Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.12.2011 13:09 - "Дядо" Коледа не съществува - спомени за българското
Автор: anonymousbulgaricus Категория: История   
Прочетен: 14128 Коментари: 38 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Модерното време, глобализацията и комерсиалността на съвременната празнично-обредна среда промени до голяма степен съществуващите народни традиции, ценности, смисъл и съдържание влагани векове наред в даден празник, обряд, обичай, ритуал и т.н. Това в най-пълна степен важи за четирите топ глобални празника, които намират радушен прием в цял свят, без никой да се замисля особено от къде, защо и как идват и какво означават - Великден, св. Валентин, Хелоуин и естествения първенец в тази класация - Рождество Христово, по-известно като Кристмъст дей (все пак Мери Крисмъст както и да го погледнем не е жената на дядо Коледа).

Защо пиша тези редове на днешния св. Никола Чудотворец? Може да изглежда рано или не на място, но всъшност си е съвсем в десетката. По една много проста причина. Нали се сещате за онзи червенобузестия дядо с големия корем йохохо и подаръците.... Ако св. Никола Мириклийски, първообраз на съвременния Санта Клаус можеше да види съвременния си комерсиално-варваризиран образ, едва ли този отец на светата църква, известен със своята мъдрост, аскетизъм, доброта и чудеса щеше да остане много щастлив, но да не закачаме светията му и без това достатъчно са му тракали кокалите разни пирати и други през вековете...

Все пак да напомним за незнаещите или за заразените с "лапландско-еленски и елфски" истории, че култа към добрия св. Никола е един от най-популярните християнски култове през вековете, свързан е не само с морето и банкерството, но и с децата и очакването да им даде подарък. Германската традиция със закаченото чорапче, в което се слагат първоначално лакомства е именно израз и начин на почит към добрия светец, пазител на децата. Варианта на популярното му име днес идва от холандското Sint Nicolaas, съкратено на разговорен език до Sinterklaas и така пренесено в Новия свят като покровител на холандската колония Ню Амстердам, която в последствие се превръща в Ню Йорк и от там тръгва комерсиалната история и поамериканченото Сната Клаус, което всички знаем и днес. Към нея постепенно се добавят джуджетата, елфите, елените, снежанка, взети от северни легенди и предания омешани в стил "фентъзи" от американските автори през 19 век, образът става все по-малко иконографски и все повече нордически, за да се стигне до 1931 г., когато художника на Кока Кола решава окончателно въпроса със съвременния познат образ на този постмодерен герой, а Холивуд прави всичко останало....

Та това е цялата метаморфоза на св. Никола Мирийски, който честваме днес до Санта Клаус - добрия старец с елените и шейната.... Къде тук е "Дядо" Коледа. Ами няма го! "Дядо Коледа" е измислен от някой български умник, българизиран превод на Санта Клаус. Нещо като ситуацията, в която в англоезичен филм казват "fuck you", а на български се превежда "майната ти" (смислов превод така да се каже). Смисловият превод, обаче в нашия случай значи две неща - привеждане и популяризиране на чужда традиция на наша почва от една страна и смачкване на истинския образ на българския празник Коледа. Защото като съдържание, смисъл, обредност и ритуалност, единствената връзка между двата празника всъшност е първата буква в името и датата за празнуване.

И още една вметка, няма нищо необичайно един празник да се заменя с друг. В крайна сметка дълго време Рождество Христово е плаващ празник, без точна дата, докато светите отци на църквата не решават, чрез християнската обредност и празнична система да покрият силните езически култове след като християнството става официална религия в Римската империя, а от там и в цяла Европа. Така Рождеството е преместено на днешната му дата, за да покрие обичайния и много почитан Ден на Слънцето, свързан със старите езически култове - като се почне от египетския на Озирис, Серапис, Дионисий, Митра, Сол Инвиктус и т.н. На логичния упрек, че християните празнуват с езичниците по този начин, св. Августин Блаженни отговаря мъдро "Ние празнуваме не като неверниците, които почитат слънцето, ние честваме този, който е създал слънцето".

И така - нашият "Дядо Коледа" дето всъшност не е никакъв дядо.... Тук феновете на разни теории могат да излязат с героични тиради за произхода на този празник, който разбираемо ще се окаже "тракийски". За възприемането на даден празник и обредност от един народ като свой вероятно ще трябва отделен пост, но важното за отбелязване в този е, че идеята му не е е да търси произхода и корените на празника извън неговото традиционно българско възприятие, а да посочи отликите му с това, което става все по популярно като "Дядо Коледа" и практическото изчезване на още една родна традиция.

А в родната ни традиция Коледуването е част от една сложна празнично обредна система, която е изключително важна както за разбирането на света на българина, така и за предпазването му от злите сили, за различните видове инициации и тяхното християнизиране. На практика Коледа е мъжки инициационен празник, най-кратко казано. Той е деня на младите мъже - ергени, годени и скоро женени, мъже на граница в своя живот, които са достатъчно млади и с достатъчно силен дух, за да могат да понесат предизвикателството на борбата с тъмните сили и духовното възраждане в най-тъмните, студени и тежки дни от годината. Цикълът от празници, в които е и Коледа започва от Игнажден, когато се съставят коледарските групи (първият ден за полаз) и целият разказ на тази обредност е разказ за бита, вярванията, страховете и надеждите на българите за тяхното непосредствено бъдеще. Коледа е първият от "мръсните дни", които са свързани с определени табута и борба на силите на доброто срещу силите на злото, която свършва на Богоявление. Коледарите са първите борци срещу тези нечисти сили - в народното поверие караконджули, самовили, таласъми и т.н. Коледарите излизат на своята "мисия" късно вечер и коледуват до рано сутрин. Движението им е от изток на запад, като с песните си по пътя, със своите костюми и геги те имат силата да прогонят злото, с песните си във всеки дом, по цялата семейна йерархия те благовещаят и предвещават добро, а хората им се отблагодарявят с обреден хляб и други дарове за службата. Момите за женене (също инициация), месят и даряват специален хляб на своите избраници.

Да добавим и другите специални неща в Бъдни вечер и Коледа, които са свързани неразривно:
1. Защитните средства срещу силите на злото - червения и бял конец, чесъна или белия лук в дрехите, синьо манисто и т.н.
2. Забраните за жените - да не се пере и мие, да не си решат косите, да не режат с нож или ножица, непоглеждане на мъжете, връзване на червен конец на новородените, кадене на новородените да не ги "залюби змей" и т.н.
3. Трапезата - невдигане на коледната трапеза до зори, поставянето и на земята върху слама, нечетен (9 брой гозби), паленето на миросан от мъжете бъдник, който да гори цяла нощ, ритуалната по своя характер и поменателна вечеря и очакването на коледарите и т.н.
4. Обредният хляб - меси се от млади булки или жени в празнична носия, за приготвянето му се ползва "мълчана вода" и брашно пресято три пъти през три сита (9), мълчаната вода се точи от 9 девойки от 9 кладенеца, като през целия път от взимането до донасянето на водата те мълчат.
5. Коледно утро - жените го посрещат първи, като вдигат трапезата, сламата се събира и стопанина я пали на високо място за гадаене на годината и слага по плодните дръвчета, след което жените ходят на гробища за помен. Въглените от бъдника се събират като се слагат във вода, с тази вода се гонят демони и се лекуват болести през годината.
6. Бъдникът - около него също има определена ритуалност - от отрязването му, през миросването му и паленето му, до събирането на въглените, като преди това, като почне да догаря, мъжките деца се извеждат от дома и остават само младите невести край бъдника, като така се иска да се раждат все женска стока, парчета от бъдника се вкопават в лозята за берекет и добро вино и се хвърлят в реката за здраве и дълъг живот....
7. Коледна трапеза - дойде му времето и на прасето! Няма пуйки, кокошки и мисирики и всякакъв пернат добитък, той се коли при други случаи и с друг обряд, не и на Коледа. Коледата е за прасето. Трапезата не се вдига цял ден и никой не се връща. Стопанинът ходи приведен (не от мъка или прекалено консумиране на месо и алкохол) за да е така приведена земята и клоните на дърветата от плодове. Пепелта от огнището от Игнажден до Богоявление не се изнася, събира се и също се ползва за лекове от болести, на плодните дръвчета се връзва слама за плодородие........

Може още много да се продължи за загубените безвъзвратно празнични традиции на българите, убити както от глобализма на времето, така и от унищожаването на носителя на тези традиции - българското село и българското патриархално семейство и забраната за празнуването им през годините на соца. Да виждате в този млад празник на раждане и борба, на страх и надежда, на прага на минало и бъдеще елхи, пуйки, пиратки, деца в центъра му, елени, шейни, снежанки, джуджета и най-вече разни добри  и не чак толкова добри брадати или голобради старци.....

Не! Те са част от друга традиция - на "германските народи" в тяхната широта, от тях и на руснаците с техния дед Мароз, но нямат нищо общо със себеусещането, себепознаването, себевъзприятието и организацията но космическия, религиозен, обреден традиционен свят на българина. "Дядо Коледа" никога не е имало по българските земи и би ме си искало да кажа, че няма да има, но вече го има, за съжаление даже не сме си го превели или приели оригинално като Дядо Никола или Санта Клаус, което би било по-вярното, за да може въпросният "Дядо Коледа" да не убие чрез модерните глобални образи и последните спомени за Коледата на българите, такава каквато е била още преди да станем християни, такава каквато нашите баби и дядовци още я помнят и такава, каквато вече никога няма да бъде!

