Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.04.2013 16:09 - Българският принос в световната история 7-15 век - кратко и неизчерпателно в отговор на Германтигъра!
Автор: anonymousbulgaricus Категория: История   
Прочетен: 13567 Коментари: 20 Гласове:
23


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Започнах да го пиша като коментар, но щеше да се получи дълго, затова го правя като отделен пост. Това са няколко безспорни и неизчерпателни приноса на България като държава в развитието на Европа. Тук не става въпрос за някаква фантазна България, а за Българската държава, чиято същинска история често се неглижира или подменя с оглед чужди интереси и чуждопоклонничество, което често ни се представя като някаква форма на патриотизъм.

Пиша ги нещата на едро и без да влизам в детайли по фактологията, всеки, който има желание или потребност може да провери, да обори или допълни изнесените от мен факти. Естествено, никога няма да кажа и никога не бих твърдял, че "българското" по мащаб, достижения и влияние е по-голямо или определящо за "световното", защото дори в най-големия си разцвет и сила на една държава и цивилизация и най-голямата мощ на нейното влияние, тя е крайна и нетрайна, а общото винаги е по-голямо от частното, да не говорим, че всяка цивилизация, колкото и да е силна се влияе от досега с околното, възприема, обменя, развива, независимо дали този досег е мирен или резултат от кървави войни.

