Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.08.2012 09:39 - Историята и гледните точки - в памет на ГОР ВИДАЛ
Автор: anonymousbulgaricus Категория: История   
Прочетен: 5619 Коментари: 6 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Този пост е посветен на един изключителен писател, за чиято смърт и живот вероятно сега с дни ще се говори, особено на запад и в САЩ. Аз нямам за цел да разказвам неговата биография, да представям неговата библиография, генеалогия, житейски и политически позиции. Всеки, който се интересува от стойностна литература, от политически романи, от обществените процеси, които протичат в САЩ през миналия век поне веднъж е чувал името на Гор Видал. Всеки, който ще го чуе за първи път, сега около веста за кончината му, лесно може да намери информация за него и ако желае да прочете нещо от богатото му литературно наследство.

Пиша за Гор Видал, защото за хората, изкушени от историята от най-ранна възраст има една първа вселена, която подхранва техния интерес, въображение и изследователски търсения. Ако в общи линии всичко започва с разказите за българските герои и хайдути и старогръцките митове и легенди, то малко след това, паралелно с четенето на първите уроци по история тази вселена започва та те привлича неимоверно. Сенкевич, Грейвз, Ман, Видал, Талев, Дрюон, Цвайг, Дюма...., нужно ли е да изброявам повече имена на велики писатели исторически романисти, за илюстрирам и опиша тази вселена. Всеки, за който историята някога е представлявала интерес или ще представлява в бъдеще неминуемо е минал или ще мине по този път в началото и всеки може да добавя още много автори или произведения.

А с какво Гор Видал е различен и специален в тази поредица от брилянтни автори, кое го прави толкова важен и защо препоръчвам на всеки, който иска по някакъв начин да свърже своят професионален път или интереси с историята да прочете минимум две негови книги - "Сътворението" и "Юлиян". Колкото и един професионален историк да седи и да обяснява на каквато и да аудитория, че в историята е важно да се има предвид и другата гледна точка, че историята не е догматика, че историята се реконструира по случайно останали артефакти и свидетелства, които не могат да дадат пълна картина за реалните събития, че историята се пише от победителите и в нея победените рядко имат думата и т.н. азбучни истини, по-често и в мнозинството от аудиторията няма да срещне разбиране. Защото така е устроен човека - да търси истина от крайна инстанция, да работи в крайни категории на "добро и зло", на "вярно и невярно", "на "светло и тъмно", егото на всеки човек го тика към стремеж за това да налага своето мнение и своята истина, а когато в историята се намесят и политика и обществени нужди и процеси, то изкушенията да се забравят, подминат или въобще да не се осмислят и част от казаните неща по сух и академичен начин е огромно.

И тогава, ако още като дете не си отворил страниците на тези книги, но това е чара на КНИГАТА - тя може да бъде отваряна и препрочитана многократно, та в точно тези моменти и при такива изкушения, човек може да отвори страниците на книгите на Гор Видал и най-малкото да се замисли. Поне за себе си, никога няма да забравя момента, в който като ученик вече изчел "всичко", за великата елинска цивилизация и гръко-персийските войни съвсем случайно попаднах на книга от тогава непознат за мен автор с подвеждащото заглавие "Сътворението".... Но, да не глаголствам излишно, нека оставя на великият Гор Видал да каже няколко думи и за тези, които за първи път ги четат, вероятно ще изживеят същото. Мир на праха му!

"Сляп съм. Но не съм глух. Поради непълнотата на нещастието си вчера бях принуден да слушам близо шест часа един самозван историк, който с изопачения си разказ за „Персийските войни“ — на атиняните, естествено, им отърва да ги наричат „Персийски“ — така ме възмути, че да бях по-млад и по-влиятелен, щях да се надигна от мястото си в Одеона и да внеса смут в цяла Атина, като го оборя.

Все пак аз знам причината за Гръцките войни. А той не. Пък и кой грък би могъл да я знае? Прекарах по-голямата част от живота си в персийския двор и дори сега, вече седемдесет и пет годишен, още служа на Великия цар, тъй както служих и на баща му — моя любим приятел Ксеркс, — а преди това и на неговия баща, герой, известен дори на гърците като Дарий Велики.