Та в навечерието на тия хубави и светли празници, които независимо под каква форма и образ ще честваме, не би било лошо, тези дето още се именуват "българи", докато подреждат елхата, крият подаръците от "Дядо Коледа" под нея, разказват "Коледни приказки" на децата и им пускат "Коледни песни" и "Коледни филми" - да се сетят за коледата на своите бащи, дядовци и предци, за тази Коледа, която е била ден за почит към природата, ден за борба със злото, ден на кипящата физическа и духовна сила на младите мъже и жени, на мъдростта и първенството на Стопанина и Стопанката, ден за надежда и поглед в бъдещето, който все повече сме загубили.

Защото днес много социолози, изследвания и т.н. ще ни кажат какви сме българите песимисти, нихилисти, неверници и т.н. все "хубави" и по същество за съжаление верни констататции и все ще забравят да ни припомнят - защото не знаят, че част от причината да сме точно такива е унищожаването на собствения спомен за нас, за това което сме били и това, което е дълбоко втъкано в нашата природа и разбиране за околния свят. Защото зад всеки комерсиализиран, преразказан по нов начин, приет от вън празник, обряд, обичай и традиция, преди да стане собствено наш, независимо от това дали се приема насилествено или така по силата на глобалното ни битие има един убит, забравен, унищожен, попилян, лишен от съдържание и с празна обредност вековен български такъв. А всяко такова "убийство" на българското си отива късче от българската душа и нейните вековни корени и устои.

"Дядо Коледа".... добре дошъл, ти толкова симпатичен и лесно приемлив, толкова обичан и радващ.... убиец на Коледа - на Коледата на българите!


ПП! Честит празник на всички, които носят името на този велик християнски светец и човек Свети Никола Чудотворец, да е живо и здраво името Ви и поколенията да го помнят и повтарят с гордост, заради Вас!



Гласувай:
15



1. zelas - Много полезна статия, благодаря! ...
06.12.2011 17:22
Много полезна статия, благодаря! Не знаех за връзката Св. Никола и Санта Клаус. На мен лично по ми допада Дядо Мраз! :))) Може би защото него знаем от детството.

А профанизацията и комерциализацията на добрите стари традиции ще продължи докато съвсем затрие нашата идентичност. Та е добре, че ти и слагаш прът в колелото, ама не знам дали ще я спре.
цитирай
2. anonymousbulgaricus - Ами връзката си е директна между ...
06.12.2011 18:36
Ами връзката си е директна между двата персонажа и много ясно проследима, Лапландските истории и Скандинаво-германските добавки са късни модерни и преди всичко Американски надграждания на образа с комерсиален привкус и фентъзи елементи.

Между другото тъпотата в превода, ся направих опит и сложих Крисмъст в преводача на гугъла и на бг. даде един единствен вариант за превод на думата - Коледа, дотам сме стигнали с покриването на едно с друго.

Сега за традициите на нашата си Коледа.... Едва ли бихме могли, въпреки че като дете нашите ни слагаха в апартамента на слама, не зная от къде са я намирали и спехме на земята и т.н., но едва ли може да се очаква днес примерно да се спазват всички елементи на обредността и ритуалността - най-малкото това е земеделско-скотовъдски празник, а днешната ни икономика е далеч и начин на живот са далеч от този тип изживявания.

По-важното за мен е подмяната, нейната скорост и качество, необратимост и това, което тя ни взема.... Ето русалите, които също имат роля по това време вече ги няма, коледарите и Коледа от разбирането на дядовците ни примерно вече я няма безвъзвратно. Запазено е по книжки или нещо се правят тъпи филмчета с коледарчета и коледни песни, но не се обяснява нито смисъла, нито съдържанието на това, което се прави - всичко е за "здраве и берекет". Коледарчетата ги играят деца и т.н. Сурва също си замина и остава спомен или карнавален фарс, нестинарството от 30-40 години е просто умение за игра в огъня и всичко това като си отиде и като бъде подменено с нещо друго, непознато и неясно и необяснено и неосмислено или се превърне в бледа и по възможност комерсиална фасада на това, което е било---- то няма как рефлектира върху всички нас и обществените ни възприятия и себеусещане за това кое е ценно, какво сме ние, къде ни е извора, от който черпим и може да черпим силата, с какво сме различни и какво осмисля нашата разлика от другите - с какво е ценна и всъшност да си "българин", става само отметка в паспорта и толкоз!
цитирай
3. zelas - Глобализацията е най-голямото ...
06.12.2011 20:46
Глобализацията е най-голямото проклятие на човечеството, защото засилва йерархичната структура на обществото - прави я глобална, тоест много по-тиранична. Модата, културата, икономиката вече не са в ръцета на хората по места, всичко се задава отгоре.

Масовите медии задават културните тенденции, икономиката се направлява от големите финансови институции, модата се контролира от мощни търговски компании.

На обикновения човек не му остава нищо друго освен да смила това, което му се поддава отгоре. Той вече няма власт над обикновени неща като обичаи и традиции.

Светът става едно голямо село. Разнообразието на култури по света бавно, но сигурно се заличава.

В този смисъл, последната тенденция на българина да се взира в миналото е може би положителна, независимо, че това донякъде профанизира науката история. Поне хората търсят източник на местни и оригинални традиции, след като виждат, че културата сега налага чужди такива.
цитирай
4. anonymousbulgaricus - Е, всъшност глобализацията е ел...
06.12.2011 21:16
Е, всъшност глобализацията е елемент и стремеж на хората от време оно. Просто сегашните информационни технологии правят процеса на глобализиране далеч по-ускорен в сравнение с този през античността, средновековието или зората на новото време примерно. Т.е. без глобализацията няма и културен обмен, няма научен, интелектуален, духовен, технически, търговски и т.н. оборот.

Българската култура, която сега губим в резултат на сегашната глобализация също е резултат от глобални явления и цивилизационни и културни контакти, които българите са имали в своя исторически път, което неминуемо е водело до отдаване, асимилиране или обмен на култура и не само. Т.е. не бива така остро да я отхвърляме.

Ха, в рамките на глобалното днес, за съжаление обаче все повече чужденци се интересуват и изследват нашето собствено минало и културна самобитност, които ние с лека ръка губим под напора на комерсиалната глобална култура.

Интересът към историята по принцип е нещо хубаво, но реално погледнато това не е интерес към историята в общия случай, а комерсиален и псевдопатриотарски разговор за историческо превъзходство, ксенофобия и откровен расизъм всъшност. Защото общия и профански разговор и злоупотреба с историята и тези, които го правят имат един фокус - доказване на по-древно, по същество небългарско минало, чрез което да се докаже, че сме повече от някой друг - все едно някой някъде се интересува от подобни глупости - освен в БРЮМ де и още няколко наши съседа страдащи, макар и в по-малка степен от същите комплекси.

Затова и тази профанизация е ненаучна, непатриотична и неводеща към нищо полезно и стойностно. Въпросите, които българската историческа наука има да разреши за историята на българите, нейното разкритие и експониране са много, много сложни и имат твърде малко общо с любимата на всички форумни профани и апологети на ценовизма и неговите интернет репликати, тема за въображаемия, реалния, мечтания или какъвто и да е било друг произход на българите. Тема без значение!
цитирай
5. zelas - Щом хората се интересуват то значи, ...
06.12.2011 21:29
Щом хората се интересуват то значи, че не са доволни от отговорите, които официалната историческа наука им предлага. От скоро много хора се интересуват и от въпросите на икономиката, защото се оказа, че икономистите са били шайка шарлатани.

Историците трябва да се сърдят само на себе си.

Също не съм напълно съгласен с твоето твърдение, че българската култура е плод на минали периоди на глобализация, тъй като в сравнение с много други народи ние имаме много самобитни обичаи и традиции, които някак са успяли да оцелеят с хиляди години. Ами я погледни богатството на фолклора. Ако той беше плод на глобално влияние, нямаше да бъде толкова силно концентриран върху една значително малка територия.

Проблемът сега е, както сам изтъкваш, че сегашните медии са навсякъде и лесно достъпни.
цитирай
6. anonymousbulgaricus - О, хората по един или друг начин в...
06.12.2011 21:43
О, хората по един или друг начин винаги ще се интересуват от история. Всъшност повечето си падат по история тип дискавъри или хистори ченъл, което също не е съвсем "история". В България, една група, която не е особено голяма, се интересува от историята като форма за избиване на национални комплекси и от нея се издържат и хранят бая комерсанти - политически, религиозни, финансови или всичкото накуп.

За щастие "официална историческа наука" е термин анахронизъм и елемент на друго време, което вече е част от историята. Като всяка наука и историята е свободна наука, в която се сблъскват мнения, доказателства, тези, контратези и т.н. Даже чарът на историята, като обществена наука е, че всяко поколение си има собствен прочит на миналото, от една страна и от друга една разкопана нива или намерена делва с папирус в нея, образно казано, могат да обърнат исторически представи и приемани за аксиома твърдения за няколко часа.

