достатъчно съм написал, какво реално е искал, можел и направил и за мен далеч не е нищо. Дали е можел повече...никога няма да разберем, туберколозата го отнесла едва на 46 години. За Левски - след един пост, не бързай толкова!

За всичката друга плява дето е произведена в коментарите ти - има достатъчно написано и достъпна литература както на български, така и на руски, английски, френски, немски, сръбски и румънски. Вероятно и на гръцки и турски има, но не мога да кажа какво и с какво качество, като ги науча тези езици дотолкова, че да ги чета или не бъде преведено нещо това е, което мога да кажа и препоръчам!
цитирай
36. анонимен - Отклоняваш се от темата за Раковски ...
03.08.2011 16:51
Отклоняваш се от темата за Раковски точно ти.Трябва ли да те цитирам? Нагоре е,можеш сам да прочетеш какво си писал.Точно затова са и коментарите тук,понеже самият ти се отклоняваш. И щом искаш да се пише по темата,трябва самият ти да даваш пример за това.
Аз тук излагам своята позиция във връзка със самата тема. Поляците са вдигали десетки въстания и то истински,а не бутафорни като нашите.И се освободиха в 1918 година едва.Гърци и сърби също се биха с месеци и години,а не като нас.Накрая великите сили ги спасиха,основно Русия и Англия.

Още в самото начало задаваш един въпрос.На който аз отговарям категорично с не. И допълвам,че интересите на всички велики сили (освен Русия) и съседи са били противоположни на българските.И допълвам какво е казал Бисмарк откривайки Берлинския конгрес "Не сме се събрали тук да се кахърим за доброто на българите,а за да гарантираме сигурността на Европа".Отказано е да бъдат изслушани български представители на конгреса,а са изслушали турци,гърци и сърби.
И пак ще кажа,има един лаф "човек при човека отива".Гледайте с тая тъпа антируска пропаганда да не си затворите всички вратички.И когато стане напечено да останете сами срещу силен и жесток враг. Може би тогава ще си спомнете за много неща и за простотиите,които вършим вече 20 години.Никой не ви кара да целувате задниците на руснаците и се лигавите.Но ако си отрежете сами всички пътища и стари приятелства и останете сами в неволята(защото тоя Европейски съюз не се знае кога богатите ще го разтурят,като не им изнася да плащат за бедните),тогава ще е добре да си блъскате тия компютри в тъпите кратуни и тикви.Защото от тях ще теглите.Тия 5 века не са случайни и не са от много акъл. В цял свят дори могъщата Америка търси приятели,а вий храчите по своите някогашни. Една такава тъпотия едва ли ще остане без последствия.С просто око се вижда,че това плюене на едни нищожества,имащи някаква мания за величие не води до нищо добро.Волът като рови пръстта пада отгоре му.
цитирай
37. anonymousbulgaricus - Това не, чудесно го разбрах и мисля ...
03.08.2011 18:19
Това не, чудесно го разбрах и мисля неколкократно отговорих на него. Пак да повторя и подесетя - 1861-1867 г., е периода от живота и делото на Раковски, за който говоря и той няма нищо общо нито с Бисмарк, нито с Дизраели, още по-малко с Берлинския конгрес и каквото и да е било в последствие случило се нещо в международен план. За сведение, по същото това време Бисмарк е бил просто първи министър на Прусия и обединението на Германия съвсем не е изглеждало безоблачно, Дизраели е далеч от министър-председателския пост, светът е толкова различен спрямо 1876-78 г., колкото даже си нямаш идея - Балканите също!
цитирай
38. merlin68 - Я появили се още един - двама, а аз си ...
03.08.2011 22:06
Я появили се още един - двама, а аз си мислех, че ще си останем само с автора:)
Съгласен съм с много от казаното от анонимният господин. Ако по темата имаме три малшанса, то през 1878г. руските ни братя ни дават един голям ШАНС, да живеем свободни. През последните 20 години се появиха огромен брой драскачи и плямпачи и се заеха да избият от главите на българският народ дружбата му с братският, славянски руски народ. Русия бе приравнена с комунизма, а той заклеймен като най-голямото зло в историята. Това обаче на плямпачите им се видя недостатъчно и заобясняваха, че Русия не ни е освобождавала, тя просто минала от тук за към Босфора. За някои и това бе малко, та заобесняваха, че ние всъщност добре сме си живели съвместно с ПРИСЪСТВАЩИТЕ турци и Русия само ни развалила рахатлъка. Някои стигнаха и още по-далеч и превърнаха русите, от освободители в наши поробители. Продажници и предатели има по цял свят, но честно казано за малка България, те са твърде много! Затова ми е и трудно да съм оптимист.

С някои неща писани от анонимният г-н, не съм съгласен. Не бива да омаловажаваме ролята на Априлското въстание, героизма и саможертвата на много българи, тази саможертва даде ход на последващото ни освобождаване. Не съм съгласен и с хулите отправени против българските офицери и войници, били се смело за националната ни кауза, не тяхна е вината за двете национални катастрофи, вината е на политиците и в частност на продажния Фердинанд.

По темата, не става въпрос за малшанс, дори Раковски и Левски (третия ти малшанс още не знам кой е) да бяха живели по 100 години, пак нямаше да се освободим сами. Героизма и себеотрицанието на нашите революционери са достойни за почит, но реалностите показват, че в този период е невъзможно да се създаде, въоръжи и обучи достатъчно голяма националосвободителна армия.
Ами то с това тематиката на поста ти се изчерпва. За Раковски, Левски и другите революционери е писано много, едва ли ти би написал нещо по-добро.
цитирай
39. marknatan - Напълно е прав авторът в основ...
06.08.2011 05:02

