Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.07.2012 17:03 - Вторият малшанс на българското национално освободително движение
Автор: anonymousbulgaricus Категория: История   
Прочетен: 34325 Коментари: 104 Гласове:
21


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Длъжник съм на героите на този пост, защото бях планирал да го подготвя и напиша далеч по-рано. Още по-голям длъжник съм им, защото "изплащайки" първия дълг и зает с други неща, ще бъда далеч по-конспективен и може би недостатъчно точен в някои детайли, но в случая по-важното за мен е да провокирам и да представя и някакви други гледни точки върху процесите на организирано национално-освободително движение след ненавременната смърт на неговия идеолог и фактически организатор - така неглижирания в българската историческа памет велик българин Георги Раковски.

Смъртта му е изключително тежък удар върху национално-освободителното движение. В негово лице формиращата се българска нация губи онзи енергиен катализатор, теоритик и практик, който успява да обедини и преведе за всички идеите за политическо освобождение на България с еднакъв успех и за тежките чорбаджии и за модерните буржоа и за духовенството и прохождащата българска интелегенция и за харамиите и хайдутите и за обикновените гражданя и селяни. Не само това, той изгражда себе си като значима и разпознаваема фигура на международната сцена и обичан или не от чуждите резиденти и държави, човек принуждаващ ги да се съобразяват с него, а и с българската позиция за съдбата на българския народ, такава каквато той отстоява.

Факт е, че неговите критици го упрекват в прекалената му показност и дори разточителство, особено в случаите, в които е трябвало да се представя пред чужденци, за стаените му амбиции да бъде "княз на свободна България", за известната хаотичност и непоследователност в някои негови действия или за тежкия му характер, особено в последните му години, когато затиснат от болестта и осъзната перспектива, че няма да види резултата от своето дело с очите си, той влиза кога в предизвикани и състоятелни, кога в чисто импулсивни конфликти с някои от неговите съратници и следовници. Това не променя обаче факта, че след себе си оставя невероятно политическо, революционно, литературно и историческо наследство и всичкото то подчинено на идеята за освобождението на България и за повдигане на националния дух и гордост на младата българска нация, както и за опазването на българите от чужди попълзновения.

Още по-ценното е, че след себе си той оставя най-важното свое наследство - хора, които независимо от това какви са отношенията им с него в последните им дни, са възпитани, изградени от него и формирани като крайни родолюбци и поборници за свободата ни. В допълнение, той им оставя в ръцете и своите планове за това как фактически да стане освобождението на страната и как да се изгради вътре в страната революционна среда. Стига само да кажем имената на хаджи Димитър Асенов, Стефан Караджа и Васил Левски, за да си представим какво оставя след себе си Раковски, а ако се опитаме да изредим целият списък на хора пряко или косвено повлияни от него в своето отношение към съдбините на българите помениците по време на днешните "заря-проверки" ще се окажат като детски списъци.... А си отива едва на 46 години......Големият шанс на българското национално освободително движение, който така и не е получил заслуженото място в разбирането и осмислянето на този етап от българската история сред днешните българи.

Същото се случва и с най-преките му наследници, вече споменатите Хаджи Димитър и Стефан Караджа, че дори и с Левски, а всичките те дори не достигат до неговите 46 години.... Обикновено свързваме тази група от национални герои и така пише и в учебниците, в следната последователност:
идеолога идеалист и романтик Раковски - провалът на неговата "четническа тактика" при Стефан Караджа и Хаджи Димитър и новият път на Левски, като градацията е от Раковски към Левски. Градации обаче, когато става въпрос за тези четирима души и тяхното дело не могат да се правят, те са едно цяло и един пълен цикъл олицетворяващ идеята за самостоятелно освобождение на България, чрез мобилизиране основно на силите на българския народ за това - външни и вътрешни и евентуално използване на добра международна политическа конюнктура, но много предпазливо и бранейки българския интерес. Няма противопоставяне, няма романтизъм, няма идейни различия между тях, въпреки че често така ни учат, за съжаление и след промените и демократизирането на страната след 1991 г.

Никой не прави сериозни усилия да излезе от рамките на това наложено клише и очевидно не вижда проблема в него. Всъшност комитети има и при Раковски, а чети има и при Левски, идеята за въстание съществува и при Хаджи Димитър и Стефан Караджа, а дейността на тримата следовници на Раковски е базирана преди всичко на неговите идеи и тяхното развитие с оглед конкретната обстановка, нещо повече целия изначален ресурс, който се ползва от наследниците му за подкрепа и изграждане на вътрешна мрежа е базиран на връзки и хора, които са продукт на делото на Раковски.

Вторият малшанс.... Хаджи Димитър и Стефан Караджа, обикновено в тяхната биография се акцентира на тяхнта хайдушка непримиримост и на трагичния път на четата им до нейното окончателно разбиване, а краткото време, в което се случва всичко това и изваждането от общия пъзел ги прави самотни герои в една обречена битка... Дали това е съвсем така? Често се забравя, че по спомените на всички участници в Първата българска легия - Хаджи Димитър и Стефан Караджа са най-близките съратници на Раковски в оперативната дейност и на тях са възлагани редица задачи, естеството на които е надхвърляло официалния им статут и за чиито резултати едва ли някога ще узнаем. Респектът, който имат обаче е неоспорим и дори критикът и Панайот Хитов, макар и с половин уста и четено между редовете все някак си го признава..

Още по-често се забравя, че те двамата са фактическите водачи на Втората българска легия, която всъшност, за разлика от първата е истинско училище за военни офицери и подофицери, с реална военна подготовка, обучения по стратегия, тактика и т.н. Създаването на Втората легия, инспирирано отново от подходяща международна обстановка, отново е общобългарски акт, в който в едно са и Добродетелната дружина и другите емигрантски центрове и много българи от страната и в емиграция, които дават пари за издръжката й. Да, двамата не са толкова импозантни като Раковски, не оставят писмено наследство, по което да съдим за техните иде и планове, но оставят дела, а и животът си за България.

Важно е да се отбелжи, че между Първата и Втората легия, докато Раковски е още жив, а и непосредствено след смъртта му организационната работа, задвижена от него не изостава, дори в случаите, в които той вече не може пряко да я ръководи. Постоянно малки чети влизат в България, за да проверят каква е обстановката, да се свържат с местни групи, да подготвят местното население за предстоящо въстание. Спомените на Христо Македонски са само един от цялостните примери за тези събития и без да дават обща картина, показват същността и съдържанието на този революционен и интелектуален кипеж, който обхваща младата българска нация и който всъшност е по-силен и стремителен от това, което се случва преди и по време на Априлското въстание даже...

Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа - "Краят на четническата тактика"! Всъшност краят на реалната възможност и перспектива за значими действия, които да доведат до самостоятелно освобождение на българите (естествено всяко освобождение и създаване на нова държава в Европа през този период е невъзможно без санкцията на Великите сили, но от санкция до санкция има съществена разлика.).

Какви са реалните цели на четата, можем да реконструираме по косвени улики... Според основната теза на българските изследователи, тя била създадена "за да провери настроението на българите", само дето такива чети от по 5-10 до 20 души проверяват настроението на българите вече няколко години и то е ясно. Ако това е била целта на четата, плюс една две диверсии, странно защо Бачо Киро и Христо Македонски (далеч по меродавни за мен от късния Захари Стоянов и обидения Панайот Хитов), говорят, че след разкриването на нейното преминаване и мобилизацията на османлиите, двамата воеводи казват на всички българи дето срещат по пътя си, да се приберат по домовете, че въстание няма да има.... Защо приемат, далеч преди четата да бъде разбита, че целите не могат да се изпълнят и формулират нова цел, да направят няколко саботажа, след което да се изтеглят към Стара планина и да напуснат България? Защо по същото време още серия чети се готвят или влизат в България на различни места - да по-малки, но все от подготвени и калени революционери. Практически без обидения "първи войвода" Хитов и повлияния от него Филип Тотю, както и болния по същото време Левски, почти всички други свързани с Първата легия българи, които са във Влашко са въвлечени в тази дейност?
Защо двете чети се обединяват и още повече, защо в състава им влизат хора, които практически са с най-голям опит като хайдути, легисти, гарибалдейци и над 90% от тях са подготвени военни специалисти във всякакви области, командвали са различни групи от хора и по своята си съшност са онази част от плана на Раковски от подготвени хора, които трябва да поведат въстанолото население и да формират въстаническа армия с различните и бойни единици...

Същата чета, която е оборудвана и екипирана така като и опълченците по време на Руско-турската война не са екипирани с униформи, знамена, оръжие, лопатки за окопавне, окулярни тръби, сухари, продоволствие, чета която има изключителна боева дисциплина, дух и военни качества, така че с нея не могат да се разправят в няколко битки османски потерии и редовни части надхвърлящи броя и не в пъти а в съотношение 1-20, 1-50..... "Чета", която води ефективен преграден огън, която маневрира, окопава се, прави излази, пробиви, синхорнии стрелби, последователни стрелби и т.н. Чета, която в крайна сметка ще бъде унищожена не в истинска битка, а след едно мистериозно отделяне на група четници, несъгласни с Хаджи Димитър и още по-мистериозно заспиване, след изядената в една мандра храна, което за първи път оставя четата без обичайните за действията и до момента предпазни мерки в местност, която е напълно непригодна за ефективан защита... И въпреки това, полусъбудените и едва държащи се на краката си четници отново дават отпор, а петирима от тях (единия ранен тежко и преминал целия поход с рана, която и днес едва ли някой би могъл да ходи и 100 метра), успяват да пробият и трима от тях да оцелеят и да видят свободна България, като вторият байрактар на Караджата - Христо Македонски не само ще даде своя дан за свободата на България, събирайки няколко години пари с неуморен труд, за да мобилизира чета от 200 души за участие в сръбско-българската и руско-турската война, но ще остави и своите живи спомени за своя живот, за Раковски, Караджата, четата и нейния гибелен път и собствената си съдба (същият ще стане нарицателно-унизителния образ на Македонски във вазовите "Немили Недраги", а заради Захари Стоянов и кръга Обретенови, ще трябва да доказва с експертиза и свидетели, че той е същият Македонски в следосвобожденските реалности в България. Той ще развее знамето на Караджата, а след това ще го остави, за да го имаме като една от най-ценните светини на българската слава във Военно историческия музей).

Не знаем, и никога няма да разберем (освен ако по чудо някъде не изскочат неизвестни архиви със свидетелства от и за двамата воеводи и техните и планове), какво всъшност са целяли те и какво е можело да стане, ако случайността и малшансът не разкриват на османците тяхното преминаване през Дунав и от там не променят целия стратегически и тактически план на четата им. Не знаем, какво би могло да се случи, ако в Русе по това време не резидираше енергичния и безпощаден младотурчин Митхад Паша, не знаем още много неща, а и историята не познава "ако".... Знаем само, че с Хаджи Димитър и Стефан Караджа си отива втория голям малшанс за значимо самостоятелно освободително действие на българите, извън контекста и плановете на Великите сили.

Знаем, че с тяхната смърт, загиват едни изключителни лидери с голяма харизма, не толкова обиграни политически, може би, но знаменателни във военното дело, първообраз на бъдещите български офицери - щадящи хората си, умеещи да се бият ефективно срещу превъзхождащ противник и неблагоприятни условия, можещи да поведат и вдъхновят подчинените си за героични дела, безкомпромисни и жертвоготовни, доблестни и даващи пример във всичко и за всичко - не хайдушки воеводи, а наистина офицери, при това изпреварили своето време, гледайки похватите им и начина на водене на битките....

Знаем, че с разбиването на четата, си отиват не само те, а още 80-90 подобни на тях българи, които в други условия и при друг исторически шанс вероятно щяха да бъдат генерали, депутати, министри и други достойни лидери на българската нация.

В цялата тази трагедия и малшанс, остава една малка искрица все пак, която ще лумне и ще се разгори и ще се превърне в големият Национален герой, който в своето поведение и дела ще съчетае всичко най-добро от наследството на Раковски, Караджата, Хаджи Димитър и отишлите си с тях българи, ще го превърне в своя житейска съдба и пример, ще го изпише на тефтерче, но и с тежките си дири по друмищата на България и ще даде третия, последен, най-малък, но най-титаничен за съжаление отново малшанс за самостоятелно освобождение - Васил Левски!


(длъжник съм, защото в първоначалната ми идея за поста исках да дам повече факти за въоръжението, организацията на четата, бойните действия които води, другите нейни членове и т.н., но това лесно може да бъде намерено и прочетено, за всеки който се интересува да погледне Бачо Киро, Христо Македонски, Панайот Хитов, Захари Стоянов и т.н., като за последните двама да бъдат достатъчно критични при интерпретацията им на историческите факти и оценки, има естестевно и чисто научна историография по въпроса, но по-голямата част от нея страда от същите клишета и предразсъдъци, които съм споменал в началото на това есе - приятно четене!)




Гласувай:
21



1. germantiger - ЗАСЛУЖЕНИ АДМИРАЦИИ!
07.07.2012 08:17
91 потребители са прочели този постинг, аз съм и 10-ия гласувал ЗА!

Не знам какво да напиша, защото като конкретика по темата съм неподготвен, постинга е изненада за мен!

Ако и другите са мълчали/ненаписали коментар поради незнание, то поне АВТОРА ЗАСЛУЖАВА ОКУРАЖАВАНЕ ЗА ИЗКЛЮЧИТЕЛНИЯ КАТО ИНФО (поне за мен) ПОСТИНГ!

Ще линкна постинга в групата ми към вибокс7!
цитирай
2. anonymousbulgaricus - Германтигар, някои теми не се ко...
07.07.2012 12:02
Германтигар, някои теми не се коментират особено, те поставят въпроси, които са оценка не само за знания, но изискват и мисъл и разсъждения, предишната е точно такава. Коментират се глупавите свободни съчинения на тема "произход", където група форумни халтуристи в търсене на популярност се помпат с коментари и прочитания, за да вървят напред. Коментират се ксенофобски теми и т.н. да не продължавам:)

Има нещо много просто, което всички те не разбират - българската съвременна нация може да носи в гените и генезиса си кръвта, културни репери, езика и обичаите на много и най-различни народи, но това което сме днес и защо сме такива се е случило точно преди има няма 200 г.

А защо образите на възрожденците от ранния етап на възраждането и интелектуални титани като Бозвели, Макариополски, Рилски и т.н. и героите на национално-освободителното движение като Раковски, Караджата, Левски, Димитър Асенов и т.н. са така уж почитани, но всъшност плоско портретно представени - просто е! Всички тези са възраждали българската нация и са се борели за самостоятелно българско освобождение и самостоятелен български исторически път.... Ако погледнеш историята на национално-освободителните движения на съседи ни (колкото и да не се познаваме и да сме научени да се мразим, а не е било така), там е същото първите им герои по една или друга причина са оставени да загинат или са убити и са превърнати в същите "иконизирани образи", а на тяхно място идват други.... не по-малко патриоти, разбира се, но в своето политечско и идейно разбиране винаги по някакъв начин са обвързани и волно или не подпомагат политика на външни на народите си сили.
цитирай
3. anonymousbulgaricus - Добре, смущава ме само относително ...
07.07.2012 12:09
анонимен написа:
Добре, смущава ме само относително малкия брой читатели за момента. Няма го фурорът на материала за баташкото клане. НЕ БИЛИ УБИТИТЕ В ЦЪРКВАТА ХИЛЯДИ, НЕ БИЛИ ТУРЦИТЕ. Бях писал преди, няма значение бройката и кой, като се има предвид мястото където е извършено, Та на темата, на съвременният българин явно по-интересна му е чалгата , събирателно говоря, отколкото героизма на саможертвата. Нима и най -големия герой на Април, от Европейски еквивалент -Петлешков, не е подценен?!
Дано да се лъжа. Желая ви укпех! -Симеонов


Хм, всъшност причината да се появи т.н. "мит за Батак", така коментиран днес и по толкова превратен начин, както и Епопеята на забравените, Записките, Българските чети, Миналото, Спомените на Хитов, Македонски, Обретенов и т.н., причината е горе долу същата - тази група интелектуалци, оцелели в национално-освободителните борби установява, че в реалиите на свободна България героите, техните имена и дела потъват в забвение, а ценностите и стойностите за които са се борили се подменят с грозна вътрешно партийна борба филии и фобии, омраза и разединение.... Техният опит да възкресят със свои сили и с оглед на възможностите този спомен, води и до формирането на нашия популярен днес спомен за събитията. И сега е същото, прав сте....

Петлешков е голям българин и величав образ, такива са безспорно и Бачо Киро и поп Харитон и Иларион Драгостинов и още много българи - знайни и незнайни дали живота си за да я има днешна България.... Всъшност, днес малцина знаят, че "Априлското въстание" продължава най-дълго и макар и в малък мащаб в ..... Малешевско и Резловско в Македония, не че е тайна и не че го няма написано, но кой му обръща внимание - от времето на дебългаризацията на Македония е останало това подминаване и до днес си седи така.... Ще пиша и за него живи и здрави:)

Благодаря за коментара!
цитирай
4. germantiger - ...
07.07.2012 20:48
"Срам, не срам", ще призная, че за Петлешков въобще нищо не знам!

За следващия цитат от теб, мисля си абсолютно прав:

Има нещо много просто, което всички те не разбират - българската съвременна нация може да носи в гените и генезиса си кръвта, културни репери, езика и обичаите на много и най-различни народи, но това което сме днес и защо сме такива се е случило точно преди има няма 200 г.
цитирай
5. anonymousbulgaricus - Васил Петлешков е величав бълга...
07.07.2012 23:31
Васил Петлешков е величав български герой... Учил е за аптекар в Истанбул, а при избухване на Априлското въстание от Панагюрище отива в Брацигово, където е ръководител на местния революционен комитет. В Четвърти революционен окръг това е най-добре организираното въстание и най-дълго продължилото... Имат си своя малка конна чета, която прави излази да се бие, създават прочутата "брациговска черешова батарея". Организират и околните села и в началото даже печелят няколко победи срещу турците. Правят и окопи, траншеи и шомполи за защита. Отбраняват се активно, като се опитват да организират съвместни действя с Пещера и Батак... Всъшност, ако батачани през това време не манифестират с жените, а бях отишли при брациговчани, щеше да стане по-сложно въстанието. Трябва да дойде редовна войска с топове, за да пробие защитата на брациговчани. Присъствието на тази войска, всъшност спасява Брацигово от съдбата на Батак (след като бастисва Батак, Али Барутанлията пристига със своя башибозук да грабят и колят и там), за която са се гласяли башибозуците, но не могли сами да го превземет или да излъжат българите там както биват излъгани батачани...
Брацигово удържа най-дълго и пада последно, като става нещо подобно на ситуацията с Копривщица - старите го откупват от османските паши и те спират башибозука и има сравнително малко жертви. Едно от изискванията на пашата, за да не бастисат селото е Петлешков да му бъде предаден, което той прави, за да спаси селото от погром (според някои го предали чорбаджиите, но търсенето на предатели особено от Захари Стоянов и Вазов по това време е пандемия). Той е взел отрова, като се предава, но бавно действаща или малко, за да го убие бързо.

Печен е между два огъня, за да предаде съратниците си. Петлешков остава в историята с думите си, казани в това мъчение "Сам съм други няма!"..

Жертвите на Брациговчани са 143 убити, а 252 въстаници са заточени. Преди да поеме пътя на борбата Петлешков основава читалището в Брацигово.. Поклон!
цитирай
6. anonymousbulgaricus - "Срам, не срам", ще п...
07.07.2012 23:35
germantiger написа:
"Срам, не срам", ще призная, че за Петлешков въобще нищо не знам!

За следващия цитат от теб, мисля си абсолютно прав:

Има нещо много просто, което всички те не разбират - българската съвременна нация може да носи в гените и генезиса си кръвта, културни репери, езика и обичаите на много и най-различни народи, но това което сме днес и защо сме такива се е случило точно преди има няма 200 г.

С едно доуточнение - +- 100 г. това е диапазона на създаване на всички модерни нации в Европа, независимо от това, че всички се надпреварват да твърдят колко древни са и какви велики наследници на велики народи са. Между другото, модерната германска нация, понеже ти е любима тема, се създава като такава паралелно с българската.
цитирай
7. marknatan - Целта на съвременния историк е
08.07.2012 09:11
Целта на съвременния историк трябва да е обяснение и представяне на историческите процеси а не да залита по напудрени славянофилски тракофилски германогъзолизки западноевропско най-правилни и др,под. революционни национални
Защо в крайна сметка винаги залиташ в патриотарско настроение и зацапваш историята за сметка на политпросветата

Та тея същите, които са научени да се наричат гордост БАЛАКНЦИ ще бъдат научени да се наричат с ГОРДОСТ и ДОБРУДЖАНЦИ
Къде е историята тука
Че едни наивници , като част от българската история да се поставят над нея и те и вижданията им щото те били революционери да се представят за Историята на България Та тва е пошло и жалко
Не може да се вземе една малка част от Историята и да я представяш за Цялото на основание че тези са част от Цялото и погрешно свеждаш спора до кокшката и яйцето точно както психопата боцко лайнометите и сапартоците В Историята не може да има философски спорове от рода Познаваем ли е света , въпроси за Абсолютната истина и т.н. доведени до политически мотивирани трактоцки при които се спазва единстевно принципа на целесъобразността
та сега точно това правиш
Та този стар свят трябва да се разруши на парченца тази грешна методология да се изхвърли от съзнанието не всеки съвременен човек и от най- малкте неделими исторически парченца да се изгради единствената чиста и свята история
Та тези европски држави до една са измислени и създанедени в 19 и началото на 20 век До една Ето сега сме свидетели за образуването на Македония по същия този порочен политически модел, който обаче няма нищо с историята и може само безпрострастно да бъде отразен от нея
Най-жалкото обаче е и изглежда надявам се поне ти да го проумщваш е че точно това за което се ругае от българска страна по отношение на създавеане на други д-ви напр Ромъния, Италия, за Гърция да не говорим, сега Македония е в още по голяма сила с и с Българите, които са приели и сгордост назовават народнсотното си потекло и се наричат Балканци, б Димитров и "академика" се провикваха кви Балакнци били по БНТ или от славянски произход което било езикова група !? после било писменост после било член на СИВ
Или неще втълпено от порочна гледала си интереса клати феса западна историография е вече Истина
Тези люде са измрели както и хиляди беззименни български селяни но поне са и са останали в Историята с имената си. Но те са само една малка нищожна часица от цщлото , те са само част , подмножество от го,ямата българска история и те и делото им и възгледите им. Внушаванбето,че историята на България е тяхнта история е същата зловредна пропаганда набл1даване и досега Да тези хора се борят за един идеал но този идела е политически осакатен и предпсотавен и те не могат като остап бендеров герой да се хванат за косите си и да се измъкнат барон фон мюзенхауски глупости на германски и педалски полуграмотни интелектуалци създали некава приказна политичекс акартина преди дветса години не е История и модел за подражание
цитирай
8. tihatavoda - Видеше ми се тревожно отсъствието на гигантите на евхропейската балканска мисъл .
08.07.2012 13:17
Те са тук . И българите стават толкова велики , толкова ВЕЛИКИ , че са умонепостижими , почти триединни или седминни ? .......Преди време Берлускони се обяви за най-успешният премиер в 130 годишната история на съвременна Италия . Зад гърба му е Колизеума , но Берлускони няма нужда от фалшиви корени назад в хилядолетията до Еней . В България Колизеум няма . Има ПРОСТОТИЯ . И всеки може да напише , че Моисей е българин . И в същото време , голяма част от българите не знаят нищо за произхода и формирането на балканските държави , нашите съседки . А това става след КРЪВОПРОЛИТИЕ . Каквото за другите , това и за нас . И пролятата кръв трябва да се уважава . Това е Историята .
цитирай
9. anonymousbulgaricus - Залетял ли съм в патриотизъм. . . ...
08.07.2012 16:21
Залетял ли съм в патриотизъм... Възможно е малко и така да се е получило, но, надявам се читателите да са хванали по-главното, че има и друга гледна точка на събитията и че това, което в учебниците ни го пише като разединителна линия, всъшност е обединителна линия между тези, за които пиша и че не случайно е това разделяне. Исках да го покажа това по-ярко и ако може да провокирам някой да си зададе въпроса - защо? и сам да стигне до отговора, защото ако аз му го кажа, ще рипнат някои да обясняват какво ли не....

За останалото, мисля нямаме спор - модерните държави са създадени през 18-20 век и с тях и модерната политика, история, митология, философия и всичките породени от тези процеси "изми", войни, доказване на недоказуеми неща и т.н. всичко с една единствена цел - да обезпечи правото да владееш нещо дето обикновено не е твое, за пред другите и да имеш моралното право на насилие, да го оправдаеш за своите.