И така:
І. Общо исторически принос на България (неизследван достатъчно, необясняван и неосмислен).
1. Защитник на Европа от изтока - От създаването на държавата на Кубрат та чак до 1018 г. България дава няколко века спокойствие на Европа блокирайки инвазията на степните народи и опустошенията, които нанасят върху Европа систематично до създаването на държавата България и след нейното изчезване от историческата сцена. От това българите само губят, но печели цяла Европа. Първо губят северночерноморската си държава, а след това понасят постоянни загуби в битки със "степта". Приносът даже е по-голям от този на Тервел при Константинопол, не защото той е малък, а защото е еднократен. Резултат - повече мирни години в Европа, развитие на уседналите вече племена и групирането им в различни етноси, от които по-късно ще се родят модерните народи и държави.
2. Тервел - всички знаем, че паралелно с отбраната от степния изток, той елиминира шанса за трайно усядане на арабите и входа на исляма към Европа през Балканите. Принос признат от целия свят.
3. Консолидация на славяните и начало на тяхното самостоятелно политическо развитие - българите (противно на някакви с нищо непотвърдени басни за българо-славянска дружба) в своята експанзия на Балканите и Централна Европа завладяват и подчиняват огромен брой разпокъсани и слаби славянски племена. Част от тези племена стават етнообразуващ фактор за средновековната българска нация, но другите, които са в периферията се възползват от възможността да се консолидират около собствено излъчени техни елити и компактни територии, където след отслабването на българската държава и свиването на нейните територии, било в резултат на бунтове или по естествен път ще се създадат тези славянски княжества, които ще родят днешните хърватия, сърбия, словения, словакия  и тн (по същия начин от разпадането на империята на Франките ще се родят редица днешни държави в западна Европа).
4. Християнизация - с приемането на християнството България създава първия в историята на тази конфесия "национален" или "държавен" диоцез. Към момента на създаването му, той покрива територията от Егейско море до Карпатите и от Днепър до средното течение на Дунав. Чрез създаването на българския книжовен език и богослужение на собствен език влиянието и приноса на България за християнизацията на Европа е огромно и трудно сравнимо.
5. Създаването на Унгария - след разгрома на маджарите, остатъците от тях са преселени от Симеон в една силно българска демографска територия, която историческите свидетелства за българите предхождат създаването на Аспарухова България. Вероятният им статут там в началото е бил подобен на този на федератите, тъй като до падането на България през 1018 г. те имат агресивна политика и роля спрямо запада, а на два пъти по времето на Петър са пропуснати, за да ударят и ИРИ във важни за България моменти.
6. Опазването на православието - поради политическата слабост на ИРИ от началото на 13 век и особено от управлението на Йоан Асен ІІ, България става най-консервативния и последователен защитник на православието, като Търново има претенцията и статута на "Трети Рим", един от каналите, по които тази концепция е пренесена по-късно и към Москва. Благодарение на политическата и интелектуална роля на България в тази сфера днес православието е доминираща конфесия на Балканите, в Източна Европа и Русия.
7. Дългата битка с османската инвазия - България губи тази битка, но тя продължава над 60 г., което дава възможност на запада да изживее част от неблагополучията на историческия период, в който се намира и да се изправи не готов, но далеч по-подготвен за борба с османската заплаха. Всеки може да прочете и провери какво се случва на запад през 14-15 век и дали разединения, в постоянни войни, упадък и болести запад би устоял дълго на методите и начините, а и демографския натиск на османлиите. Следващите жертви в тази неравна борба са Унгария, Полша и Венеция, които ще платят с цената на собствения си статут на Велики сили и ще трасират пътя на Русия, Франция, Англия и Австрия като такива. Първа е България и другите балкански държави, които до една или друга степен са в нейната политическа или културна орбита.
8. Култура и духовност - няма спор в науката, че една от причините и фактори породили Ренесанса, а и много други културни явления и тласъци в Европа е емиграцията от Балканите на интелектуалния и духовен елит. Има много изследвания и много връзки между варлаамитството и ролята му за възникването на италианския ренесанс, за ролята и значението на българите за развитието на руската и не само култура и духовност.
Малко или много - това е дала със съществуването си България на света, всеки е свободен да добавя или критикува!
ІІ. Фортификация - важно е тук да се отбележат две неща - първо, наличието на много крепости на запад има своя много ясна причина и предистория и тя се крие във факта, че запада е твърде раздробен и нехомогенен, докато изтока по своята същност дълго време е централизиран и не допускащ вътрешни войни на различни велможи в рамките на общата територия. Първата работа на силните крале на запад, след като централизират държавите си е да принудят своите благородници да съборят своите крепости. Това поражада строителството на замъци, но когато се наблюдава техния разцвет България вече не съществува. Второ, днешна България заема твърде малка част от територията трайно владяна или васална на българската държава, тъй че това, което го има тук не е представително за цялото. И въпреки това:
1. Българската държава има изключително разгърната и интелегентна фортификационна система с огромно количество разнообразни и ефектифни съоръжения за защита. За съжаление почти всичко е разрушено и унищожено, но дори запазеното или написаното като спомен за него впечатлява.