Историците, ако са историци не им е нито работа да се сърдят, нито да се цупят, имат си работа - да си я вършат и тя е да бъдат историци:)

Не си ме разбрал съвсем точно за последното - българската култура е контактна култура, как е формирала своята самобитност и в кои исторически период и как се е развивала е въпрос сложен и многопластов. Кое в нея е самобитно, кое е станало самобитно и кое си носи белезите на чуждото също. Хубавото на нашата история и народностно развитие е, че то е достатъчно осъзнато българско първо, достатъчно контактно, второ, достатъчно способно да асимилира и абсорбира, както и да отдава култура. Тази контактност и характеристики правят - т.е. правели са културата ни толкова богата и трудно обхватна - сегашния глобализъм я опростява и съсипва тези и характеристики - за съжаление.

Все пак и ние ще дадем глобален принос към световната култура и в днешно време - до 10-20 години най-много след изредените от мен комерсиални глобални празници ще се добави и още един този на българската мартеница:)
цитирай
7. get - - Като цяло гласувам "ЗА" поста Ви !!
07.12.2011 04:43
anonymousbulgaricus написа:
Интересът към историята по принцип е нещо хубаво, но реално погледнато това не е интерес към историята в общия случай, а комерсиален и псевдопатриотарски разговор за историческо превъзходство, ксенофобия и откровен расизъм всъшност. Защото общия и профански разговор и злоупотреба с историята и тези, които го правят имат един фокус - доказване на по-древно, ПО СЪЩЕСТВО НЕБЪЛГАРСКО МИНАЛО ...
.


- Но защо правите такива последващи коментари с които ... разваляте впечатленията ??

- До преди няколко години, когато не бях до такава степен изкушен от историята ... не бях обръщал внимание на това, че у съвсем млади историци ... има тежнения относно тюркският произход на българският народ ?! - Зачитайки се сериозно в Блог бг. с удивление установих този факт ... Ваклинов, Златарски , Рашев и техните тюркски етносни теории са все още живи ??!

- Говорите за културология и етнографски обичаи плюс скрита образност - Та ще запитам ! - Възможно ли е един номадски народ(съгласно тюркските генезисни теории) да има така една образност ?? - която говори по-скоро за един уседнал, земеделски народ ?? - Народ, който е унаследил много стари ... ?? (няма да завърша мисълта си) Не искам да получавам упреци за шовинизъм, профанщина и др. подобни !!

- С уважение !
цитирай
8. letopisec - Поздравления за постинга, после пак ще коментирам
07.12.2011 06:37
сега ме интересува въпроса за това защо "коледа", връзката с римските календи и някъде четох от С.П.Толстов, че дори в Хорезм този християнски празник е свързан с наименованието "коледа, календи"..После ще намеря тази статия и ще пратя линк...
цитирай
9. anonymousbulgaricus - Гет, благодаря за положителния ...
07.12.2011 09:39
Гет, благодаря за положителния вот! За коментара ми, може да разваля впечатлението, но по същество е верен, който и колкото да го отрича.

По въпросите - както многократно казвам и твърдя, въпросът за "произхода на българите" третиран по начина, по който се третира е глупост първо и второ е несъществен от гледна точка на собствено българската история, защото процесите на етногенезис са процеси на отграничаване, а не на интегриране, вярвам ще се съгласиш!

От там, не изпитвам никакви особени трепети и вълненения, а и притеснения от това, че някой ни изкарва нещо, което не сме. Вълнувам се и реагирам, когато чрез различни упражнения на тема етногенезис се подменя собствено българската история в контекст на някакви реално съществували или въображеми, но звучащи комерсиално "теории", които приравняват българите към тюрки, траки, славяни и т.н. все едно си нямаме собствена значима и отличима и добре проследима в общи линии история - това са БРЮМ-щини. Иначе е в популярната си част е забавно и да ни изкарват тюрки и мирмидонци и траки и самоеди и хуни и каквото там, на който му дойде изотвътре.

От историческа и не само гледна точка, обаче, въпросът е достатъчно сериозен, защото в рамките на почти 2000 години проследима и непрекъсната история на българите като такива в Европа, в период, в който като народ сме били супер контактни и живеещи в свръхконтактна географска зона и на всичкото отгоре оцеляли, за разлика от повечето народи, с които сме контактували в културата ни има твърде много пластове, директни влияния, опосредствени влияния, синкретизация, миксация и т.н.

За съжаление, комунизма унищожи повечето следи от автентичната ни култура, а глобалните процеси и поп културата довършват останалото, така че ще разчитаме повече на спомени, краеведски истории и писаното от учени от различни учени и изследователи в минало време за реконструкция и търсене на влиянието пласт по пласт.
цитирай
10. anonymousbulgaricus - Не случайно те упреквам, че годи...
07.12.2011 09:52
Не случайно те упреквам, че годините и епохите си ги нямаш за нищо. В крайна сметка в различен период от своята история всеки народ е бил, нека го наречем условно "номадски". В българската култура и традиции има достатъчно рудименти и остатъци, които напомнят за скотовъдна култура, която може да се свърже и с номадство или полуномадство (въпреки, че ся вероятно ще трябва да се впуснем в дефиниции на "номадство" и контекста на използвания термин - надявам се да не). Естествено земеделието, което е доминиращо и масово като поминък за повече исторически период от над 1000 години, оставя най-трайни следи в битовата обредност - нормално е!

Но нищо в сферата на културата не е еднозначно и не може да се гледа лековато и с предубеждение - взимали сме твърде много култура, отдавали сме твърде много култура, съществуваме твърде много време. Освен това, въпросите с културните пластове и влияния, освен форумно-популярен характер в наши дни и изследователски от 18-19 век насам, въобще никога не са вълнували човеконаселението. Мислиш ли, че някоя общност на село се интересува от това кое е "номадско", кое е християнско, кое е тракийско, кое е татарско, кое е египетско, римско, гръцко и т.н. Когато една общност приеме даден обичай, вярване, обряд си става на общността, после тя си го омесва по свой си начин и толкоз. Всъшност в рамките само на един празник, включително и Коледа може да видиш тази миксация, ако започнеш да ровиш пластовете ще видиш и соларно и паганично и женско и мъжко и християнско и земеделско и скотовъдско и инициация и табута и магии и предантично и антично и средновековно и модерно всичко, защото това е магията на културата, особено битовата - постоянно жива е, постоянно променяща се и толкоз. Ами виж как ефективно сме си усвоили в последните 20 г. "Дядо Коледа" и то не през Св. Николай, а през постмодерните фентъзи сюжети, питай един млад човек или дете, дали не е български "дядо Коледа"....
цитирай
11. anonymousbulgaricus - Летописец, има го това, че името ...
07.12.2011 09:58
Летописец, има го това, че името идва от "календи", но това си е тема на отделен пост, ако тръгнем да разчепкваме самия празник и целия цикъл от зимни празници, който почва от Игнажден и свършва на Богоявление, за монография даже може, ако някой се хване сериозно, защото има достатъчно материал наличен и писано от доста качествени български учени по темата и преди соца и след това. Има възможност, поради нови информации и т.н. да се търсят и нови връзки и влияния в най-различни посоки. Интересно е и е много познавателно - факт.

ПП. Гет, последно Златарски какво казва за произхода на българите? Ще прочетеш ли, че се нещо ми се губи какво точно си чел и разбрал, като гледам в каква редичка си го поставил. А какво казва и за тюрките също ще ми е интересно да прочетеш:)

Всъшност може ли да ми отговориш на един въпрос - изключвайки историческата невъзможност, поради разминаване с няколко века в появата на българите и тюрките, вторите да са първи - би ли ми обяснил какъв собствено е проблема да си тюрк? Или един българин в частност да има тюркски произход?
цитирай
12. get - - Разбирам, какво намекваш за Златарски ... но той е "началникът" на бълг. историмеска наука !!
07.12.2011 16:46
anonymousbulgaricus написа:
Не случайно те упреквам, че годините и епохите си ги нямаш за нищо. В крайна сметка в различен период от своята история всеки народ е бил, нека го наречем условно "номадски". В българската култура и традиции има достатъчно рудименти и остатъци, които напомнят за скотовъдна култура, която може да се свърже и с номадство или полуномадство (въпреки, че ся вероятно ще трябва да се впуснем в дефиниции на "номадство" и контекста на използвания термин - надявам се да не). Естествено земеделието, което е доминиращо и масово като поминък за повече исторически период от над 1000 години, оставя най-трайни следи в битовата обредност - нормално е!

- Какво че застъпва по-скоро хунският произход ? Сега следва ли с картинки, да показвам към него момент каква представа е имало изградена за хуните ?! - на средноазеатски тураниди или монголи ?
- Другото, така или иначе позицията му изиграва политическа роля да загубим южните земи ?! ... вероятно и Фердинанд е бил под такива едни впематления около балканската война ... та все още му се пази картината в цял ръст, вероятно като император на Цариград с регалиите ?
- Това пък ме препраща към описаните в Римското право "оригинерни способи за придобиване право на собственост" ... най-вече "окупацио" и исковият процес, който е запазил чертите, как става това "Копието"(съответно подобието му, което се ползва от ищеца при възбуждане на насрещни претенции).
- В този ред на мисли и идеята изказана от теб ... да разбирам ли, че ние не сме едно население, което по естествен път наследява култура и територия от по-стари свои предшественици ?? ... или предците ни допрепускаха ... 30 000 хил., като брой, ... през 680 г. от планината Имеон в Азия ... та после набиха ромеите(в дунавската делта) и по този начин чрез ЗАВЛАДЯВНЕ добиха правото на собственост над земите ни ?! ... това историците оценявате ли го от какво ЗНАЧЕНИЕ Е ?!

- За 1 000 год. и земеделската обредност, ще замълча !

