Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 15:26 - Будителите - загубеният и ненамерен празник!
Автор: anonymousbulgaricus Категория: История   
Прочетен: 9458 Коментари: 19 Гласове:
14

Последна промяна: 28.10.2011 15:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
В календара на официалните празници за първи ноември пише - Ден на народните будители, празник на българската наука и образование, неприсъствен ден за работещите в сферата на науката и образованието, неучебен ден за учениците и студентите в България.

Поредният почивен ден, този път само за определена обществена прослойка, по ирония на съдбата най-активно празнуваща така характерния за нашата култура и традиции Helloween - измислен от "родеещите се с траките", че от кого друг - келти, като честване на тяхната нова година и модифициран от папата на Вси светии католически празник.

Смеещия се Джак с въглена в издълбана ряпа на американска почва става тиквен фенер, но при нас май само тиквите са ни останали.

Но стига сарказъм и неисторични думи! Думата ми е за празника и за почитта. Ден на народните будители... колко ли народа са се сетили да си спретнат такъв празник и да обединят в една почит всички значими фигури, които имат роля и значение за възраждането и формирането на модерните им нации. Български празник е, измислен от българите за българите! 

За първи път пише, го чествали през 1909 г. като неофициален празник, а станал актуален и национален през 20-те години след двете национални катастрофи и последвалия обществен разпад и криза в българщината.
Имали нужда, след трагедията на националното, българите от нещо, което да им дава кураж, да ги сплотява, да им напомня, че са българи. А когато загубиш настоящето и бъдещето ти е несигурно, най-силната котва е да се опреш за малко на миналото, да намериш себе си и в себе си сили да продължиш напред - не назад. Да намериш причина да те има и смисъл за бъдещето, за това да бъдеш този, който си и да го предадеш на децата си - на идните поколения, защото времето покрива всичко със забрава, а тези които са живели преди нас, могат да живеят и да пребъдат само чрез нас - живите и нашата памет за тях. Защото... Защото, като погледнеш миналото и видиш образите, лицата, биографиите и делата на тези преди теб може да разбереш, че и в по-големи трудности и в по-големи беди е имало хора, които са намирали в себе си причина да вдигнат високо глави и застанали срещу течението на времето, срещу бурята и вълните да устоят и да намерят път - не за себе си, често те са намирали смъртта си в своя порив, път за своите, за народа си, да не му позволят да заспи и никога повече да не се събуди.

Интересна е тази прозорливост и откровеност едновременно на нашите предшественици - създали празник на Будителите - за да ги помним и да ни пазят и едновременно с това със самото му име признали, че сме заспивали и че може пак да заспим и че това е лошо и опасно! Някак си такива били тези българи, загубили две войни, загубили надеждата да постигнат националния идеал, загубили посоката на развитие, затънали в междуличностни и котерийни борби, навлизащи в мрачния период на една гражданска война, която ще продължи години и ще обезсили до безкрайност националните сили и елит, сякаш прозряли, че им предстои нощ, те сами направили нещо, което да свети в тази нощ и да напомня и да бъде като далечен фар в бурята и светулка в ноща, защото след ноща е трябвало да има ден... Създали празник, празник на Будителите!

Предложил го земеделеца министър на Народното просвещение (каква хубава дума - просвещение и какъв смисъл само има в нея...., странно що ли сме я забравили и сме се отказали да я ползваме) Стоян Омрачевски - през 1922 г. прави предложението за утвърждаването на този празник като общонароден. Предлага и дата за неговото честване - първи ноември - хич не е случайна тази дата! По приетия офицално от държавата Грегориански календар това е деня на св. Йоан Рилски - светия българин, покровител на българите, родом българин. Днес го честваме по Новоюлианския църковен календар на 19 октомври. Идеята била да се съчетаят християнския празник на най-българския светия и покровител на българите с почитта към него, но и към тези, които са ни будили и заради които още ни има.

Така го замислили празника - с такава цел: "да увековечи паметта на великаните на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите ни дейци за народното пробуждение, за да служат за назидание и пример на поколенията". Защо ли никой днес не пише така?  На 28 юли 1922 г. Министерството на народното просвещение излиза с окръжно номер 17 743, според което 1 ноември е определен за празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България! Големите българи - далечни и близки строители на съвременна България.... с последващо постановление на МС и законодателна промяна празника е утвърден, на 3 февруари 1923 г. и царят подписва указ, с който празника е обнародван и честването му определено. 