Напълно е прав авторът в основната си идея,че Българите се освобождават благодарение на самите себе си.
Безпристрастното разглеждане на фактите показва,че тва си поредната Руско-турска война. Това,че българите съумяха като добри спортисти да използват силата на противника си и да оцелеят въпреки техните усилия не може да се нарече Освободителна за българите война. Или може,разбира се но това са си крайни субективни оценки.
Каквато да добавя е и поредното въстание,в случая Априлското,което авторът спорно и субективно може да определя,като евентуален катализатор или мотив. но пак крайно субективно е и то,тъй като и то, като и войната си е поредното антитурско въстание .
Хубаво е,че е споменал много по значителното,както го определя съвременникът му Ботев(не на автора),Шопското,тук наречено Нишко,и може би най-голямото Видинското,потресло Еврпопа не по -малко от т.нар. Априлското.
Последното обаче е прекспонирано в съзнанитето с чисто политически цели . Чувстватат на съвременниците,силно политизирани и обработени, използвани за критерий,и то след като се затваря очи за фактите,надявам,се поради не знание само ни отдалечава от правдивото .,да отсеят безпристарстно,без субективизъм отдалечените днес събития.
Каквото и да е възмущението на европа,тя не изпраща войски. Т.е. изобщо пристарстно и субективо е да твърдим ,че въсатните е довело до нещо си ,дори са мо като катализатро,това няма да е вярно.Русия води война срещу турция. Ама Русия колко войни е водела,че сега тази да се разглежда по друг начин. Че да си намираме мотив,че било заради въстание или квото си искаме,че кучетои му били ритнали на посланика или спънали престонаследника.
Това,че интересите на Русия в този момент съвпадат с интересите на българите от гл. т. общ враг не значи абсолтно нищо и най-малкото, Русия е тук да Освобождава който и да е било.
Русия не освобождава Българите !
Доказателството,отново се съдържа в безпристрастната фактология.
Със султански ферман в 1870 е учредена Българска екзархия и българите са получили своята свобода лично от Султана .
Та кво се е променило чак до 1908 г.? Ами нищо.
България е част от османската система до 1908 г. когато е обявена Независимостта.
Кво са освободилио Рушняците?
да не би да са добавили земите на севре от Дунав и Днепър,подарени на измилсени държави.
Опълченците им спасиха задниците на тъпите германски генерали край Плеван,когато,беше подчертано турците се првърнаха в Героите от Плевен, и Русия щеше да си поди пак с подвита опашка ,като последния път.
Да, Русия осводбоди българска територия,но не сега ,а в предишната война,когато Варна бе свободна цели трри,години,две годни след подписването наодринския договор,и всерусийкия император стъпи в града !
И кво после ,"благародно" го върнаха на Османците ,а не го ставиха на "братушките" !
Каква е ситуацията в 1878 г след "Освобождението" . Ми същата ,катпо ан ситуацията на Варна. След три подини пак щеха да си я върнат "задунайската губерния на братушките" на османците/.
та вече го бяха направили.
Аналогична е ситуацията с Кюрдите. които също точно тогава когат е "Освободена" България са освободени и те!
Със същите гаранции от Великите сили.
Е кво стана . Има ли днес държава Кюрдия.
Ами няма.
Точно след три или четири години пак си яп връщат на Турция.
Саме,че не и Българите. Защотло за разлика от преди те сами са се озъзнали и никой не им е направил изкуствеанта държава,катъо преди това на Гърци и Сърби.
Само,че дългата ръка на руската политика си го връща на Българите,чрез новата порода балканци,които участвуват ,забележете във Балканска война,която има за цел разпределяне на България.
Бълагрите водят война с Търция,само за да дадат част от месата си на Гърция и Сърбия,коитоп един ден след завършването на войната удвояват териториите си !
Със разбира се Българската земя.
Е тва са идиотоите,риуските шпиони,педерунгела фердинанд и политическата му класа,коитпо изпълняват пъкления палн на Рушняците,които с простотиите за пан славизма,както и най вече с помощата на православните скотове закопаха и унищожиха България,въпреки предупреьжденията на английси и западни дипломати,че е безумство България да води война за да раздаде своите неосвободени,по точно ,оставени за рзрешение теритотии по берлинския конгрес.
Та България се разделя,на Княжество,Румелия и Македония,последната останала под Османска властъ,за разлика от автономните и никой не отрича това. Една и съща призната българска територия попада под три режима ,но си е българска.
А каква е ситуацията ,в началото на Века.
Ами,че целия полуостров е с българско население. запиосано е в книгите издасденин от различни пътешественици.
Сърби има само на север от Дунав.
Тва дето е гърция са латинци,венецианци, и т.н.
Ето на тази девствена теритпория се разработва православно скотската доктрина на мускалите с цел да завладеят и стъпят в обувките на Българите.
Та западните автори пишат,че бг православните скотове са горели повече бълагрски книги от гръцките педофили.
защо е това, С една цел-обслужването на рушняшката идея.
Та кои се обявяват за гръци в новата гръцка конституция: Всички които били православни и клоито се били борели за освобождението на гръция.
Къде правят сърбия,като сите сърби са отвъд дунава?
Даде ли плод православната скотщина -даде. Беше оградена БГ територията по православния начин , и Султана призна БГ териториите още по Турско ,забележете до дуная . Рушняците там беха направили Ромънещето,насила обединени от две български държави Влашко и Молдова.
Но дори и така българите бяха признатио от Султана . За кво оисвобождение може да говорим.след катъом на практика България получава своята независимост пре 1908н г.
Е кога и от кого е освободена България.
Още с фермана на султана.
Въпрос на време бе да се получат и пълни свободи.
Е тогава нервите на Русия не издържаха. И дойде ,акто окупатор и завоевател а не като Овободител. Но поради факта ,че Българите бяха полиучили вече свободата си и бяха признати в рамките на империята те не им се оставиха . За разлика от Сърби и Гърци,които бяха създадени от Великите сили,България сама изкова Освобождението си. И сама се разкъса за да даде плътта си на гърци и сърби в Балканската война на шибаните панслависти и православни скотове.


цитирай
40. anonymousbulgaricus - Написах "Нишко въстание&...
06.08.2011 08:18
Написах "Нишко въстание" не само защото така го пише в разни книжки, ами и за да напомня, че това население си е било българско и между другото, въпреки че въстанието е потушено, в тия нахии, включително и в Пиротско, Трънско, Брезнишко всичко де що е османско е изринато изоснови. Даже джамиите са съборени тогава. Те не са били и много де. За мерилин специално - през 15 век в Пернишко е известно, че са създадени 63... 63 повтарям църкви - български православни. Повече от построените през целия преден период, вкл. и първата българска държава с Кракра барбар. Султанът разрешил, берат дал, българските воеводи дали пари и ги строили тия църкви, по същия начин, по който се строят и тия дето днес им се вика Софийската Света Гора и дето изписват разни султани като царе в тях и ктиторите са тежки български воеводи, които са си управлявали тия области и през 15 век по християнски има си им ги и имената, и портретите и родовете.

За съжаление и двете въстания - нишкото и видинското в трите му издания са икономически и нямат ясно изразени и формулирани политически цели, иначе те са "анклавни" и ако ли бяха по-политически организирани и мотивирани на османлиите щеше да им е доста по-трудно да потушат въстанията, в територия дето са едни неприятни чукари и проходи, за разгръщане на войска и няма достатъчно помаци или турци, които да помагат. Кара Фейзията в от Слаковци си остава макар и най-известния помак в Османската империя, твърде изолиран случай за потурчване в този регион, а и той сам е приел исляма, за да стане еничар.

За Априлското въстание - отзвука от него, съвпада с определена политическа ситуация в Европа и на напъна на Русия да излезе на голямата Европейска сцена след фиаското от Кримската война, когато повече от 20 г. е натикана в ъгъла.

Екзархията очертава донякъде демографската карта на българите до Дунав, но тя е етап от освобождението, не може да се приеме за фактическо такова все още. Но тя си е българско дело - организирано и реализирано от българи
цитирай
41. anonymousbulgaricus - Много българи след освобождени...
06.08.2011 08:29
Много българи след освобождението, като пишат за Русия си говорят за окупация. Христо Македонски включително, а той въпреки битността си на славен воевода, никога не се е занимавал активно с фобски и филски глупости. Но да погледнем и официалните български документи:
брой № 2 на Държавен вестник от 10.01.1884 г. е публикуван следният Указ № 1144. “Ний Александър І с Божията милост и народна воля княз на българите Провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер. Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”.