от Гет тауро-скит
цитирай
13. anonymousbulgaricus - Напротив първото ти уточнение е ...
07.12.2011 17:30
Напротив първото ти уточнение е много важно и в двете части - човека приема произхода от хуните, любимия днес във форумите чукундур прави почти същото между другото, и приема господстващата тогава хипотеза за техния произход - има разлика, защото пак следвайки неговата идея за произход - вярна или не това е друг въпрос - ако приемем проповядваната тук от летописеца теза на Ото с дългото име, стигаме до какво - изведнъж Златарски "доказвайки, че сме хуни" и нищо повече - доказва, че сме кимерийци, което е далеч от тюрки - така ли е?
Второто е пълна глупост, ако е изиграла роля за загубването на южните земи позицията на един историк в най-виновната за победителите държава, нали - не бъди дилент и като е изиграло роля за "загубването на южните земи" що не играе същата роля на обратно за връщането на северните ни земи??? И после, нали си чел Ньойския договор или така ми се струва - я сподели - България загубила ли е всъшност по този договор "южните земи"??? И какво точно е загубила! Загубените по време на Междусъюзническата война земи пак ли са по причина на картите на Златарски? Бул шит, както би казал някой почитащ биковете, като свещенно животно!
Правото върху дадена територия в исторически план винаги е резултат от правото на нечия сила и няма нищо общо с етнически, исторически и каквито и да е било други претенции, те могат само да го дообосноват. Правото на територия по силата на етническо самоопределение е модерно явление, което и днес в 21 век все още не се спазва напълно - т.е. не е универсално!
И вари го печи го, пак стигнахме до произхода, ама за това колко е лошо да си "тюрк" не ми отговори? 30 000 от Имеон.... отдавна е отхвърлено от всяка историография, битка през 681 г. няма, това също мисля е досатъчно ясно, че българите са придобили правото на земята си чрез нейното завладяване, само много объркан човек, непозназаващ по никакъв начин историята и същността на историческите процеси може да твърди обратното - нали не си такъв?
цитирай
14. get - - Отново правиш същото в което обвиняваш мен ?! :))
07.12.2011 18:34
- Като почнеш от ранно средновековие ... нали това почиват изказванията ... са ли българите "естествените" собственици на земите, върхи които поселяват ?? - или аз нещо бъркам, при анализа на "изворите" ??!

- Ами нали на тази основа (поне в късно време) почиват имперските амбиции на Русия, като "Москва трети Рим-Царград"" ?

- Ами нали това е едно от договореностите, при признаването на което се включва тя като воюваща стана в ПСВ ??! ... така че, аз правя историческа ретроспекция на нещата към съответният им исторически период и политическите доктрини-пристрастия на държавно-правните субекти в цялата тази историческа картинка !
- Така че, обобщението ти за ... към настоящият момент за определеност-самоопределеност и от там териториални и др. аспирации не е валидно, към соченият от мен исторически момент !! - Във връзка с което, не се отнасяй дотам лековато с "Боу(са)-Бул(а)-Тау(ра) и т.н., в което аз съзирам много сериозни и присъщо определящи за нас, като народ неща ... твоя воля дали ти ще се отнесеш с присъщият ти скепсис и ирония към това, което твърдя ... но съм твърдо зад това, което намеквам Бул+Гар има много стари историко-културни и религиозни корени ... носители на които сме ние с теб ... Ако се припознаваме, като Българи !!
- Хахаха ! - брех, какъв патос се получи ... не очаквах това от себе си ?? :))) !!

- С уважение !

от Гет ке/ан келто-скитски, боу"ил тауро-скитский и ... т.н :))
цитирай
15. anonymousbulgaricus - Дали един народ, който в описвания ...
07.12.2011 18:59
Дали един народ, който в описвания от теб период владее половин Европа образно казано и е суверенен субект и обект на междържавно и международно право има права върху земите, които владее - ти ми отговори?
Естествен собственик на земята, която поселява е обект на индивидуално, не на колективно право. Т.е. един българин може и е собственик на земята си, която има, независимо дали тя е част от българска държава, от коя българска държава е част и т.н. Това няма общо. Естествен собственик на земята в колективния смисъл на думата и държавно правен е този, който я владее по силата на силата и по силата на съответни междудържавни и международни санкции. Дори в рамките на Средновековието на година две разлика понякога границата е различна и в това няма нищо драматично или необосновано.

Това с Москва третия Рим често го повтаряш, все не мога да разбера защо, не знам дали и ти разбираш, освен че имаш някакъв проблем с Москва и отношението си към нея. Да попитам, ако беше московчанин така ли щеше да говориш? Ами ако концепцията Търново трети Рим не беше се провалила по очевидни причини и не бе пренесена и след това припозната от Москва, дали щеше да имаш нещо против - питам се?

Въобще тълкуването на историческия процес като щом е добре за нас е добре, независимо, че е зле на някой друг, а обратното е невъзможно и непоносимо е твърде опростенческо, субективно и ненаучно. Казах ти, гледай на нашата история като образован японец или австралиец примерно и ще може да се освободиш от разните предразсъдъци и да я четеш и възприемаш далеч по обективно като процеси и причинно следствени връзки, пречупена през призмата на емоционален, дори съвсем добронамерен национализъм, просто не се получава.

Все така не ми отговаряш що е лошо да си "тюрк" и какво лошо има някой да идва от Азия примерно?

Културните пластове и историко-културните корени, които носим... писах дълга и сложна тема е, но това че днес ги носим е все по-спорно, този ми пост показва точно това мисля:)
цитирай
16. get - - а защо е този постоянен въпрос-рефрен ? ... който започва да получава вид на "нездраво" любопитство ?
07.12.2011 20:27
anonymousbulgaricus написа:

...
Все така не ми отговаряш що е лошо да си "тюрк" и какво лошо има някой да идва от Азия примерно?


- Нямам нищо против спрямо, личната етносна себеидентичност - ако желаеш, изживявай се "чукча" ? :)
- Говоря за обективност при едни исторически интерпретации !!
- Това нездраво любопитство относно ... дали в очите ми турците не са "втора ръка" хора ? - Не !! - от тях имам приятели !
- Израстнал съм в смесен район и билингвична среда ! - обикновенният човек, без значение произхода му, си е Човек ! - като такъв той има и положителни и отрицателни страни !!
- Вече по отношение на по-глобалното ми становище Россия(отбележи, как се изписва !) и Република Тurkey ... позволи ми, като служител (дори и само криминален, в МВР) да познавам много по-добре нещата от към "сенчестата" им страна, а не като "историк" !!? - толкова в публичното пространство Ще да кажа !! - ако чак толкова те интересуват нещата такива, каквито са - мога да ти обяснявам в детайли и с часове, но ... при личен разговор/среща !!

- Ще завърша с - Този който не познава историята, същностното в историческите процеси - обречен е да извършва постоянно едни и същи, стари грешки !! - така че, по-скоро коментирам нещата от позицията не на историк а политолог-културолог ?!!

- С уважение !

от Гет (с всичките ми титли) :))
цитирай
17. marknatan - е как да не гласувам отрицателно за ...
08.12.2011 09:20
е как да не гласувам отрицателно за пошлото и повърхостно предадено се цел да си говориш с маймуняци за ползата от маймуните и маймуняинаъа
бул с талашит си е тва анинимус,смесваш непоправимо две неща .
летописеца ся оитал да путсказва с календта ма му избегала ръзката сигурно ша ходи да пита психопата боцко за доказ хе хе хе калндата е ино ма как да го пиша в маймй ншкия ти блог като който пише за рим скача у жопчето на психопатите та ти тука си се развилнял с престъпници "тези " да праиш от онез
се осиране ша му е маймката както си му е редо гледам от коментите
ха ха ха
гаче некой маймун го интересува или теб като автор дал нещо само за да си хавори с маймунпци по неща извън писаното
св. никола е друго
нататък
Елхата или Свещеното дървои трето
Защо победилите ристиени пък сложили Деня на Слънцето най Варварския Празник поради невъзможността да го изкоренят,както е и със всщ асталное,наприемр,лупанарите са превърнати в св. валентин и так далее ,за Рождество Христово четвърто
всеко ино си има опашка и маймунпсването ти е за приемер,че не е важното да не им знаеме опашките важното е психопата боцко да ги е доказал
ина народна песен не си показал
така е с маймунясалите за доказ съгласни сте да ви бът гески психопатаи само и само да си говорите за "влакове" любимите ж.пейски истории на маймуните доказвачи
написал си нещо само за да може
от санта клаус да имаш повод да си говориш с гетския престъпник психопат панимал щото ногу панимал престъпника че бургариите били българите маймуната му
апсолютно повърхостно си се отнесъл към собствената българска история да не си се боцкал скора с психоапата боцко за доказ
цитирай
18. anonymousbulgaricus - Е, възпитан съм бре натане, отго...
08.12.2011 09:45
Е, възпитан съм бре натане, отговарям на коментари, въпреки че казвам неколкократно, че не са в темата и обяснявам защо:) Решил си гласувал си, няма проблем. Идеята на поста не е била и не беше да разглеждам в детайли какво точно представлява всеки един от двата празника, а да покажа как една по същество чужда и небългарска традиция подменя българската такава с наша помощ.