Ето думи на Стоян Омрачевски -  земеделец, от правителството на Стамболийски, онова с оранжевата гвардия, която бие със сопи демократите и им реже брадите... и не само: "Когато е обезверен и объркан в духовните си ценности, българският народ търси упование и надежда в своето минало, във всички ония морални и културни качества, които носи в душата си...  Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители. Те са малките и големите, знайните и незнайните, които не са оставили никога народните идеали да бъдат помрачени, надеждата и вярата за тяхното постижение да угаснат. Те са най-верните изразители на спонтанната воля на българския народ към безкористно и всестранно развитие, самоопределение и утвърждение като културна сила. Те са живата и вечна връзка между миналото, настоящето и бъдещето, те са безсмъртната гаранция, че нашият народ ще прескочи всички съдбоносни изпитания и ще оцелее."
Да ви звучат актуално?
Година по-късно Александър Цанков - същия дето оглавява правителството след преврата и е наричан "кръволака" заради убийството на Стамболийски, погромите над земеделците и комунистите през 23 г. ще е водещия български политик на този празник, който ще се чества официално и тържествено като общонационален празник до 1944 г.

“Преди няколко години малцина си спомняха за народните будители, а още по-малко бяха онези, които взимаха участие в празненствата, устройвани в тяхна чест. Обаче последните национални катастрофи ни накараха да се стреснем и да хвърлим поглед на славното ни минало, за да търсим там опора за нашия народ. В това минало ние намерихме забравените велики народни будители и в тяхна чест преди няколко години бе определен специален ден за прослава. И без преувеличение можем да кажем, че 1 ноември, денят на народните будители, днес е един от най-големите национални празници.”, ей така са го виждали празника неговите съвременици и така са го разбирали, но новата власт през 1944 г. няма нужда от това. Празникът бил шовинстки и дублирал по съшността си празника на славянските братя Кирил и Методий... брях като как българските будители и строители на съвременна България и тяхното честване дублира деня на буквите и както как делото им е шовинистично... Едва ли някой може да обясни този парадокс, но така или иначе празникът отива в забвение, както и много други неща през този период.

Възроден е през 1992 г. Възроден е силно казано.. Първо защото му бъркат датата! През 1968 г. БПЦ приема Новоюлиянския календар (грегорианския календар е невъзможен, за която и да е православна църква, защото е анатемосан, осъден и забранен още през 1583 г. от правосланен събор) и деня на св. Иван Рилски се премества в календара на 19 октомври, както е и до днес. Първи ноември става цивилен ден и смисълът и връзката между това, което са имали предвид създателите на празника и делото на възстановителите му се губи. То същото е и с 24 - 11 май, по същата причина, но това е една друга тема. Отделно, той е тясно таргетиран като празник на науката и образованието и лишен от своя обществен смисъл и съдържание дадени му от създателите и запазени до 1944 г.

Така, българските ученици, студенти и техните преподаватели си има още един почивен ден... Добре дошъл за особено за първите, за да може да отдъхнат сред буйните празненства с маски на приказни герои, дяволи, тикви, тризъбци и цялата тази постмодерна глупотевина. Не че съм против честването на модерни и комерсиални празници от карнавален тип, просто съчетанието малко кофти се получава - Трифон и Валентин си вървят един с друг в модерен контекст без никакви грижи, защото какво е любовта ако не вино и какво е виното, ако не любов и какво са едното без другото...., но нерде св. Паисий, св. Софроний, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, братя Миладинови, Васил Априлов, Петър Берон, Георги Раковски, Васил Левски, Любен Каравелов, Христо Ботев, Хаджи Димитър, Стефан Караджа и т.н. и т.н. и т.н...., нерде превърналата се в тиква ряпа на Смеещия се Джак и Всите светии на западната църква (за сверка православните Вси светии са в първата неделя след Петдесетница, а втората неделя след Петдесетница е отредена на Вси светии български!).

Ще ми се да кажа по няколко думи за много от тези български Будители, но първо няколко думи няма как да стигнат и второ всеки един от тях заслужава много повече от един пост и много повече от декларативата и декорирана почит, която им се засвидетелства по официален ред и с нищо непроменен социалистически патос и стилистика. Не заради самите тях - тяхното дело и имена помнени или непомнени, почитани или отхвърляни стоят в историята и никой не може да ги омаловажи и обезцени - дори ние днешните българи, заради които са сторени - за да ни има! 

Писането за тези люде, които със своя ум, сили, живот и дела са причината да ни има не следва да е за тях, а за тези, дето все още имат желание, мисъл и някаква вътрешна потребност да бъдат българи, да бранят българщината и да я носят в сърцата си и да я предават на децата си - тези малкото, които днес се раждат и многото от които в тия дни са надули главите на своите родители, че костюма им за Хелоуин е неподходящ и други такива познати на всички случки от вече новия ни първи ноември - не този на Будителите, а този на светещите тикви.