Не случайно е това, което се прави с Раковски, Левски и други национални герои. Уж всички почват да ги почитат и едновременно с това почитта е в такава форма, че техните политически и исторически и революционни планове, идеи и мисли по същество в разрез с официалната руска политика са неглижирани. Говори се за разделение на българския елит, за липса на сътрудничество и се натрапват априорно тези, че българите не можели сами да се освободят - видяхме го и в коментарите тук. Забравя се този факт, че ако Русия е имала желание особенода ни освободи, след войната на Дибич териториите на българите до Варна са в руска окупация за доста дълъг период, както си писал. Руският офицер и губернатор на Силистра - български град и вуйчо на Раковски, първо се опитва да повдигне населението в подбалкана за освобождение - забранено му е от командването. После заедно с търновци наивно повярвали, че няма как Русия братска да не им помогне... Е, помага им, както преди това помага на Александър Ипсиланти и Йоргос Георгиакис, като ги разжалва. Е, поне не е толкова извратено, като при Йоргос дето гледат от няма и 100 метра, строени като на парад и в гръб, че да не избяга, как Османлиите изколват до крак (забранено им е да стрелят да не убият някой руски войник на другия бряг на Прут) останалите живи и бягащи към Молдова въстаници при Скулени.
цитирай
42. anonymousbulgaricus - Между другото - има едни екстрап...
06.08.2011 08:47
Между другото - има едни екстрапулации, като се говори за българската народност и нейната демография. Сравнението е с англичаните. Само дето всички забравят две много важни неща. Българите са били равни на англичаните (никъде няма сметки за това, но да приемем, че е така) на демографска територия обхващаша днешна България без Тракия, днешна Румъния и част от Унгария и Украйна. Днешна Македония и Албания, заедно с днешна южна Сърбия и Северна Гърция (не Беломорска Тракия - Тракия демографския я усвояваме през Османския период във всичките и части, преди това нещата са различни). Ами като се събере това население се получават горе долу същите бройки като тези на англичаните, без да се отчита съответното по-различно политическо развитие. Не зная защо и днес продължава да се набива в главите на българите, че България в исторически план е днешна България с добавена към нея карта на предварителния Сан Стефански договор, по силата дори на който българите губят над 20% от етническата си територия дадени на Румъния и Сърбия.
Процесът на "власизация", "молдовизация" и финално "ромънизация" на българите на север от Дунав продължава да е пълна мъгла, а колкото и генетични изследвания да се правят в каквито и разрези, да оставим историята и делото на фанариотските князе, руски, унгарски и хабсбургски владетели, то румънци и българи винаги ще излизат генетично идентични - съвременните такива. Идентичността винаги ще е по-висока дори от тази между двата български масива - в днешна България и днешна Македония, по простата причина, че земите на Север от Дунав са по-дълго време свободно български в сравнение с тези на юг и след 1018 и след 1396, а миксът в населението от двете страни на реката е един и същ, за разлика от примесите в Македония, където има по различни демографски вливания в сравнение с тия между българите в "Мизия", "Влахия" и "Молдова", които заедно с още някои територии, "Македония и "Тракия" правят общата карта на българите....
цитирай
43. merlin68 - marknatan,
06.08.2011 13:41
по добре премини към обичайния си стил на маймуносване, така по-няма да личи всеобхватната ти неграмотност.
Първо, през 1870г. султана не дава никаква политическа свобода на българите, а само църковна автономия, при това от гръцката патриаршия. Това както казва anonymousbulgaricus, си е етап от българската борба за независимост и идентичност. Но няма никаква връзка с някакви политически свободи по отношение на Осмаската империя и в този смисъл периода от 1870 до 1878г. въобще не може да бъде сравняван с периода от 1878 до 1908г.
Второ, Русия водела поредната си война с Турция и това нямало нищо общо с българите, това е абсолютно невярно! Именно освобождението на българите е основната цел на тази война. Нещо повече целта е СПАСЯВАНЕТО на българите, защото след Априлското въстание е в ход политика на геноцид срещу българите и ако тази война не бе изпълнила бързо целите си, то днес едва ли щеше да ни има (поне нас които сме българи). Така, че тази война напълно съответствено на фактите се нарича ОСВОБОДИТЕЛНА.
Трето, както вече писах, руската визия за границите на Балканите е ясно изразена в САНСТЕФАНСКИЯТ ДОГОВОР. Това, че твоите любими западни държави, го ревизираха тотално в ущърб на България, е факт!
Четвърто, защо Русия след като освободила Варна, е върнала града отново на турците, ами причините са същите като и с ревизирането на Санстефанският договор - ПО ТОВА ВРЕМЕ НЯМА НИТО ЕДНА ЗАПАДНА ДЪРЖАВА КОЯТО ДА ИСКА СВОБОДНА БЪЛГАРИЯ.
Пето, Балканската война е изцяло в интерес на българи, сърби и гърци. Създаването на Балканският съюз е израз на съвпадащите интереси на Русия и тези на България, Сърбия и Гърция. Постигнатата победа над Турция в тази война донесе освобождението на почти цялото останало христянско население на Балканите, заедно със земите. Този съюз и това което постигна се оказа огромен трън в задника на целокупния запад и същия направи всичко възможно за да го разтури! Тактиката, РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ, за пореден път разцепи христяните на Балканите....
цитирай
44. merlin68 - . . . В резултата на предателството ...
06.08.2011 13:48
...В резултат на предателството на Фердинанд и на великосръбските и великогръцки мераци провокирани от Австро-Унгария и Англия, се стигна до Междусъюзническата война. ТАЗИ ВОЙНА Е ИЗЦЯЛО ПРОТИВ ИНТЕРЕСИТЕ КАКТО НА РУСИЯ, ТАКА И НА НАС БЪЛГАРИТЕ, И ВИНАТА ЗА НЕЯ ДА СЕ ТЪРСИ В "ПАНСЛАВИЗМА" Е МАЙМУНЯШКИ АБСУРД!
На простотиите които си писал за румънци, гърци и сърби въобще няма и да се спирам, на "православни скотове" и прочие малоумни квалификации, тоже няма да ти отговарям, все пак си автор на маймунската теза и ти е простен подобен език.
цитирай
45. marknatan - Българите са били равни на англи...
07.08.2011 01:52
казваш правилно"Българите са били равни на англичаните (никъде няма сметки за това, но да приемем, че е така)"


Налице са и тези с-ки. Напълно докюментирано е,че българите по онова время имат точно толкова училища ,колкото и англичаните. И то без да се броят земите на Империя България на север от Дуная.
Е тройните шпиони имат доводи да оакат и това,като доакжат,че не били Висши у-ща. Га че БГ е имало некогаш Висше у-ще. Разни институти бълват плагиатори и дебили. та Първото ни У-ще (не тва в свищов,а по значение)вместо да носи името на Дарителите и да спази Волята им е наречнмо,как Климент Охридкси.
Е тва е единственото нещо,което психопата твой идеолог и падруга боцман запомнил и схванал от нещата които лично му е обяснено.

Е как нещо създадено с измама ,окрали и измамили едни дарители ,като цялата рушняшка "славянска" държава няма да е симптоматично и да символизира цялата ни плужешка история написан от дебили за дебили довели до появата на олигифрените катро боцман лизача гет,ил да дебил мутресата му дето във форума на маймуняците са се наакали да си доказват кака един от тях им бил доказал Хисторито.

България има Повече от всички взети заедно останали "Балкански" д-ви поздне,след создаванеъо им от "братушките" училища . Повече дори и от Англия.(ако добавиле най-българските територии,които всучки знаят,и най-паче лизача гет и идиота мерилин ,че били романешки и на братушките Свабадители.

Защото също докюментирано,цялата територия на този п-ов е заселена само от БЪЛГАРИ дори в средата на 19 век.

Какво са Гръците?

Та в първата им конституция(1829,братушките им записват,че

-ВСЕКИ, който бил православен бил грък.

( и днес грък е второто по значение синоним на православен,след първото грък синоним на педофил)

- ВСЕКИ ,който говорел гръцки бил ГРЪК

( а кажи защо влаха самоковеца Паисий пише срещу филибарскиоте гръкоманаи хрупащи леблебия и въртещи броеници,че се срамуват да се нарекат БЪЛГАРИ,а не срещу Траките,Туракитет,точно така ккато днес пишат ,че Българите се били нарекли Българи на името на първият им цар ТРАК( така било у сите сведения)

Кръстили го дятето Ташко на дядо му Мъдьо,след облизване на боцнатия маймуняшки от гетските лизачи.

-ВСЕКИ ,който се бил борел за Освобожднието на гръците бил Грък ?

А какво е Грък ?

И днес ,като втори синоним на грък ,след първото му и по-известно значение,педофил,грък означава православен и се използва за заметсване на православен.

Кога народност и вероизповедание са се разделили,че признаването на Българите да не било признаване,ми църковна независимост.

Га християните се биеха среяу българите при Ахелой,или га българите им учиниха много добрини на християните ,ма Бог вижда ,тогаз ли.

Или само за греъците важи,че грък ,праволсавен,грекосъская ,който се биел за гръците,бил ГРЪК.

Което бе разбира се целта на православните руски скотове,забранили Патриарха си и създали синод

(Петър Первший след превода на мемоарите на Орбини,создадени от папищяците с цел добарването на "славяните",което бе зер гут за самоедите и т стътпиха в обувките на папищяците и си поделиха Славяните с другия защитник на Славяните ,славянска Австрия . Нека не се забравя ,че Австрия и в 19 век е 7/8 славянска держава, с"немеский ": генералитет и аристокрация,за разлика от Братушките , които са 9/10 славянска держава.тоже със същия немецкий генералитет и немски царчете педерасчета ,които педерюгата жената мъж екатерина ги научи да питат как да казват мерси на черковноруский создаден от кто Црхо и Страхота.. Е то педерунгелите самоеди от га имат Патриарх ,та нема да до забранят.

Та сречту кой пишеше влаха от Самаков Паисий и кога ,ако не срещу филибарските педерунгели гръкомани вцъртящи броени и хрупащи леблебия пред Тримона и до днес.
разни педерунглеи се опитват да изкарат,май и ти, че Паисий били персонифицирал писаният аси.

Кога пише влаха паисий и защо насочва гнева си срещу гръкомани и рушняци? Ами заяото процеса на праволсавните скотове под егидата на Братушките асвабадители е започнал и дори той ристиенина го е усетил и не е издържакл на попълзновенията. Тва не процеса дето ни шпрехат че станал в 19 век. и доказа е точно паисийа усетил с гения си православно скотските попълсзновения с които московските самоеди хвърлят примаката на народа му.

абсолютно всички пътешественици са документирали,че българските свещенослужеители,за което те са безкрайно изненадани, масово изгарят и унищожават българската книжнина,в размери много повече от гръцкиоте свещеници и православни скотове!

С какава цел се правеше това-с една единствена да се изделка БГ то по рушняшко православния скотски модел като част от ГРЪЦИТЕ

Не пише отеца(да не се бърка със православния набожен тръгаш рицар) срещу турците,вековните хе хе хе поробители ми насочва гнева си срещу рушняшко гртъцките правослкавни скотове гърчеещите се филибари.

Е и днеска ги гкледаш същите орица с подобни психични отклонения Доаказали на вся осталная не ромска маймуняшка сволоч,че Вулгарите се били нарекли Волгари,на името на пръвият им цар Трак.
Православните скотове са го кръстили Ташко на дедо му Мъдьо.