Идеята ми беше да покажа, вкл. и на тези дето твърдят, че сме "носители на култура от нам колко си хилядолетия преди христа и т.н.", че културата не е нещо статично или еднопосочно и еднозначно, а е нещо, което се развива има сложни взаимовръзки и влияния и често нещо което вчера е изглеждало вечно изчезва и се видоизменя в рамките на едно и само поколение.

Идеята на поста е да покаже, че даже тези дето ся по празниците ще почнат да говорят "за българските традиции" и да показват коледарчета (на десетина петнайс години и със сурвачки в ръка даже) и т.н. и заговорят за тва, че всичко било за "здраве и берекет", без да знаят даже какво е това "мълчана вода" примерно и т.н., всъшност халтуризират българската традиция и профанизират спомена за нея.

Идеята на поста също е да покаже дълбочината и сложността на цялата тази празнично обрядна система такава каквато е оставена в спомените - без обаче да влизам в детайли и подробности за нещата, които ти липсват - песните, от къде идва "коледа" и т.н., това както съм писал и в поста и в коментарите би било тема на отделен пост или серия от постове, тук само е маркирано.

И в крайна сметка идеята на този пост - още в заглавието казана е, че "дядо Коледа" по българските земи няма, че това което му викаме "дядо Коледа", освен че е чужда за нас традиция е профанизиран превод на профанизиран превод на името на един християнски светия в крайна сметка - и мисля, че съм го направил достатъчно ясно.

ПП. (бъдникът, а не елхата представлява в обредността на нашата Коледа символиката на дървото на живота).

Благодаря ти за коментара, беше полезен!
цитирай
19. anonymousbulgaricus - ПП и офтопик, между другото, докато ...
08.12.2011 10:21
ПП и офтопик, между другото, докато ние си се дърлим така по исторично му.... сръбската пропаганда си присвои българския воевода Влад Цепеш и целия род на Дракулещите и други такива "хубави" работи стават докато основния и титаничен спор и тема на разговори е "произхода", "корените" и "цивилизаторската роля на българите" и всички други "тракийски, тюркски, славянски, ромски", които никой не интересуват и нямат никакво особено значение за историята и историческата съдба на българите и за краденето и подменянето на доказано българската история, което продължава и днес!

Поздрави на всички по тоз повод!
цитирай
20. dimitak - Екранът търпи всичко,
08.12.2011 12:40
но все пак този блог е "БГ". Името му подсказва, че е место за обмяна на мнения за нашата българска същност, за българите като явление. Е, има си разни хора, с повечко същности, но това не е местото за показването им. Че Коледа е празник на българите, който идва от дълбините на времето и няма нищо общо с късните религиозни съчинения на западняците, показва фактът, че това име на празника е само при нас. Единственият, който прибича в доста висока степен на Дядо Коледа е руският Дед Мороз. Може би защото името му е преведено на руски. Колд-Мраз. Много в страни е Свети Никола, който е защитника на хората на море.
цитирай
21. anonymousbulgaricus - Ами то това е цялата работа - Дядо ...
08.12.2011 13:41
Ами то това е цялата работа - Дядо Коледа няма, не защото го няма и децата един ден разбират това, а защото такова нещо - Дядо и Коледа съчетани в едно е постмодерен български превод на Санта Клаус и Дед Мороз. В българския вариант на празника няма никакви дядовци, освен тези двама от коледарите, които се правят на старец и баба и разсмиват домакините в къщите.

Санта Клаус идва от Свети Никола, същия този защитник на морето - едното идва от това, че спасява три деца, второто от това, че с молитвата си укротява морето и спасява кораба и екипажа.

Няма връзка Колд-Мраз. Мороз е северно славянска интерпретация на стихията мраз, която по-късно се превръща в дед, който през съветско време от 30-те години се решава да дава заедно със Снегурачка и т.н. подаръци на Нова Година в противовес на Санта Клаус и празнуването на християнския празник Рождество Христово. Затова изглежда напълно еднакво като кока колиния Дадо Коледа, само дето не движи със седем еленчета, а с тройка руска...

Исторически Мороз се профанизира в средата на 19 век с литературния образ на Мороз Иванович... По времето на Александър Втори рождественския дарител е Дедушка Никалай, а чак в края на 19, началото на 20 век дед Мороз става достатъчно популярен, че да го замени. След революцията, него заедно с всичко християнско го "уволняват" по особено жесток начин, както може да се очаква и тези празници са забранени въобще, а през 35 им хрумва да го възродят като добър старец, който дава подаръци на децата на Нова година - детски приказен герой и така...

Френският вариант на даряващия е примерно Пер Ноел и т.н. В България празника Коледа не е бил свързан с децата и даване на подаръци, даряват се само коледарите заради коледуването им и това е положението. Празникът има съвсем друг смисъл и пак да кажа Дядовци в него няма!
цитирай
22. get - - Колад, колач, коло-хоро ... Бъдник-Божич-Старец ... Сур-Сурва ... КолаДно и Дърво на Живота ... !!
08.12.2011 14:10
... всичко е в единна и връзка и взаимосвързаност ... от поне ТРИ ХИЛЯДИ ГОДИНИ ПРЕДИ ХРИСТА !! - Появава се тук по нашите земи ... Където се появява една изключително вътрешно богата ЗЕМЕДЕЛСКА КУЛТУРА И ДУХОВНА ОБРАЗНОСТ !!
- Който ми говори, че това може да се появи за хиляда години ... ако е несъзнателно(Просто да му е !) - Ако е съзнателно ще повторя думите на един наш кеан-кан(ез) Персиян "Ако някой говори истината – бог вижда. И ако някой лъже – бог вижда. Българите сториха много добрини за християните (византийците), но християните забравиха. Ала бог вижда." !! - Това е ! - който има "глава" - ще разбере !! - Който има бЪлгарско сърце - ще усети !!

- Бог се роди - Кола,де ле !! ... Бог-Божич-с"Бъдник :)))

от Гет ктист
цитирай
23. marknatan - не съм гласувал против(само с + г...
08.12.2011 14:24
не съм гласувал против(само с + гласувам,ако гласувам щото тав е тъпня,ма се обърквам по=нпкога),така се изразих само ,и ти панима зачто ,заради коментите ,к/то си ги писал на маймуните поне сто пъти и това е причната те да са си майм уни ,нема еволюция за маймуните така че не се маймунясвай и то точно на ени и СЪЩИ майм унчовци

Не се страхувай,че ще излезеш историк анархист,като се провикнеш няма дядо Коледа/Мраз

и вис как хуубаво го каза в комент нумеро 18
ша им се обясняваш на маймунчовци

ми те за ради тех е тая ситуация

еми за влад как нема най-зимислените да си пишат за него,като точно тея тука путщвци гетския лизач има представа за хисторитъъо само от ъгъла на задника на боцмана га при изгрев го огтрее

на тоя престъпен урод даже ил да дебила му наливаш е акул

ил да дебила да ти говори за хистори
ми на такива във всеки момент ако не им покжеш че са дебили с тая нация е свършено СВЪРШЕНО
АКО НЕ СЕ ДЕМОНСТРИРА НЕТЪРПИМОСТ И НЕПРИЯЗЪН И НЕ СЕ РЕЖЕ ГАНГРЕНЯСЛАТА ЧАСТ МАЙМУНПШКАТА Е СВЪРШЕНО

Това е КРИВОРАЗБРАНА доброта ,която и излиза през ушите на БЪЛГАРИЯ,
да се шубелисват ОРА да посочат ПРЕСТЪПНИЦИТЕ
НАПРАВИ СИ ТВОИТЕ ХУБАВИ СТАТИИ ВЕДНЪЖ ЗА ВУНАГИ КВО Е ХИСТИРИ„МЕТОДОЛИГИЯ„ДОКАЗИ И ГИ СЛОЖИ ТУКА И АКО ЯЕ ПРЕЕТЪПНАТА МАЙМЙУН А ДА ГИ ВЪЗПРИЕМА
А ЧЕ НЯМА ДА ГИ ВЪЗПРИЕМЕ НЯМА

ЕГАТИМУСЕ И ОБЩЕСТВОТО БЪЛГАРСКО ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ И ПСИХОПАТАИТЕ за МАЙМУНЯЦИТЕ

И ДА НЯМАТ СМЕЛОСТ ДА ГИ НИЗВЕРГНАТ ЩОТО СИ ИМАТ И НАБОЖНИ ПСИХОПАТИ ДЕТО ТРУПАТ ТОЧКИ

КАКЪВ Е ПЪРВИЯТ ЗАКОН ЗА СПАСЕНИЕТО

СПАСЯВАТ СЕ ТЕЗИ КОИТО ВСЕ ОЩЕ ИМАТ ОЩЕ ШАНС
ТЕЯ ДЕТЪ СА ВЕЧЕ НА ДЪНОТО ЗАБРАВИ

Tоя ПРЕСТЪПНИК ГЕТСКИ ЛИЗАЧ Е ДОКАЗАН ПСИХОПАТ ТИ ШЕ МУ СЕ ГРИЖИШ ЗА ЗДРАВЕТО НА "ТЕЗАТА" ИЛИ СЕ НАДЯВАШ ЧЕ ТОЯ УРОД Е БЪЛГАРИЯ !?



цитирай
24. anonymousbulgaricus - Гет, както винаги хилядолетията си ...
08.12.2011 14:38
Гет, както винаги хилядолетията си ги нямаш за нищо, а за "култоролог", какъвто твърдиш, че си да замешаш в едно и в едно историческо време и пространство това дет си забъркал в последния си коментар... Не зная, освен ако звездите не ти го говорят.