Трето - политическата история се прави от хората, които стоят с лицата и имената си пред нея и движат процесите - масите имат свои желания и виждания, но понякога и без да искат са увличани в процесите и остават в миманса или във фокуса на други науки.
tihatavoda - ползването на историята по начина описан от вас почти винаги е присъщ за народи, които имат тежки проблеми в своята съвременност и битност и избиват комплексите си в миналото. Същата Италия след ПСВ ражда фашизма с почти същите исторически обосновки и претенции, дадени в ръцете на Мусолини от големи интелектуалци, уж искрено загрижение за Италия...
цитирай
10. germantiger - Паралелно едва ли или "поч...
08.07.2012 21:08
Паралелно едва ли или "почти"...

Свещената римска империя на германската нация е просъществувала, макар и като обденение профоорма до 1805-1807г., векове наред българите инмат нещастието да нямат държава или дъ5ржави, които да способстват за народност и после нация.

Фолклористиката и етнографията са развивани основно и на първо място от братя Гримм, после плеяда други учени и по-късно от много европейски и български възрожденци взели германските идеи за изследвания на собственото си наследство. Иначе казано будителството като родно и национално в същността си започва с едни германски мислители и романтици.

Германски съюзи на много държавици или гравитиращи около прусия и многонародностна хабсбургска Австрия е имало векове наред, нещо което поради турското робство тук в България е нямало шанс и не е било никога реалност.

Оттам-нататък за другите аргументи които показват общо протичащите или близки процеси българска и германска нация ще си прав и ще се съглася с теб, но с паралелното ми се струва, че грешиш, нека го нарека "почти" паралелно - в някои отношения наистина е било паралелно и по-късно от други в Европа!
цитирай
11. анонимен - anonimus latinus
08.07.2012 21:39
рАЗБРАХ ,ПАТРИОТИЗМЪТ Е ВРЕДЕН, ПОЛЕЗНО Е БЕЗРОДИЕТО. ОСОБЕНО, КОГАТО ЕДИН НАРОД ИСКА ДА ИЗЧЕЗНЕ. Ми обяснете процесите маркнатан
цитирай
12. tihatavoda - anonymousbulgaricus- "Същата Италия след ПСВ ражда фашизма с почти същите исторически обосновки и претенции, ...."
08.07.2012 21:50
Едва ли да е така . Разочарованието от демократичните партии , гласували "ЗА " обяваването на ПСВ е имало голяма тежест в следвоенните събития . Историята е една за Победителите и друга за победените . Може би примерът с Берлускони е неудачен , но аз съм привърженик на това , миналото да се изучава без лустро . Да е известно на всеки , че на всеки народ му се е случвало да се поожълти , особено , когато е бил в пелени и да се възвиси до себеуважение . От друга страна , тезата на marknatan , че патриотите са нищожни частици от Историята , да , " Та тва е пошло и жалко " . За него .
цитирай
13. анонимен - anonimus istoricus
08.07.2012 21:52
Интересни историци имаме, да кандидатстваме за Гинес с тях или пък занобелова награда- За безродие Чуждите народи се хвалят дори с измислени герой Вилхелм Тел крал Артур, а ние не можем с истински. Свалям ви шапка
цитирай
14. germantiger - ...
09.07.2012 00:17
13. анонимен - anonimus istoricus
08.07 21:52
Интересни историци имаме, да кандидатстваме за Гинес с тях или пък занобелова награда- За безродие Чуждите народи се хвалят дори с измислени герой Вилхелм Тел крал Артур, а ние не можем с истински. Свалям ви шапка

...

"Там е работата", че нито Тел на Шиллер, нито Артур на плеяда писали са измислени герои, а имат прототипи да ги наречем - реални люде!
цитирай
15. kostadin - Паралелно едва ли или "поч...
09.07.2012 11:11
germantiger написа:
Паралелно едва ли или "почти"...

Свещената римска империя на германската нация е просъществувала, макар и като обденение профоорма до 1805-1807г., векове наред българите инмат нещастието да нямат държава или дъ5ржави, които да способстват за народност и после нация.

Фолклористиката и етнографията са развивани основно и на първо място от братя Гримм, после плеяда други учени и по-късно от много европейски и български възрожденци взели германските идеи за изследвания на собственото си наследство. Иначе казано будителството като родно и национално в същността си започва с едни германски мислители и романтици.

Германски съюзи на много държавици или гравитиращи около прусия и многонародностна хабсбургска Австрия е имало векове наред, нещо което поради турското робство тук в България е нямало шанс и не е било никога реалност.

Оттам-нататък за другите аргументи които показват общо протичащите или близки процеси българска и германска нация ще си прав и ще се съглася с теб, но с паралелното ми се струва, че грешиш, нека го нарека "почти" паралелно - в някои отношения наистина е било паралелно и по-късно от други в Европа!


Кой какво си знае това си бае!
цитирай
16. anonymousbulgaricus - Познавам добре историята на това ...
09.07.2012 11:13
Познавам добре историята на това дето днес наричаме "Германия" и всичките видове съюзи, държави, форми и т.н. Точно затова и казвам, че процеса по образуване на модерната германска нация, такава каквато я знаем днес и с характеристиките познати й днес е почти синхронен като периодика с този при българите. Фундаментът е различен естествено, поради различните исторически процеси, протекли на Балканите и в Северна Европа, но това няма вързка с историческия период, в който се случва. Естествено, всяка модерна нация с обратен знак си присвоява за свои исторически личности, събития, дела, постижения и ги отчита като вътрешно присъщи на нацията от време "оно", това разбира се не е така, но силата на пропагандата и на националната митология и памет са големи. Може да ти прозвучи парадоксално, но е факт, че българската народност е формирана като хомогенна такава далеч преди каквито и да идеи за народностно изграждане да има на територите заети от племена, народи и държавици, които днес принадлежат към Германия, а фактът, че е така хомогенна и дава възможност и вътрешни сили да оцелее и издържи в една чужда държавна среда. Всъшност образуването на германската нация и държава е преди всичко процес на преодоляване на вътрешни съпротивителни сили в общия "германски конгломерат", за разлика от процеса на образуване на модерната българска нация, който се характеризира с ярка борба срещу асимилация, борба за собствена национална държава и отграничаване от околните.

цитирай
17. anonymousbulgaricus - Едва ли да е така. Разочарованието ...
09.07.2012 11:22
tihatavoda написа:
Едва ли да е така . Разочарованието от демократичните партии , гласували "ЗА " обяваването на ПСВ е имало голяма тежест в следвоенните събития . Историята е една за Победителите и друга за победените . Може би примерът с Берлускони е неудачен , но аз съм привърженик на това , миналото да се изучава без лустро . Да е известно на всеки , че на всеки народ му се е случвало да се поожълти , особено , когато е бил в пелени и да се възвиси до себеуважение . От друга страна , тезата на marknatan , че патриотите са нищожни частици от Историята , да , " Та тва е пошло и жалко " . За него .


Италия е победителка в ПСВ, но въпреки това, там се случват процесите довели до зараждането на фашизма и неговото овластяване, гарнирано със силен исторически реваншизъм, препратки към Римската империя, на която фашистите искат да припишат италианците (подобно на начина, по който гръцките националисти се опитват да си пришият Източно Римската империя по позната като Византия - като гръцка такава, вкл. и след ПСВ, в която са победителки, та и до днес).

Според мен маркнатан имаше предвид нещо друго, без да му адвокатствам - че историята като наука трябва да представя и обяснява историческите процеси без емоция. Така както примерно, ако седна да пиша за историята на Япония, ще пиша без особена страст и емоция, извън научната такава. Когато става въпрос за собствено българската ни история и проблеми в нея, особено при писането на популярен текст в нета, това не винаги може да се избегне, а и аудиторията мисля, че има нужда или поне така ми се струва.
цитирай
18. anonymousbulgaricus - Интересни историци имаме, да ка...
09.07.2012 11:29
анонимен написа:
Интересни историци имаме, да кандидатстваме за Гинес с тях или пък занобелова награда- За безродие Чуждите народи се хвалят дори с измислени герой Вилхелм Тел крал Артур, а ние не можем с истински. Свалям ви шапка

Факт е, че българската ни история има голяма героика и много сюжети от най-различни времена и епохи, които чакат да бъдат разработени и комерсиализирани даже. Отделно пък, земите на които сме наследници днес дават също дават не малко сюжети и героика също, но както писах в миналия пост, ние не просто сме майстори в това да не използваме културно-историческото ни наследство - собствено и на земите ни, не просто сме майстори в това да създаваме псевдоистория и псевдоисторически сюжети, с които да се избиват някакви комплекси или да се отвращават въобще българите от идеята да се вгледат в собственото си минало, за сметка на разни блогови и псевдоисторически комерсанти! Не, ние сме способни съвсем систематично и като държавна политика да бетонираме и буквално и преносно това минало, та да не могат даже и тези след нас, да го видят и опознаят, а това да се зазида история в подлези, метростанции, мазета и т.н. се смята за върха на иновативността при експонацията на историческо наследство.

За съжаление прав сте! Германтигре зад всяка легенда или писан текст има някакви прототипи и първообрази, даже и в приказките, даже и в Колелото на времето или Властелинът на пръстена, че и в Междузвездни войни. Не се сещам някой да е показал и доказал неоспоримо, че "крал Артур" или "Вилхем Тел" са конкретни исторически личности - липсва им и контекст и плътност и съдържание, а писанията за тях са толкова късни спрямо времето, което им се приписва, че са живели, че ...
цитирай
19. bls - Да, Раковски е
09.07.2012 12:59
определено ниглежиран в българската историческа памет, дори от уважение пред него да бяха поне преиздадени в автентичен вид историческите му книги, но някои от тях все още са табу. Може би мнозина историци на статуквото, ги плашеше патриотизма на Раковски и духът му да се взре по-дълбоко в българския произход от Паисий. Срам за днешните историци е несъмнено непреразглеждането на "оценката" на Иречек за трудовете на Раковски, оценка, квалифицирала го, като "фантазьор"...Това го няма никъде по света, немците издадоха дори ботаническите трудове на Гьоте, не защото е корифей там, но от уважение към личността...
цитирай
20. anonymousbulgaricus - Не е това причината за "нег...
09.07.2012 13:27
Не е това причината за "неглижирането му", той даже не е точно неглижиран, а като Левски е иконизиран, но двамата са противопоставени един на друг и понеже в народното съзнание Левски е по-яркия образ, включително и заради личната си голгота край София, за разлика от Раковски, който умира от туберколоза във Влашко, естествено образът на Левски е по-популярния и по-уважавания, но категорично мога да заявя, че и в неговото изграждане и възприемане има същите черти и недостатъци, от които страда и образът на Раковски и други дейци на националното освобождение от техния ранг и със сходни на техните възгледи.

За мен причината се крие основно в начина, по който те са искали да се освободи България и ако Левски само заявява - "Който ни освободи - той ще ни пороби", то Раковски е твърде пламенен публицист и автор и с анти-руските си публикации и мнения, с отношението което към него са имали Австро-унгарците и т.н. е много по-важно неговия образ да бъде "неглижиран".

Естествено хубаво би било да се издадат отново и пълните му съчинение, но ако не ме лъже впечатлението - Вие сте издател - направете необходимото, сигурен съм ще намерите подкрепа в това дело.
цитирай
21. анонимен - уважавам нашата азбука, затова анонимус хисторикус
09.07.2012 16:01
Съгласен съм със забележката на Германтигър, но са героизирани в значителна степен,като Крали Марко. Това не е лошо,повдига самочувствието и води до добри резултати. Когато на един народ повтаряш, че е крадлив, какво можеш да очакваш от него? Така, че критиката на Марк натан към автора я намирам за напълно неуместна. На форуми историците да разискват процесите, пред широка публика , а тази тука е такава ,да свеждат данните от историята и ако е необходимо да повдигат патриотизма. А видно е, че е повече от необходимо!
цитирай
22. anonymousbulgaricus - Съгласен съм със забележката на ...
09.07.2012 16:33
анонимен написа:
Съгласен съм със забележката на Германтигър, но са героизирани в значителна степен,като Крали Марко. Това не е лошо,повдига самочувствието и води до добри резултати. Когато на един народ повтаряш, че е крадлив, какво можеш да очакваш от него? Така, че критиката на Марк натан към автора я намирам за напълно неуместна. На форуми историците да разискват процесите, пред широка публика , а тази тука е такава ,да свеждат данните от историята и ако е необходимо да повдигат патриотизма. А видно е, че е повече от необходимо!

Аз също си харесвам много нашата азбука, не само защото си е наша, а защото е наш чисто български принос в световното културно-историческо наследство, който както и да подмятат и да кръщават, накрая винаги стига до българския си корен и основа, а не е като да не е имало опити. Крали Марко губи битката с учените и затова неговия фолклор остава само народностен и никой поет, писател, композитор и т.н. не се занимава сериозно с него иначе далеч не е по-фантастичен като образ от цитираните Артур, Вилхелм Тел или други легендарни герои, присъщи на различни народи в различни времена.

Персонификацията му с Крал Марко Мърнячевич от Прилеп, обаче убива неговия митичен ореол, а с него и митологията и фолклора скрити зад конкретния исторически образ, част от които са по-стари, по-сложни и събирателни. Някак си легендарният Крали Марко никак не кореспондира с историческия Крал Марко дето е лоялен османски васал, загинал в битка на страната на османлиите срещу християните.

Историята е несправедлива към него в известен смисъл, защото очевидно на собствената си и близка територия той е бил закрилник на християните и затова те го възпяват - все пак васалният му статут е давал закрила на подвластните му и сигурно по един или друг начин е освобождавал някой синджир роби (с откуп или защото минават през земите му), та от там и се вижда и голям герой.
цитирай
23. анонимен - анонимус хисторикус
09.07.2012 18:03
Браво на Бис , че повдига въпрос за историята на Раковски. Паисий и той са първите и независимо от някои неточности, трябва да им се поклоним. НИМА АВТОМОБИЛЪТ НА ОТО Е СРАВНИМ СЪС СЕГАШНИТЕ, НО Е ПЪРВИЯТ И НА ОТО Е БИЛО НАЙ- ТРУДНО, ЗАЩОТО Е НЯМАЛО НА КАКВО ДА СЕ ОПРЕ.. В историята на Паисий няма и най малък намек за монголско -азиатския произход на българита, напротив, ясно казва, че българи и славяни имат общ произход.Относно коментарите на Ирасек / Иречек / на един 25 годишен младеж са позволени такива изхвърляния. Тези две истории трябва да се преиздадат и да бъдат изучавани като задължителна литература в гимназиите
цитирай
24. anonymousbulgaricus - Браво на Бис, че повдига въпрос за ...
09.07.2012 18:18
анонимен написа:
Браво на Бис , че повдига въпрос за историята на Раковски. Паисий и той са първите и независимо от някои неточности, трябва да им се поклоним. НИМА АВТОМОБИЛЪТ НА ОТО Е СРАВНИМ СЪС СЕГАШНИТЕ, НО Е ПЪРВИЯТ И НА ОТО Е БИЛО НАЙ- ТРУДНО, ЗАЩОТО Е НЯМАЛО НА КАКВО ДА СЕ ОПРЕ.. В историята на Паисий няма и най малък намек за монголско -азиатския произход на българита, напротив, ясно казва, че българи и славяни имат общ произход.Относно коментарите на Ирасек / Иречек / на един 25 годишен младеж са позволени такива изхвърляния. Тези две истории трябва да се преиздадат и да бъдат изучавани като задължителна литература в гимназиите


Доколкото имам някаква представа и спомен, историята на Паисий се изучава под някаква форма в училище, другите историци от т.н. романтичен период на българската историография по-скоро се споменават, а те не са малко. Самата книжка на Паисий е сложна работа, нищо че е толкова мъничка - тя е много неща и полемика с големите български интелектуалци, които се гърчеят и които са в основата на гръцкото възраждане, полемика е и със сърбите, хърватите и руснаците заради претенцията им да са първи в славянството, учебник и идеология за национално възраждане е, отделно е и първата методология за това как се пише исторически труд в модерно време, учебник е за следващите автори, които се опитват да систематизират и реконструират българската история, а и пример за едно човешко себеотдаване на една кауза, доведено до край.

Факт е, че това което е Паисий за духовното ни възраждане, това е Раковски за политическото ни такова, въпреки че и преди Паисий и преди Раковски е имало хора и опити, които също не бива да бъдат омаловажавани.

Възрожденската история ни е богата преди всичко с добри примери и много доблест и родолюбие и залагане на собствения живот в името на една кауза! Добродетелите, които са приписвали и чуждите пътешественици на българите не са илюзия или измислица!
цитирай
25. germantiger - ...
09.07.2012 20:32
С КРАЛИ МАРКО СЕ Е ЗАНИМАВАЛ ГЬОТЕ, САМО ЧЕ МАРКО КРАЛЕВИТИ/КРАЛЕВИКИ ИЛИ ТЪУРСКИЯ ВАСАЛ МУ Е ПРЕДСТАВЕН ОТ СЪРБИН КАТО ГЕРОЙ В СРЪБСКИ НАРОДНИ ПЕСНИ (в които също участва като мотив)НО Е БЪЛГАРИН И СЪРБИНА В ОНОВА ВРЕМЕ СИ ПРИСВОЯВА БЪЛГАРСКИ ЕПОС.

Епоса за Крали марко възниква векове след да ги наречем "основните запевропейски епоси", защо е така с българския епос не се знае, вероятно обяснение - Християнството като ликвидиращо хероиката прди него ако не може да я асимилира. Факт е обаче, че светска литература в западна Еверопа се пише, когато за жалост в България се пишат само богонравни текстове и още Второто Българско царство в това отношение източна Европа показва културно изопставане в това поне отношение!

Костадине ;) пишеш, че си бая това което зная... а ти що мълчиш - щото нищо не знаеш или... защото атлантите са славяни (това е в твоя "ресор"), едва ли тук ще го развиеш тематично ;)

Абсолютно си прав anonymousbulgaricus, за нуждата от умерена може би комерсиализация и разработване на българските епични образи, от това и народ като смочувствие и туризъм и ибндустрия биха спечелили! Би трябвало добре да знаеш обаче, че Артур е описанзаедно с 12-те му сражения срещу англо-саксите и е бил реална историческа личност, каквато несъмнено е и Крали Марко - вън от съмнение!

...

МОЖЕШ ДА ПРОДЪЛЖИШ С ПОСТИНГИТЕ ЗА ТЕЗИ БЪЛГАРСКИ ОБРАЗИ И ГЕРОИ КАТО ПЕТЛЕШКОВ, постинга ти предизвика дори възхищение сред няколко мои познати на лс във вибокс7!
цитирай
26. анонимен - Анонимус Хисторикус
09.07.2012 20:45
Да, по мое време се учеше, но не по история, а в часовете по литература. ТОВА ПОКАЗВА НЕСЕРИОЗНОТО ОТНОШЕНИЕ КЪМ НЕЯ- НЯМА ИСТОРИЧЕСКА СТОЙНОСТ, НЯКАКВА ТВОРБА ЛИТЕРАТУРНА Е. Не случайно дадох примера с Ото. Но истината е ,че Паисий и Раковски са писали историите си не със стакан узо , А СИГУРНО СА ПОЛЗВАЛИ СЕРИОЗНИ ,МОЖЕ БИ ВЕЧЕ НЕСЪЩЕСТВУВАЩИ ИЗТОЧНИЦИ. НИЩО НЕ ПРЕЧИ ТЕ ДА СЕ ИЗУЧАВАТ В ЧАСОВЕТЕ ПО ИСТОРИЯ, като им се направи съответния , но лишен от предразсъдъци анализ.Как це обяснят адептите на монголския произход на българите , ЧЕ В ПАИСИЕВАТА ИСТОРИЯ НЯМА И НАМЕК ЗА НЕГО? . ТОЙ НЕ Е МАНИПУЛАТОР, ЯВНО НЯМА ТАКИВАСВЕДЕНИЯ . ТЕ СА ДОБАВЕНИ ПО- КЪСНО ОТ НЯКОЙ , ИМАЩ ИНТЕРЕС !
цитирай
27. kostadin - Паралелно едва ли или "поч...
09.07.2012 20:54
kostadin написа:
[quote=germantiger]Паралелно едва ли или "почти"...

Свещената римска империя на германската нация е просъществувала, макар и като обденение профоорма до 1805-1807г., векове наред българите инмат нещастието да нямат държава или дъ5ржави, които да способстват за народност и после нация.

Фолклористиката и етнографията са развивани основно и на първо място от братя Гримм, после плеяда други учени и по-късно от много европейски и български възрожденци взели германските идеи за изследвания на собственото си наследство. Иначе казано будителството като родно и национално в същността си започва с едни германски мислители и романтици.

Германски съюзи на много държавици или гравитиращи около прусия и многонародностна хабсбургска Австрия е имало векове наред, нещо което поради турското робство тук в България е нямало шанс и не е било никога реалност.

Оттам-нататък за другите аргументи които показват общо протичащите или близки процеси българска и германска нация ще си прав и ще се съглася с теб, но с паралелното ми се струва, че грешиш, нека го нарека "почти" паралелно - в някои отношения наистина е било паралелно и по-късно от други в Европа!


Кой какво си знае това си бае![/quote

Тигер нашата история изпреварва немскатаТочно около времето на началото на турското робство започва цепенето на държавата на княжества.Глупаво е да говориш за приблизителен паралел ,когато имаш работа с неща станали далече преди да се случат при немците.Все пак Ликовете в Боянската църква също показват това

Ритам срещу твоят формализъм ,които се опитваш да използваш в услуга на немците
цитирай
28. анонимен - Хм, всъшност Паисий дава библейска ...
09.07.2012 21:39
Хм, всъшност Паисий дава библейска генеалогия на българите, което е обичайно за църковните летописци... Историческите българи той извежда от река Волга и от нея дава името им. Всъшност няма български летопис, според който българите да не идват от североизток на Дунав, тъй че в българската памет си го има винаги живота отвъд и отсам Дунав и завладяването на дунавските земи.

Според мен има една недостатъчно изследвана и недостатъчно разбрана част от българската история, защото основно разказа за нея е фокусиран върху Дунавска България и то на юг от Дунав. Проблемът идва от това, че има повече от едно български участие самостоятелни или в други съюзи и поселения, както на Балканите, така и в Централна и Източна Европа, това поражда проблем при опита да бъдат обединени всчики данни, сведения и спомени в една и съща сюжетна нишка - просто е невъзможно, защото това са различни, често паралелно случващи се разкази. Докато не се отделят и не започне да се разказват поотделно и да се изследва всеки един от тях поотделно винаги ще има спорове и ще се миксират българите в охридско, епир и македония с българите в панония и моравия, с българите в мизия, влашко и молдова или пък в северна италия, причерноморието или поволожието.... А от времето на Крум, до времето на Самуил почти всички са обединени и разказите се преплитат и объркват.

За съжаление бедите нанесени върху собственобългарската писмена памет от гърци, османци, руснаци, а в поледно време и от румънци, сърби, унгарци и т.н. са много тежки и сериозни, за да може да се прави тази важна реконструкция на миналото на българите и историята на различните български групи, политически образования или поселения преди да бъдат обединени от Крумовата династия.

За съжаление днес тези територии са извън научния обхват на българската историческа наука и държава и са в ръцете обикновено на недоброжелатели и ревниви към българската държава и народ политици и историци... потомци на българи, за съжаление!
цитирай
29. анонимен - Хм, германтигре, до 13-14 век За...
09.07.2012 21:50
Хм, германтигре, до 13-14 век Западна Европа е на светлинни години изостанала от това, което го има на Балканите и Мала Азия като Българско и Източноромейско пространство. Това, че запада ражда някаква поп култура под формата нескопосни романизирани митове, на които днес се възхищаваме няма връзка и въобще всяка форма на сравнение с това, което има в България или в ИРИ. В крайна сметка западното възраждане се случва по силата на две събития - победата на исихазма над варлаамитството и прогонването на варлаамитите с тяхната концепция към днешна Италия и Централна Европа и бягството на ромейските, латинските и български елити от Балканите към Европа в хода на Османското нашествие. Като към това се добави и случилото се точно тогава откриване на Америките и докарването на американското злато и храни, които обръщат и демографията и политиката и историята на Западна Европа.

Причините за това не са в някакви изключителни расови или други дадености - просто до това време хората на Балканите като цяло са обединени в големи и за времето си организирани държави, имат си свой език и богослужение на свой език (сети се кога това става в Западна Европа и колко кръв се лее по този повод), имат по-добър хранителен режим, по-качествен живот, по-добър климат, по-добра търговия, по-дълги и последователни периоди на културна и духовна приемственост.