Создадението от рушняците православни елионогласни скотове ,за разлика от другите сърбите- православни скотове говорещи български,на които отново им бе отредена ролята в историята ,възложена им от създаването им от Византийците (тракийците) от времето на имп. Маврикий,когато Константин Багренородния ни уведомява,че сърбите били минали под власста на ромеите ,а не на българите ,и от тогавца били само по ромейкса ,а не българска в ласт.

Та срещу кой премества кагана василевс на българите Муртагон - войкста си край Тиса Драва и сава- преместил войската се срещу Гърци и Славяни
Та срещу кой е изпратил флотата си кагана Муртагон да опожарят разбунтувалите се славяни край Драва и им назначил Български воеводи

Пак срещу тея същите слвяни,или серви- Това е взаимозаменяемо. Езика на империя България упорито е наричан сръбски, в много по-голямо количествцо от славянски или руски,влашки.


Тук само мога да добавя.че и ти като анонимен маймуняк под прикритие серизно олекваш поне в частта ти за разбиране в цялост на Хисторито , с твоите брътвежи твърдения как боцко не бил плагиатор,а бил ти доказал и ,че Българите са Ромски Стражари по лимеса до времето на Петър I Българина,дето е погребан в Сан Клементе в Рим и православните скотове и новата порода балканци му се Кланят ,като на Црхо и Страхота,щото спарто им доказал,че Траките измисили линеара ,а Солун е го де е до Микена. Само няколко стотин години и км-а.

Преместил Муртагон войската си която била ромские граничари среу ромските е граничари и славяните под Драва .!
идиоти.

Българските граничари пише папата рекса на вулгарите михаил на ромски, имали навика да убиват нарушителите на границата ,ма те били ромски граничари.



Та за чиляк дето бил от начуените работници ,поне требуе да е известно камика на Муратагона,ако не е чел писмата на папищяците ,на ромски и греческий със записа вулгари,и булгари на билингва,без да знаят папищяците за ромското служебно названи по лимеса дето боцко ти бил доказал,че било бургарии,а вулгарите не били българите. Даже и Ценов не се бил сети за това.

Най-малкото научения работник да не е, като прасето дзверчо и падруга му дебилната МУмутреса и лизача гет ,за които надписите на Муртагон дето си разположил войската срещу гръци и славяни били "факсимилета" без научна стойнист,защото и Идиота боцко им казал и на анонимкото доказал,че Българите били ромски стражари по лимеса и било невузможно етое ромски граничари с/у ромски граничари да се бият като некои роми. Късна фанариотска измислица.
Ено е да се фалите дебилите, като тебя с въпросната твоя падружка боцко на приятелски начала,друго е да Доакзаваш на несебеподобни,че не си един от тях с подобно поведение.

Приятелството си е приятелство,дебилите са си дебили/.

Тва,че олекваш , не намалява някои от писанията ти за да речем 19 век,но все пак остава съмнението,че не може човек който е запознат с писмата на папа Николай до импа на вулгарите михаил да се осира да ми доказва,как психопата боцко не бил тъп плагиатор а инвенто щото на дебилите незапознати с елементарна човешка мисъл ,да не говорим за познания идиота им доказа,че са стражари по лимеса.
(разбира се БАН яджиите са научени да гледат на парче и загледани в червеногъзестио майммуняшки загубват реална представа и психопата им доказал ОРИГИНАНАТА ИДЕЯ н е те оправдава в очите на историческия анархизъм,че българите са ромски гарничари)
Та точно заради такива научени работници анонимни и неанонимни маймуняци бълвани от разни институти в балканската губерния,е възможно да се стигне до това дебилии психопат като боцман и сие да имдоакзали на новата порода маймуняци кво били българите от теханмта г.т. кото била верна заяото боцко им доказал така и те си го аресали сос се доказаите МУ.и твца потвърдено от аноним,нийя майм унякус таен суветник от БАН ята,руската баня с турскосини плочки.
Симеон бил коронясан в палатка и Константинопол не го били признали в Константинополска Трибуна с ферман,ама Константинопол бил издал ферман с признанието на българите ,официално,ама ние научените маймуняци не го признаваме.
Не става да признаваш Идеяата на идиота психопата приятел и дебила дето я бил обяснил Итсория Му и да не олекваш , с каквото и да напише в другите области.

"Не зная защо и днес продължава да се набива в главите на българите, че България в исторически план е днешна България с добавена към нея карта на предварителния Сан Стефански договор, по силата дори на който българите губят над 20% от етническата си територия дадени на Румъния и Сърбия."

Днешна България и всички останали "Балкански" държави следват административното османско разделени на турската територия !
И то от 19 век !
България е точно това ,което е административно "турската" България от 19 век.
И в тая "балканска" територия продължават да си пъхат историята БАН яджиите ,като за помощ по лимеса за взели широкогъзещите ромски трътльовци, с разширени от плацикане в БАН ята отвори на познанието.
Налагането на тази административна турска единица за България и вменяването на дебилите, като ил да дебила,тоя маймуняк мерлин мадото ,лизача гет, дето не знае кво са ромънещето,или плагиатора профан боцман,дзверчето грухчо,които са хора без елемнтарна обща култура,непознаващи дори историята на региона или поне чели писмата на папа Николай,Калоян ,видели "факсимилетата" на Муртагон и др. камици ,на които не пишело за "стражарите,воини бикове ,с големи топки,от римската гарнична армия,комити" ,но Разбрали Идеяата МУ на психопата проифан Боцко,че Българите са стражари е именно възможно защото съществуван подобни профани зъздадени от предишните руски безмозъчни гъзолизци,които и до днес си пишат,че Симеон бил коронясан в палатка за Цезар,че Византийците не му били признали ТИТЛА ВАСИЛЕВС,която той си бил Самонаправил !?,без публикация от Тракийския Държавен вестник на Византион,че измислените Братя Црхо и Страхота им били создали Азбуката на Славяните,но Братята се юувствували БЪЛГАРИ .щото макя им Била от СОЛУН ,а сестра им Шехерезада им от Киев и идиотите вървят след тея уроди като овцата мерилин и гетските лизачи,и мухите филибарки след гомнарка,щото аромата им харесвал и всички знаели това,те били много.

След тези уточнения да се върнеме към Българите от 19 век.
Е какво са т.нар. българи ,след като гръци било ,горепосоченото.
След като султана с Фермана си от Константинопол Официални ги Признава,тук се започва да се говори точно обратното на това за Симеон,Той не бил признат от Константиинопол,за тва не бил Василевс,
ма те били признати от Константиниопол ,ма дебилите не ги признават,като Калояна ,на който папата му признал и записал на дюкчмент Правото да издава монети,като римски император, ма той не ги издавал !

Ма Научените работници и техните научени сътрудници не му ги признават на Калояна. Защото не ги били намерили !?

Ами да не би да са намерили нещо от БРАТЯТА С ДЕЛОТО НА КИРИЛ И МЕТОДИЙ-некой църква,манастир параклси стенописи от 9-14 век,когато трябва да са налични у сека паланка и народа айдушки песни да пее за тех,и муски да си носи с образите на АПОСТОЛИТЕ ПЪРВОУЧИТЕЛИ НА СЛАВЯНИТЕ и да ги тачи като АПОСТОЛИ у сека църква и да ги изписва,като "сърби" свети Сава .

Брех да му се невиди изписали сърбите св,Сава Болгарций свети Ивана.ма Закрилниците на Българите били СОЛУНСКИТЕ БРАТЯ.

Тройния шпионин Б Димитров намерил църква в МАКЕДОНИЯ,дето било писало на ГРЕЧЕСКИЙ, Братоците учители на Вулгаритъе.

Педерунгел. Почерка бил на жената на коняра на Солунски дук,чийто СКИЛОЯНОС ГО ФЪРЛИЛ от стените и за тва православнитъе скотове са го истипосали Калоян у Драгалевци като Кучето Калоян и го убил Светиня му Димитър.

И у територията на ШОПСКОТО въстание със СРЪБСКИТЕ църкви с изчегъртанаи ктиторски надпсии са го изтипосали Калояна ТОЖЕ .