2. Валовете и крепостите в североизтока бранят България и Европа повече от 3 века срещу нашествието на "степта". Маджарите са докарани до Дръстър с помощта на ИРИ, а след като не успяват да го завладеят са разбити и преселени в Панония. Светослав пробива системата благодарение на факта, че използва за своя първи поход реките и така я заобикаля. В изворите пише колко крепости е завладял в резултат на това при първия си поход, който въпреки всичко си остава неуспешен.
3. Като изключим Плиска, при похода на Никифор І, няма известие и свидетелство за завладяна българска крепост чрез обикновените конвенционални действия - обсада и атака, независимо от това кой е атакуващия. За съжаление предателството или договарянето са били обичайната практика, по която българите са губели, това което са създавали.
4. Крепости като Шумен, Ловеч, Дръстър, Просек, Мелник, Сердика, Червен, Воден, Търново, Видин, Перник, Скопие, Охрид, Белград, Търговище (не в бг) и т.н. и т.н. са пример за умението на българите да създават силна фортификация и да използват максимално добре терена и природните дадености. Около всички по-големи крепости има система от по-малки такива, кули, наблюдателни постове, които създават гъвкава и ефективна система за защита.
4. През 1018 г. воеводата Кракра предава срещу поста патриции крепостта Перник и още 35 крепости. Защо давам този пример. Перник е крепост, построена през 9 век от Крум и е служила за защита на западната граница. Съвсем скоро след това, Перник става част от вътрешната територия на България. До 1006 г., първата обсада на Василий І, Перник е крепост без стратегическо значение, в напълно усвоена и мирна зона. Въпреки това и в една твърде малка област имаме огромна крепост и още 35 такива в нейната система за защита. Ако не бяха известни тези факти около воеводата Кракра и двете обсади на Василий, вероятно нямаше да знем нищо за тази крепост и другите 35, а за колко още не знаем, а става въпрос за крепости, не за замъци, кули или укрепени болярски домове?
5. Твърде малко от крепостите за съжаление е запазено, въпреки че и то е впечатляващо. Освен, че са запуснати или системно разрушени от османците, това което остава може да се види в последващите градежи на селата и градовете в България, по доловете, отнесено от реките или като стърчащи тук таме руини, напомнящи за едно страховито по своя мащаб строителство и мощ.
ІІІ. Военно дело и обсадни техники.
1. Българите водят всякакъв род битки на всякакъв терен и имат много повече победи от инкасираните загуби. Предпочитан стил е засадите и заслоните в планинските проходи или стратегията удари и бягай с капан при полеви битки. Най-значимите им победи са винаги срещу превъзхождащ ги числено и във въоръжение противник, като използват слабостите на неговата стратегия, боен ред, психология на командващите и въоръжението им. Битките при Константинопол, Ахиало, Верегава, Одрин, Булгарофигон, Траянова врата, Троянския проход, Одрин, Русион, Родосто, Клокотница, Скафида, Русокастро и т.н., че чет нямат са пример за умението на българите да водят успешни и разнообразни битки и да побеждават на всякакъв терен. Срещу всичко това имаме две победи на Никифор над Крум, преди Крум да го убие, загуба от Светослав и васалитет към него, загубите на Самуил при Сперхей и Ключ, загубата на Борил при Пловдив и загубата на Михаил Шишман при Кюстендил (завършила със смъртта му) има и други загуби, но те не са толкова значими.
2. Българите разполагат с обсадна техника и познават инженерството и умението да се завладяват крепости чрез обсада. В изворите има достатъчно позовавания на това какво е подготвил Крум за обсадата на Константинопол, какво строи Калоян за Солун, какво изгаря Йоан Асен ІІ и т.н.
Калоян е класически пример за изключителни умения в обсадното дело с това, което прави при Варна - за три дни с щурм овладява мощната крепост, отвоюването на Белград и Браничево, завладяването на Сяр, Димотика, Пловдив, обсадата на Солун, която за съжаление е прекратена след нелепата му смърт. Между другото първи свидетелства за български флот има при Йоан Асен ІІ, за който изворите посочват, че със сигурност е построил общо 50 галери (колко са в действителност никой не знае). Имаме български пристанища, имаме и по-късна морска война между Иванко Тертер и Генуа (втората морска сила в света по това време след Венеция), спечелена от Иванко. Е, не сме морска нация, факт, но и тук може да кажем, че имаме нещичко...
3. Не е вярно, че българите не излизат в полева битка срещу османлиите. Двама от синовете на Йоан Александър (български царе) загиват в битка с османлиите. Факт, е че след втората битка през 1355, когато умира Михаил Асен, до 1371 г., когато умира Йоан Александър, османски нашествия в територията на България няма. Самият Йоан Александър, който според неговите съвременици е: "Никой от нашите първи царе не изглежда толкова велик като цар Иван-Александър — неговата военна мощ наподобява втори Александър Велики, по вяра и набожност той е втори Свети Константин; така той залови всичките си врагове, подчини ги и установи мир във Вселената", не е бил васал на османлиите и очевидно тази неясна от изворова гледна точка битка, зъвршила със смъртта на престолонаследника не ще да е чак толкова категорично спечелена от османлиите (те самите не пишат за нещо такова), а е завършила с резултат, който дава на България 16 г. спокойствие. Освен това, има я и битката при Ровине, където българският воевода на воеводство Влахия и принцепс на България успява да се опъне на Баязид Ялдаръм, като тази загуба, води и до тъжната гибел на един тъжен български цар - Йоан Шишман.