Във фолклора за Крали Марко и не само има пластове, които са далеч по стари от времето на историческия такъв. Отделно, ако си чел този фолклор и въобще имаш познания върху българската етнография и култура по-големи, ще установиш много неща, които силно ще те изненадат - за съжаление те не са особено популярни и попадат в графата на нещата, които трябва да бъдат популяризирани. Западът взима или ограбва всичко най-добро от европейския изток, а след това го развива творчески доста активно и успешно, но противопоставяне между двете не може да има - просто различни истории, етапи и исторически съдби.....
цитирай
30. анонимен - а защо си самоизлязох като анонимен ...
09.07.2012 21:55
а защо си самоизлязох като анонимен в собствения си блог - не мога да зная хич.... И последно, за да няма обърквация - азиатци с дръпнати очи не сме, просто исторически предхождаме появата на тези люде в Европа, но не виждам причината за ксенофобията, която се влага в идеята за такъв произход, всеки народ произхожда отнякъде и читав такъв не го правят цвета на кожата, формата на очите или ръста, а неговите качества, ценности, култура и духовност, които носи!
цитирай
31. marknatan - Тезата на маркнатан е, че ШОПСКОТО ...
09.07.2012 23:21
Тезата на маркнатан е, че ШОПСКОТО ВЪСТАНИЕ прерастнало във ВИДИНСКОТО е опосрано от лайнометите и пачему не му знаете АПОСТОЛИТЕ а се петлерчи и се обяснява на швестерчета ськто бил петлешков Швестерската БГ лайнометщина е обяснявала и ще си обяснява за ПРИЗНАТТООТО АПРИЛСКО РУСКО ВЪСТАННИЕ ЗАПОЧНАТО В 1821 г С ЦЕЛ СЪЗДАВАНЕТО НА ГЪРЦИЯ И СЪРБИЯ , почти успешно реализирана идея с провикването на педала Фердинанд "Давам половината си Царство за да има обща граница м/у Сърби и Гърция" Речено Сторено.
"По делата им ще ги познаете " дедо Боже, /цитата е COURTESY любезно дедо Боже www.dedobogdatelapriberisimajmunite.sega./
Так педала Фердинанд не бил сказал, он тилько так сделал. мамавидебамаймуняческа
Знаят ли лайнометите кои са Апостолите на Шопското Въстание ?
Ма то не било признато от Византия и лайнометите потвърждават това. това което казват лайнометите в кожени престилки на научени работници с табелки и техните научени сътрудници е НАУКАТА ИСТОРИЯ изследваща ИСТУРИСТИЧЕСКИТЕ ПРОЦЕСИ.
Тук некъф боцкан лайномет пита кво било ПРОЦЕС
Процеса боцкан лайнометчо, и прилагателн оТо на изречението историческия, независи от чувствата и страданията на психопатаите, джибрето си ферментира и без тех, химичексия процес или термощдрения не зависят от чувставата на молекулите в тях, от патоса на описващия гхи турски у ен или друг китайски мингянски ядрен физик комунист за разлика от правилно пуставения айнщайн нито биологическите процеси , хеле па като "доакжеш" че процес е служебно пунятие и на маймунчовците им става ясна термодинамиката. Педали маймунски.
Психопатра дебилен плагиатор на боцкано балканско кво друго е Балаканец освен боцкан гъз от запдни поедали дето чели Пергилия Обидения и всп асталщная сволоч в оригиналише и намерили на секо второ куплетче топонима БАЛКАН мама ви деба къде го топонима Балкан та беззъбите педали ви падменили етнонима БАЛКАНЦИ бе гъзльовци съдрани панимали че ПРОЦЕС е служебно панятие с което им се изщяснила физикаъта особено ако процеси е мн, ю .
педали било от МЪЖКИ РОД КАТО ЧАСТ НА ИЗРЕЧЕНИЕТО и с това се изяснявал ПРОЦЕСА защото бил служебно понятие в добавка на множетрвеното си число и от м род мамавидебалайнометска
знаели си те топонима Балакн и АПОСТОЛИТЕ На ПРИЗНАТООТО НАУЧНО ВЪСТАННИЕ НА ПЕДАЛИ И ПРАВОСЛАВНИСКОТОВЕ ГРАДЕЩИКАПИТЪЛИЗЪМЪ че бил ЦЕЛЕСЪУБРАЗЕН

mamavidebalajnometsko majmunewka

та вие и годините на шопсковидинското взстание не ънаече А това взстание е приънато ъа най/великото взстание от неъавсимеите янки ъа европа по тураксо хе хе хе
не били чели янките ъа славното априлко от 1831 година понеже правослабния скот паисий не бил писал ъза ньега ха ха ха лайномети боцкани немало даим психопатаи паниемаещи ут пунятия



цитирай
32. marknatan - горния и предишния ми коментар не са ...
09.07.2012 23:37
горния и предишния ми коментар не са насочени къ автора на статията а са само разширение на добре поднесената тема в които коментари не обвинявам автора в патриотизъм а го приветсвам за опита за изщснябане на един исторически процес като го мощля да се придържа само в неговата ограниченост иу времева и простарнствена а не да се опиотва като боцкания летописец да ашладисва наивните идеи на група патриоти за БЪлгария хеле па да се предствят тяхната Идея в смисъл на Историчекса на БОРБА ЗА СВОБОДА РАВЕНСТВО ХУМАНИЗЪМ и др ИЗМИ , за ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИТЕ каквото те не са а са само една фасетка от нея Представата на тези наивници увлечени във въртопа на времето от което не могат да изскочат и да нодмогнат защото не носят ГЕНИАЛНОСТТА НА Левски е добре дошла за лайнометитъе и боцканиет психари апартожките полуолигофци да си ДУМАТ ЗА ХИСТОРИ по лайнометския почин в НОВИ ДРЕРШКИ пременени носещи осраните си маъмуншоки чербеняшки мърморански задници на мармурана
цитирай
33. анонимен - Анонимус Хисторикус
10.07.2012 00:23
Разбира се, че в евентуален монголски произход нема нищо обидно . АРИЙСКИЯТ НА НЕМЦИТЕ В КРАЯ НА КРАИЩАТА СЪЩО ВОДИ ДО АЗИЯ И ДО....НАС. Той е в основата на съюза ни в двете войни и разбира се в признатата класа на нашите войници. Но това е вече съвсем друга тема.
Обидното предстои, то е в спекулациите, породени от него , хунския произход, който някои ни приписват. Ценното е, че Паисий го коментира и го отхвърля. Ясно е откъде идва, от църковния конфликт с гърците по това време. Колко са коментарите на злонамереници и псевдобългари по постингите от рода ,те са хуни, крадат и бягат. Е, как човек да прегръща такъв произход ,още повече, личащ си, че е приписван????
цитирай
34. germantiger - ...
10.07.2012 00:37
29. анонимен - Хм, германтигре, до 13-14 век За...
09.07 21:50
Хм, германтигре, до 13-14 век Западна Европа е на светлинни години изостанала от това, което го има на Балканите и Мала Азия като Българско и Източноромейско пространство. Това, че запада ражда някаква поп култура под формата нескопосни романизирани митове, на които днес се възхищаваме няма връзка и въобще всяка форма на сравнение с това, което има в България или в ИРИ. В крайна сметка западното възраждане се случва по силата на две събития - победата на исихазма над варлаамитството и прогонването на варлаамитите с тяхната концепция към днешна Италия и Централна Европа и бягството на ромейските, латинските и български елити от Балканите към Европа в хода на Османското нашествие. Като към това се добави и случилото се точно тогава откриване на Америките и докарването на американското злато и храни, които обръщат и демографията и политиката и историята на Западна Европа.

...

Не си въобще напълно прав - западна европа има корабоводене и флотоводство над тези на българи, викингите в скорост на флота и локация превъзхождат комичните в сравнение с тях римляни уж недостижими и затова тъмното средновековие далеч не е тъмно в някои области.

Строителството в средните векове и фортификацията на запада е титанична над тази на источна европа и Балканите - факт!

Това, което ти наричаш иронично попкултура са десетки томове книжнина не само за бог и мъртвилото като фантазия и творчество на изток и в Балканите, а текстове за жени, забележи дори от жени, текстове на епоси запазени въпреки Христичнството, литература светска което днес е описана 8и фигитализирана и няма равна на изток и в Балканите!

В тези отношения - строителство на флот, на катедрали ТАМ ТОВА ГО ПРАВЯТ ОТДЕЛНИ ДОРИ ГРАДОВЕ, ТУК ДЪРЖАВА ЦЯЛА НЕ МОЖЕ ДА СЪЗДАДЕ БЕГЛО ПОДОБИЕ НА ЗАПКАТЕДРАЛА), фортификация и литература светска - във всичко това запада прервъзхожда още тогава!

И това не е мое хрумване - има бяколко вагона книги само за това в световната литература и военно дело!

...

Мога да хвана една от многото ми книги за история на германската литература и да започна с цитиране на автори занимаващи се с човека, нещо което няма аналог на изток. Мога да ти изброя и паметниците писмени извори и мога да ти покажа че този епос ПРЕДХОЖДА КРАЛИ МАРКО! Нещо повече - мога да ти спомена и представя катедрали каквито тук никога не се въздигат, мога да ти представя мота мо фортификацията на запада, която отново надминава източната и това КОНКРЕТНО!

...

Костадине - отново на моята конкретика няма да можеш да представиш нищо и оттам ще да е болката ти - СРАМНО И ПОЗОРНО Е, че българите нямат "открит бой" или мащабно сражение срещу турците, само обсади и две битки при марица (едната тук наричат черномен в които участват и сърби, при косово те лидират, ние сме контингент, момчиловите рейдове също не са армия). България падайки под турско не излиза нито веднъж в бой с мащабна армия и няма нищо, което да наподобява дори малко битката при Никопол/ис или при Варна - чужденци се бият с армии, но ие не го правим на наша земя - факт! Посочи ми нашите големи сражения с които се опъваме на турците - НЯМА ТАКИВА!

Ако трябва да бъда "груб", но истинен:

Запада има флот, какъвто на изток няма, викингите правят скорост, флотоводтсво без аналог на изток

Запада има фортификация много над всяка на изток или югоизток

Запада има градеж и то градски над всеки на Изток в Европа

Запада има литература и епос каквито тук няма още докато имаем държавност!

Погледни само
Старата едда,
земния кръг на Снорри,
хрониката ура линда,
песента за Ролан,
за Нибелунгите,
за Беовулф,
поезията на скалдите,
десетките саги на скандинавия (имам наистина десетки, ако желаеш мога да напиша заглавията),
сър Гауейн и зеления рицар
другите староанглийски автори
финландската Калевала
песента за Сид
Кудрун
псента за Хилдебранд
всички миннезингери/минезанг-а
целия цикъл за рицаря Гийом д,Оранж - Короноването на Людовик, Нимската каруца, Превземането на Оранж, Подвизите на Гийом, Алисканс...

Убеден съм сефте ще чуеш, че в първата част на Песен за Нибелунгите всъщност преобладават мотиви от 6-и век, независимо от написването й едва през края на 12-и или началото на 13-и век, спори се! ПИТАМ - ТОГАВА КАКЪВ ЕПОС Е ЗАПИСАН НА БЪЛГАРСКИ - ОТГОВОР - НИКАКЪВ, не се обиждай - просто факт!

Ако аз ти напиша германо-скандинавските саги - ти няма да напишеш от онова време нищо българско извън писанията за Бог!
Ако аз ти напиша фортификацията на рицарското време - то няма да има нищо подобно на изток!
Ако аз ти спомена градежа на огромни запкатедрали, то тук това не е така!
Ако ти развия тема за викингския флот, ще видиш, че той няма аналог насам!

И НЕ ИДЕ РЕЧ ДА СЕ ЗАСЯГАШ КОСТАДИНЕ, ТОВА Е ИСТИНА - ТЯ НЕ ОБИЖДА ЗАЩОТО Е ТАКАВА!
И НЕ ИДЕ РЕЧ ДА МЕ НАРЕЧЕШ ТАКЪВ ИЛИ ОНАКЪВ, ИДЕ РЕЧ, ЧЕ НЯМАШ АРГУМЕНТ РАВЕН НА МОЯ И ЧЕСТНО ПРЕД СЕБЕ СИ И В СЕБЕ СИ ЩЕ ПРИЗНАЕШ ТОВА!

Трябва да акцентираш на това в което българи са били велики и силни в отделни исторически периоди и моменти, мебн не ме обижда че германите са яли бой от Рим, а един Тевтобург е нищо пред победите на римското оръжие, не ме е яд, че Наполеон е смлял от бой прусаците, защото е Велик и аз признавам това!

Всеки стремеж обаче да надуеш неистинно това, което ти иксша и то не е вярно в сблъсък с някой знаещ ще води до твоята вътрешна болка и безсилие, ти няма да я показваш, но след всеки отговор на другия вътрешно ще си оноден и бесен на правотата му и дори някак унижен смъкнат от измисления си пиедестал - аз мога винаги да те свличам от него, просто не винаги го правя!

ОБЪРНИ ВНИМАНИЕ НА УНИКАЛНОТО - БЪЛГАРИТЕ СА НАЙ-СТРАДАЛИЯ ЕВРОНАРОД ОТ ТУРЧИНА, ИМАТ ЧУТОВНА ШИПКА, ЛУДИ БАЛКАНСКИ ВОЙНИ В КОИТО СА ПОЧТИ НЕПОБЕДИМИ, СЪЩОТО В ПСВ, ТОВА Е ВЗРИВА И ИЗБУХВАНЕТО, ЗА НЕГО ТРЯБВА ДА СЕ ПИШЕ - ИСТИННО, СИЛНО И ИЗУМЯВАЩО ЕВРОПАТА!

P.S.
И още нещо Костадине - бгисторията не изпреварва германската - сведения за герплмена има над хиляда години преди новата ера в европа, а извори за българи има спори се, мого ще ти кажат 3-4 век от новата ера. Едиснтвения вариант да се "изпреварваш" с някои, ако приемеш траките за българи (което все още е спорно) и не е проблема в първи или втори, но нямам нищо проптив много други да са "първенстващи" преди германите... ИНАЧЕ ЗА ТЕБ ПЪРВИ СА АТЛАНТИТЕ А ТЕ ЗА ТЕБ БЯХА СЛАВЯНИ, А БЪЛГАРИТЕ ЗА ТЕБ СА СЛАВЯНИ, ТАКА ПОМНЯ ОТ ТЕБ?!

ПРИ ВТОРОТО БГЦАРСТВО И БЪЛГАРИЯ И ВИЗАНТИЯ ИЛИ ИРИ НЕ СА ТОВА, КОЕТО СА БИЛИ, ОЩЕ ТОГАВА БАЛКАНИТЕ ВЕЧЕ НЕ СА ФЛАГМАН НА ПОЧТИ НИЩО! Рицарите успяват да се справят с Константинопол и то с щурм "от вода", нещо което може би повече от 10 наши владетели никога не успяват! Византия е сянка на миналото си, ранното средновековие е ИРИ и Балкани-България, след това обаче не!

И помежду всичко - ТОЛКИН САМ ПИШЕ, ЧЕ РОДА МУ ИДВА ОТ ТЮРИНГИЯ ИЛИ САКСОНИЯ, СЕГА НЕ СЕ СЕЩАМ ТОЧНО КАК БЕШЕ, разбира се с променено на английски звучене - запазените северни саги отново нямат равни освен древногръцката митология.
цитирай
35. анонимен - Анонимус Хисторикус
10.07.2012 01:04
Има разбира се- Шипка. Сюлейман е можел да мине и през Хаинбоаз и тогава изходът от войната е щял да бъде друг, но е решил да даде урок на раята.Резултатът- подвиг измерим с този на Леонид и 300- та спартанци. А да не говорим за балканската война и превземането на Одрин , считан от западни инженери за непревземаем. Как "напред на нож "е станало синоним за турците като "по пет на нож" . Как немците са ги кръстили прусаците на Балканите. Във въпросния период , за който питаш, България де факто я е нямало. Всеки дори и дребен феодал е бил независим и съдбата на България му е била последна грижа .Затова е такъв резултата, а не липсата на героизъм
цитирай
36. анонимен - Анонимус Хисторикус
10.07.2012 07:53
Какво ново добавя Летописец в статията си? Това, че кимврите са българи го е писал Ганчо Ценов, за сарматите - Пайсий. Ако ги потвърждава - добре, но трябва да ги цитира иначе си има определения.
цитирай
37. kostadin - За 34. germantiger - ...
10.07.2012 09:17
Щеше да си прав ,ако човешката история започваше от средновековието.Съжалявам но изписаните букви не са мерило за истината.
Ти просто си една много късна жертва на немското покатоличване.
Бих ти казаъл само едно Ако се чувстваш немец нямаше да пишеш толкова хвалби за тях.
цитирай
38. anonymousbulgaricus - Германтигре, дълга е темата и сл...
10.07.2012 09:31
Германтигре, дълга е темата и сложна и се отмества от темата на този пост. Не е вярно това дето го разправяш. Фортификационните съоръжения на балканите и по време на Първата и Втората Българска държава са в пъти по-мощни и сложни като изпълнение с тези на запад. Да не говорим за ИРИ в същинския и период. Иди в Плиска, Преслав, Силистра, Търговище (и въобще в цяла румъния днешна), Белград, Търново, Мелник, Просек, София, Перник, Видин, Маркели, Червен, Асеновград, Охрид, Срем, Воден, Прилеп, Пловдив, Ловеч - виж описанията на западните автори за тях. Това, че днес ги гледаме тия съоръжения, а изредените са съвсем малко, основно в руини или възстановки, не означава, че ги е нямало.

За книжнината също. Ти можеш ли въобще да си представиш какво се случва в 9 век в България като изпълнение дори само на логистична задача.... Вземи една карта и си нанеси границите на тогавашна България от областта Загора - дадена през Родопите, цяла днешна Македония, почти цяла Албания, Северна Гърция, цяла днешна Сърбия, Хърватия, Унгария, Румъния, част от днешна Украйна, Словения, Словакия и т.н. Представи ли си го? Сега си представи колко хора, волове, дървета и работа е трябвало да се извърши, за да се внедри за няколко години само във всяко населено място във всяка черква (щот в едно населено място може да има и повече) нов богослужебен език с цялата му нужна книжнина, подготвени хора, преписи (няма печатници, както е при реформациите в западна европа) и т.н. Защото за разлика от това дето става на Запад, българския владетел, гений истински, не просто подменя езика на висшия клир, а прави цялото това нещо за целия народ. Питай дзвер, да ти сметне и съпостави това усилия икономическо и интелектуално и духовно (въпреки че той не обича християнството, заради погрома който носи върху по-старата култура) сравнено със строежа на една или 10 пирамиди. Сметни каква сила и ресурс има държават и ми кажи в коя държава по това време, че и до 19 век само една школа обучава над 3000 души?
цитирай
39. anonymousbulgaricus - За характера на книжнината и кул...
10.07.2012 09:42
За характера на книжнината и културата на българите елитарна и битова може да реконструираме по твърде малко оцелели свидетелства, но и оцелялото е в пъти по-качествено и признато като такова от запад, които се учат от него.
Да сравняваш умението на викингите да плуват и да воюват с умението на българите от същото време да съзидават и да творят - това са просто две различни вселени. Има достатъчно литература по въпроса, за това кога се срещат и разминават запада и изтока и периода, в който това се случва е 13-15 век, като предимството на Запада идва чак след това и то благодарение и на интелектуалната сила и енергия, която изтока му предава чрез своите емигранти. Забравяш, че българите основно, но и гръцки емигранти също (те повече са обичали Италия и топлия европейски юг), са в основата и на преноса на православния център от Константинопол и Търново към Киев и Москва и дават основния интелектуален тласък на това, в което по-късно ще се превърне Русия.

Проблемът в неразбирането на тези въпроси идва от едно много просто противопоставяне на религиозна основа - католиците не понасят православните и обратното и един католик да си признае, че е получил знанието си от един православен (и двете думи значат едно и също нещо, ако не знаеш) е било почти ерес.

цитирай
40. kostadin - Хубавите и изброени от тебе легенди ...
10.07.2012 09:58
Хубавите и изброени от тебе легенди показват само едно .Когато германците не са били добре са ги създали :
Погледни само
Старата едда,
земния кръг на Снорри,
хрониката ура линда,
песента за Ролан,
за Нибелунгите,
за Беовулф,
поезията на скалдите,
десетките саги на скандинавия (имам наистина десетки, ако желаеш мога да напиша заглавията),
сър Гауейн и зеления рицар
другите староанглийски автори
финландската Калевала
песента за Сид
Кудрун
псента за Хилдебранд
всички миннезингери/минезанг-а
целия цикъл за рицаря Гийом д,Оранж - Короноването на Людовик, Нимската каруца, Превземането на Оранж, Подвизите на Гийом, Алисканс...

А у нас имаме образа на един Крали Марко -нищо ,че няма нищо общо с действителната му история.
Извода е ние ммного повече време сме били достойни и задоволени и не сме имали нужда от легенди.
Но не с нещастието на даден етнос се гради бъдеще -та по тази причина всичките лошотии се претворяват в красиви легенди
цитирай
41. anonymousbulgaricus - Маркнатан - аз и друг път съм спом...
10.07.2012 10:03
Маркнатан - аз и друг път съм споменавал Нишкото, Шопското и Видинското въстания, като най-големите анти-османски изяви на българите и то наистина стреснали Иперията и довели до реални промени в отношенията. Има и анкети за кланетата и много други неща, които са правени, имат си и своите герои, някои от които стават съратници на Раковски и приемат неговото лидерство, дори знамето на Първата българска легия е опазено от един такъв българин, за да бъде унищожено няколко години по-късно от новосръбски националист - за съжаление.

Никой не реагира на тези въстания от Великите сили, защото те са им извън контекста на собствената им политика и не могат да ги ползват за своите си цели. Сърбия даже като и изнася ползва българите, за да си принажда нови нахии към територията, а като не изнася сътрудници на османците за разбиването на въстанията, вкл. като арестува и водачите им. Не бива да се забравя, че тази бунтовна вълна с различна динамика продължава почти 20 години - от 1833 до 1850 г. и включва десетки хиляди българи - колко хора днес знаят за това? Никой не идва на помощ нито сърби, нито руските войски, които са във Влашко, нито влашките князе, никой, но в крайна сметка въстанията постигат част от това, за което избухват, а от тогава е онази хубава граовска песен - "Наше село Кошарево" и това се отнася до всички села в този край.