Православните скотове изтипосали Убиството на Калояна,ма Забравили да си напишат АПОСТОЛИТЕ НА СЛАВЯНИТЕ и балканската маймунящина и мерлинщина се смоцитират кви били доказвачи

Не са намерили научени рабфаци и научените им сотрудници Братското матриално присъствие нигде, ама им ПРИЗНАЛИ ДЕЛОТО. То те не съществували никъде освен в шест руски манипулирани фалшификата от 19 век с кодова дума "славяни" ма бг-тата ги Признали,за разлика от Калояна на който римси папа му признал титлата император ,която бил признал и на императорите на Българи и Власи Симеон,Петър и Самуил,ма бг тата не признали титлата на Симеон и Самуил защото от Константинопол не МУ я били признали и го били коронясали за цезар в палатка !?
Да не споменаваме как всички знаят ,че Константинопол не му бил признал титла на Симеон,ма никой не го е показал тва непризнание .
"Патриота" твоя падруга с баба Германка доказал,че Симеон бил наакан архонт ,ма той от пуста патриотичност за доказа го писал Цезар и магистер,щото му звучело по ромски на отворкото ?
Калоян папата му дал правото да сече монети като на император , ма бгтата не му признават щото не Калоян не ги бил издавал !? А не ги бил издавал щото те не съществували


Тва са идиотизми за които не са виновни тея идиоти,като боцман,дебила,мерлина,гета и другите ненормални,ми те са продукт на същите шибани рушняци и православни скотове,които си бяха поставили за цел унищожаването на българите и успяха да надминат с дебилността си и психопатията и Учителите си. Отворена Ромска "ТЕЗА" на другарп ти психопат боцко,дето си щел да ми доказавш,че не били тъп плагиатор,Тракийска ТЕЗА на други кукумицини около спарто и да не забравяме антагониста му инфантила църковен хорист глишев и турските докази ,представитъел на глишевизма видно течение у БАН-ята дето се плацикат и си бъркат по дупките за доказ на хисторито,което се свежда както казва БОЦКО за ените и както казали Црхо и Страхота за мерилините.


Точно православната скотщина си беше инструмента за унищожаването на българите,и следите са навсякъде в тая скотщина ,но нещата излязоха от контрола им.

И да добавя,това което пропуснах в предишния си пост . Да добре си коментирал въстания преди Априлското,но нека ги наричаме ,така както са известни и за което това което днес педерунгелите православни скотове и маймуняци кирометовци наричат Нишки въстание е изветсно сред българите тогава и се е наричало Шопското и нека да спазиме тази историческа фактология,заяото тя очертава много добре това което педерунгелите наричат днес Сърбия и там било Високото СРЪБСКО изкуство В църквите на тази българска територия ,една територия по долината на р. БЪЛГАРСКА МОРАВА и Косово, та чак до АЛБА БУЛГАРИКА(Бел Град)

Виж ти като анонимен маймунпк си съгласен за Бел грда.

Та оттам наизлезли вулгарите да си посрещант ротните граничарски командири,га тракийците изгонили от града Аварите.

И ги изпратили у армения и лазика при хампарцумяните,гдето гледали ка цар болгарский асянпарух бежил от хазарций и создал болгарская держава . Която всчики знаели била на дуная.

как па не се спре и той като прагерманците на дуная да чака за виза и да му го нахлузят отзад хуните на хунологията арманцупянците не зобачили.
далеко бъйло.

добре че са дебилни ти падруги от варна да ни кажат кви ромски граничари били по Лимеса в продължение на стотици години или кви боили били по Урала ,важното било да го е доказал психото боцко

спомням си как и ти се появи с възклиците докази ,както го е казал Боцко
цитирай
46. anonymousbulgaricus - Няма такива филми: 1. В Априлс...
09.08.2011 18:40
Няма такива филми:
1. В Априлското въстание с всичките му броенета загиват твърде малко българи и то концентрирано в Батак, Еледжик, Перущица, Панагюрище, Брацигово, Котел и др. селца в 4 революционен окръг. Причината е в начина, по който се провежда въстанието там. Навсякъде другаде, въстанието се провежда по съвсем друга тактика - с формиране на чети и изтеглянето им от населените места и там случаи на масово насилие и масови жертви няма. Дори повечето от заловените четници смъртните им присъди са заменени с различен срок затвор на различни места от Видин до Диарбекир. Митхад говори за това, че ще избие българите, но неговият полет трае твърде късо. Така и не можете да схванете, че между Османска империя и турци има фундаментална разлика в онзи период. Ако за турчина националист Митхад е било важно и основна цел да турцизира Османската империя и да асимилира или унищожи всяко не турско население, за Османската държава като такава никога не е било цел да си унищожава данъчно облагаемото население. Тя е религиозно и етнически многообразна и в повечето случаи толерантна, доколкото може да бъде една средновековна деспотия.
2. Когато Русия владее Варна никой в Европа не може копче да и каже. Европа в този си вид съществува благодарение на Русия и "Конгресите" са само маската, за да изглежда по-приемливо това съществуване. Енциклопедичен е анекдота на Николай Първи - "Ваши благородия на конете - в Париж има революция", но показва истинското състояние на нещата. Чак по време на Кримската война Англия и Франция с мълчаливото съгласие на Хабсбургите и Прусия и логистичната подкрепа на Османската империя ще променят статуквото в Европа, а Руско-турската война от 1878 г. ще е руския реванш и връщане на Русия в голямата Европейска политика.
3. Санстефанския договор е предварителен договор, който за една бройка Игнатиев да превърне в окончателен и той в пълен разрез с намеренията и подписаните от Александър и Горчаков споразумения. Той е голямато прецакване на България!
цитирай
47. anonymousbulgaricus - Да, въстанието е Шопско, всъшност ...
09.08.2011 18:50
Да, въстанието е Шопско, всъшност си е Трънско, Пиротско, Нишко, Брезнишко, Кюстендилско, Дупнишко (шопско, граовско, трънско) и за Трънско и Брезнишко е сигурно, че се очиства от всякакво османско присъствие.

Да, българската народност и нация се формира като цяло в територията определена по-късно във фермана за създаване на Българската екзархия и да преди това руснаци, австрийци, унгарци, поляци и гърци са направили нужното да откъснат населението на север от Дунав от българския му корен и българско духовно, езиково, културно, държавно и т.н. влиание. Това е дълъг процес, който завършва със създаването на благословената от Русия Румъния, където едно от първите неща, които правят румънските правителства е да махнат българския език като официален до тогава и да го заменят с "романския".

Да, в основата на сръбското въстание и неговия успех, довел до създаването на Сръбското княжество са българи. Имената на част от тях се знаят - Ячко, Велко, Кондо (сръбския шовинизъм ги преправя постоянно на сърби, ама някак не им се получава и май вече се отказаха). Между обичаите, езика, културата на българи и сърби, особено в исконно българските територии, каквито са и тези на Белград няма никаква разлика и днес всъшност почти няма!

Гърци е равно на православни и българина Евгениос Булгарис по късно Херсонски еписков и втори в Руската църковна йерархия, създател на новогръцкия език и вдъхновител на "Гръцкия проект" на Екатерина Велика, има огромен принос за това разбиране. За ужас на Русия и германските и управници, като стъпват войските на Суворов на балканите изведнъж се оказва, че от Дунав до Константинопол има едни българи, дето на всичкото отгоре живеят пребогато и крият турците и въобще не ги еня за руснаците "освободители". Това е шок, който определя и понатъшното отношение на Русия към българите и българския въпрос, въпреки че схемата й е абсолютно повтаряема и към сърби и към румънци и към гърци и към нас!
цитирай
48. shtaparov - Историческата истина е само една:
11.08.2011 01:20
Истината е,че няма нито един-единствен народ,който да се е освободил сам от турско робство! Нито един!...
цитирай
49. anonymousbulgaricus - С това съм започнал поста си, въп...
11.08.2011 09:30
С това съм започнал поста си, въпреки че имаме Черна гора, която е доста различен и особен случай в това отношение. Още 1697 си извоюват практическа свобода, сами си избират за княз Данаило Първи, отстояват си свободата при Петър Първи и Петър Втори Петрович и си имат династия княжеска - собствена, собствени институции, собствена армия и това, че Великите сили официално я признават чак на Берлинския конгрес е въпрос на политически акт, но черногорците се освобождават самостоятелно и бранят свободата си сами.
цитирай
50. merlin68 - anonymousbulgaricus,
11.08.2011 18:48
ти май забравяш, че уж си историк, а като такъв поне би трябвало да се опитваш да аргументираш лъжите дето ги пишеш.
"Така и не можете да схванете, че между Османска империя и турци има фундаментална разлика в онзи период." - Прав си, това няма как да се схване, аз мога да схвана, че между Османската империя като религиозна и мултиетническа, и Турция, като светска държава има разлика. Как обаче може да се сравнява държавна структура с народност... това само някои "историци" го могат.
Разбираме от теб, че Санстефанският договор, ако бе останал в сила, щеше да е "голямато прецакване на България!". Нека да доразвием тази твоя теза. Значи, ако България, бе създадена на територия почти пет пъти по-голяма от тази която и отредиха западните държави с Берлинският договор, щяло да бъде прецакване? И нека всички видят, как щяха да ни "прецакат" руснаците със Санстефанският договор, ако зависеше само от тях, ето карта на Санстефанска България http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Sanstefanska_Bulgaria.png
А ето сега нека видят българите които ти anonymousbulgaricus, "учиш" на история, как ни "спасиха" западняците от руското "прецакване" с Берлинският договор, ето карта на България след Берлинският договор http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgaria_after_Congress_of_Berlin_in_1878.png
Мисля, че българите са достатъчно интелигентни да преценят, кой ни прецаква! Надявам се да проявят и интелигентност да не се доверяват на "исторически учители" като теб!
Казваш, че Русия е направила българите - румънци, насила е създала Румъния, само и само да няма българи отвъд Дунав. Интересно ми е, тази ти глупост как се връзва с концепцията за панславизма:) Излиза, че панславистите в Русия, действат срещу собствените си интереси, като насила порумънчват славянско население и вбиват клин разделящ ги от южните славяни българи и сърби. Малоумно твърдение, не мислиш ли, особено за историк като теб:)
цитирай
51. anonymousbulgaricus - Не четеш и това си е. Между тюрките, ...
11.08.2011 22:09
Не четеш и това си е. Между тюрките, каквито са османците от племето кая или нещо такова и турците като съвременна модерна нация не правиш разлика. Това значи ли, че всички тюркски народи, щот такива има доста по света, включително и в съвременна Турция и днешните турци има знак на равенство. За такава приказка Ердоган медал ще ти даде.