ІV. Личности - е, тука имаме много и ще стане поменик, ако почнем да ги изреждаме, а за повечето от тях знаем, за съжаление от чужди извори, защото запазените български са малко. Представям си какво щеше да бъде, ако имахме повече от нашето собствено си знание. Като се почне от владетели, та се стигне до книжоввници, певци, светци, духовни лица, велможи, жени с исторически принос и т.н. и т.н. Интересно е дали някой може да посочи в европейската история да има трима поредни владетели, които управляват през синхронен период в една държава общо над 100 г. Династия която от Кардам до Петър излъчва стабилно и постоянно силни владетели и възход на държавата (само първите Капети имат нещо подобно), добавено с владетели от ранга на Калоян - трудно достижим по всички критерии на сравнимост и спрямо времето, в което живее и личностите, които това време излъчва, Йоан Асен ІІ, Тодор Светослав, Йоан Александър и т.н. и т.н. Като това са само имена на владетели, а често стореното от хората на духа, вярата и словото е по-значимо от това, което може да постигне който и да е било владетел.

Може и още, много още, но мисля и това стига. Малко късче от българската история и нейната стойност.



Гласувай:
23



1. germantiger - Гласувам заслужено ЗА постинга ти!
04.04.2013 19:31
По-практично и възможно е да напиша с какво не съм съгласен, а не с какво съм в съгласие. Постинга ти е да го наречем стратегически и обхваща една "рамка" или България в цялост, което е комплимент (не всеки го може).

Съгласен съм с почти всичко, но мисля, че не си докрай точен в:

1. България е бранила Европа от степите пишеш. Това е така и не така, а именно - знаеш, че при Лехфелд с "унгарците" се справят германците и българския принос за запада е на второ място или нерешителен, обратното е също вярно - западняците нямат принос решителен в това за българите. АКО ТРЯБВА ДА СИ ДОКРАЙ ЧЕСТЕН (ИЛИ СПОРЕД МЕН) БРАНИТЕЛ ОТ СТЕПИТЕ Е ВСЪЩНОСТ НЕСЪСТОЯЛА СЕ ТОГАВА... РУСИЯ. ВЕКОВЕ НАРЕД ТЯ ЩЕ СТОПИ ТАТАРСКАТА ИНТЕНЗИВНОСТ, била в едно сражение дори поляци и германски рицартевтонци, но все пак в Русия и Украйна (тогава ги нямаше) са основния бранител или пространство където както се трупат сили от степняците, така и се изразходват там. В примера с татарите, там наистина е територията, където те реализират и изгубват вековно силата си, стигайки мимолетно и в центъра на Европа и тук преди и след Ивайло.

2. БЪЛГАРИЯ КАКТО СПАСЯВА БАЛКАНИТЕ И ВЕДНЪЖ ВИЗАНТИЯ ОТ АРАБА, ТАКА МНОГО ПЪТИ ИГРАЕ НОЖ В ГЪРБА НА ИМПЕРИЯТА (което е нормално и разбираемо, не осъдително). И все пак това е факт - има книги в които България е посочена често като причина за отслабването на Византия и засилването на азиатския натиск (пак "казвам" - това не е вина, а български интерес, в края на краищата Византия и нейното съществуване не е грижа на българската държава няма и как да бъде - византиеца най-често е враг на полето и учител или "колега" в книгата и "скрипторията"). Та мисля, можеше да посочиш, че България изтощава Византия в много периоди.