Ще пиша и за четите в българското национално освободително движение, вкл. и за сътбата на Зайчарската чета на един от водачите на Видинските бунтове кнез Иван Кулин и нейния разгром..., а на всеки препоръчвам да прочете Жером-Адолф Бланки - "Пътуване из България 1841 г."....
цитирай
42. marknatan - Аз лично ще съм ти благодарен ако ...
10.07.2012 11:20
Аз лично ще съм ти благодарен ако направиш такава статия .От това има нужда, а не от глупости за Раковски и Апостоли от Одеса, защото ето тук ще напиша замазанете жалони на Историята на региона
До 1829 година няма нито сърби нито гърци на т.нар Балкани. Последните гърци през 7 век бягат в южна Италия и Сицилия и по остривите или си се прибират в мама азия прогоненеи от аварите, които се настаняват завинаги там та до 1829 г. За тва там имало "славянски" топоними дето бг лайномети броят и издават книги. ПО късно и островите и най-южните части са населени със "латинци". Едва след като им правят по план москалите и беззъбите државата и те започват да бутат де що има на Акропола ио да строщт еленизъма , нещо което се отбелязва днес и от западни автори се появяват и новата балканска порода гърци, които хем са елини хем са бизнатийци хем са християни хем са македонци хем ел греко бил грък
Сърбите са или под български или под византийски доминион и то не от времето наИракли, както ни казва Константин Седми, ами откакто са създадени с тази цел да бъдат използвани срещу българската власт, като реостат само, Карлито и отупва дунцата на патурките и оствая другите на МУртагон да ги доутепа до Венецията.
ЕДва когато един "сербин" става патриарх и воала започва се изграждането на државата им кояъо дотогава са само различни жупанства по български васалитет.
ДОри безпристрастни пътешественици отбелязват,че сърбите живетяъ на север от Дунав, в Унгарско, а на юг са само българи. Когато педерунгелите самоеди създават сърбия и гърция мнго добре знаят какво целят, но им излизат криви сметките заради точно тези въстания закоито се надявам да пишеш.
Сърбите и гърцитъе са много млади нации и товадори си личи по поведенеито им Крайно националистично .Новопокръстените са най-ревностните привърженици на религията. Но и дветъе модерни образувания нямат самостоятелно средновековно минало и изйарват и двете държави и византийско и българско а тяхно. Ти прекрасносе изрази веднъж за този процес.
На сръбските монети на "царя" , дето бил цар за малко , ма византия и нему не признала титлата , дори е видна прочутата българска титулатура цар. Всичките им "крале" са български васали и се имат за българи и пишат имената си на български и служат на българския цар.
Едва с папската шмекерия да откъсне "Славяните" и да ги защитава от "християните" се появяват и китометивщината и славянството и сърбещата западна историография.
Тка както бяха създадени Ромунещето и взаимно се подкрепщят в писанията си за създаването и подкрепата на измислените си истории така са създадени и сърбите като самостоятелна държавност каквато те нямат а си приписват.
Най-странната битка, за която света ио до днес не знае нищо, първата битка на КОсово поле, се представя ,като битка на сърби срещу турци, Това няма нищо общо с истината, и османските архиви и запдните го знаят . ЕДин българин убива турският султан днес се представя за сърбин
ЗА цялатъа битка не се знае нищо а на османците никви руски търговци не са им изгорили архивите
ТОва го пиша само за да се изясни колко приказна и и невярна е ппредставяната днес историография . Има само две държавности в добавка на ВИЗАНТИЯ до 15 век. Франкската и БЪлгарската, от разпадането на които се създават модерните европейски държави. И наслдниците на тези държавноисти си държат и си личат до последно. НИто една влашка или молдавска династия не проиписва на латински и т.н. ЗАпадните феодални български княжетсва до пслоедно са бълхгарски, вкл тези в Албания. МИ там пък само ако се види родословите на Скендер бег имьонах н майка татко и т.н. лъсва истината. М Аговерели албани значи не били българи тогава тъпня
Създаването на всучките модерни европейски държави е процес от 15 век насетне в който се утвърждават съвсем нови модели които нямат нищо общо със старите, но които всички се опоитват да си припишат генеология какват нямат Наследници на Рим ма на западния ? ха ха ха
ТА за тях дори ВИЗантия не съществува и щ оставят , като бита карта на татарите москали, на които пък самата ВИзантия не има дава титлата патриарх заяото са васали на татарския хан до 16 век. ЕДВа след това започва и тяхното драпане с фалшифициране и подменне заличавене на История.
ТА как "Великте" Сили ще пишат за ИСТорията си, като тяхната история започва в 15 век !?
КАК ВЕликите сили и техните ситорици представят региона, като били големи историци и познават творчеството на античните автори като невменяемият двер египедкста история на ПТоломеите ха ха ха
КЪде в античен или средновековен автор има служебното понятие БАЛКАН„ че полуостврова бил балканси и балканси е синоним на сто малки държави от кол и въже за разлика от ИТАли' БРИтани, ИСПАни -нацииТЕ
Процесите от 19 век се предтваят за историческите процеси на "БАЛКАните" От време оно, от време кохато има Има само две държавности в добавка на ВИЗАНТИЯ до 15 век. Франкската и БЪлгарската
Та кой да пише
Това, оето аргумемтирм е, че създаването на тази БЪлгария от АДминистартивната ОСманска ЕДиница БЪЛгария не представлява и не носи историпта на БЪлгария, и най-малкото точно тези революционреи по примера на мацини и гардибалди които правят бурята в предвариотелно задлебата им чаша вода т.нар България играят в крайна сметка пом свирката на други.
Та българи са основната движеща сила на гръцкото национално освободително движение само за да ги знаеме днес като гърци !
ТА кой изигра тези хора които създадоха и се биха за свободата от турско за да им кажат после руските педерунгели. че те са гърци, ВСЕки който бил християнин бил грък
Това е жестоката истина
ЕДин православен скот ПАисий бил писал история на БЪЛГАРИТЕ няма нищо за бившия български цар светец монаха ПЕТЪР
БИЛ ЧЕЛ книги
КАЛоян го убил светиня му и православните скотове са горди с това
Днес когато всичко това е отминало може да погледнем безпристстрастно и да пишем за Историята.
ТА в крайна сметка какво общо иамт държавно образуващите процеси в 19 20 век с ИСТорията,че ще се екстртаполират обратно във времето и ще се дават за пример европските държави от времето на величие 15-17 век
Но ако трябва а то трябва да се направи преоценка на този период то трябва да започне с ролщта на ОСМАнската империя в този период безпристрастно а не по запдания педерунгелси образец които до 17 век ги,мследват и им си възхияават подражават им а след замогавенето на запада в резулта на великте географски открития пренбаяисват историяпта и започват да очернят и гоелите губеяи са българите а не дори турците от цщлата тая пошлост защото иемнно целата са те българите и акк да ги гушнат освободите;лите
цитирай
43. anonymousbulgaricus - Прав си - Петър присъства в истор...
10.07.2012 12:15
Прав си - Петър присъства в историята на Паисий като цар наследил Симеон и го няма в списъка на българските светци, което е интересна липса, при условие, че същият този Петър е най-популярният и уважаван както от аристокрацията българска така и от населението средновековен наш владетел.
Всъшност не зная по какви причини Петър, брата на Асен и Калоян дискредитира това име и то изпада от списъка на царските имена, това е една от мистериите в българската история, която едва ли ще бъде разгадана някога. За Борис е ясно що няма Трети.
За това, че ни вземат героите и си ги приписват към тяхната история - факт е и това, че даже и хайдут Велко и Кондо ги изкарват прави сърби комшиите, поне за Петър Ичко му признават, че е българин. Сърби на територията на днешна сърбия, която е българското поморавие няма. Те са в друг географски ареал на Балканите, чак Милутин овладява Белград от българите, но това, че в дадено населено място се управлява от съответен аристократ не променя демографския облик на региона. Чак Сюлейман Великолепни променя демографското статукво в тези български територии, като изселва и заселва в Истанбул и Мала Азия неблагонадеждното българско население в белградско и с това отваря възможност за сръбска демографска експанзия в северна посока, която в последствие е подкрепена и от създадената от сръбските велики везири Печка патриаршия и съответните права, които сърбите получават благодарение на доброто разположение на техните си хора в Османската империя.

То двете сръбски въстания по нищо не се отличават от нишките и видинските, само дето няколко хиляди българи им идват на помощ, а след като братята руси намират полза от това да подкрепят и създадат едно малко и силно зависимо от тях православно княжество в буфера между Австрия и Османската империя нещата на Балканите вече не са същите... Ражда се войнстващия национализъм, омразата, недоверието и братоубийството между доскорошните братя - българи, власи, сърби и гърци.
Гърци = eлини е мистификация!
цитирай
44. анонимен - Много се спекулира с руския импе...
10.07.2012 13:39
Много се спекулира с руския империализъм. Но Гърция, РУмъния, Сърбия и ние разбира се дължим свободата си на нея. По специално е отношението на Русия не към нас , а към сърбите.
цитирай
45. anonymousbulgaricus - Много се спекулира с руския импе...
10.07.2012 14:50
анонимен написа:
Много се спекулира с руския империализъм. Но Гърция, РУмъния, Сърбия и ние разбира се дължим свободата си на нея. По специално е отношението на Русия не към нас , а към сърбите.

Напротив - малко се говори за него. Както и за Хабсбургския, френския и британски такива, които са ключови за съдбата на балканските народи от един момент нататък!

Но поради своя генезис, естество и географска локация, след появата си Руския е най-агресивен и пагубен за балканските народи и предопределящ тяхната историческа съдба. Да, тези държави са образувани под някаква форма след руско-турски войни, но анализът на това кога, защо и как са се водили тези войни и какви са истинските подбуди за тях и колко пъти не са се водили, а се е пречело на национално-освободителните движения сочи много по-различни неща.

Всъшност не може да упрекваме Русия и руската имперска политика, за това което прави, защото тя следва собствените си цели и приоритети, които рядко съвпадат с тези на балканските народи в частност - това си е суверенна държавна политика. Просто славославенето, непознаването и сляпото русофилство създават вредна среда и отношение както към историческите процеси, така и към самата Русия и не само.

Отношението на Русия е специално към всички балкански народи според зависи и според руските интереси - за власите и румънците едно - в различни периоди различно, за сърбите друго, за гърците трето, за нас четвърто.... Ние сме най-често в ролята на прецакания в тези отношения - просто сме на кофти място, много сме и на всичкото отгоре имаме политически и духовни лидери не малко, които се опъват на опитите и намеренията за пряк диктат и политика синхронна на тази писана в Азиатския департамент....Те и румънците и гърците и сърбите си патят в началото от това, но ние се оказваме по-упорити и твърдоглави и все не си вземаме поука.
цитирай
46. anonymousbulgaricus - Между другото - понякога наистина ...
10.07.2012 18:09
Между другото - понякога наистина няма нищо случайно... Този пост го написах на 6 юли, без въобще да погледна и обърна внимание на този факт, а това е деня (по стар стил), в който четата се подготвя за своето преминаване на Дунав и в ноща срещу седми стъпва на на южния бряг на реката..... Сега погледнах датата на поста си и го вързах, та реших да го споделя - доволен съм, че се е получило така!
цитирай
47. marknatan - Читал е педала Паисий рушняшко п...
11.07.2012 08:00
Читал е педала Паисий рушняшко православно скотски български книги , май А?
А това как не го прачитал или так батюшката педерунгел не писал :
"И много знамения сътвори цар Симеон. Царува 130 години и роди свети Петър, царя български, мъж свет и напълно праведен"
из т.нар, Апокрифна Българска Хроника, която немала оаквателна стойност за боцканите педали и лайнометите и ненормалните от спартакиадата , щото била на български не пишело и не било признато от византия и москалите
Написано на български за българи от българи, ма православните скотове не го признават

eще раз "И след неговата смърт пак прие българското царство син му цар Петър, и той бе цар на българите, още и на гърците. И царува на българската земя 12 години, без да има грях, ни жена и благословено бе неговото царство. Тогава, прочее, в дните и годините на св. Петър, царя български, имаше изобилие от всичко, сиреч пшеница и масло, мед, мляко и вино, и вреше и кипеше от всяко божие дарование, и нямаше скъдност от нищо, но имаше ситост и изобилие от всичко по изволение божие. И тогава, в годините на св. Петър, царя български "

православните скотове не знаели до 1901 г ,че имали светец цар , бивш цар , монах ха ха ха

еще много раз - Бориловия синодик снова написано "светия цар Петър"

еще многа многа раз Якоб Крайчек бил чел книгите на светия бивш цар бъл;гарски педала "паисий" не ги бил чел и скотровете не знаели че имат цар светец ма възродили "балканците "

анонимус ти наистина ли верваш че путставеното рушняшкоправославноскотско мекере педала "Паисий" е писал нечто изобщо !?

Веднъж коментирах при теб вече за Блаже Крайненеца и неговата "неправилана" История на България в която нема "славяни" , която е преди рушнашкоправославноскотскта на "паисий"
по стар православноскотски обичай тутакси скотовете са сделали отговора "паисий" , който бил правилния и изучается ха ха ха
цитирай
48. anonymousbulgaricus - Не бих съдил толкова строго Паисий, ...
11.07.2012 09:28
Не бих съдил толкова строго Паисий, все пак човека се е потрудил, а и той е силен в доктриналната част, която става и идеологическа основа на последвалото българско Възраждане. Отделно, точо в този момент, не че е невъзможно, но Русия замисля своят преславен "Гръцки проект", а най-важното в него е, че всички на Балканите са гърци - от две породи - гръкоговорящи и негръкоговорящи, а на север от Дунав са даки, неясно кво говорящи, щот французите им още не са измислили новия език румънеще, с който да изтикат различните български диалекти или силно повлияни от българския език говори на там.

А руснаците си имат силно свой човек, пак българин по това време там - Евгений Болгар, който малко след това ще стане предстоятел на специално създадената за него Херсонска епархия и втори в йерархията на руската православна църква, личен съветник на Екатерина Велика...той идеално им обслужва тезата на руснаците, че всичко са гърци при това даже не баш гърци, ами чак и елини, даже и новогръцкия език измисля - големо мислене на езици пада на тия географски ширини, направооо.... А и гърчеещия се български елит с официален търговски и тн език гръцки, също е обслужвал идеално тази политика в момента...

От друга страна Паисий полемизира и със сърбите и с немските такива, а и с руснаците донякъде за това кой е най-първи сред славяните и доказва, че това са българите с книжката си... Не е толкова еднозначен. Пък и може да не е чел Блазиус, той си казва, че основния му източник е Орбини и то по всяка вероятност руския превод на Орбини, тъй че нормално да ги има тези неща там...

Въпреки, че за Петър е странно, че отсъства сред светците, точно щото го има в Синодика, от друга страна той въвежда като светия Тривелий, който никой не признава, между другото, много вероятно е да не е имал достъп до Синодика, щото и Калоян го няма в историята му или може да го е махнал щото е католик и да го е миксирал в събирателния образ на Йоан-Калиман, който се припознава като Йоан Асен ІІ... Въпроси?
цитирай
49. germantiger - ...
11.07.2012 09:45
Костадине, аз не съм жертва на ничие покатоличване просто защото съм арелигиозен. Германските ми роднини всъщност са простестанти и въобще не са католици!

Църквата си улучил и влязъл, но иконата си сбъркал драги ;)

anonymousbulgaricus, убеден съм знаеш колко ще олекнеш ако анализираме западна фортификация и българска, съзнаваш ли колко лесно би бил буквално сринат в това сравнение, не само като брой заглавия и изследвания за двете "страни на монетата - изток и запад", но най-вече в същността на тази фортификация. Искрено се надявам да имаш познания и да съзнаваш как деликатно си се изтеглил с коментара си извън подобна дискусия с предизвестен край и то категоричен?!

Книжнината също би трябвало да съзнаваш колко си уязвим и абсолютния дефицит на светска, същинска литература с ТАКАВА СТОЙНОСТ в двете български държави сравнени с тази на запад... ако наистина си убеден в становището си, то съм те надценил!

И пак за теб Костадине - ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ УСЕЩАШ СВОЯТА НЕМОЩ И РАЗЛИКА В СРАВНЕНИЕ С МЕН, НО НЕ ТОВА Е ВАЖНОТО, А ВСЪЩНОСТ ЧЕ НА МОЯТА КОНКРЕТИКА ЗА Н-ТИ ПЪТ ТИ НЕ ПРОТИВОПОСТАВИ НИЩО, НЯМА И КАКВО! ЗА ГТРАДЕЖА И КАТЕДРАЛИТЕ ПЪК "Х/ЕПТЕН"... Жалко, но факт! Колкото и да се криеш зад общи приказки в сблъсъка с моето знание резултата е винаги един и същ, това не бива те дразни, защото е истинно.

P.S.
За спама по темата обаче съм съгласен, подех друга тема и спирам по нея, беше предостатъчно, защото вече някой ще се засегне лично вън от историчността.
Към автора anonymousbulgaricus -И ПАК СПОМЕНАВАМ - АКО ЖЕЛАЕШ ПРОДЪЛЖИ СИ ПОСТИНГИТЕ КОИТО МОЖЕШ ДА ЗАПОЧНЕШ С ТОЗИ КАТО ПОРЕДИЦА!
цитирай
50. anonymousbulgaricus - Пробвай, но ще ти е доста трудно да ...
11.07.2012 10:05
Пробвай, но ще ти е доста трудно да извадиш нещо сравнимо от този период, за който говорим с крепостите за които ти говоря, а ако добавим към тях и други, които днес са в още по-големи руини, а към тях ако сложим и крепостите и крепостните системи в ИРИ, щот говорим за целия тоя хитерланд ще ми е доста интересно да покажеш нещо преди от след римско време и преди 14-15 век, по векове и паралели сравнимо с това дето го има на Балканите. Разликата е, че тук в голямата си част е в руини и трудно може човек да си го представи, но това не значи, че го е нямало. Но дори това не е качествен мерител, защото каквото и да си говорим за фортификация и за крепости - колкото и да са съвършени те, това си е добре подредена купчина камъни, имащи за цел да спрат за известно време някой нападател или да вдигнат цената при предаването на града.

Опитваш се да сравняваш несравними неща, от гледна точка на тяхната времева, пространствена, ситуационна и конкретно историческа измеримост. Западната цивилизация след 15 век до днес, спрямо Европейския изток от преди 15 век - няма как да ти се получи, първо защото времената са различни, икономиките са различни, начина на управление даже става различен и т.н. Отделно това са две враждебни и враждуващи системи (дори и днес, когато уж сме обединени, има остатъци от тази вражда), като ангатонизмът им стига до пълното им взаимно изключване и няма как да мериш достиженията на Православния изток през очите на Католическия запад и то след като същия е окрал по всевъзможен начин този Изток, така както и араби, татари и турци не са го крали.

Този постинг, както може да видиш е част от поредица, но не поредица в смисъл пиша един след друг тематични постинги, понякога така, понякога не - принципно считам въпросите за образуването на модерната българска нация за по-важни и съществени от тези за "произхода" примерно, по очевидни причини. Всеки може да посочи прадядо живял в това време, ама не познавам някой да си покаже непрекъсната връзка до лелеяния и бленуван "праотец" бил той Ернак, Севт, Котис, Чингиз хан, Передика или там, който го влече....

Т.е. влиянието на това, което се е случило в края на 18 до началото на 20 век с българския народ и нация има пряко отражение върху това кои сме и какви сме днес. В крайна сметка дори изборът да пишем на кирилица и да сме православни окончателно е направен тогава, а не от Борис-Михаил или Йоан Александър, ако ме разбираш.

Също така, това време има много образи и дела и събития, които имат нужда от напомняне, от дискутиране по тях, от различни оценки и преоценки, защото иначе затъваме в едни клишета и не мърдаме на никъде. Да не говорим, че това време ражда и смисловите и съдържателни примери за патриотизъм в неговата най-градивна и конструктивна форма, от което извън чистата история, очевидно днешните българи имат нужда.
цитирай
51. anonymousbulgaricus - Ааа, това сега го видях, за книжн...
11.07.2012 11:00
Ааа, това сега го видях, за книжнината - първо светска книжнина е имало и в първата и във втората български държави и то в не малки количества. Като цяло книжовното дело и в двете Българии и в ИРИ е в пъти по-развито от това на запад през същия период и като стилистика и като обем и като разпространение и като жанрово богатство и т.н. Те през 19 век гръчките монаси цели зими са изкарвали, греейки се с българска книжнина от многократно разграбваните вече български църкви, манастири и т.н.

Отделно, светската книжнина през средновековието, най-вече тази която ти визираш, не е на особена почит, нито е особено интересна, защото смисъла и концепцията за книжовност и въобще за използване на словото са съвсем различни. Тъй че, отново сравняваш несравними неща, които на всичкото отгоре имат различни предпоставки и исторически причини да се случат, случват се в различни исторически периоди, пропагандирани са по различен начин и въобще... не са сравними. Даже малкото останало като образци оригинални на българската книжовност и книжовни школи, а и въобще изява на духовност показва разликата в стандартите.

Някой ти даде простият и популярен пример с Боянската църква и той е добра илюстрация, за да видиш как и в каква посока вървят процесите. Попрочети, нали обичаш да четеш дебели книги от различни автори, откъде тръгва европейския Ренесанс и в какво се изразява и кои са неговите носители и учители (признати или не) и ще стигнеш до съшността на това, което се опитвам да ти обясня и то, не защото участвам в дискусията кой е по-по-най, а защото това е историческата истина и тя към различни исторически периоди и процеси е различна и въобще такова състезание от типа "траките са по-стари", "германите са по-руси", "нашите катедрали са по-високи", "нашите църкви са по-красиви", "нашите войници имат по-големи....", "нашите им ги отрязаха обаче и от тогава все са им малки", нали стават като за муабет в кръчма, но всъшност са смешни и безинтересни, извън тази кръчмарска среда.
цитирай
52. anonymousbulgaricus - При Крум Страшни столица е Плиск...
11.07.2012 12:22
анонимен написа:
При Крум Страшни столица е Плиска

С една малка разлика, че след Карл Велики, неговата империя многократно и по най-различен начин и с различна степен на конфликтност се разпада на все по-малки съставни части, докато в същото паралелно време българската държава от 800 г. е във два века постоянен политически, културен и духовен възход и е практически единствената съществена европейска сила, дотолкова доколкота в по-голямата си степен териториите на ИРИ точно тогава са в основната си част в Мала Азия. И пак казвам, извън сферата на днес видимото, всичко от този период в днешна Румъния, Сърбия, Македония, Албания, Северна Гърция и т.н. е с български корен, следа и влияние. Хич не е случаен титаничния спор между Константинопол и Рим за това, чий диоцез да бъде българската православна църква и хич не е случайно, че точно тогава и не повече от 10 години след факта на покръства в България ще се случи това, което в Западна Европа ще се случи доста векове по-късно, ще предизвика огромни политически катаклизми и братоубийствени войни, което ще бъде наречено в учебниците Реформация и Контрареформация, а по своятя съшност представлява борба за собствена автокефална национална църква и богослужение на разбираем език (не латински).
цитирай
53. kudran - Патриотично.
11.07.2012 15:13
Обичам такива теми. Продължавай!
цитирай
54. anonymousbulgaricus - Обичам такива теми. Продължава...
11.07.2012 16:10
kudran написа:
Обичам такива теми. Продължавай!

Благодаря - такива са ми намеренията!
цитирай
55. kostadin - germantigerНе ми е ясно защо д...
11.07.2012 18:03
germantiger
Не ми е ясно защо действуваш с едни и същи приоми .

Първо няма кой да ти се хване , а ти си прилагай въображаемата сила където поискаш при мене няма пространство което да я поеме

и второ знай ,че покатоличването не е само религия -то е замяна на едни цености с други и тези други са накарали немците да забравят от къде са тръгнали и с кого са били Както и да е.Историята е такава каквато е и тя не зависи от тебе или от мене
цитирай
56. anonymousbulgaricus - Не зная дали не е редно авторът да ...
11.07.2012 18:18
анонимен написа:
Не зная дали не е редно авторът да цитира източниците си? Адмирации на десетките историци, работили по темата през годините. Най-лесно е градиш обобщения наготово, без да съобщаваш кой знае какво, и най-вече без да споменеш за труда на други преди теб.

Всъшност съм посочил поне част от източниците - това са преките или посредствени спомени за събитията представени на хора като Христо Македонски, Панайот Хитов, Бачо Киро, Захари Стоянов, естествено чел съм и Раковски и това, което съм намерил от кореспонденция, периодичен печат и т.н. от това време. Т.е. мнението, което изказвам не е на база на нечий историографски труд, на който се да се позова, а собствените ми разсъждения по въпроса. Разбира се, в годините, в които съм бил студент в ИФ и след това съм чел достатъчно историографски материали по темата, че и на изпит съм се явявал, естествено, но нямам претенция да пиша тук статии или студии под формата на историографски труд. По-скоро пиша есета или теми, които ме вълнуват и с които да провокирам малко по-различен от обичайния поглед към дадени събития и исторически личности. Когато става въпрос за факти, разбира се ползвам и различни справочници, за да ги проверя.
Ако ползвам не особено умелите опити за разбиране на историографията и школите в историографията, с които местен блогър се опитва да блесне, разбира се и с доза усмивка мога да кажа, че съм представител на аналитичната школа или школата на историческия синтез, но наистина приемете това с нужната доза чувство за хумор!

Ако някой някъде е писал подобни материали и е стигал до подобни изводи - въобще не претендирам за уникалност или за първенстване в нещо - само мога да го поздравя и ако срещна негов пост някъде ще го коментирам по съответния начин. Ако ме ориентирате в тази посока, с удоволствие ще прочета такива разработки и писани неща, за да мога да видя какво мислят колегите и да съпоставим, а даже и да обменим мнения по темата.

Благодаря:)
цитирай
57. anonymousbulgaricus - Библиотеката на Рилския манастир е ...
11.07.2012 18:33
Библиотеката на Рилския манастир е най-добрата манастирска бибилотека, която имаме в пределите на днешна България. Част от ръкописите (запазени), са изнесени през 18-19 век от различни изследователи, най-вече руски и някои от тях по някакъв начин са и публикувани. Ако искате, мисля, че в музейната част (не съм ходил последните 3-4 години в манастира, та карам по памет) имаше изложени книги, а с разрешение на игумена има някаква форма и начин за това да бъде допуснат изследовател до оригиналите. Не зная дали всичко налично в библиотеката е издадено в съвремен вид, ако това питате. Ето един хубав сайт, който казва много повече по темата:
http://www.rilamonastery.pmg-blg.com/Biblioteka_bg.htm

Аз лично бих искал да имам възможност и достъп до библиотеките в манастирите и църквите, особено тези създадени от 14-15 век в Румъния, Украйна, Сърбия и Русия, там съм чел и чувал, че има купища средновековни писмени паметници, в по-голямата си част с български характер и написани на български език естествено - оригинално създадени, преписи или пренесени от българските монаси при османското завоевание. Иска ми се да се появи на бял свят в целия си блясък и да ни се върне (в какъвто и да е вид) библиотеката на Григорий Цамблак и Патриарх Евтимий....и не само....

В Атон и в манастирите в Северна Гърция със сигурност също има много какво да се намери, в Македония, Албания, Косово, Северна Италия, Ватикана, Унгария също, ама само си викам - ДАНО!
цитирай
58. germantiger - ...
11.07.2012 19:59
Първо Симеон е по-грък от много гърци, не само защото си е водил кореспонденцията на гръцки и е говорил често в двора си на гръцки, че е наречен дори елин от византийците "айретен"... това в смисъл на детайл!

За светската литература в двете български държави знам доколкото я има и доколкото двама мои познати завършили история са ме убеждавали в "големината й". Когато обаче аз отворя история на германската САМО литература и покабжа моите аргументи те не контрираха с почти нищо.

Ако в момента започнем КОНКРЕТНО да пишем авторите и ти отвориш история на бглитературата - светската... сещаш се резултата, ако желаеш да пробваме???!!! АКО ИЗБРОЯ РИЦАРСКИТЕ РОМАНИ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ, АКО ИЗБРОЯ ВЕНЦЕСЛАВЕНИЯТА НА ЖЕНАТА, АКО ИЗБРИОЯ ДОРИ ЖЕНИТЕ ТВОРЦИ В ЗАПАДНА ЕВРОАП И НА ИЗТОК - ПРОПАСТТА Е ОГРОМНА - факт - ако желаете да сравним???!!!