Русия е страна по Берлинския договор. Санстефанския договор е предварителен договор, който няма нищо общо с това, което Великите сили в това число Русия са се съгласили да се случи. На Русия и разрешават да обяви войната и да я води при тези условия, а със Санстефанския договор тя се опитва да ги наруши, ама не минава и за това не плаща обаче Русия, а България! Достатъчно пъти написах и повторих, че е необходимо преди да се пише по дадена тема да се чете, особено като си пристрастен. Даже в нета има достатъчно по темата, включително и съответен документален материал.

За румънците ако си прочел също нямаше да пишеш това дето си написал. Щеше да видиш, че в този случай има намесени и други - освен Русия, ама ти като почетеш или ти се стори, че нещо може да е срещу Русия веднага скачаш.

Но да ти дам гатанка в този стил. Що руснаците, които разработват идеята, че българите са славяни и проф. Венелин и проф. Дринов пишат кофи мастило да доказват това и не само те изведнаж решават, че произходът на "прабългарите" е тюркски и цяла школа създават от учени, за да доказват това.

А помисли за тази енигма - що Русия прави "гръцки проект" и какво означава грък и се стреми да бъде наложено, вместо да направи "български проект" - ем нали сме си братя славяни, ем един език говорим, ем българите са най-много на полуострова. Гърците са шепа народ на Балканите и така си остават до фиаското им с Ататюрк след ПСВ и депортирането на към 2 милиона гърци от Смирна. Ама ей на "Гръцки проект" вместо да си кръсти внуците Борис и Асен, Екатерина ги кръщава Константин и Александър....
цитирай
52. letopisec - искам да те питам
12.08.2011 13:28
има една снимка на Караджата, а до него Странски, като им види човек униформите, ако мога така да кажа, сякаш нямат нищо общо помежду си. Но по-интересно е, че тогава много се е държало на това, а и шивашкия занаят е бил в български ръци, дори в Цариград са шили нашите униформите на турската армия в Балкапан хан и Хамбаря. Как се избистря идеята за вида на военната униформа през възраждането...
цитирай
53. anonymousbulgaricus - Така, Легията започва да се събира ...
12.08.2011 15:29
Така, Легията започва да се събира през 1861 г., като в Белград има около 600 души, а в околностите му още неизвестен брой, които чакали Раковски да даде знак, че минават в България. Тя не е призната, а Раковски успява да закупи малко белгийски пушки от Виена, да създаде Привременното правителство, да води кореспонденция с българи в цял свят за това какво е нужно, да има щаб, да се явява пред сръбски и други правителствени представители, като началник на Привременното правителство. Няма сведения в този период "легистите" да са водили специални занятия или нещо подобно. Повечето от тях даже си намират работа в Белград, за да се издържат, някои ги издържа Раковски с парите събрани от емигрантите за целта. Тези, които били хайдути и идвали от България си идвали с личното оръжие. Признаването на Легията става чак след боевете в Белград, в които Раковски се представя чудесно и като полеви командир и комендант и заедно с Ильо войвода и водените от тях двамата българи правят чудеса от храброст, за които лично идва да ги поздрави и княз Михаил. Тогава сърбите изпращат двама свои представители като "офицери за свръзка", въоръжават около 100 от легионерите, за които Раковски прави списък и за тях започва да им се плаща издръжка от сръбското правителство. До този момент Раковски е купил шаяк и е утвърдил модел на униформа, но готови такива още няма. Самата униформа на Раковски още не е готова, защото посреща княз Михаил в цивилни дрехи. Униформата му е различна от останалите. Австрийския консул в свое донесение пише, че Раковски събрал 80 мъже от тях само половината въоръжени и 20 облечени. Което е вероятно официалния състав на легията +- 20 души.
цитирай
54. anonymousbulgaricus - Униформата, която проектира Ра...
12.08.2011 15:40
Униформата, която проектира Раковски, защото е смятал, че е необходимо и важно българския полк дето ще влезе и вдигне въстанието и ще го ръководи да има съответните атрибути е: „бели шаечени мундири със зелени гайтани, гащи от същия шаек, чорапи и цървули и кожан калпак с тенекиено левче на челото”.
За себе си, като ръководител на този полк си поръчва униформа, която се различава с това, че има две наметала едно дълго до под коленете като пелерина, с тъмнозелен цвят, опакото - червено; друго - бяло. Поръчал и два мундира: един от бяло тънко сукно с червени гайтани и със сърма на яката и пагоните; другият мундир бил червен (няма данни за гайтаните). Към униформата влизали ботуши и чер калпак с лъвче, ушито със сърма върху червен плат.
За ушиване на униформите има две запазени разписки, от двама сръбски абаджии, които удостоверяват, че Раковски е дал 1015 гроша за бял шаяк (сукно) и още 1125 гроша за 150 аршина бяло сукно. Това е станало през юни и юли 1862 г. Шиенето е почнало средата на юли, пак по разписки от сръбски шивачи. Очевидно процеса по изработване на униформите започва след официалното признаване на легията от сърбите, а не във времето, в което българите са се събрали в Белград и околностите. Тогава са си облечени със своите си хайдушки или цивилни дрехи и носии. Снимките на Ильо войвода са показателни. Направо е разкошен с тая македонска модифицирана за военни нужди носия:).
цитирай
55. anonymousbulgaricus - Ей това е казал на Захари Стоянов ...
12.08.2011 15:49
Ей това е казал на Захари Стоянов Христо Иванов - Големия за "униформите" на българите по време на сраженията в Белград - „Събраха се пак нашите българи под началството на своите войводи. Сега те изглеждаха по-войнствено, защото бяха въоръжени с белгийски пушки и с тенекиени левове на калпаците, които Раковски беше поръчал да изработят в Топчидере”. Т.е. това, което към този момент е успял да им осигури Раковски е тенекиен лев за калпаците. (Това не пречи в картините за боевете на легията, художниците да ги рисуват в пълни униформи и бойно снаряжение, както и Мерсия Макдемод да пише как Левски всеки ден ходел на учения и т.н., пък той 6 месеца е бил чирак на абаджия. Най-добрия му приятел и съратни Големия е чирак на книговезец, от където получава и втория си прякор. Пак Големия свидетелства, че с Левски са почнали да тренират при сръбските казарми чак след разпускането на Легията). Запазената във Военно историческия музей куртка на Бранислав Велешки (за която той казва, че с нея се е снимал Левски през 1869-70 в Букурещ), отговаря напълно на описанието, което има за малкото ушити униформи за Първата легия. Интересното е, че има свидетелства, че Левски или е запазил червения мундир на Раковски, или си е ушил такъв (в тефтерчето му има разход от 98 гроша за форма). Въобще и на снимката и с тази униформа и с поведението на българите от Втората легия по повод знамето и т.н. се вижда, че българите са се старали да следват оставеното от Раковски, включително и като символи. Левски при деленето на Легията остава при Ильо войвода и вероятно затова е останал без униформа от нея.
цитирай
56. anonymousbulgaricus - Горе долу същият модел следват и ...
12.08.2011 16:00
Горе долу същият модел следват и униформите на Втората легия, на четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, на Ботев и Бенковски. Това, че воеводите на снимки изглеждат малко по-различно, особено Караджата не бива да заблуждава. След смъртта на Раковски е очевидно, че той е бил възприеман заедно с Хаджи Димитър са ръководител на революционното крило и наследник на Раковски. Такива функции, каквито изпълнява Раковски по време на Първата легия, без да са така институционално облечени и помпозни, изпълняват двамата воеводи. Стефан Караджа е бил и най-близкия съратник на Раковски по време на Легията - нещо като човек за специални поръчения, който "постоянно прескачал плетове и дувари насам натам". Панайот Хитов, който в края на живота си Раковски обявява за първи воевода е малко дистанциран и резервиран, че фактическото положение е друго. Още повече, че Хаджи Димитър му е бил байрактар, то и към Левски проявява известна ревност в това отношение щото и Левски му е бил байрактар, пък го измества като ръководител на българското национално освободително движение, въпреки че в началото Левски се държи изключително уважително и респектирано спрямо него. После се поскарват сериозно, заради заиграването на Хитов със сърбите и проявите му на самостоятелен играч.
Та тия воеводи са си позволявали волности във униформите, за да покажат, че статута им е различен.
цитирай
57. anonymousbulgaricus - Ето още едно описание от легист на ...
12.08.2011 16:07
Ето още едно описание от легист на червената униформа на Раковски - „старобългарска униформа, на главата си имаше бял калпак, на челото му светеше златогривий лъв, мундирът му беше от червено сукно, а панталоните му от зилено сукно. Ботушите му бяха от черин лак, с махмузи, а мантилото, връхната дреха, беше без ръкави и дълга до пети.”