Персиян есамото му име би следвало да ти говори нещо, също така, не че имената имат чак такова значение:), но довършването на мисълта му е кофти тръпка, няма усещания в тая работа!

Вероятно за теб също така земеделска традиция на Балканите е равно на земеделска традиция на българите - и на мен ми се ще, ама нали глупост е и винаги ще си бъде глупост.

Натан, напълно си прав - първият принцип на оцеляването е да се спасяват тези, които могат да се спасят, това е най-важния икономически и организационен принцип. За съжаление напоследък поради криво разбрани социални и свръхсоциализирани модели, обществото започна да се движи със скоростта на най-бавния, да съобразява своето интелектуално ниво с най-тъпия и така натататък, затова го докара и до тоя хал, че ся да се чудят накъде и как да поемат.
цитирай
25. get - Гет, както винаги хилядолетията ...
08.12.2011 18:09
anonymousbulgaricus написа:

Гет, както винаги хилядолетията си ги нямаш за нищо, а за "култоролог", какъвто твърдиш, че си да замешаш в едно и в едно историческо време и пространство това дет си забъркал в последния си коментар...

- Жалко, че това ми го написа историк ... който не може да разгледа въпросът с генезиса на нас Българите в дълочина(от епохи) и в ;ялата сложност и взаимовръзка от процеси и събития ?

anonymousbulgaricus написа:

Персиян есамото му име би следвало да ти говори нещо, също така, не че имената имат чак такова значение:), ...

- Персиян(името) за теб говори Персиец ... за мен едни свойства на Бог(ът) в неговата образност при българите преди да прегърнат рел(вер)игията на "старозаветниците" :))) !
anonymousbulgaricus написа:

Натан, напълно си прав - първият принцип на оцеляването е да се спасяват тези, които могат да се спасят...

- Народът ни го е казал приблизително в този смисъл ?!
- Ако не искаш да отиде на вятъра дадената (от теб) помощ - Дай я на скопосното ... некъдърника(интелектуалният "нефелник", с интелект на "орка") само ще я опропасти !! :((((

от Гет ктист - (с всичките ми титли) :))
цитирай
26. marknatan - ей гетския лизач оди ПУТСКАЖИ КАК СИ ...
08.12.2011 19:10
ей гетския лизач оди ПУТСКАЖИ КАК СИ РАЗБРАЛ . ТЕЗАТА НА ПСИХОПАТА БОЦКО МИСЛЕНО „ЧЕ БУРГАРИИТЕ БИЛИ БЪЛГАРИТЕ,
да ти издаде ино СЪАФТУРСКО СВИДЕТЕЛСТВО
СИ ГУ СЛОЖИШ НЪ СТИНАТА за ДОКЪЗ

ти и едни смилен человечекси ред нямаш сглобен
ШЕБЕК ТАКЪВ
егати и наглеца си

КАК ШЕ ПРОЧЕТЕШ МИСЛАТА НА ШЕБЕКА ЧЕ БУРГАРИИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ И ШЕ СЕ ПЕНЯВИШ ОЩЕ ИЗ ИСТОРИТО КОЛКО СИ ПАНИМАЛ


БОЦКАН ШЕБЕК
цитирай
27. anonymousbulgaricus - Гет, задатох ти в една друга тема ...
08.12.2011 19:25
Гет, задатох ти в една друга тема един простичък въпрос на който ти не отговори, ще ти го задам същия въпрос мъничко усложнен.

Варна и прилежащия и регион е населен и има човешка култура от 5-6000 преди христа, нали тъй?

Сега като толкоз добре владееш процесите на епохалния етногенезис и културна приемственост - би ли споделил с любознателната аудитория - какво е населението на това място през въпросните крайни хилядолетия - етническа, езикова, културна и т.н. принадлженост?

Какво е населението на същото място ей така по хилядолетия до 19 век със същите характеристики...?

Какво е населението на същото място преди 200 години с описание на същите характеристики?

Какво е населението преди 150 г.?

Преди 100?

Какво е днес?

Каква перспектива демографска и съответно етническа културна и т.н. се очертава за следващите 100 г.?

Разгледай ми го - не на българите, да не те усложнявам, че то лесно с общи обобщения, ей на това човеконалеселие във Варна и варненско в "дълбочината от епохи, цялата сложност от процеси и събития?

Ама не ми отговаряй абстрактно и философски, не ми отговаряй с въпроси и контравъпроси, внушения и съмнения. Ей така епоха по епоха, дълбочина по дълбочина, процес по процес, събитие по събитие, със съответните взаимовръзки и причинно-следствени процеси, които са формирали през хилядолетия днешния варненец? Ако не ти стига коментар - пост направи - ще е епохален принос в науката - бъди сигурен!

Но дотогава, докато не видя отговор на тоз въпрос по този начин, да ми говориш за това какво що и как в абстракции и витиевати формули, да изискваш чрез отговори на въпроси аргументация за следващи такива или да ми обясняваш кое не може или може да каже някой историк, изследовател и т.н.... Аз съм пас!

Мисля, че достатъчно уважително се отнасям към всяко мнение, независимо дали съм съгласен или не, ето възможност да ми върнеш жеста!
цитирай
28. get - - Почва обясненията си, които няма да се изчерпателни ?+!
08.12.2011 20:07
- Марко"магаренцето" мисли със стереотипите присъщи на юдаизма, които проникват и в християнството ... някъде около 12-то столетие в католическа Европа:
bugger = "sodomite" - що тъй бе "старозаветниче" ... нали във вашите писанки се оплаквате, че именно през тази епоха сте най-преследваните от " Inquisitio Haereticae Pravitatis Sanctum Officium"(пълната и формула) ? - до тук спирам ... с обясненията си за трола с интелект на "Орка"(или бъркам ?) :)) !
- Продължавам, само за специалисти Историци
а/ 19 в. - Burg - "town or city";
б/ 17 в. - "freeman of a burgh";
в/ 16 в. - Bourgeoisie - "body of freemen in a French town; the French middle class"
г/ ... прескачам някакъв период ... и отивам към 11-12 векове Франция ... Окситания(юг) и Норманди(север) отново срещаме думата за благородник(като военен лидер, подобно на ренесансово-италианското Кондотиер) което звучи "бьоеф". Подчинените от тях англосаксонци ... след Вилхелм Завоевателя ... са си правели майтап, че поднасяли на господарите си "господари" ... Защото ? - смислово двете думи се припокриват (бик-говедо) и господар=военен водач ?!! ... да продължавам ли ? - или вече ви досадих ... уважаеми "анонимус" с компаритивистичните си, тоест сравнителна лингвистика ? - Но това, което обяснявам от позициите на езикознанието, се потвърждава и от сравнително-религиознание, от изкустознание, от археология(историческа наука ) и др. клонове, от човешкото познание !! - Та питам отново ... да продължавам ли ... или това за Вас е както се изразихте "бул шитс", тоест "глупост" ?!

- С уважение !

от Гет ктист ... с всичките ми титли ... които пиша не случайно :))
цитирай
29. marknatan - - Марко"магаренцето" ...
09.12.2011 02:39
get написа:
- Марко"магаренцето" мисли със стереотипите присъщи на юдаизма, които проникват и в християнството ... някъде около 12-то столетие в католическа Европа:
bugger = "sodomite" - що тъй бе "старозаветниче" ... нали във вашите писанки се оплаквате, че именно през тази епоха сте най-преследваните от " Inquisitio Haereticae Pravitatis Sanctum Officium"(пълната и формула) ? - до тук спирам ... с обясненията си за трола с интелект на "Орка"(или бъркам ?) :)) !
- Продължавам, само за специалисти Историци
а/ 19 в. - Burg - "town or city";
б/ 17 в. - "freeman of a burgh";
в/ 16 в. - Bourgeoisie - "body of freemen in a French town; the French middle class"
г/ ... прескачам някакъв период ... и отивам към 11-12 векове Франция ... Окситания(юг) и Норманди(север) отново срещаме думата за благородник(като военен лидер, подобно на ренесансово-италианското Кондотиер) което звучи "бьоеф". Подчинените от тях англосаксонци ... след Вилхелм Завоевателя ... са си правели майтап, че поднасяли на господарите си "господари" ... Защото ? - смислово двете думи се припокриват (бик-говедо) и господар=военен водач ?!! ... да продължавам ли ? - или вече ви досадих ... уважаеми "анонимус" с компаритивистичните си, тоест сравнителна лингвистика ? - Но това, което обяснявам от позициите на езикознанието, се потвърждава и от сравнително-религиознание, от изкустознание, от археология(историческа наука ) и др. клонове, от човешкото познание !! - Та питам отново ... да продължавам ли ... или това за Вас е както се изразихте "бул шитс", тоест "глупост" ?!

- С уважение !