Разбнира се, че сравненията кой е по-по най не са до край коректни, но все пак са възможни и ТОЗИ ТИП СРАВНЕНИЯ ПОЧТИ ВИНАГИ СА ЗАПОЧВАНИ ОТ ДРУГИ ПОТРЕБИТЕЛИ В БЛОГ.БГ, НЕ ОТ МЕН, ОБИКНОВЕНО АЗ КОНТРИРАМ С КОНКРЕТИКА В ОТГОВОР и поради предизвикателния ми, често убедителен стил, а най-вече поради конретиката на знанието ми се остава с впечатление, че инициирам аз подобно сравнение (понякога да - първи съм го започвал).

За фортификацията ти изваждам два тома бгвоенно изкуство, няколко реферата за крепостното дело тук, изкарвам ти още няколко книги в които се засяга мимолетно тази тема, а "насреща" ти предлагам ДЕСЕТКИ (НЕ СЕ МАЙТАПЯ ДЕСЕТКИ ЗАГЛАВИЯ) И НАЙ-ВАЖНОТО КОНКРЕТНИ АНАЛИЗИ НА БОЛ ЗАПАДНИ ФОРТИФИКАЦИОННИ АНСАМБЛИ, ако можех с едно натискане на клавиша да ти ги преведа на бгезик и предложа... ако е необходимо обаче винаги се наемам да превеждам при съмнение в конретиката ми от друг?

ВЪОБЩЕ НЯМА СПОР ЗА ТРИТЕ ДЪРЖАВИ В ОНЗИ ОТДЕЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ ПЕРИОД, НО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ НЕГО, ТОЙ НЕ ПРАВИ СРЕДНОВЕКОВИЕТО, НО В НЕГО СПОР НЯМА И АЗ БИХ НАПИСАЛ СЪЩИТЕ ТЕЗИ ТРИ БЕЗ ДА СЕ ЗАМИСЛЯ!

...

За Костадин - Коста, епос не се създава защото си недоволен, а ти пишеш, че ние имаме един Крали Марко защото сме били достойни и задоволени - цитирам те? мА И КРАЛИ МАРКО НЕ Е ЕДИН - НАМЕРИ СИ КНИГИ И ПРОЧЕТИ ЗА БГЕПОСА, АЗ ДОРИ СЪМ ЧЕЛ И МОГА ДА ПОСОЧА ДОСТА ПЕРСОНАЖИ!!!

Задоволени друже, са често недостойни люде, епос не се пише, а устно създава и обогатява векове наред и не когато си доволен или недовлен, с епос възпитаваш поколения, съхраняваш родова памет, да - също и фантазираш, героизираш...

Разбира се, че не съм 100% германец или друг, а само на 50, на половин! Пиша така, защото изпитвам често любов и омраза и защото КАНТИАНСКОТО МИ ЧУВСТВО ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ СЕ БУНТУВА ИЛИ ВЪЛНУВА (понякога с право, понякога без право). ПИША С ТОЛКОВА ХВАЛБИ (както ти наричаш стила ми и аргументите ми неточно), ЗАЩОТО СЕ ВЪЗХИЩАВАМ ОТ ВЕЛИЧИЕТО НА ЕДИН ОТДЕЛЕН ОПРЕДЕЛЕН НАРОД, ЗНАЕЙКИ И СЛАБОСТИТЕ МУ (които обикновено не коментирам) И ЗАЩОТО СЕ СТРЕМЯ И ПРЕКЛАНЯМ, ПРЕД ПОЧТИ СЪВЪРШЕНСТВОТО КОЕТО ГЕРМАНИЯ Е ДОСТИГНАЛА ПЪРВО В АРМИЯ, СЛЕД ТОВА В КУЛТУРА И НАУКА. Ти също пишеш и е нормално да го правиш с възхита и любов към българското! Нормално е! Какъв ти е проблема с мен обаче? Избора ми на народ с приоритет ли, оценката ми, аргументите ми - имам правото на всичко това и винаги ще го показвам?!

...

И пак Костадине - споменах ти че не съм фен на никоя религия със сърцето ми, бгроднините ми са православни, а роднините извън бг протестанти от една всички над 700 деноминации.

"Прийомите" ми както ги наричашм са нещо просто - изтъквам германското, когато мисля че някой краде история от него и показвам конкретното ми знание винаги с някакви детайли доколкото ги имам и съзнавам. Това по повод честата ми реакция когато някой нарече тракобългари германските готи, бавари, франки, или келтите, викингите итн итн итн. Нещо повече - аз допускам да има българско в тях или други по света, докато повечето потребители в блог.бг пишещи за история (не всички) не допускат тяхното да е общо, но чуждото е българско при всяко положение!

...

За Манасиеата хроника за лондонскотро четвероевангелие и за различния въобще стил или маниер на градеж на катедрали католицизъм-Православие, разбира се разликите са ясни. За изнесеното или унищожено от гърци, от Атон или нейде неясно прикрито в Русия, дай Боже да се разкрива с времето постепенно ако е оцеляло.

Причините запада от късното средновековие, през новото време и досега да е флагман в сила, изкуство и наука с редки изключения спор няма - ако българската съдба не беше под турския ятаган и ярем щеше да е друга - в това спор неможе да имаме!

...

Разбира се, че западните империи не са от алтруистични подбуди (никоя империя не е и никоя власт), нещо повече - аз мисля, че западняка по перфидна жестокост и геноцид е надминал всеки луд източен тиранин - на изтом има "експресивност" в насилието, на запад то често е методична наука да го нарека.
цитирай
59. germantiger - ...
11.07.2012 21:40
Още нещо - някой да не остане с впечатление, че се "имам за историк" - претенция имам да знам война, военна история и особено ВСВ, в другото съм любител, да не кажа понякога лаик.

Уважение към хората получили историческо образование трябва да има, с анонимния българин преди време сме били цинични и заядливи един към друг, НО ЗНАНИЕТО МУ ВИНАГИ СЪМ УВАЖАВАЛ, колкото до Костадин - харесва ми, че когато спори в него няма злоба и наистина вярва в убежденията си, може да не ми личи, но съм с добри спомени от него - дори от споровете ни на лс.

Отделно хора като спароток, дзвер, българина57, зелас дори уважавам въпреки НЯКОИ наши различия, не във всичко! Единствените с които така и не успях да се спогодя уважително са преди много време СОЛ и в последно време НИКИКМ, но и те да са живи и здрави без ирония!

Охотно и не нашега признавам огромните ми пропуски в знание за бгистория - примерно манасиевата хроника както и лондонското четвероеванбгелие само съм ги чувал, но нямам ни най-малка представа за какво иде реч в същността им!

За това обикновено "дърпам" разговора в това което знам - световна история, прозападни позиции и в частност германско.

Живи и здрави.

И РАЗБИРА СЕ, АКО ПРИЗНАЕМ ЧЕСТНО ВСЕКИ ПРЕД СЕБЕ СИ - ВСИЧКИ НИЕ В НЕЩО ГРЕШИМ, А В ДРУГО СМЕ ПРАВИ ИЛИ АКЦЕНТИРАМЕ ТАМ КЪДЕТО НИ ВЛЕЧЕ ИЛИ ЗНАЕМ!
цитирай
60. marknatan - "Ами Лондонското Четверо...
11.07.2012 21:54
"Ами Лондонското Четвероевангелие, Манасиевата хроника и хилядите унищожени и тънещи в забрава в манастирите на Атон писания, защото били гръцка собственост?! "

Ами то тва е проблема на т.нар. "паисий"

Че е записал, как бил чел много български книги ма един цитата бняма
е как няма да е срещнал четвероевангелието на цар Александър например?

или

тънещи в забрава в манастирите на Атон писания

Кой да ги срещне освен некой педал я праволсавноскотски я британски те поне саги спасили
цитирай
61. kostadin - Тигре тигре -па макар и германски. ...
11.07.2012 23:54
Тигре тигре -па макар и германски.
Нищо не си разбрал Крали Марко не е никакъв герой -народа го е възпял за да има в себе си идеята за могъща защита.Не си ли забелязъл ,че поезията става много силна ,когато човек е дълбоко засегнат в емоционалната си сфера.Ни нямаме много герой като него Това показва ,че до падането ни под турско иго сме били емоционално на ниво даже по добро от това на хвалените от тебе немци.Все пак ти изброй доста неща които са закодирали германците в епоса си чрез легендите.
Разбирам и старанието ти ,но и поради това си жертва на понемчването .
Протестантите се обявяват против папското тълкуване на католическата версия за християнството В частност оспорват възможността Петър да е бил папа римски.К:акто и да е преди това са били католици ,но явно още не забравили православието.Реформаторството в Европа е едно много тъмно време, но за тебе е изтрит период от историята на германците в частност.
Престани да натрапваш интелегентността си -да образованият човек става донякъде интел. ,но това не е ум и когато умрем на никого няма да му почогнат придобитите по поръчка на обществената среда знания .Научи се да мислиш самостоятелно ,аман от цитатчици Истинвата не е в цитирането на това или онова мнение.
PS
Като си падаш по фортификациите имаш ли представа кой са били най -могъщите в Европа?
цитирай
62. anonymousbulgaricus - Явно съм си губил времето с напъващи ...
12.07.2012 00:31
анонимен написа:
Явно съм си губил времето с напъващи се" историци" Жалък си, какво коментираш след като си го изтрил темата, псевдопатриоте? За мен си нула Изтрий си и коментара


Нещо много сте се объркал, не трия коментари, освен ако са хем безсъдържателни хем обидни - досега, откакто имам блог мисля, че само такива два съм изтрил. Системата сама трие някои анонимни коментари, че дори самия мен ме писа анонимен, нищо че бях логнат. Как и защо го прави - не зная и затова копирам анонимни коментари, ако не бяха чак толкова анонимни и бяха на човек с блог и позиции в него - това нямаше да стане. Тъй че, не знам кой точно е коментара, който Ви е разгневил, че да хейтите така, мнението си е Ваше и нищо повече не мога да направя, освен да оставя читателите сами да преценят какво сте казал Вие и какво съм Ви отговорил и да сравнят и тона и аргументацията.

Останете си със здраве и щом Ви влече, хейтете на воля, колкото си искате.
цитирай
63. anonymousbulgaricus - Германтигре, много ще се отклоним ...
12.07.2012 00:43
Германтигре, много ще се отклоним наистина, а очевидно не разбираш смисъла на това дето ти пиша и неговото съдържание и имаш някакво неистово желание да сравняваш несравними неща, за да докажеш какво - нищо. Ако решиш да напишеш тема по въпроса - примерно за фортификационните съоръжение в Западна и Източна Европа през 8-13 век, може да покоментираме конкретно тази тема и това дето си говорим.

Ако напишеш тема за икономиката и демографията на Западна и Източна Европа в същия период - също.

Тема военно изкуство, стратегия и битки, нали са ти любима тема - също.

Духовна култура и книжнина - отново.

Спретни ако искаш и тема за образуването на модерните нации и историческата обосновка за тяхното съществуване - ще се получи пак любопитно.

Може и тема за същността и стойностите на литературата и словото през средновековието и това, кое е било важно за средновековния човек.

За стойностите на българската книжнина от този период, за предренесанса и влиянието на балканските, най-общо казано, интелектуалци за развитието на същинския Ренесанс - пак ще е доста любопитно...

За конфликта между католицизъм и православие и щетите, които нанася върху двете конфесии и съответните изповядващи ги народи. Може и като подтема и за отношението към ересите на запад и изток в същия период...

За архитектурата и материалното изкуство както и за посоките на влияние и развитие - образци, артефакти и тн.

Въобще каквото те влече от тези теми и подтеми, да го видим едно по едно и да го разчепкаме, конкретно за този исторически период - не представите и реалностите от 18-20 век пренесени в обратен ред към историята на съответните европейски народи през ранното и същинско средновековие до Великите географски открития.

Само темата за флота, ако я искаш ще трябва да я сравняваш спрямо флота на ИРИ, българската държава твърде рядко и твърде неясно като качество, количество и съдържание е поддържала флот или поне данните за това са твърде малко и оскъдни.....
цитирай
64. anonymousbulgaricus - Дааа и аз съм се чудил често, за кои ...
12.07.2012 00:49
Дааа и аз съм се чудил често, за кои български и други книги, извън Орбини, говори Паисий и защо не е намерил за добре да ги спомене, но не съм стигнал чак до такива крайни изводи....
цитирай
65. marknatan - В това и твое наблюдение се състои ...
12.07.2012 02:01
Отношението ми към делото на Паиси не се е променило. както писах и ще се самоциторам , ако го намеря ако не питай православното боцлано недоразумение, той го е запаментил В резюме днешно БГ е дължи съществуванаето си на Симеон,Паисий и Левски.
Погледната от върха на годините никой не отрича,че то създава България която имаме. Алтернативно и спорно е дали без него щеше да има българия дали нямаше да е по голяма или по малка нили изобща да речем да я има. Това могат да бъдат само спекулации без никава историческа стойност макра ,че точно такива психопатско боцмански неща се представят за хистори.
Аз тук само съхранявам като добър родител отрочето си паисий и така го защитавам и него и делото му от боцканите маймунпшки попълзнивени от положителен или отрицателен знак ,( еднакво пагубни).
аз и ти(ако не верваш в кирометовяина и баби яги за коледс)) и всеки человечески индивид който има съзнание и слух да долови пулса на историята е часовникарая на кисторията . Ние сега виждаме липсващите части от този исторически часоник (некои маймуняци, праволсавно боцкани дзверчета и сапартоци не ги виждат б.а порадо дифолт на стаден маймуняк) Някои части бурмичи от часовника липсавт но ние сме го въстановили, говорп за вездесъщия ист анархизъм Занеме как работи и още по добре знаелме че некои негови чаркове не могат да представлявата целия часовник цялото та макар и да са правиославно скоптки Една частица от цщлото каквато е и паисий и раковски нямат познанието и съзнанието за цщлото и тяхнта огрануичена представа не може да се налага за ИСТОРИЯТА по целесъобразност защото евентуалише те били довели до създаването на тази нова поропда боцкани маймуняци наричащи се блаканци на територията на бившач османска административна единица представяна от скотовете като БЪЛГАРИЯ.
Но ето сега от върха на годините личи ясно,че псевдонима паисий си милее за свяота православнорушняшкио скотска версип и неп формулира за Историпта на българите, която яе създаде и модерната България Но

разминйаването, е че това не е Историята на Българите и България а неговата православноскиткса версия за събутия от след края на 17 век.
Така както психопата дзвер ходил да гледа тракисйките пирамиди в египед, защото надпистъе на Муртагон били факсимилета без оаквател;на стойност за дебилния боцман така и паисий поставил си за цел да прославби и Взстанови славата на ТЪРНОВСКИТЕ ЦАРЕ отишъл уи НШЕМАЧКО да им дири дирниците !?
А не отскочил у Търново
Е как нема да има психясали дзверове и боцмани да одарт у Гипед да гледат тракийсите пирамиди на баш гиптяните ПТОЛОМЕИТЕВ !?
Паисий е змазал огромана част от българската история и с това е осакатил всички нас. Да на него дължим мооже би съществуванетъо си, което все пак е спорно и явно не вярно, но дори така да е от историческа гл. т. от гл т на историческия процес в който той е само малка бурмичка не може да го даваме за приемр при явните доказаните лъжи и несъответсвия при явно прокламираната му поради нзнаие не вяпрвам праволсавно скоткс агл т която не може да се представя за Историята ан българите и не е. Праволсавноскотен и българин не са заменими и не са синомими както се опитват паисиевци да внушат по рушняшкогрекопедалски почин.
Стига се и дотам,че българската държава от създаването и със собствена наука и научни институции вървят като зомбита след митологеми за които няма нито едно веществено доказателство , които обаче били създали чужда азбука и затова били много ценни за бългатрската държава и наука в частност,пренебрегвайки собствени български сведения,написани на български ,касаещи историята на българите,самозащото не е по версията на ватиканско московските славяни и техния слугинаж
цитирай
66. anonymousbulgaricus - Винаги е интересно като има друга ...
12.07.2012 10:05
Винаги е интересно като има друга гледна точка, въпреки че по отношение на Паисий спрямо други твои коментари имаш развитие. Между другото така и не мога да разбера какви са тия факсимилета на муртагон заради, които се ругаете с дзвер, явно съм го пропуснал.

Отново за Паисий - вярно е, че е можел да иде в Търново, там библиотеката - патриаршеска при това е изгорена чак в средата на 19 век - е сигурно е била ограбвана и най-скъпите неща са разпиляни, още повече, че Цамблак изнася огромна част от нея, но не е като да не е имало.... Сигурно и във Видин е имало и в Охрид и в Софийската Света гора, то малко след това почва гръчката вендета срещу българската книжнина, когато са закрити Охридската и Печката патриаршии и един по един старите епископи си заминават и по биологични причини и на тяхно място идват назначени от Истанбул и силно мотивирани да затрият всичко българско - гръцки такива.

Все пак в самото си био Паисий пише, че е брат на игумена на Хилендарския манастир и е много вероятно да е бил пращан да ходи из Европа и Русия да търси и събира пари за манастирската дейност. Все пак, дейността на тези манастири и на Цариградската патриаршия и на Охридската архиепископия и на Печката патриаршия до голяма степен се осъществява с такива пари - преимуществено руски, особено след като руските царе се обявяват за пазители на православието и православните в Османската империя.

Ако коментираш Паисий така, интересно ми е какво ще кажеш за йеромонах Спиридон и неговата "История во кратце...."
цитирай
67. germantiger - ...
12.07.2012 22:02
61. kostadin - Тигре тигре -па макар и германски. ...
11.07 23:54
Тигре тигре -па макар и германски.
Нищо не си разбрал Крали Марко не е никакъв герой -народа го е възпял за да има в себе си идеята за могъща защита.Не си ли забелязъл ,че поезията става много силна ,когато човек е дълбоко засегнат в емоционалната си сфера.Ни нямаме много герой като него Това показва ,че до падането ни под турско иго сме били емоционално на ниво даже по добро от това на хвалените от тебе немци.

...

"АБЕ БРАТ МИ" ;) ония от Двуречието са създали Гилгамеш не защото са били зле, а ония ми ти южните от нас са ахнали по Херкулес/Херакъл не защото са били незадоволени ;) ех Язон, ех Джейсън, ех всецяла митологийо... Иначе за факта, че когато човек е наранен пиоше драматично и епохите произвеждат плеяда поети спор няма, но не смесвай епосите с поезията във времена на падение или трагедии!

Костадине, Костадине - грабни една леко книжле и прочети нещо кратко около възникването на епосите, ще се справиш ли или да помагам с избрани заглавия ;) И РАЗКОВНИЧЕТО - ЕПОСА НА ГЕРМАНЦИТЕ НЕ Е ПОРОБЕН НАРОД И КРАЛИ МАРКО ДА ГО СПАСЯВА, ЕПОСА НА ГЕРМАНОСКАНДИНАВЦИТЕ НЕ СЕ Е СЪЗДАВАЛ В УСЛОВИЯ НА НЕЧИЕ ВЛАДИЧЕСТВО ЧУЖДОЗЕМНО, МОТИВИТЕ ЧЕСТО СА СВЪРЗАНИ С БОГОВЕ, ДОКАТО В КРАЛИ МАРКО КАТО КЪСНОВЪЗНИКНАЛ ЕПОС МОТИВИТЕ С БОГ ОТСЪСТВАТ НА ФОНА НА ТЕЗИ ПРИМЕРНО С ДЕВОЙКА АРВАТКА И ПОДОБНИ. Ако сравниш епосите ще видиш бол разлики, а не задоволен или недоклатен създател народен... Мисли, разсъждавай, нали за това имаш глава на раменете, не коджакафалъ, нали това щеш - да мислиш нецитатчико безхаберно свободен в полета на лумпенума ;)

...

Реформацията е нещо, което Източна Европа няма, а НАЙ-ЛЮБОПИТНОТО Е - 95-те тезиса на Мартин Лутер на църквицата във Витенберг (днес вече изляти в бронз) са били първо ЗА ЗЛОУПОТРЕБИТЕ НА РЕЛИГИЯТА С ВЛАСТ, не теологичен спор в религията! Това което днес на теб ти прави впечатление, за попове с Линкълни и лимузини на дедо ти Мартин му е направило впечатление няколко века преди варненския митрополит да го свърши ;)

...

Аз Коста мисля самостоятелно от учебната скамейка на която учих старогръцки, латиснки и страобългарски, през незавършеното ми юридическо образование, до работата ми в Африка с висока степен на риск - ти толкова през живота няма да ти се случи да мислиш, комбинираш, импровизираш и рискуваш ;)

...

КЪМ anonymousbulgaricus
АБСОЛЮТНО СИ ПРАВ, ЧЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА МОГАТ ДА СЕ НАПИШАТ ОТДЕЛНИ ТЕМИ, СЪЩО СЪМ УБЕДЕН, ЧЕ ЩЕ НАУЧА ДОСТИБЖЕНИЯ НА ИСТОЧНА ЕВРОПА, КОИТО ДО МОМЕНТА НЕ ЗНАМ, ВЕРОЯТНО В НЯЙКОИ ТЕМИ И ЩЕ КОРИГИРАМ ПОЗИЦИЯТА СИ. Желание да сравнявам понякога некоректно в мен има - признавам - а мотива ми е да поставя някои нагли шовинисти на "мястото им" на което никога всъщност няма да поставя тях или те мен - вероятно само ще се уязвим, но и нараняването макар имагинерно в нета мисля, че е задължително за някои и аз се мотивирам да го правя, защото наглостта и кражбата им нямат граници ако не ги блъсне знание, сериозност и същото понякога вероломство характерно за самите тях. В този си стремеж понякога може би се престаравам и не винаги съм прав! От други спорещи с мен пък научих немалко истини, най-вече се замислих четейки НЯКОИ (не всички) постинги на спароток и някои от хората с подобни нему мисли, макар в друго да мсиля, че е уязвим/оборим.

СЕЩАМ СЕ И ДРУГО, ЧЕ ЕДИН МИСЛЯ БЪЛГАРИН КАТОЛИК, СЕГА НЕ СЕ СЕЩАМ ИМЕТО МУ, ПИШЕ ДА Я НАРЕЧЕМ ПО-ТИОЧНА ИСТОРИЧЕСКИ ИСТОРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ, НО ИМЕННО ЗАЩОТО НЕ Е ПРАВОСЛАВЕН ТОЙ ДНЕС НЕ Е ИЗВЕСТЕН МАСОВО И НЕ СЕ УЧИ В УЧЕБНИЦИТЕ?
цитирай
68. marknatan - Отношението ми към делото на Паиси ...
12.07.2012 22:58
Отношението ми към делото на Паиси не се е променило. както писах и ще се самоциторам , ако го намеря ако не питай православното боцлано недоразумение, той го е запаментил В резюме днешно БГ е дължи съществуванаето си на Симеон,Паисий и Левски.
Погледната от върха на годините никой не отрича,че то създава България която имаме. Алтернативно и спорно е дали без него щеше да има българия дали нямаше да е по голяма или по малка нили изобща да речем да я има. Това могат да бъдат само спекулации без никава историческа стойност макра ,че точно такива психопатско боцмански неща се представят за хистори.
Аз тук само съхранявам като добър родител отрочето си паисий и така го защитавам и него и делото му от боцканите маймунпшки попълзнивени от положителен или отрицателен знак ,( еднакво пагубни).
аз и ти(ако не верваш в кирометовяина и баби яги за коледс)) и всеки человечески индивид който има съзнание и слух да долови пулса на историята е часовникарая на кисторията . Ние сега виждаме липсващите части от този исторически часоник (некои маймуняци, праволсавно боцкани дзверчета и сапартоци не ги виждат б.а порадо дифолт на стаден маймуняк) Някои части бурмичи от часовника липсавт но ние сме го въстановили, говорп за вездесъщия ист анархизъм Занеме как работи и още по добре знаелме че некои негови чаркове не могат да представлявата целия часовник цялото та макар и да са правиославно скоптки Една частица от цщлото каквато е и паисий и раковски нямат познанието и съзнанието за цщлото и тяхнта огрануичена представа не може да се налага за ИСТОРИЯТА по целесъобразност защото евентуалише те били довели до създаването на тази нова поропда боцкани маймуняци наричащи се блаканци на територията на бившач османска административна единица представяна от скотовете като БЪЛГАРИЯ.
Но ето сега от върха на годините личи ясно,че псевдонима паисий си милее за свяота православнорушняшкио скотска версип и неп формулира за Историпта на българите, която яе създаде и модерната България Но

разминйаването, е че това не е Историята на Българите и България а неговата православноскиткса версия за събутия от след края на 17 век.
Така както психопата дзвер ходил да гледа тракисйките пирамиди в египед, защото надпистъе на Муртагон били факсимилета без оаквател;на стойност за дебилния боцман така и паисий поставил си за цел да прославби и Взстанови славата на ТЪРНОВСКИТЕ ЦАРЕ отишъл уи НШЕМАЧКО да им дири дирниците !?
А не отскочил у Търново
Е как нема да има психясали дзверове и боцмани да одарт у Гипед да гледат тракийсите пирамиди на баш гиптяните ПТОЛОМЕИТЕВ !?
Паисий е змазал огромана част от българската история и с това е осакатил всички нас. Да на него дължим мооже би съществуванетъо си, което все пак е спорно и явно не вярно, но дори така да е от историческа гл. т. от гл т на историческия процес в който той е само малка бурмичка не може да го даваме за приемр при явните доказаните лъжи и несъответсвия при явно прокламираната му поради нзнаие не вяпрвам праволсавно скоткс агл т която не може да се представя за Историята ан българите и не е. Праволсавноскотен и българин не са заменими и не са синомими както се опитват паисиевци да внушат по рушняшкогрекопедалски почин.
Стига се и дотам,че българската държава от създаването и със собствена наука и научни институции вървят като зомбита след митологеми за които няма нито едно веществено доказателство , които обаче били създали чужда азбука и затова били много ценни за бългатрската държава и наука в частност,пренебрегвайки собствени български сведения,написани на български ,касаещи историята на българите,самозащото не е по версията на ватиканско московските славяни и техния слугинаж
цитирай
69. marknatan - да, канех се да сложа и паралела със ...
12.07.2012 23:06
да, канех се да сложа и паралела със зографската История но по важно бе първо да се сложи Историята на България от Блазе.