Като цяло идеята за униформите Раковски е взел от хусарските униформи, но по тези малкото запазени фотографии няма как да се определи коя кога е носена и коя е била истинска униформа и коя реквизит на съответния фотограф. Да не забравяме, че униформата на Ботев е театрален костюм, но като цяло това е с българските униформи. Раковски ги проектира и започва да ги въвежда. Втората легия е облечена с тях и са в същата традиция, четите на Хаджи Димитър и Стефан Караджа са облечени с тях, след това и Бенковски облича неговата чета в подобни униформи. Разбирането на Раковски, а и на останалите е, че създават ядрото на национална армия и това е невъзможно без съответните униформи и реквизити - знаме, печат, калпаци, лъвчета и т.н. Идеята е хем тези части да са представетелни и вдъхновяващи. Понеже се е очаквало тези хора да станат командири с униформите си щели да се отличават, хем и за врага ще е ясно, че се бие с армия, а не с чети и т.н.
цитирай
58. anonymousbulgaricus - Видул Странски е приятел на Кара...
12.08.2011 16:22
Видул Странски е приятел на Караджата от Калофер, хайдутин, воевода, четник при Добри воевода. Защо е облечен на тази фотография с униформа, която копира едно към едно тази на Ильо воевода не зная. Умира през 1878 г. в Одеса, брат е на докторите Георги Странски и Никола Странски първият участник в Сръбско-Турската и Руско-Турската война и двамата със сериозна следа в следосвобожденска България.
цитирай
59. anonymousbulgaricus - Ха, я какво пък казал проф Илчев с...
12.08.2011 16:34
Ха, я какво пък казал проф Илчев съвсем наскоро, пропуснал съм го...

"С кървавото му потушаване идва ролята на общественото мнение в Западна Европа и Русия, и съзнанието, че един християнски народ погива. В този смисъл Априлското въстание е едно успяло въстание, без което нямаше да го има и Освобождението. По същото време в Османската империя живее и един друг християнски народ, по брой приблизително колкото българския, много по-образован тогава от българите, с много по-високи позиции в османското общество, който икономически е по-напреднал, и това е арменският. Но арменците нямат такова въстание и трябваше да се борят конвулсивно десетки години, докато постигнат независимост върху малка част от своята територия."

Ти да видиш и официалните историци и специалисти по периода имат същото мнение, че Априлското въстание е успешно и българите са се освободили благодарение на това..... Не, че ме изненадва де, то това е позицията на всеки съвестен български историк, за съжаление дълго време е казвана с половин уста, по съответни причини.
цитирай
60. letopisec - ПРОЧЕТОХ ВНИМАТЕЛНО всичко
12.08.2011 16:48
все пак 1200 гроша са 12 златни турски лири, а това са доста пари, откъде са ги имали за униформи...
цитирай
61. letopisec - искам да те питам и още нещо, което не ми е ясно, но то
12.08.2011 16:54
е малко встрани от това време, няколко десетки години по-рано. Кърджалриите (даалиите) какво точно яврение са. Ясно е, че от тях са пропищяли българи и турци, те откъде произхождат. Това просто бандински групи ли са или еничари, в смисъл като нашите борци, които при промяната се трансформираха. Все пак Абдул Азис закрива еничарския корпус по-късно, в 1835, ако не се лъжа. Що за субекти са кърджалиите?
цитирай
62. anonymousbulgaricus - Иван Касабов събрал от браилци, ...
12.08.2011 18:28
Иван Касабов събрал от браилци, само от гражданите „втора ръка”, 250 австрийски жълтици. Букурещките българи изпратили д-р Иван Селимински лично в Белград да предаде събраните пари, които не е ясно колко точно са, но са доста. От Виена българските търговци Гешоолу, Т. Райнов, Ат. Михайлов и Паница дали общо 2000 жълтици. Иван Касабов също пише, че княз Николаки Богориди от Виена дал на Раковски за легията 2000 минца. Българските търговци в Одеса - Н. Миронович, Ст. Тошкович и К. Палаузов, събрали 13 000 рубли и уверили, че впоследствие ще дадат още. Това са само част от парите, които са събрани и не случайно писах в текста, че в този период Раковски е личността, която с енергията, харизмата си, авторитета си е съумял да обедини всички слоеве на българското общество мислещи за освобождение. За съжаление болестта и други неблагополучия го събарят и в края на живота си е раздразнителен, конфликтен и авторитета му сред тия българи малко или много страда.

Тъпото в тази ситуация, обаче е, че докато българите се бият и стоят два месеца на барикада, парите на легията са откраднати. Трима сърби нападат касиера и взимат 1500 жълтици. Раковски провежда разследване и ги заляват, като в двама са намерени 250 жълтици и са върнати, а в третия пушката на ударения касиер. Двамата за осъдени на затвор, а третия е застрелян. Раковски прави прошения да бъдат върнати парите и съди семейството на застреляния, ама така и не ги получава. Тогава пише писмо до княза и той отпуска издръжка за тия стотина души, които официално се завеждат в легията.

цитирай
63. anonymousbulgaricus - Не може в коментар да се отговори на ...
12.08.2011 18:46
Не може в коментар да се отговори на въпроса ти за кърджалийството, аянството, състоянието на Османската империя в края на 18 век и началото на 19, опита за реформиране на армията и създаването на новия ред, еничарските бунтове, свалянето на Селим Трети и т.н. и т.н.

Еничарският корпус е ликвидиран в буквалния смисъл на думата от Махмуд Втори през 1826 г. над 20 000 са избити до крак в Истанбул, проклети са от шейх юл исляма и къде щото е имало някой да каже гък по другите градове е убиван.

Интересни за този период са две неща - първото е, че Селим Трети издава ферман, с който разрешава на християните в империята да носят оръжие и второто е, че в този смутен период и трите големи християнски народа българи, гърци и сърби започват своето политическо възраждане.

Другото интересно е пълната колаборация между народите в империята - турци, черкези, помаци, гърци, българи, сърби, албанци и т.н. участват едновременно и заедно в кърджалийските отряди и едновременно и заедно се бранят от тях. Тогава идват и се населват татарите на Гирай и за една бройка и по чиста случайност той не става султан, тъй като е обявен официално за наследник на Османската династия, а тримата й мъжки наследници за една бройка не биват убити в рамките на един ден. Все пак Махмуд Втори, благодарение на Мустафа Байрактар оцелява и продължава династията. Това е времето на легендарите аяни сепаратисти - Осман Пазвантоглу, Али Тепеделенли, Мустава Байрактар и т.н. Между другото българските воеводи и хайдути от този период директно влизат в национално-освободителните борби на съседите - Кондо, Велко, Ячко са гръбнака на сръбското въстание, Хаджи Христо Българин е генерал в Гръцкото, Индже Стоян и Кара Кольо са с Ипсиланти във Влашко и още много други.