А би било хубаво да си спомним и да помним в трудните дни, че и по-страшно е било, че и в по-страшното е имало хора, които не просто не заспиват, но имат силата и волята да не допуснат народа си да заспи и да си отиде в съня си...






Гласувай:
14



1. germantiger - Гласувам ЗА
28.10.2011 19:59
Браво за постинга!

Не го очаквах от теб (без ирония), приятна изненада.
... и сериозен извод от постинга:

"да увековечи паметта на великаните на непобедимия български дух, на творците на родната реч, мисъл и историческа слава, на големите ни дейци за народното пробуждение, за да служат за назидание и пример на поколенията"

Интересна е тази прозорливост и откровеност едновременно на нашите предшественици - създали празник на Будителите - за да ги помним и да ни пазят и едновременно с това със самото му име признали, че сме заспивали и че може пак да заспим и че това е лошо и опасно!
цитирай
2. anonymousbulgaricus - Благодаря за оценката (без ирон...
28.10.2011 21:22
Благодаря за оценката (без ирония). Това, което всъшност е тъжното, че тези теми, които са същностни както за обяснение на това какво е модерната българска нация и събития, които проектират част от днешното ни настояще си остават само декларативни и безинтересни за широката публика, за сметка на псевдопатриотарски такива или глупостите с мечтаните произходи и приноси от неопределено време. Но това е положението, да си тракедон, македон, славян, тюрк, гет, мизиец и т.н. явно по тия блокови ширини е по-интересно и важно от това да си българин и да знаеш какво е да си такъв!

Поздрави
цитирай
3. balkanian - благодаря,
29.10.2011 01:01
за прекрасната статия! Благодаря!
цитирай
4. miranda2011 - Поздрави на пробудения автор за хубавия материал!
29.10.2011 11:34
Поздрави и на всички, които милеят за българските традиции!
цитирай
5. анонимен - Такива работи ми се четат, а не из...
29.10.2011 13:42
Такива работи ми се четат, а не изборни и предизборни глупотевини и истории за това как българите не били българи. Слънчев уикенд.
цитирай
6. anonymousbulgaricus - Благодаря за хубавите думи и за т...
29.10.2011 13:44
Благодаря за хубавите думи и за това, че с написаното съм развалнувал някого или съм предизвикал да се замисли. Поздрави balkanian i miranda2011
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Такива работи ми се четат, а не из...
29.10.2011 13:46
анонимен написа:
Такива работи ми се четат, а не изборни и предизборни глупотевини и истории за това как българите не били българи. Слънчев уикенд.

Темата за това с българите, които ги изкарват всичко друго но не българи и на мен ми е много чувствителна. За изборите... ден за размисъл е, дано всеки размисли и гласува с разума си, а не с емоции или в резултат на някое левче платено за гласа му.

Поздрави и благодаря!
цитирай
8. aman - Кои са всичките будители, кой оп...
29.10.2011 15:36
Кои са всичките будители, кой определя как и защо един човек става "будител"?
цитирай
9. anonymousbulgaricus - За мен най-ценното в празника и н...
29.10.2011 16:00
За мен най-ценното в празника и начина на неговото формулиране и то още повече в историческия контекст на обществено противопоставяне и национални катастрофи, когато е превърнат в официален, е точно неговата всеобхватност.

Нещо като вариант на религиозния "Вси светии", но с обществен характер! Т.е нашите държавници са приели да честват "Всички българи допринесли ....", без да обръщат внимание на следосвобожденските и следвоенните противоречия, битки, убийства, праврати, партийност, фобства, филства и т.н.

Сред най-известните са естествено св. Паисий Хилендарски, св. Софроний Врачански, д-р Иван Селимински, д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Иларион Макариополски, Васил Априлов, Анастасия Димитрова, братя Миладинови, Петко Славейков, Иван Вазов и т.н. българи, допринесли с делото си за българското национално възраждане като духовно и образователно дело, но тук са и Георги Раковски, Любен Каравелов, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Васил Левски и т.н., които са идеолози и поборници за политическото ни освобождение, въпреки че Раковски и Каравелов имат съществен принос и за израстването на българската литература, духовност, история и т.н.

Всички известни и нетолкова известни в едно, независимо дали са се обичали, дали са се ругали, дали са били единомишленици по детайлите и пътищата за това българите и България да я има - важното е било, че са били категорични по това второто и благодарение на техния труд, а често и саможертва днес ни има.