И ето сега нека да видиме кака и че Зографската е истинска българска история писана от българин за Българин а не от рушнпшкоправослабно скотско мекере поиради незнаие или что но опасяваме се че нее

Та в Зографската нема КИРО И МЕТО НА ПИЙСНИН СИ а е преразказна ИСТОРИЯТА НА ОРФИЛА И НАПИСВАНЕТО НА АЗБУКАТА НИ, каато времево е ситуирана по времето на МУРТАГОНА и по точно на КРУМ дето педала дзвер се е записал на екскурзи да до град Омуртаг да му види факйсимилето и си избърше дупето и гъза си с рози закичи ( бг версия на лавров венец) щото сса от Долина а психопата боцко ВИ доакзал,че булгарите били квое беше стражари в долини дето не живеели в бургове маймуни

както викат беззъбите
ай рест май кейс
цитирай
70. anonymousbulgaricus - Имаше такъв коментар, точно в пр...
13.07.2012 11:39
Имаше такъв коментар, точно в предния пост по темата, когато пак стигнахме до обсъждане на нишките и видинските въстания и т.н.

"Кога пише влаха паисий и защо насочва гнева си срещу гръкомани и рушняци? Ами заяото процеса на праволсавните скотове под егидата на Братушките асвабадители е започнал и дори той ристиенина го е усетил и не е издържакл на попълзновенията. Тва не процеса дето ни шпрехат че станал в 19 век. и доказа е точно паисийа усетил с гения си православно скотските попълсзновения с които московските самоеди хвърлят примаката на народа му"
цитирай
71. anonymousbulgaricus - Всъшност е хубаво едно такова ця...
13.07.2012 21:28
Всъшност е хубаво едно такова цялостно сравнение между Паисий, Спиридон, Зографската и Поп Йовчо примерно, за да се види кое е общото, кое различно и то през текст, а не през интерпретации, Блазиус също е в тази група, а и Бароний, все пак те са един вид извори....Хубаво е да се види така в нета, за да може широката публика да чете и да си прави изводите, за това кое и какво, а не да се четат някакви форумни легенди и интерпретации...

Отделно след това има второ ниво т.н. романтична българска историография от д-р Селимински, Гаврил Кръстевич и т.н. до Цани Гинчев, за да може след това да се върви вече към историографските школи и постижения вече на академичната ни наука до соца естествено, след това....
цитирай
72. kostadin - Тигърче немско, ти съвсем не си се ...
16.07.2012 18:11
Тигърче немско,ти съвсем не си се замислял ,какво означава човек да мисли-От някъде или от някой в главата ти са вкарани понятия и обяснението и тя започват комбинации ...но може би началните истини са съвсем други.Тогав не мозък ти бърка ,а за това е виновна твоята доверчивост и желанието да достигнеш немското ниво
Съветвам те да четеш Фоменко ,но започни от описанието и същността на метода.
цитирай
73. germantiger - ...
16.07.2012 20:26
73. kostadin - Тигърче немско, ти съвсем не си се ...
18:11
Тигърче немско,ти съвсем не си се замислял ,какво означава човек да мисли-От някъде или от някой в главата ти са вкарани понятия и обяснението и тя започват комбинации ...но може би началните истини са съвсем други.Тогав не мозък ти бърка ,а за това е виновна твоята доверчивост и желанието да достигнеш немското ниво
Съветвам те да четеш Фоменко ,но започни от описанието и същността на метода.

...

Чудно, ако в моята глава е проблем, че както пишеш е вкарано нещо, та твоята е празна може би?! Това посочваш като твое предимство, детето по Нитцше, едва ли си ти...

Фоменко е ирелевантен за мен - преките ми интереси са война, в нея руските автори най-често са слаби, съветските войски преди повече от половин век най-често некадърни. Фоменко не пише в темите които ме вълнуват, а именно германската история или всесветовната но не пославянчена и удревлена?!

Това е "все едно" аз да ти препоръчам поезията на Арндт, след като имаш великолепен Ботев (като поет, не белетрист).

И Костадинче атлантославянотракобългарско, само Фоменко ли си чел или за разнообразие и Павел Глоба?!
цитирай
74. kostadin - Тигре, това което си го написал з...
16.07.2012 22:00
Тигре ,това което си го написал знам ,че ще го кажеш .Това е и причината да ти говоря ,че искаш да се имаш за по- голям немец от етнически чистите германци.Говориш за катедралите ,ами че те за да бъдат построени се изисква да са имали много по- голями финансови и културни възможности. Знаеш ли,че на множеството от тях има следи от полумесеца и катарският кръст с ореола .А множеството руини на катарските замъци са съизмерими по мащаб с моща на катедралите или със стените и укрепленията на Константинопол .Казах ти ,че бурбоните са коронясвани пред библия написана на кирилица.Ще ме накараш да започна да ти показвам в блога ми някой неща ,но е по - хубаво сам да четеш повече без да се обиждаш .Не е лошо да имаш силата да допуснеш ,че доста неща не са истински,а ти вярваш в тях.
Българите не водили сражения с турците.!Не си запознат с нещата ,които са правили помаците по това време.Те активно са помагали на турците при превземането на Константинопол.Не си обърнал внимание ,че ти казах-България е раздробена.А османска турция е опасала черноморският басейн. Виж дали има белега на полумесеца по историческите паметницш в Европа и се замисли как се устоява на оръдия ,когато отбраняващите ги нямат.Най големият топ се е зареждал около 4 часа и е изстрелвал снаряд тежащ 600 кг.Нищо не знаеш и за овладяването на Аляска и голяма част от северна Америка.Но щом ти е приятно да те водят за носа -така да бъде
цитирай
75. anonymousbulgaricus - Как стигнахте до Аляска чак, кат...
17.07.2012 10:18
Как стигнахте до Аляска чак, катарите и топовете при Константинопол, от есеистичния разказ за Хаджи Димитър и Стефан Караджа... направо ме замаяхте... На тема война и военни умения, що не коментирате самата чета и боевете, в които участва. Как ги води, как така при съотношение 1-20 успява всеки път да се измъкне, като нанася тежки загуби на противника, вкл. и убивайки негови офицери. Как до битката, в която е ранен Караджата и пленен, практически загубите им на фона на врага и сраженията, които има са почти нулеви. Как се прави пробив при пълно обкръжение, колко и каква мобилизация прави Османската империя, за да унищожи четата и да излови всеки евентуално оцелял от нея и защо. Как и защо заради трима души (четирима, но единия умира още веднага след бягството), са вдигнати на кокили всички санджаци и са пуснати патрули и потерии да ги ловят навсякъде в Империята. Какво води до окончателния разгром на четата, как съотношението между жертви е минимум 1-10 и има ли аналог някъде това представяне във военното изкуство в съответното историческо време? Ей това са все въпроси военни. Отделно, доколко чертите, които четниците и техните водачи показват са моделни и в последствие се проявяват и в българската армия, която като начин на воедене на бой, морал, отношение към кадровия състав и отношения между офицерски и редови състав е много специфична и различна спрямо другите европейски армии, а и резултатите й от гледна точка на численост, въоръжение, съотношение с противник, координация между различни родове войски, иновативност и т-н. нямат аналог с нито една армия от периода 1878-1918 г. И това не е научено от българските офицери и генерали нито в Петербургската, нито в Торинската, нито в германските и австрийски и т.н. военни академии, които учат, защото такова практическо знание там не се преподава. Интересно нали?
цитирай
76. анонимен - Обучавали са се за планински бойни ...
17.07.2012 13:09
Обучавали са се за планински бойни действия .Тух по козите патеки е трудно да се използва превъзходството в жива сила .Нормално е за българите да им сече пипето и да използват за пръв път нещо при бойните действия.Както казва Жироновски в руският парламент :
- Ако българите имаха нашето оръжшие до сега да са превзели света.
Катарите са пхреки наследници или съвременици на богомилите.Най голямите фортификационни съоражения в Европа са тяхно дело.
цитирай
77. anonymousbulgaricus - Обучавали са се за планински бойни ...
17.07.2012 13:48
анонимен написа:
Обучавали са се за планински бойни действия .Тух по козите патеки е трудно да се използва превъзходството в жива сила .Нормално е за българите да им сече пипето и да използват за пръв път нещо при бойните действия.Както казва Жироновски в руският парламент :
- Ако българите имаха нашето оръжшие до сега да са превзели света.
Катарите са пхреки наследници или съвременици на богомилите.Най голямите фортификационни съоражения в Европа са тяхно дело.


Част от тях са си обучени за планински действия - хайдути са от много години, част от тях са гарибалдейци и имат военен опит в Италия, част от тях са били и в двете легии - в първата няма военно обучение, но има водене на военни действия срещу превъзхождащ противник, вкл. и атака на фортификационни съоръжения, втората си е вече като училище за подофицери или офицери, има и офицер от руската армия...

Все хора калени и с опит са, аджамии почти няма и новобранци, имат си и снаряжение, подеждат се за всяка битка, правят заслони, окопи, прострелна и залпова стрелба, снайперистка стрелба, бият се на нож и т.н. Това е факт, въпросът е, че никъде не са го учили баш тетова и по този начин и при такава численост и съотношение да го правят. В други условия, вероятно от тези момчета щеше да излязат поне 50 първокласни генерали, гордост за всяка армия, но.... историята не им е дала шанс, освен този да загинат като герои! Даже не са могли заради една нелепа случайност да поведат и така лелеяното въстание и да си опитат късмета в каузата, за която са се посветили - да освободят България.

цитирай
78. kostadin - Има нещо смешно в броя на генерал...
17.07.2012 15:43
Има нещо смешно в броя на генералите-Сега наверно то е изпълнено. Уви армията ни я няма
цитирай
79. anonymousbulgaricus - Това не го разбрах за смешното за ...
17.07.2012 15:48
Това не го разбрах за смешното за генералите - на мен ми е тъжно, че са погинали и колкото и героична да е гибелта им, България е загубила много читави люде в тяхно лице. Дали щяха да са генерали или депутати или учители, няма значение, защото просто са мъртви, а в историята няма ако.
цитирай
80. germantiger - ...
17.07.2012 21:11
76. anonymousbulgaricus - Как стигнахте до Аляска чак, кат...
10:18
Как стигнахте до Аляска чак, катарите и топовете при Константинопол, от есеистичния разказ за Хаджи Димитър и Стефан Караджа... направо ме замаяхте... На тема война и военни умения, що не коментирате самата чета и боевете, в които участва. Как ги води, как така при съотношение 1-20 успява всеки път да се измъкне, като нанася тежки загуби на противника, вкл. и убивайки негови офицери. Как до битката, в която е ранен Караджата и пленен, практически загубите им на фона на врага и сраженията, които има са почти нулеви. Как се прави пробив при пълно обкръжение, колко и каква мобилизация прави Османската империя, за да унищожи четата и да излови всеки евентуално оцелял от нея и защо. Как и защо заради трима души (четирима, но единия умира още веднага след бягството), са вдигнати на кокили всички санджаци и са пуснати патрули и потерии да ги ловят навсякъде в Империята. Какво води до окончателния разгром на четата, как съотношението между жертви е минимум 1-10 и има ли аналог някъде това представяне във военното изкуство в съответното историческо време? Ей това са все въпроси военни. Отделно, доколко чертите, които четниците и техните водачи показват са моделни и в последствие се проявяват и в българската армия, която като начин на воедене на бой, морал, отношение към кадровия състав и отношения между офицерски и редови състав е много специфична и различна спрямо другите европейски армии, а и резултатите й от гледна точка на численост, въоръжение, съотношение с противник, координация между различни родове войски, иновативност и т-н. нямат аналог с нито една армия от периода 1878-1918 г. И това не е научено от българските офицери и генерали нито в Петербургската, нито в Торинската, нито в германските и австрийски и т.н. военни академии, които учат, защото такова практическо знание там не се преподава. Интересно нали?

...

Абсолютно правилна забележка, с Костадин търпим критика, в случая заслужена!

В ПСВ има примери на загуби 1:470, вярно в тактич3ески мащаб, през ВСВ също 1:150, в свветовната история дори 0:към няколко хиляди, но впечатляващия 1:120 при Дойран като ОПЕРАТИВЕН МАЩАБ е чутовна победа и велик героизъм!

Това което споменаваш за неслучилите се генерали, всъщност може би се "случва" знаеш през Сръбско-българската война, - капитаните и тяхната война, ако се не лъжа с двама майори, но може и да греша - тогава именно тези млади офицери както и подвига на Луков са това за което може би пишеш ти!
цитирай
81. kostadin - Вие не разбирате ли, че говорите за ...
17.07.2012 22:13
Вие не разбирате ли ,че говорите за една държава, която не вярвам ,че ще продължи да съществува.Просто не се раждат етнически българи.Косовската история ще се повтори по някакъв начин и у нас.Когато няма народ за какви герой говорим.

Ами ти говориш за хора с качества ,които не са реализирали ,а аз ти казвам ,че днес реализиралите се като генерали си нямат армия Това е смешна пародия.
цитирай
82. germantiger - +
17.07.2012 22:37
Демографската смърт на "германия", след това Холандия, Естония и вероятно тогава България и други евронароди, ликвидирането им клултурно и дори нравствено е процес успешен, целенасочен и жесток, в това нямам разлика с Костадин - абсолютно съгласен съм, макар пак да спамим!
цитирай
83. anonymousbulgaricus - Да, прав си за ПСВ и ВСВ, то и за дне...
18.07.2012 09:21
Да, прав си за ПСВ и ВСВ, то и за днешните войни си прав, но тук вече говорим за съвсем различен тип оръжие, мащаби, тактически действия, сила на поразяване и т.н. Към конкретно историческия момент на случване на тази чета, наличното въоръжение, обхват, точност, скорострелност, тактически приоми, брой на четници и брой на участници нещата са много по-различни.

Да, то се случва, аз и затова казвам, че в поведението, отношенията и начина на водене на бой на тази чета се вижда зачатъка, на това, което ще е характерно по-сетне и много специфично за българската армия във всяко едно отношение, просто си тъгувам за това, че тези хора не са имали шанса да го претворят - своите знания и умения в нещо по-мащабно, заради една случайност и че по тази причина не са имали шанса да видят плодовете на своето дело и да дадат още от това, което носят на другите.

Аа, костадин, сега те разбрах - ти върза нещата със съвременното състояние на България. Ами, държава вероятно ще има с такова име. Въпросът е дали населението и ще бъде от българската народност или от една малко по-различна българска нация, чиито контури още са неясни съвсем, но се провиждат поне от статистиката. Твърде вероятно е да се окажем първата модерна нация, която ще изчезне по демографски причини - независимо от своята история и културно-историческо наследство. Поне засега няма нищо, което да вдъхва оптимизъм, че това няма да се случи - за съжаление!

За днешните 50 или 100 генерала без армия... То, армия във вида, в който я имаше от поне 50 години не ни е нужна. Въпросът е, в момента да се изгради много добре подготвена, икономически поддържана и технологично оборудвана професонална армия, която да реагира бързо и адекватно при нужда, но наред с това и населението да бъде достатъчно добре обучавано за това какво да прави и как да се реагира при бедствия, заплахи, терористични действия и т.н.

Германтигре - в тази поредица за съжаление сме на първо място и по статистически данни и по нагласа вътрешна!
цитирай
84. kostadin - Интересно защо на китайците им е ...
18.07.2012 11:58
Интересно защо на китайците им е нужна на американците също,на турците тоже ,даже гърците имат силна армия Само на нас не ни е нужна=
Който не храни своя армия ще храни чужда !
Когато ги няма етническите българи, кой ще тъгува за нереализиралите се българи?
Днес България се намира в 15 век от историята на Европа.
цитирай
85. germantiger - ...
18.07.2012 12:46
Не. България не е на първо място в демографската смърт, защото ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ, НЕ ОТ ДНЕС, "германия" има и поддържа най-ниска раждаемост, преди седмици я потвърди, като най-ниска въобще за всички години назад.

В "герм,ания" изкуствено се вдига раждаемостта от емигранти повече отколкото сигани и турци тук, поради факта, че в БГ населението намалява и вследствие от емиграция, а там "приижда", прощавай, че издребнявам и спирам да спамя!
цитирай
86. anonymousbulgaricus - Зор ти да изкараш, че германците ще ...
18.07.2012 15:03
Зор ти да изкараш, че германците ще изчезнат първи... Все първи да са:) това майтап. Инак сериозно - говорим отново за различни неща в различни порядъци! В Германия има ниска раждаемост, но Германия е най-многобройната нация в Европа. Т.е. тя може да си позволи ниската раждаемост и процесите на необратимост са далеч от какъвто и да е пик! Второ, Германия привлича емигранти, които асимилира и с това компенсира голяма част от демографския проблем - ако говориш за "чиста германска нация" това е глупост и нещо, което никога не е съществувало. Освен това, с обединението на двете Германии и промяната в ценностната система на източногерманките има отново свеж демографски полъх. С други думи, макар и проблематично от гледна точка най-вече на социалните системи, здравеопазването и пенсионната система (бисмарков модел) Германия и германската нация са далеч от проблем, свързан с евентуално нейно изчезване.

България, в момента 47% от новородените имат за майчин език такъв различен от българския! В България, българската народност и жените в детеродна възраст раждат под едно - ЕДНО дете средно. Това означава, че с всяко поколение българите като такива намаляват с 50%. В България не се прави нищо, абсолютно нищо за асимилацията и интеграцията на малцинствата и превръщането им в интегрална част от българската нация - точно обратно - сегрегират се и се инвестира в изявата на тяхната друга принадлежност - вкл. и българите мюсюлмани се допуска да бъдат асимилирани агресивно и да бъдат превърнати в небългари (за каквито собствено ги смята православната българска народност - неизживян рефлекс от миналото). България не прави нищо, за да интегрира и запази българското самосъзнание на българите в чужбина - било то нови емигранти или стари български общности.

Ще сравняваме ли пак? Цял свят го сметнал, между другото, че последния българин (като народностен тип) ще се роди след около 50 години условно и че българите са най-застрашената от изчезване модерна народност в Европа. Няма 6-5
цитирай
87. anonymousbulgaricus - Ами отговорът е защото не сме Китай и ...
18.07.2012 15:19
Ами отговорът е защото не сме Китай и САЩ или Русия, Франция или Великобритания с техните претенции и позиции на световни жандарми, от една страна. От друга не сме и като Гърция, Турция, Израел и т.н., които имат съседи, с които са на едно щракване от гореща война и добре че е така.

От трета страна, сме толкова слаби и безинтересни от военна гледна точка, че нас няма кой да ни нападне, като към това добавим факта, че и без да ни напада никой, така или иначе изчезваме - поддържането на голяма като процент от населението армия е ненужен разход и усилие.

Надявам се, че на ЕС ще им дойде акъла накрая и ще преминат към създаване не на многонационални сили, а на обща армия, която да поеме охраната на европейските граници и да има интегрирана отбранителна и т.н. политика. Така хем ще се съкратят общите разходи военни за, които всяка държава хем дава поотделно хем ЕС отделя за някакви неефективни и нищо неправещи сили, хем ще може да се парира влиянието на НАТО от една страна и Русия от друга в това отношение.

Но, това вече не е тема свързана с историята, а с бъдещето, наистина:)
цитирай
88. germantiger - ...
19.07.2012 07:51
Съжалявам anonymousbulgaricus, но в случая си далеч от познанието което аз имам по темата!

1. За демографската смърт на "германия" започнах да се интересувам още през 1985г. - тогава бях 11 годишен.

2. Оттогава събирам материали от изрезки на вестници, през демографски излседвания, които с годините допълних на няколко езика и в детайл за различни демографски паранметри, колапс, регрес, по ареали, по провинции, по дял на децата негермански доколкото тази статистика я има, по дял на различните емигранти в общата емигранстка пита итн итн итн

3. Уникални постижения като в град Зуул цяла година да не се роди нито едно дете, буквално 0 в бг няма, Зуул е столица на Тюрингия впрочем!

4. Други уникални постижения като преди на година 2-3 стерилизации, а в годините след 1990 по 4-5 на седмица в саксония итн итн итн също непостижимо в бг

5. А пропо в Германия се раждат немалко български деца, но в България германски йок...

6. За ферилитета плодовитостта на туркините в алмания и тези в бг дума неможе да става за сравнение, към това като приложа видеа каквито в бг никога няма да видиш ще разбереш, че това което се случва в Кърджаали е нищо в сравнение с това което се случва в Дуисбург! Това което се случва на пълни стадиони с турци НЕ НА МАЧОВЕ, А НА КУЛТУРФЕСТОВЕ В бг все още не се случва!

7. Град като Вюрцбург да се събуди със стотици турски знамена на всички улици ОФИЦИАЛНО ИЗДИГНАТИ ОТ ГЕРМАНСКАТА ВЛАСТ все още в бг не се е случило, вюрцбург не е малко градче и е католическа цитадела - беше

Мога да продължа с още бол фрапиращи инфо и видеа каквито все още в бг не се случват, иначе типичната гавра с германското знаме с полумесец в сверадата в бг още на червения ни цвят в знамето не се случва и това е най-малкото, а ТАМ ТОВА ЗНАМЕ СЕ ИЗДИГА ОФИЦИАЛНО БЕЗ ПРОБЛЕМ ОТ ПОЛИЦИЯТА!

Мога да посочвам още колкото пожелаеш случаи които нямат аналог в бг, иначе за несериозния лаф, че "германия" може да си позволи не ниска раждаемост а регрес няма да пиша... тя не си я позвиолява, а я поддържа от 60-те години на 20-и век, време в което България е била на плюс!

Няма да раздувам есеистично лафа, че характерните за балканите векове наред роми и турци, не са били характерни за германия въобще, но само за 50 години станаха по-характерни, няма да засягам балканския боклук сръбски в щуттгарт, гръцки или руската реч в берлин, това също няма аналог в бг и няма как да е иначе - тук политика, икономика и привлекателност за емиграция трябва да разгледаме.

Някак прибързващ с лафовете за чиста нация - струва ми се подозираш ме в подобни уклони или "забежки", факт е, че в миналото германците са били по-хомогенна нация от българската като етнически състав, но не съм луд да вярвам, че някой по света е чист, камо ли в европа, камо ли в нейния център "хептен" пък на лафове за заблудени арийци от всв.
цитирай
89. anonymousbulgaricus - Е как може да е по-хомогенна герм...
19.07.2012 09:34
Е как може да е по-хомогенна германската нация от българската като в германската нация, която се формира 19-20 влизат хора от нам колко си държавици, а от в днешна Германия има нам колко си малцинствени езика, отделно нацията е и конфесионално разделена основно на протестанти и католици, но не само. Ако имаш предвид, че жителите на съответните германски държавици са потомци на германски племена, това е друго, но не е признак за хомогенност.

Германската нация е федеративна такава и като такава съществува днес и държавата Германия - то друг начин няма реално. Същото е и с днешна Испания. Същото щеше да стане и беше преди да се разпадне Югославия - формираше се бавно и полека "югославска нация" и т.н.

Принципно за относително хомогенни могат да се приемат нации, които са формирани в условия на национален гнет, а не на национална експанзия. Защото те са много по-корави, агресивни и отграничаващи се при формирането си. Такива са унгарците, хърватите, сърбите, ние, естонците, латвийците, поляците донякъде и т.н. Тоест в оригинално формиралата се нация характеристиките са ясни и така втъкани в народопсихологията, че са почти неразрушими - т.е. ние сме православни, говорим български и сме анти всички съседи, които подозираме (основателно или не) в териториални, културни, исторически и т.н. попълзновения спрямо нас. Затова от формираната през 19 век българска нация са изключени напълно българите мохамедани и са силно сегрегирани българите католици (виж ги къде са и днес) и това е рефлексията и досега. България, вече като държава е правила достатъчно опити (неуспешни за жалост) за насилствена или мирна асимилация на останалото й по историческа специфика турско малцинство.