от Гет ктист ... с всичките ми титли ... които пиша не случайно :))




боцкан шебек психопата

ПРЕСТЪПНА МАЙМУНА

и тоя РЕЧНИК ЛИ го е доказал БАШ ШЕБЕКА БОЦКО


маймуна

ГА Е ПИСАНО И МУ Е РАЗПРАН БОЦКАНИН Я ЗАДНИК ТИ СИ СЕ ОДРИКСВАЛА ЗА ДОКАЗ И ОТ ТУГЪЗ НЕ МПЖ СЕ СПРЕШ „КАТО СИЧКИ ОЛИГОФРЕНИ ДА СЕ СДЪРЖАШ

ХА ХА ХА

МАЙМУНАТА НОГО ПАНИМАЕ ОТ ХИСТОРИ

ТА ШЕБЕК НЕРЕДОПВЕН КВО БИЛО БУРГАРИИТЕ НА БОЦКО

БЪЛГАРИТЕБ РОМСКИ СТАРЖАРИ ПО ЛИМЕСА

РАБИРА ЛИ СЕ КВО ПУТСКАЗВАЛА ПРЕСТЪПНАТА МАЙМНА ЗА БИЦИТЕ ВОИНИ С ГОЛЕМЕИ БАЛС

ЗАЩОТО ТЕ НЕ БИЛИ КАТО ОБИКНОВЕНИЕТ ОРА А ВОИНИ

БОИЛИ С ГОЕЛМИ МАДУРИ

ЕЙ ПРЕСТЪПНИК


БУРЖОАТА ЯДЕЛИ С НОЖОВЕ И ВИЛИ ЦИ НАЧИ КАКТ Е ДОКАЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКО БИЛИ ВУЕННИ ПУНЯТИЯ

НЕРЕДОВНА СГАН


ВАЖНОТО ПСИХОПАТА БОЦКО ДА ГО Е ДОКАЗАЛ,ЧЕ№ БЪЛГАРИТЕ СА ВОЕННИ ЩОТО МУ СКАЧАЛО НА ПРЕСТЪПНИКА РЕЦИДИВОСТ У ТЕЗАТА ЗА ВОИНИ ТЕ БИЦИ

МАЙМУН

КАК НАГЛЕДНО СЕ РАЗВЪЖДАТ МАЙМУНИ !

ОТКРОВЕНИЯТА ОТКРИТИЯ АН ЕДИН ПСИХОПАТ
ВАЖНОТО ДА ГО Е ДОАКЗАЛ ПСИХОПАТ БОЦКО У РОМСКАТА "ТЕЗА"

"отново срещаме думата за благородник(като военен лидер, подобно на ренесансово-италианското Кондотиер) което звучи "бьоеф". Подчинените от тях англосаксонци ... след Вилхелм Завоевателя ... са си правели майтап, че поднасяли на господарите си "господари" ... Защото ? - смислово двете думи се припокриват (бик-говедо) и господар=военен водач ?!! ... да продължавам ли ? - или вече ви досадих ... уважаеми "анонимус" с компаритивистичните си, тоест сравнителна лингвистика ? - Но това, което обяснявам от позициите на езикознанието, се потвърждава и от сравнително-религиознание, от изкустознание, от археология(историческа наука ) и др. клонове, от човешкото познание !! - Та питам отново ... да продължавам ли ... или това за Вас е както се изразихте "бул шитс", тоест "глупост" ?! "

Т СИ САМО ШИИТ БЕ ШЕБЕК ЗА БОЛС СИ МЕЧТАЕЛА МАЙМНАТА

ей Ментален случай,
още с първото ти появяване ти беше сложена диагнозата,че квото и да путсказваш,накара ша гу дукарвъш ду ВАЖНОТО ДА ГУ Е ДУКАЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКАН
БЪЛГАРИТЕ СА ВОЕННИ ПУНЯТИЯ ХА ХА ХА

НЕ ВСЯКА СЕДМИЦА ВСЕКИ ДЕН ША ГО ГОКАРВАШ ДОТАМ

НЕ САМО В ТОЗИ БЛОГ„ МИ НАВЯСКЪД МЕНТАЛНО УВРЕДЕНИ ПРЕСТЪПНИ ПСИХОПАТИ ША ГО ДОАКРАВТЕ ДО ВАЖНОТО Е ПСИХИПАТА БОЦКО ДА ГО Е ДОАКЗАЛ

НЕ ГО ЛИ ДОКАРА ПАК В АДИН ДНЯ ДО ВАЖНОТО ДА ГО Е ДОАКЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКО БЪЛГАРИТЕ СА БУРГАРИИТЕ ВУЕННИ ППУНЯИЯ ЗА ПАНИМАЛИТЕ МИСЛИ ѝ

УРОД ЛИВИ МЕНТАЛНИ СЛУЧАИ

ОТ РОМСКАТА "ТЕЗА" ПО ДОБЪР ТЕСТ ЗА ХОРА С МЕНТАЛНИ УВРЕЖДАНИЯ И УМСТВЕНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ НЯМА
цитирай
30. get - - Хм, фарисеино що толкова те боли от Мино(с)Таура ??
09.12.2011 08:03

- Що още от 8-ми век преди хр. започвате тази война срещу вола "Белчо" (?) :)) така вътрешно присъщ на средиземноморската култура и религия. Ма то не е само в средиземно море(плюс Агюпта) а и тук на Балкани(те) ?
Главният образ в божественият пантеон на древните - що толкова вади очите ... първо на граеците ... па после на "богоизбраните" ? ... земи се зачети в "история на религиите" ... ма те мързи да мислиш и от там са ти всички проблеми ! - тоест не съм ти аз проблема а ти сам си си такъв !! ... Или както казват шопите "Мразим да мислим" - Хахаха !!

- Поне от 8-ми век преди Христо е документирано това !! ... поради това са й маймунджулуците ти Натанчик ?! - От кога започва това ... май и от преди този 8-ми век тук и в средиземноморието, ако вземем в предвид, как се развиват нещата в Междуречието ? - Ще видим, че там (Бел(о)бога-Бик) ... от Бел,лият(бик) пък го преобръщат на ел"Илия - Да продължавам ли още да обяснявам ? ... или за останалите неща сам ще направиш труда да си ги изясниш ??! :))
цитирай
31. anonymousbulgaricus - Гет, коментарът ти в 28 прилича на ...
09.12.2011 09:57
Гет, коментарът ти в 28 прилича на нещо такова. Аз те питам (27) "От къде изгрява слънцето?", ти ми отговаряш "Вчера докато варихме ракия с комшията, той ми разказа страхотен виц..."

В допълнение, а и по следващия ти коментар добавен поражда още два въпроса:
1. Каква е лингвистичната ти подготовка та с такава лекота боравиш с няколко западни, няколко класически, няколко мъртви езика и то от различни езикови семейства?
2. След като изяснихме, че няма лошо да си "тюрк", не е обидно и тюрките и техните потомци не са втора ръка хора - същия разговор трябва да го водим и за семитите и гърците ли? Или те априори са си втора ръка в твоята ценностна система?

И въобще - лично си се псувайте и обиждайте колкото искате, ама не намесвайте цели народи, ако обичате, поне на моя територия, така да се каже.

Та.. въпросите се трупат и увеличават, отговори цъ - една красива българска дума - цъ!
цитирай
32. get - - Хехе, това нещо като, демографско историческа справка ще да е ? - Ма няма ли ...
09.12.2011 10:18
... да ми поискаш още информация отпосле, като в един студентски виц за екзаменатори ? :))
anonymousbulgaricus написа:

Гет, коментарът ти в 28 прилича на нещо такова. Аз те питам (27) "От къде изгрява слънцето?", ти ми отговаряш "Вчера докато варихме ракия с комшията, той ми разказа страхотен виц..."
...

Та.. въпросите се трупат и увеличават, отговори цъ - една красива българска дума - цъ!


- Какво толкова сложно казвам !!
- Имаме една зародила се на територията на Балкани една протокултура ... с носител съответно народ(термина на покрива точното съдържание на това, което имам в предвид ?)
- Нашите историци търсят съответно дупки(хиатуси) за да докажат, че няма приемственост в тази култура и историческо развитие на население !
- Моята теза е обратна ... тоест нямаме празни времеви и етносни "дупки" !! - накратко това е ... толкова ли е сложно за разбиране !!

- В тази връзка ако имаш конкретни виждания/възръжание за някой исторически отрязък от време(че няма продължение-унаследяване от по-стара друга) дай да се концентрираме и търсим ?! ... отговор на смущаващият ни исторически момент или епоха + плюс носителя на тази кулура(етноса) ?

- Пък другото ... това, че на някой по сила на исторически обстоятелства са му сменили името и вярата ... са съпътстващи обстоятелства ... но това не означава прекъсваемост в традицията, културата и произхода ?!!

- Дано съм се изразил достатъчно разбираемо !?