Когато досадното четене най-сетне свърши — между другото въпросният „историк“ има слаб, монотонен глас, който поради твърдото дорийско произношение звучи още по-неприятно, — осемнадесетгодишният ми племенник Демокрит попита дали не искам да остана и да поговоря със злословника, хулещ Персия.

— Добре ще е да го направиш — каза той, — защото всички са вперили поглед в теб. Знаят, че навярно си много ядосан.

Демокрит учи философия тук, в Атина. Следователно препирните му доставят удоволствие. Запиши и това, Демокрите. В края на краищата именно по твое искане диктувам разказа си, от който ще научиш как и защо са започнали Гръцките войни. Няма да пощадя никого — включително и теб. Докъде бях стигнал? Да, до Одеона.

Усмихнах се със страдалческата усмивка на сляп човек — така един ненаблюдателен поет, говорейки за нас, невиждащите, описва изражението ни в подобни случаи. То и аз самият навремето, когато виждах, не обръщах особено внимание на слепците. От друга страна, съвсем не съм очаквал, че ще живея до старини, а още по-малко, че ще загубя зрението си. Това се случи преди три години — изведнъж белите облаци, които от известно време се спускаха пред очите ми, станаха непрозрачни.

Последното нещо, което видях, бе размазаното изражение на собственото си лице в едно огледало от полирано сребро. Това се случи в Суза, в двореца на Великия цар. Отначало помислих, че стаята се изпълва с дим. Но беше лято и нямаше огън. За миг се зърнах в огледалото, после вече не виждах. И оттогава насам не виждам нищо.

В Египет лекарите правят някаква операция. Твърдят, че разпръсвала облаците. Много стар съм да ходя чак до Египет. Освен това видял съм предостатъчно. Та нали съм видял свещения огън, който е лицето на Премъдрия господ, Ахура Маздa. Видял съм Персия и Индия, и най-далечните земи на Китай. Няма човек на този свят, който да е пътувал повече от мен.

Ето че се отклонявам. Това е белег на старостта. Помня, че дядо ми, когато беше на седемдесет и пет години, говореше с часове и съвсем неочаквано преминаваше от една тема на друга, при това без каквато и да било логика. Но не бива да забравяме, че той бе Зороастър, пророкът на Истината, и както Единият бог, комуто служеше, възприема едновременно безкрайното многообразие на целия свят, който сам е сътворил, така бе длъжен да го възприема и той, неговият пророк.

Демокрит иска да разкажа какво се случи на излизане от Одеона. Нямам нищо против. Твоята ръка ще се измори, Демокрите, не моята. Гласът никога не ми е изневерявал, нито пък паметта… поне досега.

Когато Херодот от Халикарнас завърши своето описание на персийското „поражение“ при Саламин преди тридесет и четири години, избухнаха проглушителни аплодисменти. Между другото акустиката на Одеона е ужасна. Вероятно не само аз съм разочарован от новата музикална зала. Дори лишените от музикален слух атиняни са наясно, че нещо не е наред с техния скъпоценен Одеон, неотдавна издигнат за небивало кратък срок по заповед на Перикъл, който плати за построяването му с парите, събрани от всички гръцки градове за общата им отбрана. Самата сграда, макар иззидана от камък, е копие на шатрата на Великия цар Ксеркс, случайно попаднала в гръцки ръце в настъпилата суматоха по време на последния персийски поход в Гърция. Нали уж ни презират, а ето че ни подражават...."

Поклон!



Гласувай:
10



1. анонимен - Не знам за друго, ама със сигурност ...
01.08.2012 18:54
Не знам за друго, ама със сигурност този не е долюбвал гърците май, май!
цитирай
2. anonymousbulgaricus - Не знам за друго, ама със сигурност ...
01.08.2012 19:00
анонимен написа:
Не знам за друго, ама със сигурност този не е долюбвал гърците май, май!


Така погледнато, може и така да изглежда, но на мен все ми се струва, че просто се опитва да даде другата гледна точка в цялата ситуация, а тя няма как да е ласкава към гърците, както и гърците хич не са ласкави в оценките и отношението си към персите.