Това, което се опитвам да ти обясня, че и с турци, сърби, поляци, българи и т.н. в своя състав Германия няма да стане по-малко Германия, докато демографските процеси тук финализират съществуването на България в този и вид. Турците не са демографски проблем за България те са константа. Тяхната демографско поведение не е променено нито раждаемостта им и показателите им са малко по-добри от тези на българите. Т.е. поддъжрат ги между 500-700 000 души. При българите както казах с всяко поколение намалението е 50% - такова нещо в Германия не може да ми посочиш. Ако ти заразказвам колко български села изчезват на година, колко градове са обезбългарени през последните години и какви са тенденциите в други населени места ще се замаеш.
Ако нещо драматично не се случи и българките не почнат да раждат по 3-4 деца, а българите не си вземат всеки, като направи поне 2 деца на някоя българка не си вземе по една циганка, с която да направи същото и след това тези деца да бъдат отгледани и възпитани като българи, след 50 години компактни български общности с български национални характеристики и със средна възраст под 50 г. в България няма да има!

Нещо, което в Германия няма да се случи и след 500 години. Това дето ще се случи там, вече се вижда - ще станат малко по мургави и имена като Мехмед ще са горе долу толкова популярни като имена като Шмид примерно или Карл - но тези "мехмедовци" хич не си прави илюзията - те няма да са турци, ще са германци.

Демографията на България се счупва точно през 60 г., нищо че демографския ни пик е през 80-те, това е инерция, все пак става въпрос за сложни и продължителни процеси. Виж статистическите годишници откакто има преброявяния в България и там много ясно личи и се вижда всичко, което се е случило.

Освен това, не съм видял милиони германци да се изнасят напоследък към други държави не като туристи, а като емигранти-невъзвращенци, ако ти си забелязал подобно нещо ще ми е любопитно да го споделиш.
цитирай
90. germantiger - ...
19.07.2012 23:32
- Бъркаш религиозно хомогенна с етнмически такава - това последното е характеристика в демографията.

- Държавиците обединени постепенно чрез прусашката сила ОСТАВЯТ ИЗВЪН СЕБЕ СИ МНОГО ДРУГИ ГЕРМАНСКИ АРЕАЛИ като етнически състав, вярно и някои смесени със славяни

- Българската държава след освобождението и до днес бъка от цигани и турци, характерни за Балканите векове наред, "особени" групи като каракачани, татари, помаци (хайде тези българи по етнос), гърци по черноморието и в мелнишко колкото щеш имаме и е имало, ФАКТИ КАТО ВАРНА след Освобождението ТУРСКО-ГРЪЦКА С НЯКОЛКО ПРОЦЕНТА БЪЛГАРИ САМО...

- След ВСВ Германия е изцяло германска - хомогенна с процент лужицки/лужишки сорби'зорби, всучко друго е германци, в този момент след ВСВ България има своите пак ги споменавам - цигани, турци, гърци, татари - факт

- Извода е ясен - като типичен народ на Балканите и българския вследствие две владичества, вследствие неизяснения и заявен в немалко изовори миксиран "произход" още в средновековието, че и в античността - траки, славяни, българи, готи, турци, юруци, цигани, да споменавам ли още КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ БАЛКАНИТЕ ВЕКОВЕ НАРЕД... ЗА СМЕТКА НА ТОВА В СЕВЕРНА ГЕРМАНИЯ ИЛИ САКСОНИЯ, ВЪВ ФЛЕНСБУРГ АРЕАТА И ВЪВ ФРАНКОНИЯ В ОНИЯ ВРЕМЕНА НЕ СЕ ЗАДЪРЖА И ПОЧТИ НЕ ПРОНИКВА НИКОЙ

В АНТИЧНИ ВРЕМЕНА НИКОЙ НЕ ПРЕВЗЕМА ГЕРМАНСКИТЕ ДЕВТСТВЕНИ ГОРИ, преминава през тях и то рядко римлянин и само в няколко направления, но нито град, нито кол;онист остава, в това време тук на нашите земи бъка от всякакви, че и религиозно всякакви до египетски култове

В по ново време през "германия" преминават френски войски, шведски, преди това испански само и кратко в бавария, НО ТОВА ВЕЧЕ СА ВРЕМЕНАТА НА АРМИЯТА КОЯТО НЕ НАХЛУВА С ПЛЕМЕ И ТИЛ ОТ НАРОД, А ВЕОННИ ФОРМИРОВАНИЯ ОТ ДРУГ ТИП, ОРГАНИЗАЦИЯ И ОРГАНИЗИРАНОСТ, В СЪЩОТО ВРЕМЕ В БЪЛГАРИЯ ВЛАДЕЕ ТУРЧАКА И ЗАСЕЛВА КАКВИ ЛИ НЕ ТУК - ОТ ГЮПЦИ ДЖИПСИТА ПРЕЗ СРЕДНИТЕ ВЕКОВЕ, ДО ЧЕРКЕЗИ ИТН

...

Има и нещо за което си прав - поради икономическата мощ на "германия", поради световната заинтересованост една кокошка да ти снася златни яйца - НАПИСАНОТО ОТ ТЕБ ЗА ИМЕНАТА МИСЛЯ ЧЕ Е ИСТИННО КАТО ПРОГНОЗА, иначе казано ИЗКУСТВЕНОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ НА НЕЩШО, КОЕТО НЯМА ДА Е ГЕРМАНСКО, НО ЩЕ СТОИ С ТОВА ИМЕ И МАРКА Е ВЪЗМОЖНО (аз и в това се съмнявам, допускам и то да бъде сринато).

По повод на изнасящите се българи: ако днес в България имаше такива БГУЧИЛИЩА КАКВИТО ИМА В ЧИКАГО ИЛИ В ЛОНДОН, ДНЕШНИТЕ БГНАЦИОНАЛИСТИ ЩЯХА ДА ПИШАТ ДИВИ ПОСТИНГИ ТУК В БЛОГ.БГ КАК ГАДНИТЕ ХАМЕРИКАНЦИ ИЛИ АНГЛЕТА НИ ПРЕВЗЕМАТ... ако на стадион в софия се виеше германски натроден танц, КАКВОТО ХОРО СПРЕТНАХА В БЕРЛИН ОСНОВНО БЪЛГАРИ... какво ли щеше да се пише тук в блог.бг от сертнационалистите... люта работа щеше да е... А ЗА БГКРЪЧМИТЕ В ГЕРМАНИЯ И КЪДЕТО ПОЖЕЛАЕШ НА ЗАПАД...

Днес (с право за съжаление) много майки шепнат на децата си - бягай мойто момиче или момче на запад... и той бяга или тя... обаче западняка къде да избяга - на луната ли ;)- това разбира се, не е твоя и не трябва да е твоя грижа.

...

За финализирането на процесите в БГ си може би почти прав - тази разлика със запада я има, именно, че независимо от убийството на западните народи (с помоща на източноевропейците също), то примерно убийството на България е ОПАСНО И ИЗВРАТЕНО С ТОВА, че може да е окончателно в много отношения, дори ДЪРЖАВНИЧЕСКО!

Другото извратено и болезнено е, че турците, които аз считам за виносни пред българите имат според днешните "норми" имат правото едвали не да искат родопите или други области при положение, че историческата справедливост би трябвало да бъде - НИЕ ДА ИСКАМЕ ОТ ТЯХ! ТОЗИ КОЙТО 5 ВЕКА ТЕ Е МАЧКАЛ (макар и крайно заяявено) Е БЪДЕЩИЯ ТИ С ЦИГАНИТЕ НАСЛЕДНИК АСИМИЛАТОР/ПРЕТОПИТЕЛ И ЛИКВИДАТОР - това е върха на...
цитирай
91. anonymousbulgaricus - Дълго си писал, ще те коригирам само ...
20.07.2012 09:37
Дълго си писал, ще те коригирам само в 1-2 неща.
Броят на циганите в България е точно никакъв до преди 30 години. около 100 000. Бумът, демографски при тях и сепаратизацията им етническа стават в последните 20 години и вече гонят милион, нищо че 400 000 ги записаха в графа "други" при последното преброяване. Пак ти казвам, българите като млада и агресивна нация при формирането си и освобождението са били не по-малко "расисти" образно казано от всички други.

Големите маси от турско, черкезко и т.н. население изчезва и си тръгват още в хода на Руско-турската война (този разказ няма да го видиш публикуван никъде, че не е особено лицеприятен, само се маркира, че така се извършва и практическа аграрна реформа и цялото българско население се оземлява доволно, в което се крие и една от причините за бързото икономическо развитие на страната след Освобождението). Остават малко татари в делиормана и гагаузи във варненско, помаците са асимилирани навсякъде без рило-родобско (които тогава остават в границите на Османската империя и това ги запазва като такива, павликияните са асимилирани също, а католици остават най-вече изолирани в днешната община Раковски и няколко свищовски села - те са си там и до днес.

Турци компактно има в кърджалийско, но те също не са част от българската държава след Освобождението и затова оцеляват. Гърците са брутално асимилирани - те са основно в градовете в Тракия и Черноморието, е, някои си заминават в малката Гърция (преди Балканската война), но всеки кореняк на Бургас, Поморие, Созопол и т.н. има спомен за "баба гъркиня", с много пловдивчани, асеновградчани и т.н. е същото. Варна не български град при освобожданието има само една махала българи - примерно, а сега гагаузите са само в село Българево (парадокс) останали. Евреите и те почти са асимилирани, единствено арменците са на почит и никой не ги закача (вкл. и заради спасяването на Пазарджик), но те са и малко и се самоасимилират бавно и полека.

Асимилацията на помашкото, че и на турското население в териториите, които по-късно стават част от България започва още с първите победи в Балканската война. По инициатива на Църквата и с подкрепа на правителството всичко де що е помак, а след това и турчин, че даже се стига и до пленени османски войници е не просто "Възродено" - т.е. сменени са му имената, но е и покръстено! Някъде има съпротива, някъде хората бягат от селата (процесът още не е описан и изследван достатъчно исторически, но БПЦ се извини за действията си тогава), но като цяло е вървял горе-долу гладко, щото хората кво да правят - виждат, че армията громи наред, явно с Османската империя и нейното владение е свършено - при помаците, говорим и един език .... това им е бъдещето - съгласяват се!

И въпросът изглежда окончателно решен, но идва момента, в който България трябва да реши на чия страна да е в ПСВ. Големите политически партии са или за неутралитет или за включване на страната на Антантата - даже правят анкета из воюващите страни и преценяват, че с ресурсите които имат Централните сили, спрямо ресурсите на Антантата - независимо от успехите на Централните сили, войната ще бъде спечелена от Антантата. Цар Фердинанд, обаче иска друго и назначава прогерманското правителство на д-р Радославов.

В България, обаче, независимо от някои характерни черти на българския политически живот и корумпирането му от страна на царя, все пак има Търновска конституция и правителството, макар и назначено от царя трябва да получи мнозинство в Парламента. Правят се два избора (с характерните за времето приоми) и въпреки това Радославов не получава мнозинство и не може Парламента да ратифицира решение за включване във войната на страната на Централните сили.

Въпросът е решен с помощта и на тогавашния пълномощен министър на Османската империя и вечен приятел на България - полковник Кемал Ататюрк, който прави нужното първо да убеди властимащите в София колко хубаво ще да е да сме съюзници и второ да им подскаже, а след това да окаже нужната подкрепа за решаване на неудобния парламентарен въпрос. Така, от Истанбул са доведени специални емисари, ходжи, имами и т.н. и с помощта на българското правителство Родопите и Рилско са реислямизирани. В съответните околии са назначени и области са назначени за управители турци и всичко както му е реда. На следващите избори в парламента влизат към 20 турски депутата (някои от които идват само веднъж в София да се закълнат, а инак си стоят в Стамбул града голема) и с техните гласове българското правителство получава мнозинство и тържествено закопава България правейки я съюзник на Централните сили.

След 1944 г. и преди Възродителния процес се правят още няколко непоследователни опита за решаване на въпроса с турското население и изповядващото ислям, като един от най-безумните (който отново спира асимилационните процеси) е концепцията за създаване на "мюсюлманска комунистическа нация" (подобно на плановете за тракийска, шопска и т.н.) провала на "македонския проект", за щастие спира този процес, но той творчески се развива в момента от гърците, които още бръмчат на тема "помашка нация", правят и буквари, твърдят че са потомци на древно население и тъй натам и ако успеят ще го прехвърлят и към нетурцизираните помаци в българско.

Турция - тази на Ататюрк вече, решава че иска да има в България минимум 500 000 турци и така не допуска турското население да се изсели не само през 1989 г., но и преди това затваря просто границити, пък ти ако искаш.

След промените, чрез ДПС некомпактното мюсулманско население, което е вътрешно противоречащо си, между другото - турци, татари, помаци и цигани (взаимно не се понасят тези общности принципно) са сегрегирани политически и започва сериозна работа по изграждане на турско самосъзнание на верска основа сред всичките тези групи, което върви с различна степен и успех в различните общности, но върви.

Като цяло те не са чак такъв демографски проблем, защото техния брой не се увеличава - стои си горе-долу същия, защото и те като по-модерни и напреднали (без циганите) не раждат по сюрия деца, имат висока емиграция, има смесени бракове, застаряване на населението и т.н.

Делът им просто нараства от факта, че собствено българите намаляват. Така имаш ситуация, в която, както вече писах 48% от родените в България деца майчиният им език е небългарски и даже и това не е съществения проблем. Проблемът е, че държавата не прави нищо, за да управлява и направлява тези процеси, а ние спокойни от факта, че в общи линиии 10-те най-големи града са преимуществено българско население, при това най-младото, не виждаме дълбочината на проблема и той така става драматичен.

Това е ситуацията и картината, която без редица вече спешни и категорични мерки, които трябва да бъдат взети и да се реализират в следващите 10 г., за да се спре и евентуално обърне тенденцията в следващите 20-30 г. ще доведе до изчезването на българите от България.
цитирай
92. germantiger - ...
20.07.2012 20:14
За изчезването на българите от България в ЛСЕДВАЩИТЕ 20-30 СИ НЕСЕРИОЗНО В ГРЕШКА, наистина ли в свяст без да се обиждаш си написал това?!

1. Сред българите последните 5 години се забелязва незначително но все пак повишение в раждаемостта!

2. Българите няма да изчезнат и в близките 50 години, най-малкото защото такива като мен или след мен ще бъдем над 80 годишни старци, а ние също имаме поколения.

3. Нещо повече - днес (макар и нестабилна) се забелязва тенденция на национализъм у много млади българи и желанието на някои да останат въпреки всичко тук - дали тази тенденция е импулс за едно десетилетие или ще е стабилна повече ще се види.

4. Работата с турците след Освобождението добре я знам и то почти от първа ръка - мой добър познат е наследник на българи от азия богати сменили се с бити и гонени богати турци в бг след Балканските войни дори, не след Освобождението!

5. Татарите са тук от турско време, с такива дори съм служил и са си баш татари, не придошли виетнамци, а характерни за тук татари от време оно за жалост.

6. Гърците по крайбрежието ги има и досега, познавам няколко, поради явно ашладисването им с българско са и хубави, особено една позната мома, брюнетка гъркиня но нетипично за гъркиня хубава, тук ГРЪЦКИТЕ МАХАЛИ ГИ ИМАМЕ ПОЧТИ ВЪВ ВСЕКИ КРАХБРЕЖЕН ГРАД, ВЪВ ВАРНА СЪЩО, а и гръцкия се знае по крайбрежието поне от старите хора - гърците са със затихващи асимилирани "функции" и не са проблем, а щрих към картината.

7. Характерното за Балканите е, преминаването, че и отсядането тук на всякакви империи и политиката им към разнородно население - това ти от мен по-добре знаеш и мисля, че няма кой да го отрече, в това отношение северна европа и дори Германия в централна не са били подложени на същото етнически по никой начин в античност, средновековие и ново време. ДНЕС ВЕЧЕ С ЕМИГРАЦИЯТА СА ПОДЛОЖЕНИ ПОВЕЧЕ И ОКОНЧАТЕЛНО!

АБСОЛЮТНО ЗА ЖАЛОСТ СИ ПРАВ ЕТО ЗА ТОВА:
както вече писах 48% от родените в България деца майчиният им език е небългарски и даже и това не е съществения проблем. Проблемът е, че държавата не прави нищо, за да управлява и направлява тези процеси, а ние спокойни от факта, че в общи линиии 10-те най-големи града са преимуществено българско население, при това най-младото, не виждаме дълбочината на проблема и той така става драматичен.

... аз се съмнявам в тези 47-48%, но тъй-като не знам демографската картина в БГ колкото теб, ти се доверявам с огромно учудване и дори болка!!!
цитирай
93. anonymousbulgaricus - Ми, спориш заради спора. Послед...
21.07.2012 08:55
Ми, спориш заради спора. Последното ти изречение, обезмисля първа точка отвсякъде. Има прираст в България, но той не се дължи на български такъв и се изразява в тези 47-8%, които в следващите години ще нарастват. А дори да беше собствено български приноса в такива измерения би значел единствено и само запазване на тъжното статукво за още няколко години, преди да се тръгне надолу.

Жизнеността и способността на един народ да се репродуцира се определя преди всичко от броя жени в детеродна възраст. И на 40 г. и на 80 ти няма да родиш дете. Жените на 80 г. също, тези над 40 също раждат изключително рядко. Проблемът е, че и тези под 30 вече гонят нивото на тези над 40 на раждаемост. Да ти кажа ли колко са жените в България в детеродна възраст сред българския етнос, че пак да си говорим. Отделно мъжете българи дето трябва да правят деца освен на българки, но и да асимилират чужди етноси чрез смесване и възпитаване на потомството като българи знаеш ли колко са...

Тъй че, от това, че след 50 г. ще има живи българи като индивидулни биологични единици спор няма, но статистически българи няма да има - демографията не се занимава с индивидуалности, а със съвкупности и процесите там. За българите са близо до точката на необратимост по всички възможни изчисления и форми направени от всички възможни демографи и демографски институти по света.

Профанният национализъм, за който говориш няма никаква връзка с българския национализъм и оцеляването на българите като нация. Тва е лумпенски-ретрограден ксенофобски псевдонационализъм, който основно се проявява във врякане по-форуми, на стадиони или набиване на някой циганин или протестант.

Татарите са тук от края и началото на 19 век, когато Русия завладява Кримското ханство. Един от Гираите за малко не става султан на Османската империя, защото те са обявени за наследници на Османската империя. Няма време оно - тези от време оно, както и кумани, печенеги и т.н. са безвъзвратно асимилирани много векове назад.
цитирай
94. germantiger - ...
21.07.2012 20:14
Не споря заради самия спор, а заради претенциозния ти коментар засегнал германския демоколапс за който нямаш познание в детайл. Нещо повече - в една дискусия с мен, винаги ясно и категорично ще покажа, че геманската жена ражда по-малко от българката, че турците или други емигранти в Германия си позволяват повече от небългарите в бг в повече отношения и разбира се, факта, че земята на която сме е била в пъти по-миксирана като население от германската.

Това са убедителните ми "пунктове", за другото приех част от написаното от теб, защото ми се стръва правилно и истинно.
цитирай
95. anonymousbulgaricus - Ми ето пак - ти говориш за чистота на ...
22.07.2012 18:14
Ми ето пак - ти говориш за чистота на нацията, а аз говоря за демографски процеси, които водят до изчезването на една нация в случая българската. Как да ти го обясня по-просто в Северна Европа е съвсем целенасочена политика от доста време да се решава демографския проблем на съответните нации и да се обогатява демографския им потенциал, чрез целенасочена и организирана емиграция на население от периферията на Европа, араби или негри.

Ще ти го обясня още по-посредствено. От това че хубавата чиста германка Хайди Клум роди 4 деца на черното момче Сийл, германската нация няма да пострада, а ще се обогати с 4 нови малко по-мургави германчета. От това, че в някакво малко градче са дошли нам колко турци няма да последва демографски колапс на германската нация, а обратно градчето ще е спасено, местните фройлайн ще си вземат за мъже здрави турски момчета ще им родят по 2-3 деца и след това ще ги учат на чист немски език, а сичките тея ще се скъсват да пеят "дойчланд, дойчлан юберале".

Да, има го френския случай, когато този процес може да си изпусне и да доведе до обществени и социални проблеми, но в това отношение германците са доста по-умни, шведи, датчани, финландци, норвежци и холандци, че дори и англичани също - там се случва същото.

В България ми покажи циганга или турчин дето се асимилират така и колко са - Германия се обновява и си гарантира мястото на велика сила и след 200 години по този начин, като решава и непосредствените проблеми с бейб бума и неговото поколение, социалните системи и т.н. В България няма процес - има демографска смърт на българите.

Същото е с албанците и македонците - албанец като опъне македонка става ли македонец или обратното (сори за грубия език), в Италия обаче става точно обратното, макар и по-трудно - второто поколение албанци стават италианци.

Коя нация ще оцелее - македонската която се асимилира от албанците или италианската, която се обогатява с албански гени?
цитирай
96. germantiger - ...
23.07.2012 08:24
96. anonymousbulgaricus - Ми ето пак - ти говориш за чистота на ...
22.07 18:14
Ми ето пак - ти говориш за чистота на нацията, а аз говоря за демографски процеси, които водят до изчезването на една нация в случая българската. Как да ти го обясня по-просто в Северна Европа е съвсем целенасочена политика от доста време да се решава демографския проблем на съответните нации и да се обогатява демографския им потенциал, чрез целенасочена и организирана емиграция на население от периферията на Европа, араби или негри.

...

Ахааа - ти наричаш демографаското убийство на Германия - обогатяване?!

Това което на запад се прави десетилетия преди да се приложи тук и да се ревне по български, това че в ликвидацията на запада участват и българи - което извесетен факт също. Но от друга страна качествените българи работещи там, макар и участващи в изчистването на западните народи пък са на ниво - като композитори, музиканти, лекари/медработници, особено програмист, та ако щеш и обикновени общаци - И ТОВА ГО ПИША БЕЗ КАПКА ИРОНИЯ!

Впрочем както е тръгнало тук ще има основно цигани, по-малко българи, нио българите имат цели села в испания примерно. Иначе казано онова там го наричаш обогатяване, а това тук подмяна, макар резултата да е същия - германците и българите няма да останат нито мнозинство, нито в стария си антроповид като антропотиве - ще се променят.

Сега ще ти предложа и друг вариант - българите тук винаги ще ги има, защото имат както лаишки му казват жилавост и инат, но примерно холандците почти го нямат и съвсем резонно след време "автентични" няма да има.

И още нещо важно в ползва на българите - ту има градове и дори ареали почти само български - концентрирани, сравнително млади поне за още 1-2 десетилетия и почти само чисто български, докато в западните държави почти няма кътче където емигранта да не е пробил - ПОДМЯНАТА МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯНА И ДО ОКОНЧАТЕЛНОТО Й РЕШЕНИЕ ТЯ ЗАПАЗВА ПОТЕНЦИЯТА ДА СЕ БОРИ И ИМА "РЕЗЕРВОАР/РЕСУРС" ДЕМОГРАФСКИ ТИПИЧНО БЪЛГАРСКИ, ДОКАТО ОБОГАТЯВАНЕТО КАКТО МУ КАЗВАШ НА ЗАПАД НЕ ОСТАВА НИКАКЪВ СЪХРАНЕН РЕСУРС КАТО ПОТЕНЦИЯ ЗА НОВО НАЧАЛО ИЛИ ПОВРАТ.

Ето как за пореден път ти показвам един детайл, който ти убягва витиевато ;)
цитирай
97. anonymousbulgaricus - Абе за каква смърт ми говориш, като ...
23.07.2012 09:23
Абе за каква смърт ми говориш, като по данни на Федералната статистическа служба на Германия към 2011 г. ей какво пише:
81, 5 милиона население (закръглявам)
Население 15-64 - 66% (54 милиона)
Средна продължителност на живота - 80.07% и расте - за жените 82.44%
Етнически групи:
Немски 91,5%, турци 2.4%, други 6,1% (съставена предимно от гръцки, италиански, полски, руски, сърбо-хърватски, испански)
Тенденция за възстановяване:
от 1990 г. когато е бил коефициента на раждаемост под 1 за цяла Германия и 0.772 за Източна Германия сега е 1.41 и върви устойчиво нагове към необходимия за естествен прираст на една нация 2.1.

Т.е., да в Германия има демографски проблем, който германците с нужната дисциплина и последователност решават позитивно, вкл. и чрез контролирана миграция и вкарване на "нова кръв" в нацията, което ти наричаш "демографско убийство", а навсякъде по света се смята за точно обратното и се прилага където може умно, където безумно - в Германия е умното. Ако ти имаш проблем, че германските Хайди Клум и Борис Бекеровци правят "неарийци", това е съвсем друга тема.