Кара Фейзи пък е на обратния полюс, дьонмето от Слаковци се превръща в страшилището за империята и два пъти стига даже до Истанбул със своите кърджалии, сред които има всякакви по народност хора...

Но не е за коментар темата - голяма е!
цитирай
64. letopisec - благодаря ти,
14.08.2011 16:39
тия подробности около легията на Раковски не ги знаех, защо не напишеш нещо за кърджалиите, много малко се знае за този феномен. В народни песни от Калофер ги наричат даалии (?), а жените които са обезчестени от тях в песните ги наричаг "гювендии", но и двете думи са ми неясни като превод...
цитирай
65. anonymousbulgaricus - Даалия си е планински жител на Ро...
15.08.2011 09:44
Даалия си е планински жител на Родопите или член на мюсюлманска разбойническа банда. От тия две значения на думата се е получило в българския разговорен в смисъл на планински разбойник. Гювендия си е като Пачавра (парцал - буквално) - лека жена, курва. Въпреки че думата турска güven значи доверие:).
цитирай
66. letopisec - благодаря,
16.08.2011 11:51
за консултацията.
цитирай
67. анонимен - Турция никога не е побеждавала Русия.
11.11.2011 12:15
анонимен написа:
Нямали сме никакви шансове сами да се освободим от турците. Винаги са смазвали всяко наше непокорство и всеки бунт с желязна ръка. Винаги са били много силни,щом са стигнали чак до Виена и няколко пъти са нанасяли унизително поражение на огромната руска империя. Винаги са ни побеждавали при всеки конфликт. Нито веднъж(като гърците и сърбите) не сме се освобождавали от тях поне за 1 месец само. Храбри и добри войници са,а ний сме слани и страхливи. Руско-турската война и Освобождението ни е една чиста случайност.Благоприятна международна конюнктура за кратък период от време. Без намесата на Русия сме нямали никакъв шанс сами да се освободим от турците.Нещо повече,в градовете ни е преобладавало турското население,което се изселва след 1878 г. По сегашните международни правила,на когото е населението негова е територията. А след като ни завладяват,турците по тези земи стават много повече от българите и фактически тая страна вече е била де факто тяхна.

Съгласен съм с малка забележка: Турция никога не е побеждавала Русия. Ако това се е случило - нека бъде посочено кога и къде.
цитирай
68. anonymousbulgaricus - Турция никога не е воювала с Русия и ...
14.11.2011 18:45
Турция никога не е воювала с Русия и обратното та да се побеждават взаимно.
Османската империя е друга работа и в историята на войните между двете държави има случаи и на спечелени битки и на спечелени войни от Османската империя.

ПО ирония на съдбата, последната такава е Първата световна война, когато българи и турци заедно се бият с руснаци и румънци в северна Добруджа и ги разбиват, а след това съвместна армия, в която влизат български, османски дивизии преминава Дунав и разбива руско-румънската защита, като окупира Букурещ и изстласква руските сили на север от Прут. Османската империя е страна по Брест-литовския договор, с който СССР признава поражението на Русия и нейното излизане от войната.

Интересен епизод от войните между двете държави е случая, в който според някои летописци и историци съдбата на Русия и нейния цар Петър, който е далеч от величие все още е спасена от неговата любовница и след това съпруга и наследник на трона - Елисавета Петровна. Та, на 11 август 1711 г. водения от него корпус от 38 000 души е обкръжен от почти 200 000 османска армия с над 300 оръдия....Петър е готов да отстъпи цяла Прибалтика на шведите без Петербург, да запази Станислав Лешчински на полския трон и да върне Азов на османците.... Балтаджи Мехмед - командващ армията иска само да му--- погостува в шатрата Елисавета Петровна, след това пуска Петър, скромно, скромно, само срещу връщането на Азов. Та войната си е напълно загубена от Русия и спечелена фактически от Елисавета... По-късно така при Наполеон е спасена Прусия, от жената на краля и личните и преговори, така да се каже, в палатката с Наполен, за Варшавското княжесто е ясно.

Кримската война също е катастрофа за Русия и т.н., но като цяло крайния резултат и особено от Екатерина натам, като изключим Кримската война и неудачите по време на Освободителната, до ПСВ, Русия бие!
цитирай
69. shtaparov - Даже и те не са изключение
27.07.2012 02:23
Даже и черногорците не са се освободили сами- те до последно (до Берлинския договор) са били автономен край на Османската империя и са получили независимост от нея едва на Берлинския конгрес (1878 г.). Ако не беше намесата на "чуждата" помощ,която ги откъсна окончателно от турците,рано или късно автономията им щеше да бъде ликвидирана ако не от младотурците,то от Кемалистите. Да сте чули в днешна Турция да има някъде автономни зони? Не сте чули,няма и да чуете- въпреки че в нея живеят многомилионни чужди национални и етнически малцинства! Но да не забравяме,че силата на османската власт в завладените от нея Балкански земи се е крепила не само на турците,но и на албанците (арнаутите), босненците (бошняците), помаците, еничарите (до началото на XIX в.), черкезите, татарите, циганите, евреите, кюрдите и т.н.,та даже и на арабите от Северна Африка и Близкия изток,които с готовност са се притичвали да помагат на турците при всяка война и при всяко антитурско въстание.
цитирай
70. анонимен - Боримечков
03.08.2012 14:09
Много добра публикация, рядко се пише за Раковски! Наскоро прочетох две книжки от него и мога само да му сваля шапка за ерудицията, мощния интелект и енциклопедични познания, а и за смелостта на идеите му. Наистина един незаслужено забравен човек, ударен с щампата революционер, романтик и т.н.

Можете ли да кажете, нещо за езика и стила му на писане. Прави впечатление, че не употребява никакви турцизми(за разлика от захари Стоянов например)
цитирай
71. анонимен - Боримечков
03.08.2012 14:18
letopisec написа:
тия подробности около легията на Раковски не ги знаех, защо не напишеш нещо за кърджалиите, много малко се знае за този феномен. В народни песни от Калофер ги наричат даалии (?), а жените които са обезчестени от тях в песните ги наричаг "гювендии", но и двете думи са ми неясни като превод...

Гювендия- това е курва на турски, държанка. Това не са изнасилени българки, а държанките на кърджалиите. Има множество описания как са се придвижвали с музиката отпред-зурни, тъпани, а гювендиите играят. Има сведения, че при критични обстоятелства са се включвали и в бой.
цитирай
72. анонимен - Боримечков
03.08.2012 14:28
анонимен написа:
Нямали сме никакви шансове сами да се освободим от турците. Винаги са смазвали всяко наше непокорство и всеки бунт с желязна ръка. Винаги са били много силни,щом са стигнали чак до Виена и няколко пъти са нанасяли унизително поражение на огромната руска империя. Винаги са ни побеждавали при всеки конфликт. Нито веднъж(като гърците и сърбите) не сме се освобождавали от тях поне за 1 месец само. Храбри и добри войници са,а ний сме слани и страхливи. Руско-турската война и Освобождението ни е една чиста случайност.Благоприятна международна конюнктура за кратък период от време. Без намесата на Русия сме нямали никакъв шанс сами да се освободим от турците.Нещо повече,в градовете ни е преобладавало турското население,което се изселва след 1878 г. По сегашните международни правила,на когото е населението негова е територията. А след като ни завладяват,турците по тези земи стават много повече от българите и фактически тая страна вече е била де факто тяхна.

а ний сме слани и страхливи- е това да го напишеш, не зная какъв неудачник в леглото и живота трябва да си! Дядовците в рода ми са участвали в Балканската и ПСВ- в Добруджа и Македония, по назад имам и прадядо опълченец. От кого се уплашиха те на фронта? За първи път срещам такова тъпотия-българският войник бил страхлив! Добре е да не се срещаме на живо!
цитирай
73. anonymousbulgaricus - Българската военна доблест, уп...
11.04.2013 11:49
Българската военна доблест, упоритост, талант и умения са признати навсякъде и се уважават в цял свят. Само войнстващ нихилизъм и анонимна тъпота могат да родят мнение, че българите са страхливи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymousbulgaricus
Категория: История
Прочетен: 396843
Постинги: 30
Коментари: 831
Гласове: 518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031