Това за мен е ценното на празника и затова си заслужава да има мястото и ролята, която е имал в обществото във времето, когато е бил истински честван, особено сега, когато нацията ни е изправена пред национална и духовна криза, която поставя под въпрос самото и съществуване. Да видим и да помним, че в по-страшно време е имало хора, които са бдели и са се жертвали за това да ни има. Да се опрем на тях и да не си отидем завинаги.

Това с образованието за мен е профанизация и стесняване на рамката на празника
цитирай
10. svoboda64 - Към aman
29.10.2011 16:00
Будител е онзи, който държи постоянно голямата картина в съзнанието си и чрез живота и делото си (работата си) непрекъснато я "показва" на другите. Който дори и да се поддава (като всеки човек) на дребни страсти, успява да ги загърби, за да работи заедно с другите за ползата на всички, а не само и единствено за собствената си полза :)

Будител е онзи, който не се успокоява, докато не си е свършил работата, който често зарязва семейство и дом, за да могат бъдните поколения да ги имат в много по-добри условия и с по-просветлен разум и сърце... Поколения, не собственото отроче/отрочета :)

Будител е онзи, който мисли в далечна перспектива и не спира да развява образа й, докато и другите не се увлекат в мечтата му и не я превърнат в действителност. Общата мечта, а не мечтата ... как да краднем, кръшнем, излъжем и извием ръце...

И много още може да се изрежда, но най-важното е, че Будителят никога не "заспива", т.е. той е със Света и в Света, но и една крачка пред него. И по своя си път на лишения и борби успява да проправи партината за тези, които идват, дори да си мислят, че не го следват или яростно да го отричат...

По горните белези ще ги познаете, aman:) Не всички имена са останали в ситото на писаната история, още повече, че и ние след време ще сме само...."история" :)))
цитирай
11. anonymousbulgaricus - Благодаря svoboda64 за хубавия и ...
29.10.2011 16:06
Благодаря svoboda64 за хубавия и стилен коментар, с който потвърдихте и моето мнение по въпроса, но далеч по есеистично и емоционално.

Поздравелния, понякога за историята трябва да се пише и така, за да се чете и разбира!
цитирай
12. анонимен - Защо анонимно?!
29.10.2011 16:21
Защо анонимно?!
цитирай
13. anonymousbulgaricus - Защо анонимно?! Не разбирам ...
29.10.2011 16:36
анонимен написа:
Защо анонимно?!


Не разбирам въпроса, ако го формулирате по-точно ще мога и да отговоря, доколкото виждам сте анонимен?

Между другото да се възползвам, запазвайки коментара, който сте ми постнали, че може натам да се разсея. Един цитат от "Шестоднев" на Йоан Екзарх, ако остане време и успея да обощя всичко, което ми прави впечатление от българската литература през този период ще напиша отделен пост, но някак си ми се стори, че е близък до тази тема, а и ще ми напомня...

"Защото Бог не се нуждае от нищо, а при човеците знанията на един са необходими на другите." Йоан Екзарх - българин, писал на български, за българите!
цитирай
14. rizar - българин - благодаря искрено за отличния пост
30.10.2011 11:40

Съвременните хора са в абсолютен цайтнот ,защо го празнуваме заедно с келта медиен шут Уорлик и не знаят избора на датата.

Възроден е през 1992 г. Възроден е силно казано.. Първо защото му бъркат датата! През 1968 г. БПЦ приема Новоюлиянския календар (грегорианския календар е невъзможен, за която и да е православна църква, защото е анатемосан, осъден и забранен още през 1583 г. от правосланен събор) и деня на св. Иван Рилски се премества в календара на 19 октомври, както е и до днес.

Ето в това се състои суперхода на атеистите - празника уж е църковен, а църквата не празнува с народа си. Като започнеш от 11 май и свършиш с деня на студентите 8декември - св. Климент.
цитирай
15. anonymousbulgaricus - Ами така е, даже си спомням колко ни ...
31.10.2011 09:13
Ами така е, даже си спомням колко ни се чудеха, че ние празнуваме студентския празник на 25 ноември, не на 8 декември... Обаче ние все пак бяхме група от двайсетина човека, учещи история... Все пак поне Университета си го чества, историците се наложиха и го честват на верната дата.

Атеистите са си атеисти, те такива работи умеят да правят, питането по-скоро е що църквата не реагира адекватно и къде е тя, че да се върне при паството, защото паството се върна при нея в началото на промените, ама тя не го пожела. Хареса и само да взима парички за свещи и ритуали и така си е и до днес - не говоря за някои активни свещенослужители, а за институцията като цяло... Все едно баш атеистите са там...