3. Намирам за абсолютно недържавническо липсата на силен флот в поредица български царе, да не кажа династии! Стремежа да отиваш пред Цариград N-пъти, но да не развиеш флот "от дядо до цар внук" е ?! За всеки е ясно, че Константинопол без флот не пада! Признавам, че българската военна история не ми е сила, но аз не помня да съм чел, хайде не "епопея", но впечатляваща, упорита и РЕШИТЕЛНА (с решителни цели) българска обсада на Константинопол. Това ме кара да мисля, че някои бгцаре са заставили под стените му с финансова и стратегическа цел в което няма лошо, но вероятно показва слабост в обсадното дело. Отделно обективности като липсата на бгопит в Палестина, липсата на голям и пробиран в боеве инженерен корпус или плеяда наети инженери доказали се във времето сочи, че обсадното дело не е било на високо ниво (допускам и да греша, както споменах - не познавам бгисторията в детайл).

4. Детайл - при Адрианопол/Одрин срещу Балдуин БЪЛГАРИТЕ ИМАТ ПРЕВЪЗХОДСТВО В ПЪТИ НАД ПРОТИВНИКА, това не променя твоя извод за умението на българските войски ни най-малко.

В края на извънмерния ми коментар - отново заслужена похвала за постинга ти - за обективността (доколкото тя е възможна за всеки от нас), за макропогледа и отделно за знанията които несъмнено имаш в "микро" детайлите.

АКО ИМАШ ВРЕМЕ И ЖЕЛАНИЕ, МОЖЕШ ДА НАПРАВИШ ПОРЕДИЦА ПОСТИНГИ МАРКИРАЩИ ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ ТЕБ ПУКНТОВЕ/ТОЧКИ ИЛИ "АКЦЕНТИ" В БЪЛГАРСКИТЕ ПОСТИЖЕНИЯ - СЪС СИГУРНОСТ ЩЕ СИ ЯСЕН, ТОЧЕН, А И ЛИЧНО АЗ ЩЕ ПОНАУЧА НЕМАЛКО! След като прочетох постинга ти, България ми се видя по-издигната и значителна.

P.S.
Под моя постинг линкнах този твой, ето и линк към моя:

http://germantiger.blog.bg/history/2013/03/29/svetovno-i-ili-bylgarsko-info-i-vyprosi.1069323

ЗА КРАКРА +35 - ВЕЛИКОЛЕПЕН ДЕТАЙЛ ОТ ТЕБ!
цитирай
2. germantiger - ...
04.04.2013 19:51
Българската история и нет-пространство или със сигурност блог.бг, има нужда от постинги с твоя маниер - категорично, подготвено и знаещо, обективно поставяне фактите "на масата".
Да те харесват или не харесват, това не е от особено значение въобще - факт е, че поради образованието и знанията ти, не се наемат да спорят урболешки с теб!

От друга страна Гюстав Льобон е рекъл:
"Идеите не влияят на поведението, докато не бъдат преведени на езика на чувствата." - художествен мой превод. Езика на науката не е експресивен, но е истинен.
цитирай
3. dinkov - Динков
04.04.2013 23:05
+ 1.
Ицко
цитирай
4. marknatan - Аз пък бях започнал една поредица за ...
05.04.2013 04:15
Аз пък бях започнал една поредица за малко изветсните български царства от 14 15 век но ще почака
И така:
Първата ( т 1) е пълна простотия, но какво можеда се очаква от анонимус разбрал Правилният Принцип на психопата боцман ... ("пиша без да влизам в детайли по фактологията, всеки, който има желание или потребност може да провери, да обори или допълни изнесените от мен факти." )
т 2 Тъпня на таркалета за зетя ("пиша без да влизам в детайли по фактологията, всеки, който има желание или потребност може да провери, да обори или допълни изнесените от мен факти." )
т 3 БЕЗ ДУМИ по Правилният Принцип виж по горе "3. Консолидация на славяните и начало на тяхното самостоятелно политическо развитие " тва е за швестерчето и Прусаците
т 4 Поредната тъпня и непознаване на източниците
т 5 А + ТУК СИ В ДЕСЯТКАТА Еще раз А+
Мога самод а добавя за прочутият "Български обичай " подограването и високомерито упоменат от б;лагодарните на цар Симеон за създфаването им на държава маджари упоменат от Везд иср Анарх в литераурата на Бизантия куреспунденцията на Звездоброеца с Симо Ха ха ха
т 6 за Православната скотщин аи Калояна виж Ист Анарх