Благодаря!
цитирай
3. анонимен - Според мен пък, точно тази книга ...
01.08.2012 21:08
Според мен пък, точно тази книга Сътворението е някакво историческо фентъзи и няма никаква историческа стойност - внукът на Заратустра участва във всички събития в Персия, Индия, Китай, Гърция и къде ли още не - то това е физически невъзможно! Интересно пише, но не виждам какво толкова го хвалите във връзка с историята!
цитирай
4. анонимен - Този не беше ли някакъв обратен е...
01.08.2012 22:03
Този не беше ли някакъв обратен егоцентринк със скандално обществено поведение? Или това няма значение?
цитирай
5. anonymousbulgaricus - Според мен пък, точно тази книга ...
02.08.2012 09:17
анонимен написа:
Според мен пък, точно тази книга Сътворението е някакво историческо фентъзи и няма никаква историческа стойност - внукът на Заратустра участва във всички събития в Персия, Индия, Китай, Гърция и къде ли още не - то това е физически невъзможно! Интересно пише, но не виждам какво толкова го хвалите във връзка с историята!


Това е роман, а не монография по темата! Естествено, че историческата романистика, колкото и близо да се придържа до фактите, в крайна сметка е литература. Тя има съвсем друг характер и цел от едно историческо изследване.
Не може да формираш своето разбиране за някое историческо събитие и процес от романи, колкото и интересни, увлекателни и познавателни да са техните сюжети.

Ценното на точно този роман е това, което съм посочил и в заглавието, че със силата на балетристиката Гор Видал дава възможност да се чуе макар и романизиран и друг глас, различен от този, който е написал историята, която днес учим. Да не говорим, че в добавка е показал, че така агресивно прокламираната изключителност и цивилизационна претенция на днешните гърци дори през погледа на един романист изглежда наистина пропагандна работа. Защо ли, ами именно и точно заради това, за което го упрекваш. В живота на своя герой - т.е. само в рамките на един човешки живот той ти показва, че сравнимо с класическия период в Елада в други части на света има не по-малко значими, важни, дълбоки по своята съшност и въздействие събития и личности. За тях може обикновения човек и да е чувал, но едва ли ги е поставял по този начин във времето и пространството и това е втората ценност, особено за масовия читател, защото този тип литература и този роман конкретно спокойно може да се включи в това дето по модерно му днес му казват "едютеймънт" - обучение, получаване на познание чрез забавление, без някаква претенция за универсалност и догматична истина. Прост пример, доста увлекателен, че света е много повече, от това, което знаем за него!

Поздрави!
цитирай
6. anonymousbulgaricus - Този не беше ли някакъв обратен е...
02.08.2012 09:24
анонимен написа:
Този не беше ли някакъв обратен егоцентринк със скандално обществено поведение? Или това няма значение?


Хората на изскуството във всяко време и в общия случай са характерни с по-различно поведение или пък фактът, че чрез изскуството стават популярни им дава възможност да изявят тези си особености, които иначе никой не би видял. Фактът че са популярни, че говорят много повече, че това което правят се следи от публиката прави всичко направено от тях по-отличимо и подлагано на различни оценки.

Сред хората на изскуството има и такива, които са вдъхновявали с житейския си пример, но има и много, чието обществено и лично поведени е меко казано укорително. Ако не вършат някакви престъпления тежки, все си мисля, че стойностното в живота им остава това, което са създали като изскуство, а не странностите им и сексуалната им ориентация примерно.

Конкретно за Гор Видал, пак казах, не е целта да представя биографията му тук и личния му живот и обществените позиции, сигурно имат и са имали значение за него и за обществото докато ги е изявявал. Това, което в крайна сметка ще остане от него е литературното му наследство основно, а това, с което ме провокира да го почета с този пост съвсем ясно съм го казал и в заглавието и в съдържанието и в приложения цитат от началото на "Сътворението".

Благодаря!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymousbulgaricus
Категория: История
Прочетен: 396867
Постинги: 30
Коментари: 831
Гласове: 518
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031