Освен това както виждаме имаме 25 милиона германци, които могат да правят, отглеждат осиновяават и т.н. деца и към 20 милиона германки дето са в детеродна възраст - това ако е демографска смърт, то ние отдавна трябва да се броим умрели. Да, в Германия демографските сумарни показатели са още кофти, но тенденцията е на подобробяване, а потенциала на германската нация да се възстанови или да асимилира чужди елементи в себе си е практически безкраен. Отделно - хората работят по въпроса!

Да ти извадя ли показателите на България - сравнимите и тенденциите, човече научи се да четеш и осмисляш прочетеното. В България имало ресурс, в Столипиново и във Факултето има ресурс и той набъбва ката ден. Няма град в България дето циганското население да е под 10%. В България българките дето могат да възродят нацията не са 20 милиона, а под миилон, за какво си говорим въобще.
цитирай
98. anonymousbulgaricus - Как па така при 92% германски етн...
23.07.2012 09:28
Как па така при 92% германски етноси, емиграцията е проникнала във всяко градче. Ама в България българския етнос знаеш ли колко процента е? А и проникването на емиграция в държави като Германия не е проблем, а е решение, защото това проникване е контролирано и второто поколение, най-късно третото от тези емигранти са чисти германци или по линия на пряка само-асимилация или в резултат на смесени бракове.

Тук такива процеси няма или са единични, могат да се броят нестатистически с обикновено броене. Всяка статистическа служба по света е изчислила и вижда какво става в България и докъде води и кога ще се финализира процеса, ако нещата не се променят рязко, само германтигър не го вижда, па хеле сравнява несравнимото - мухата със слон, а слона определено не е България в случая!
цитирай
99. germantiger - ...
24.07.2012 06:29
Гледам позаблудил си се в статуистиката и комично ;) Ползваш какво уикипедия, бгстатистика колко чудно е положението с цените в бг и с демографията в Германия или?!

1. В България смесените бракове българин/българка с небългари са малко

БРАКОВЕТЕ В ГЕРМАНИЯ СМЕСЕНИТЕ НАДВИШАВАТ ТЕЗИ МЕЖДУ ГЕРМАНЦИ И ГЕРМАНКИ И ЗА ТОВА ИМА СТАТИСТИКА НО ТИ Е УБЯГНАЛА ?!

2. С "обогатяването" на нацията както ти го наричаш не се решават проблеми за 200 години напред, а се погребва нация, как ли - когато емигрантите заемат улица, след няколко години квартал изтласкват германците които не желаят да живеят до тези които често вонят, често крадат и често насилват... подобен процес тече в ългария но от 20 години, в германия е от над 50 години

3. В България колкото и комично да е се шуми по темата с раждаемостта, има кампании по различни тв когато има демоизследване, в Германия никога няма кампании за това, дори има контратакива и една лично я знам, нещо повече - ПОЛИТИКАТА В ГЕРМАНИЯ СТИМУЛИРА ЕМИГРАНТА ДА РАЖДА МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ГЕРМАНСКОТО НАСЕЛЕНИЕ И ТОВА ОТНОВО Е ОТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ПРЕДИ БЪЛГАРИЯ.

4. Спазването на емигрантските "права" в "германия" отново мачка германското десетилетия преди българина и българката да се занимаят с хелзинкския и подобни.

5. Емигрантите в Германия са над 13 милиона, турците са 6 милиона и се учудвам, че това не си го чел, но си попаднал на нещо мв учебник, уики или просто усмивка на администрацията която лъже?!

6. Хайде сега потърси:
Demographic change in Brandenburg -
renewal from within
Causes and consequences –strategies and spheres of
action, projects and measures
2nd report of the Land government on
demographic change

Germany´s
population by 2050
Results of the 11th coordinated population
projection

German Population Plunge “Irreversible,” Federal Stats Office Admits
Expected that one third of all European children will be born to Muslim families by 2025
By Gudrun Schultz и конкретно за германия също

Steffen Kröhnert, Nienke van Olst, Reiner Klingholz
Germany 2020 – The Demographic Future of the Nation

Може да допълня с отделно инфо от типа:
ИМИГРАНТИТЕ В ГЕРМАНИЯ-КРИТИЧНИ ДАННИ

МЮСЮЛМАНИТЕ В ГЕРМАНИЯ СА ПО-АГРЕСИВНИ ОТ ОСТАНАЛИТЕ ОБЩНОСТИ

В Евросоюзе Германия оказалась лидером по количеству мигрантов

АКО МОЖЕШ И ЖЕЛАЕШ СИ ПРЕВЕДИ ТЕЗИ ИЗКАЗВАНИЯ - ТАКИВА В БГ И ЗА БГ ИМА ЕДИНИЦИ ОТ БРАТЯ ЮЗЕИРОВИ, А ТУК ТЕЗИ ДУМИ СА КАЗАНИ НАЙ-ЧЕСТО ОТ ЗАБЕЛЕЖИ ВИСОКОПОСТАВЕНИ ГЕРМАНЦИ С ВЛАСТ, С ПОСТОВЕ, С РЕАЛНО ВЛИЯНИЕ НА ПОЛИТИКАТА И СА КАЗВАНИ ДЕСЕТИЛЕТИЯ НАРЕД - МЕТОДИЧНО, СИСТЕМНО!

Unverfälschte Zitate der „BRD“-Politiker über das Deutsche Volk
das sagte Ursula von der Leyen, deutsche Ministerin im Familienministerin

(z.Z. CDU ):

„Migrantenkinder sind unsere Zukunft.“

Ein weiterer Schritt solle in der Unterstützung von Migranten liegen,

wünscht sich von der Leyen. …Jedes dritte Kind unter sechs Jahren

komme aus einer Migrantenfamilie…

„Ein Blick auf die demografische Entwicklung zeigt, wie sehr wir

diese Kinder brauchen: In 20, 30 Jahren erwarten wir von diesen

Kindern, daß sie innovativ und verantwortungsbewußt dieses

Land tragen.“



Das sagte Çigdem Akkaya, stellvertretende Direktorin des Essener

Zentrums für Türkeistudien:

„Minarette gehören künftig zum Alltag.” „Die Leute werden

endlich Abschied nehmen von der Illusion, Deutschland gehöre

den Deutschen.”

Das sagte Cem Özdemir, Bundestagsabgeordneter Bündnis90/Die Grünen:

„Der deutsche Nachwuchs heißt jetzt Mustafa, Giovanni und Ali!”

Eine Vision von Claudia Roth, Bundesvorsitzende Bündnis90/Die Grünen

sieht so aus:

„Am Nationalfeiertag der Deutschen ertrinken die Straßen in
einem Meer aus roten Türkenflaggen und ein paar
schwarzrotgoldenen Fahnen.“

Das sagte Ibrahim El-Zayat, Präsident der Islamischen Gemeinschaft in

Deutschland und andere Posten:

„Ich glaube, daß es möglich ist, daß der Bundeskanzler im Jahre

2020 ein in Deutschland geborener und aufgewachsener Moslem

ist, daß wir im Bundesverfassungsgericht einen moslemischen

Richter oder eine moslemische Richterin haben…Dieses Land ist

unser Land, und es ist unsere Pflicht, es positiv zu verändern. Mit

der Hilfe Allahs werden wir es zu unserem Paradies auf der Erde

machen…“

Sieglinde Frieß, MdB von Bündnis 90 / Die Grünen und Verdi-

Fachbereichsleiterin sagte:

„Ich wollte, daß Frankreich bis zur Elbe reicht und Polen direkt an
Frankreich grenzt.“

Walid Nakschbandi, Geschäftsführer der Fernsehproduktionsfirma AVE. Er

ist „deutscher Staatsbürger“ afghanischer Herkunft und sagte:

„Ihr habt nur die Chance, mit uns zu leben. Ein Leben ohne uns

wird es für Euch nicht mehr geben. Die Ibrahims, Stefanos, Marios,

Laylas und Sorayas sind deutsche Realität. Ihr werdet es nicht

verhindern können, daß bald ein türkischstämmiger Richter über

Euch das Urteil fällt, ein pakistanischer Arzt Eure Krankheiten

heilt, ein Tamile im Parlament Eure Gesetze mit verabschiedet und

ein Bulgare der Bill Gates Eurer New Economy wird. Nicht Ihr

werdet die Gesellschaft internationalisieren, modernisieren und

humanisieren, sondern wir werden es tun – für Euch. Ihr seid bei
diesem leidvollen Prozeß lediglich Zaungäste, lästige Gaffer. Wir
werden die deutsche Gesellschaft in Ost und West verändern.”

Renate Schmidt, ehemals Bundesfamilienministerin (SPD):

„Die Frage, [ob die Deutschen aussterben], das ist für mich eine,
die ich an allerletzter Stelle stelle, weil dieses ist mir, also so wie
sie hier gestellt wird, verhältnismäßig wurscht.“

Frau Dr. Angela Merkel (angeblich CDU) sagte in einer Grundsatzrede am 17. Juni

2005 auf dem Festakt zum 50. Jahrestag der Gründung der CDU in Berlin:

"Deutschland hat keinen Rechtsanspruch auf Demokratie und

soziale Marktwirtschaft für alle Ewigkeit."

Personen mit Amtsmandat des Öffentlichen Lebens leisten bei Antritt ihres

Amtes einen Eid, welcher da lautet:

„Ich schwöre, daß ich meine Kraft dem Wohle des deutschen

Volkes widmen, seinen Nutzen mehren, Schaden von ihm wenden,

das Grundgesetz und die Gesetze des Bundes wahren und

verteidigen, meine Pflichten gewissenhaft erfüllen und

Gerechtigkeit gegen jedermann üben werde. So wahr mir Gott
helfe.“

Der Eid kann auch ohne religiöse Beteuerung geleistet werden.

(Art. 56 Satz 2 GG)

Bei diesen Zeilen fragt sich ein jeder halbwegs vernunftbegabte

Leser, wie lange es wohl dieses Land noch in dieser Form geben
mag? Anders als mit den Begriffen Volks-, Vaterlands- und
Hochverrat ist das Verhalten der meisten Angehörigen unserer

Politkaste nicht mehr zu erklären! Wann endlich werden sie
angeklagt und verurteilt?

Erich Honecker, Vorsitzender des Staatsrats der DDR, sagte im Januar

1989:

„Die Mauer wird in 50 und auch in 100 Jahren noch bestehen
bleiben.“

Gerhard Schröder, späterer Bundeskanzler der BRD sagte im September

1989:

»Die Wiedervereinigung als realistisches Ziel darzustellen, ist
reaktionär und hochgefährlich.«

СЪВСЕМ ОФИЦИАЛНО И СВОБОДНО ЧЕМ ЙОЗДЕМИР ШЕФ НА ПАРЛАМЕНТАРНАТА ГРУПА НА ЗЕЛЕНИТЕ НА КЛАУДИА РОТ В ПАРЛАМЕНТА ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ЗАЯВИ, ЧЕ - НИЕ ТУРЦИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ УЧИМ И ГОТВИМ ДА УПРАВЛЯВАМЕ, ЗАЩОТО ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ КОГАТО НИЕ ЩЕ СМЕ 40 МИЛИОНА, А ГЕРМАНЦИТЕ 20 МУИЛИОНА И ТОГАВА НИЕ ЩЕ РЪКОВОДОИМ ТАЗИ ДЪРЖАВА

ТОВА ГО КАЗВА ЧОВЕК ОТ ПАРЛАМЕНТА... "НАШИЯ" ДОГАН ТОВА ОЩЕ НЕ Е ЗАЯВИЛ И АКО ГО ЗАЯВИ БОЛ НАРОД ЩЕ РЕВНЕ С АБСОЛЮТНО ПРАВО... ТАМ ОБАЧЕ РЕВ НЯМАШЕ!

Иначе казано - ликвидирането на "германия" започва десетилетия преди българското, жестоко и интензивно е повече от българското, протектира се много по-явно и директно от официалната власт, след всв германия е моноетностна, България от векове не е.
цитирай
100. anonymousbulgaricus - Не си подготвен! Т. е. подготвен си ...
24.07.2012 09:42
Не си подготвен! Т.е. подготвен си единствено да плачеш за чистотата на "арийската нация", което е странно за човек, който твърди че е от смесен произход, уж, но исторически и фактически погледнато най-големите радетели за чистотата на нациите са хора с меко казано спорен от гледна точка точно на тази чистота произход. Хитлер е най-типичния и популярен пример, разбира се, но не и единствен.

1. Това да ти прилича на уикипедия - https://www.destatis.de/DE/Startseite.html - нали си окомуш момче ще намериш съответните статистически данни там, ако не можеш - свирни да ти превеждам.
2. Че в Германия има политици радетели на "чистотата", които са и в парламента, отделно и интелктуалци и т.н. учудва ли те - нима в българския парламент няма, ами в холандския, австрийския, британския, френския - псевдонационалистическия популизъм е особено модерен в момента, радва се на около 10% средна подкрепа на избори във всички държави в Европа, някъде повече, другаде по-малко.
3. Явно и българските парламентарни практики не са ти познати. От 20 години ДПС не е участвало пряко или косвено само в три редовно избрани правителства (без служебни кабинети). Т.е. не е нужно някой да казва, че ще управляват, при условие, че те управляват. Два кабинета бяха създадени включително и с техен мандат, поне съвременната българска история да се беше пробвал да научиш. Това, което е заявил Доган е, че в България още не сме готови за министър-председател турчин и все още е прав, ще видим докога. Когато в Германия се стигне до такъв дебат - ела ми се обади.
4. Да си чувал за т.н., че в Германия от 2000 г. има стратегия за демографско развитие, натурализация и интеграция на емигранти, която стриктно се спазва и въобще....

Нищо не ти е ясно по тези въпроси, видно е отвсякъде, освен че страдаш че кака Хайди ражда мулатчета, ама не съм видял германци да страдат като Подолоски, Боатенг, Кедира, Йозил и т.н. примерно правят чудеса на терена...

Обясних ти доста неща - ако те вълнува чети, аз съм пас!
цитирай
101. germantiger - ...
24.07.2012 20:05
Е айде сега, сдаваш фронта и явно си нервен ;)

Първо изяснихме, че на моята конкретика не противопоставяш почти нищо..., за ГЕРМАНИЯ НЯМАШ ДЕМОСКОПСКИИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОГНОСТИКА С КАКВАТО АЗ РАЗПОЛАГАМ И ТО В ДЕБЕЛИ ИЗСЛЕДВАНИЯ СКАНИРАНИ ОТ СЕРИОЗНИ ЕВРОЕКСПЕРТИ В ЧАСТНОСТ ЗА ГЕРМАНИЯ (за други държави не съм теглил).

По никой начин не страдам за кака Хайди, "нея" намирам за боклук, все едно ти да страдаш, че баба ти (моята също) 5 века я е клатил резак, айде нема нужда :) Болката мми е за ликвидирането на западната цивилизация и нации, а в тази ликвидация участва не само третия свят и турция, а също източна Европа и активно Балканите.

P.S.
Има и още нещо в което винаги ще ми отстъпваш, когато се сблъскат аргументите ни не само по тази тема - умишления отказ и забрана на германския народ да почита и да се гордее на "висок глас" със своите герои и победи след Наполеон дава отражение върху всичко - вкл. и демографията (ако ти е чудно, помисли и дано мисълта ти роди резултат), на това издевателствео българин никога не е бил подложен след всв, а именно това е една от основните причини Германия да е на първо място по ниска раждаемост не днес, не от вчера, а от десетилетия наред!

Не ме вини в никаква арийска раса или гордостм, това би било аз да те обвиня в интерес към мъжки ласки, ако добре помниш?! Бива ли така - чудесен историк си, а ти е трудно да признаеш кога малко знаеш за нещо.

Аз например понаучих нещо за демографията на България от теб, не бъди ограничен и все има какво да научиш и ти от мен чини ми се ;)

ВПРОЧЕМ ИМАШ ПЪЛНОТО ПРАВО АКО РЕШИШ ДА ИЗТРИЕШ НАШИТЕ КОМЕНТАРИ ВЪН ОТ ПРЕДМЕТА НА ТЕМАТА ТИ, АЗ СЧИТАМ ДЕМОГРАФСКИЯ СПОР МЕЖДУ НАС ЗА ПРИКЛЮЧЕН, без да оставам с лоши чувства, напротив, понаучих нещо.
цитирай
102. anonymousbulgaricus - Германтигре, уж твърдиш, че си зрял ...
25.07.2012 10:44
Германтигре, уж твърдиш, че си зрял и възрастен човек с някаква биография. Много хора са ти го казвали деликатно или обидно, ама очевидно не вдяваш, затова ще ти го кажа директно, ако трябва и на немски, че да разбереш:
1. Смисълът на една дискусия и спор, особено в науката, не е да се изведе физически победител от нея. Още по-малко победителят е този, който е казал последното мнение и който тръби, че е победител. Просто в един момент, колкото и да е добронамерен - по-умния отстъпва и игнорва, защото разбира, че си губи времето и усилията излишно.
2. Тея цитати и твърдения за книги дето ги имаш и спамиш навсякъде, ако мислиш, че те правят по-аргументиран и знаещ или с тях впечатляваш някого или пък "печелиш спорове" - жестоко се лъжеш - като ги прочетеш и осмислиш тези неща, колкото и да ги сканираш - полза няма.
3. Залитанията ти на тема чиста раса и обидите които сипеш ся и Хайди отиде в кюпа, че и баба ти иил към цели народи или групи народи... ако не са някакъв непреодолян инфантилизъм са системен проблем върху, който сериозно трябва да работиш, за да те приеме някой насериозно някъде - освен ако това не е форумна поза.
4. Познанията ти по история и най-вече осмислянето на процесите, историческата периодика и причинно следствените връзки в събитията и развитието на дадени народи или региони са на твърде ниско ниво - хубаво е, че имаш интерес, но вместо да бълваш обичайния спам - опитай се да си подредиш това дето си прочел или чул или гледал в някаква смислова конструкция дето да има логика и да можеш да я изразиш без обичайния ти речник и стил, който те прави практически безинтересен.
5. Последно по темата с демографията - вземи тия сканирани книги ги прочети, но не е и нужно - дал съм ти официалния източник за Германия, в който има предоволно всякаква статистическа информация - ако не можеш на немски, има бутонче с английски, ако и там се затрудняваш, казвай - ще помагам. Желанието за познание трябва да се насърчава!
Хайде, поздрави! Хубаво е, че учиш!
цитирай
103. germantiger - ...
25.07.2012 20:31
Друже български, вероятно си подвластен на комплекса ти за малоценност, за да пишеш тъй поучително и менторски към мен...

Тези книги (някои са изследвания представени на конференции и не са книги) съм ги чел, ти дори едва ли можеш ги намери, разбира се, ти не си направи труда да преведеш цитатите които ти предложих, вярно не ти е и задължение.

Аз не залитам към чисти раси, надявам се и ти към лявотро платно - ПОЗДРАВЯВАМ ТЕ ЧЕ СИ ШИРОКО СКРОЕН МЪЖ И В НИКОЙ СЛУЧАЙ НЕ СТРАДАШ ОТ ПРЕДРАЗСЪДЪЦИ, съвсем сериозно, без да се шегувам.

Слабостта твоя и на много български блогъри, когато дойде реч за западна армия, история и култура сравнени с моето знание не е новина, нещо повече - предполагам ти съзнаваш много от истините които пиша и вътрешно си ги прозрял.

Хората ме приемат насериозно заради бившата ми работа, познанствата и физиката ми, вероятно в някава степен и заради живота в бг който мога да си позволя.

Въздействието което аз имам и упражнявам в блог.бг надминава четенията на тяоя блог, следата която аз оставам в хората е по-дълбока от твоите постинги и това ясно личи, блог като моя в бг е вероятно уникална рядкост, твоя нещо почти типично!

Разбира се, че се уча, САМО ГЛУПАКА ЗНАЕ ВСИЧКО, - ти надявам се също учиш докато аз се усъвършенствам, това е дълг на всички нас - да се развиваме. При мен е лесно - всеки ден имам "норма" - чета 100 стр. на скан и 100 стр. книжно не на комп, от тези 200 стр. всекидневно към 50 са художествена литература, другото е война. Събота и неделя не чета, освен за удоволствие нещо странично. Не чета на български почти, защото за война тук не се издава на ниво, издава се с явни грешки (писал съм на издатели) и се издава със закъснение - книги които навън съм чел преди десетилетие и повече.

Жив и здрав бъди и винаги се сещай, че света е "станал голям" за жалост след като тук едни шибани отоманци са ни направили малки - това не е ирония, а истина и трагедия. За сметка на това написаното в този ти постинг още повече издига българското себеотрицание и саможертва в предосвобожденското време!

...

Текста, който понякога копирам и за който споменаваш го ПРАВЯ САМО ПОД ПОСТИНГИ ЗАСЯГАЩИ ГОТИТЕ, БАВАРИТЕ ИЛИ ФРАНКИТЕ, не го поствам в никой случай често или под постинги без връзка със споменатите три. Нещо повече - никой досега не е опровергал маркерите ми в него.

Ти също залиташ и съм те чел в какво - за многбройността на българите, за могъщия фактор който са били по Европа, не само в Балканите по-късно... НО АЗ ЗА РАЗЛИКА ОТ ТЕБ НЕ СПОРЯ В НЕЩО КОЕТО НЕ ПОЗНАВАМ В ДЕТАЙЛ, и никога не съм те контрирал в това, докато ти доста наивно и със самочувствие си позволяваш да подхващаш теми за които не знаеш много. Моето самочувствие често пъти дразни други и аз играя с това, докато ти наистина на моменти се отнасяш - ПОНЕ В ТВОИ ПРЕДИШНИ КОМЕНТАРИ, забелязвал съм го.

Като историк обаче те уважавам и за българска история нямам вероятно 1/10 от твоите знания, те не са ми обаче и цел.

Независимо какво коментираме с теб или каква лексика ползваме в мен винаги ще има уважение към твоите знания в историята, АБСОЛЮТНО ВИНАГИ, аз също ще ти дам един съвет както ти си си позволил към мен - не подценявай НАГЛЕД праволинейните хора, те също могат да играят директност, но да са погъвкави и дори хлъзгави от теб, най малкото заради житейския опит, който на теб някак ти личи, че все още трупаш основателно (както биха казали ru).

...

Благодаря за толерантността ти към коментарите ми! Спирам дотук.
цитирай
104. anonymousbulgaricus - Жив и здрав да си:))) като цяло си ...
27.07.2012 10:38
Жив и здрав да си:))) като цяло си забавен всъшност, което си има своя чар и свежест. От външния вид на мъже не се вълнувам особено, от материалното им състояние също - имам си моето. За житейския опит... недей да се изхвърляш, самохвалството не е добър учител, въпреки че и излишната скромност е също такъв лош наставник. За блога ти и блога ми - моето блогуване не е участие в състезание и за първи позиции не се боря, ако ти си спечелил там някаква блогова надпревара - честито. Влизал съм в твоя блог един-два пъти и мисля само една тема ми беше интересна за четене (въпрос на интереси, за други може всичко да им е интересно) - не намерих там нещо дето да ме заинтригува и задържи за дълго, хеле пък да коментирам. Обратното, нещата които пиша, може и да не са толкова популярни или четени - не съм и очаквал, но провокират твоя интерес и ти редовно четеш и коментираш, което показва, че ако не друг, поне теб съм те спечелил за читател дето се казва, а това си е успех:)

Поздрави и не се притеснявай, винаги си добре дошъл, стига да не се увличаш в едни епитети и определения и обобщения дето ползваш за различни народи, раси и т.н. Всъшност не може да се отрече, че за разлика от доста "дървени глави" и всезнайковци тук, ти си казваш откровено какво не знаеш, какво си научил, какво ти е било интересно, къде си се обогатил или къде не си съгласен. Дали си прав или не в случая не е важно, както и дали аз съм прав също - ако продължиш да развиваш тази култура на водене на дискусии и превърнеш любознателността си от количествена в качествена ще е нещо полезно, което ще направиш и за себе си и за тези, с които общуваш на интелектуално ниво.

Изключително рядко си позволявам да държа "менторски тон" както си го казал, но точно тези ти качества ме провокираха да кажа, това което казах.
цитирай
105. germantiger - ...
28.07.2012 06:50
Констатация на въздействието, не състезание в брой четения - това казвам (при положение, че пиша за небългарски теми и често пъти полемично или контрабългарското в някои случаи). Имам кривици разбира се, всеки ги има, а пропо всеки мъж се "вълнува" от физиката на друг, най-малкото защото майкЯта природа е заложила подсъзнателно сравнението в риск.

Независимо, че изтъкнах като твой (вероятен минус) неекспресивността в блога ти, МИСЛЯ ЧЕ ТОВА Е ТВОЯЕТО ПРЕДИМСТВО ПРЕД МНОГО КРЕЩЯЩИ БЛОГОВЕ и това ми харесва - историята я пишеш на здрав грунт.

P.S.
Естествено, че съм забавен (освен всичко друго за тях), но най-вече за дамите и това ти го пожелавам като умение, независимо, че на теб съм ти забавен с друго иронично.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymousbulgaricus
Категория: История
Прочетен: 395287
Постинги: 30
Коментари: 831
Гласове: 518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031