От моя гледна точка, църквата би следвало да е най-активната институция по повод реконструкцията на историческото ни минало във всяко едно отношение. Все пак да не забравяме какъв е диоцеза на Българската църква дори като екзархия и къде и как е сега...
цитирай
16. anonymousbulgaricus - Е, да си кажем честит празник! За ...
01.11.2011 08:35
Е, да си кажем честит празник! За всички, за които делото на будителите значи нещо и които не искат да заспим отново и завинаги! Поздрави и успех!
цитирай
17. despinida - Да ни е честит и този празник...
01.11.2011 12:37
жалко е обаче, че празнуваме на парче...правим шумотевица по всеки осъзнат или не дотам осъзнат повод, стига да не е работен денят...а изпускаме фундаментални събития от историята ни...като например изтичащата вече година....Можеше да бъде чудесен повод за единение на нацията - целогодишно...и повсеместно...ако някой Будител беше подел идеята, че се навършват 1330 години от създаването на Първата българска държава...друг е въпроса дали хрониките са напълно достоверни...
За сметка на това, ние тотално се самоприспахме като нация, хвърляйки се в безсмислени и вредни нападки по повод това, Е ли сме траки, монголи, келти, апачи, и прочие племена....само не и Българи...
По-добре днешният празник да бъде отменен, поне да не скверним паметта на будителите с проформа-зачитането и...
Поздрави!
цитирай
18. zvezdichka - Моите поздравления за постинга!
01.11.2011 12:56
Благодаря ти anonymousbulgaricus! Думи на един истински българин! Не знаех много подробности за историята на този ден, но призива да бъдем будни и да почитаме този празник в сърцата си е по важен и се надявам във всеки един, който прочете постинга ти да има отклик! Мен ме докосна, защото много от нещата и болките, които имаш са ми близки. Като например: "Писането за тези люде, които със своя ум, сили, живот и дела са причината да ни има не следва да е за тях, а за тези, дето все още имат желание, мисъл и някаква вътрешна потребност да бъдат българи, да бранят българщината и да я носят в сърцата си и да я предават на децата си - тези малкото, които днес се раждат и многото от които в тия дни са надули главите на своите родители, че костюма им за Хелоуин е неподходящ..."

И още:
Много силни думи: "Да намериш причина да те има и смисъл за бъдещето, за това да бъдеш този, който си и да го предадеш на децата си - на идните поколения, защото времето покрива всичко със забрава, а тези които са живели преди нас, могат да живеят и да пребъдат само чрез нас - живите и нашата памет за тях."
Поздрави! За 1-ви път влизам в блога ти, но съм впечатлена и изненадана много приятно :)!
Честит Празник!
цитирай
19. anonymousbulgaricus - despinida - 681 e формално и общо...
01.11.2011 13:08
despinida - 681 e формално и общоприето начало за българската държавност на Балканите по две причини - първо българите като държавно формирование, наследник на Кубратова България, завладяват тази територия и усвояват като своя и второ, това завоевание именно като такова е утвърдено и се утвърждава международно през следващите години, наред с това, със завладяване на земите в Северното Черноморие от Хазарите различните български групи са вече отделени и обособени като различни и в исторически и в културен план от общото цяло. Така, че датата си е коректна и е вярно, че имаше кръгла годишнина сега, но съм силно скептичен по повод на организирани и официални чествания - грозна гледка са, а често повече вредят, отколкото помагат.

Както се вижда и тук из блока, отделно на това има достатъчно гръмогласни части от по образованите българи, които са против това и против тази дата и твърдящи и разпространяващи всякакви други глупости за българите, че направо .... Как да се получи честване, което да не е протоколно и тъпо и изпълнено с драматични и кресливи спорове и истерика.

Това е положението, за съжаление и съм съгласен с теб, но ако не го заживеем този ден и всички други дни утвърждаващи българщината и себе си не започнем да изживяваме като българи отново... ще се приспиваме и ще си отиваме бавно, мълчаливо и безвъзвратно!

Та ето - 5-6 човека тука, някъде другате още и кой знае... може пък да се намерим...българите и смисъл да ни има също така да намерим, тогава и празниците ни ще станат празници, а не тъжни помени и поменици за хората и лъскави коктейли за избраниците им!

Звездичка, благодаря за хубавите думи, радвам се че сме на едно мнение, пак наминавай, ще се радвам:)

Честит празник на Будните:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymousbulgaricus
Категория: История
Прочетен: 397615
Постинги: 30
Коментари: 831
Гласове: 518
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930