- С уважение !
цитирай
33. marknatan - УТ ВСЕКО ЕДНО ПИСАНИЕ ОТ ВСЕКО ЕДНО ...
09.12.2011 11:22
УТ ВСЕКО ЕДНО ПИСАНИЕ ОТ ВСЕКО ЕДНО СИ ЛИЧИ НЕНОРМАЛНОСТ И ИЗВРАТЕНОСТ,БОЛНО СЪЗНАНИЕ КОЕТО ПРЕСКАЧА И СИПЕ БОЦМАНСКАТА ОАКВАТЕЛНА ТЕЧНОСТ
ЖАЛЪК ПРЕСТЪПЕН МАЙМУН
ИСЪЩИТЕ НЕНОРМАЛНИ И УРОДЛИВИ ДОКАЗ ОТ ХИСТОРИТО И ЗА ДИСКУТИРАЩИ
ТОЯ БИЛ ОНЯ ТОВА БИЛО ОНОВА
ПУТСКАЗВАНЕ КВО МИСЛЕЛА МАЙМУНАТА КВО БИЛА ЧЕЛА

бойи кравари,микенци с мадури боили с мъдури,комити,лимитанеи, "в продължениен на епохи ""в продължение на стотици години" боили с мъдури,комити,лимитанеи"бици войници етноси с мадруи " супер етноси трактовки търсения
бозмансkи лизач и профан с болен мозък ПУTСКАЗВА ВАЖНОТО ДА ГО Е ДОКАЗАЛ ПСИХОПАТА БОЦКО„ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА БУРГАРИИТЕ „ВУЕННИ ПУНЯТИЯ“МА НЕЗ БУРГАРИИТЕ НЕ СТАВАЛ



ПОТРЕТВАМ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО СИ НА ГЕТСКИЯ ПРЕСТЪПНИК

ЗАНЕСИ СИ ПИСАНИЯТА НА ПСИХИАТРИТЕ ДЕТО ТЕ ИЗКАРВАЛИ ГОДЕН ЗА СЛЕДОВАТЕЛ„ИЗПРАТИ МИ ДВЕ ЕНЗАВИСИМИ ЕКСПЕРТИЗИ И АКО ТЕ ИЗКАРАТ НОРМАЛЕН ЩЕ ТИ ПЛАЩАМ СЕГАШНАТА ПЕНСИЯ ДОКАТО СИ ЖИВА МАЙМУНА И В ДОБАВЛА ЩЕ ТИ ПРЕВЕДА И 20 те заплати ДЕТО НЕ СА ТИ ГИ ДАЛИ ГА ТЕ Е УВОЛНИЛ СЕМЕРДЖИЕВ

ИЛИ БЕГАЙ ПРИ КРИВОГЛЕДИЯ ДА МУ ОПЪВАШ БРЪЧКИТЕ НА ПОTНИКА И ДА СИ ДОКАЗВАТЕ КОЙ БИЛ ГАДЕН ЧЕРЕН ГРЪК КОЙ ЕВРЕИН КОЙ НЕГЪР ЗА ДОКАЗ НА "ТЕЗИ"


ЕЙ МЕНТАЛЕН СЛУЧАЙ АКО СИ СЛОЖИШ ПАРЕНЦАТА ТАМ КЪДЕ СА ТИМ УСТЕНЦАТА МОЖЕ ИМ ДА РАЗБРЕШЕ КОИ СА ВОИНИТЕ БИЦИ С ГОЛЕМИ МАДУРЦИ ИЛИ С ОЩЕ ПО ГОЛЕМИ ЦИЦИ СА И В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ЕПОХИ

цитирай
34. anonymousbulgaricus - На територията на Балканите има ...
09.12.2011 11:27
На територията на Балканите има много зародили се, преродили се и какво ли още не култури, това са общи приказки, далеч по-абстрактни от поне по генетичен път засега доказана теория за това, че хомо сапиенс произлиза от Африка и от там започва да се разселва - например.

Няма историк, който да търси дупки и хиятуси, това къде го видя или прочете - първо историците не търсят такива неща, защото е работа на археолозите, ако става въпрос за археология и второ археолозите описват това дет са намерили - добросъвестно или не е въпрос на техния професионализъм, но никой не ходи да "търси дупки и хиаутси", още по-малко, за да докаже липса на приемственост - това е толкова нелепо твърдение, че направо взима жълтата фланелка в сравнение с другите нелепици - че Ганчо бил качествен историк и че картите на Златарски определили границата ни след ПСВ (и на тия въпроси нещо ми не отговори - характерно)!

На генералното обобщение дето ми правиш и повтаряш без никакъв доказателствен материал мога да ти отговоря само с генерално възражение. Ако отговориш на въпроса ми от 27 може да почнем да дискутираме по нещо конкретно!

Разбрах те чудесно, но не е отговор не получих, което ме навежда на мисълта, че нямаш или не искаш да го дадеш, защото знаеш, че няма да е положителен и ще е в ущърб на твърдяното в последния ти пост.

Тъй че, продължавам да съм ПАС!
цитирай
35. get - - Има ли смисъл да пиша в блогът ти ?
09.12.2011 18:34
- Да ме прощаваш, а прочети словесните изстъпления, които ръси редовният ми "опонент" ? - но аз съм демонстрирал ксенофобия и щовинизъм !??

- Пак го осукваш по килифарски - бил съм казал, че картите на Златарски са виновни за Ньой ... Ай стига софистика !! - как чога да твърдя това ... казвам, че Златарски е платен клакьор на не български сили и интереси !! - с това той поне морално стои по-ниско от Ценов !! За качеството на написаното от господина не ми се спори !!
- Все едно да пиша за цялото ни БАН, което продължава да е пълно с бившите партийни гаулайтери !!

- Става ми досадно ... спирам !!
цитирай
36. atil - По-важното е да се разбере, че дядо ...
10.12.2011 17:00
По-важното е да се разбере, че дядо Коледа няма в българската традиция, няма такъв дядо, дори и баба няма.Това е уйдурма. А Коледа има, и Малка и Голяма, на Малката тука и викат Кълцанка. Дядо Мраз по-става щото се връзва със нашето.
Защо на чуждото име Николай тук му викат - Кольо? Кольо е по-скоро свързано с Коледа, затова вместо дядо Коледа да бяха уйдурдисали дядо Кольо вместо дядо Мраз ,пак щеше да е приемливо.
Коледа идва от Кальо-Калин , което се свързва със Земята,планетата.Оригиналното Мардукан - Мар е бил дух,ангел на светлината и топлината, но тя е предназначена за Земята, която е Майка на хората. Новата година на земята, раждането и прераждането,умира старата година,ражда се новата. Затова става въпрос.
цитирай
37. anonymousbulgaricus - Атил, това е идеята на поста и над...
12.12.2011 09:35
Атил, това е идеята на поста и надявам се достатъчно ясно показва, че в българската традиция, отнасяща се към този ден, никакви дядовци няма. За самия произход на името, празника и т.н. има различни теории, но това е една съвсем друга тема, която не е засегната в този пост. Благодаря.

Гет, многократно съм апелирал да не се ругаете и обиждате. Още повече, да демонстрирате ксенофобия, расизъм и др. такива действия.

Отдавна се отказах, то явно и модераторите също, да редактирам или трия личните ви нападки. В крайна сметка те са въпрос на възпитание, култура и умение да се води спор. Като ви влече - всички, които го правят, обиждайте се на майка, на маймуна, на психар, на сексуална основа, на каквото там. Нека ви четат и да ви се радват на словестното и езиково ниво, което проявяват хора с претенция да учат другите на това какво е история. Ваш си проблем!

За лошото ви възпитание и словестната недостатъчност обаче, твърдя че никаква вина нямат нито тюрките, нито азиатците, нито гърците, нито траките, нито евреите, египтяните, нито негрите, нито който и да е било народ, религиозна, етно-културна общност, раса и т.н. Вярвам ще се съгласиш! Вярвам ще се съгласиш, че в това отношение твоят и не само език е доста неуместен по този повод, за което и реагирам. Личното плюене и ругаене - пак да повторя, оставам го на вашето възпитание, съвест и разбиране за водене на ползотворна, забележи - научна или научно-популярна комуникация!

Това, което обаче искам да вметна в добавка е, че пак намери причина и основание да не отговаряш на конкретни въпроси и да се измъкваш от съшността на водения спор "по терлици".
цитирай
38. anonymousbulgaricus - Аз обаче съм досадно упорит и ще п...
12.12.2011 09:45
Аз обаче съм досадно упорит и ще продължа да питам, може пък някога отговор да получа:
1. Къде в конкретика може да посочиш пример за непрекъснат исторически и етносен контюиетет от неолита та до наши дни? Дадох ти Варна като възможност, защото там има селищен живот през всичкото това време! Ако искаш избери си друг град или да вървим град по град село по село, регион по регион, че да видим до каква истина ще стигнем за "времевите и етносни "дупки".
2. Къде намери връзката и как ще я изведеш в направения словесно-обреден каламбур, който звучи "Колад, колач, коло-хоро ... Бъдник-Божич-Старец ... Сур-Сурва ... КолаДно и Дърво на Живота ... !!"?
3. Каква лингвистична подготовка имаш - върху съвременни, класически и мъртви езици от различни езикови групи - включително - която ти позволява да правиш словесните алибалистики и сравнения по звукови подобия между различни думи в различни езици, а от там каква ти е култорологичната и историческа подготовка и археологическа такава, че да ги връзваш в някаква стройна верига - аргументи, доказателства, литература по въпроса?
Последно картите на Златарски ли са виновни за границите на България след ПСВ - да-не, еднозначен отговор?
Казваш, че "Златарски е ПЛАТЕН клакьор на небългарски сили и интереси" - доказателства! Едно подобно твърдение отнесено към уважаван български учен и общественик, ректор на СУ и председател на БАН, с оглед и на декларираната от теб често професия, знаеш трябва да се подкрепи с факти. Очаквам да извадиш съответните документи, които да покажат, че Златарски е такъв какъвто го квалифицираш, да извадиш документи за това кой му е плащал заплатата, какви са му били доходите, с какви пари са издавани научните му разработки и т.н. както си му е реда - ако нямаш подобни доказателства, единствената квалификация, която подхожда на думите ти, че си лъжец и манипулатор, което пък те поставя на още по-ниско морално ниво, дори в сравнение с чукундура учен на издръжка на жена си Ганчо Ценов!

Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymousbulgaricus
Категория: История
Прочетен: 397501
Постинги: 30
Коментари: 831
Гласове: 518
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930