т 7 западняшките тъпни . катом "проноис: ха ха ха ппоне нещо ново а то пак Принципа на психопата
т 8 А+ един ден вез ист нарх ще постне разказа "Третият майстор" за оснпователя на Италианския ренесанс майстор / не се чете/

По втора гл за тея простотии тип швестерски умоитворения не ми се кументира
ще спомена само за Мидийският огън на българите нарична и мидиихсйи и от гърците ( биц михаил аталиат) известен днес като гръцки, за стенобитните уникални машини създадени отъ хуните изпозвани при превземането на два пъти на Непревзимаемият град и Солунсдката митница от Калоян , за Требучета при превземането на Плиска за военните тактоки на т нар булгари и т н

Важното е че нищо тук написано не е важно без т та за Унгарците




цитирай
5. apostapostoloff - Швабският тигър е
05.04.2013 04:54
един гагаузин- графоман. И толкоз!
цитирай
6. germantiger - Дядо Постоле, предците ми са от северните области, нежели Швабия, ама няма значение ;)
05.04.2013 09:52
apostapostoloff написа:
Швабският тигър е един гагаузин- графоман. И толкоз!


... а ти си ми гумената кукла, кукльо ;)

И двата ни коментара са за триене.
цитирай
7. anonymousbulgaricus - Вероятно имаш предвид Отон Велики и ...
05.04.2013 10:40
Вероятно имаш предвид Отон Велики и битката през 955, която спира маджарските инвазии на запад. Но това е следствие и е по-късно събитие. 895 ИРИ пренася с флота си маджарите през Дунав и така заобикаля защитната система на българите, като удря в гръб Симеон. С помощта на печенегите той успява да ги разбие и ги преселва в Панония. Симеон е достатъчно "византиец" и от тогава до смъртта на Петър І по съвсем "византийски" тертип" България се обзавежда с два народа "федерати" на североизток печенегите, които са лоялни съюзници и се разправят като такива в крайна сметка и двата пъти със Светослав и на северозапад маджарите, които тормозят Западна Европа и при нужда помагат на България. Чак при Самуил и печенегите и маджарите ще станат неутрални спрямо българите, а след 1018 ще започнат първите да нападат тема Парастрион (вече трайно ромейска), а вторите да се бият и да опитват да завладеят българските комитати на север от Дунав във Влашката низина, а след това и Белград и Браничево.

Монголите са късно проявление и България по това време, няма ресурс да ги спира. Руските княжества са горе долу в състоянието на България след Йоан Александър и не оказват особена съпротива, завладяни са за 3 г. има няма и след това съществуват два века по милостта на хановете. Всъшност двете битки, за които е известно монголите да са губели през силния си период на експанзия, когато мачкат всичко наред са "български". Едната е т.н. "Битка на овните" когато волжките българи спират за няколко години експанзията им, а другата е при връщането им от Унгария, когато техен отряд нахлува в България и е разбит. До смъртта на Йоан Асен ІІ България остава напълно независима от тях. . От 1236, когато завладява Волжка България до 1242 г., когато владее вече Австрия и започва да овладява и Чехия има само 6 години. Ако не е решението на Бату да се върне и да се бори за това да стане върховен хан на монголите и междусобиците между неговите наследници...
цитирай
8. anonymousbulgaricus - ИРИ и България са стратегически ...
05.04.2013 10:57
ИРИ и България са стратегически противници. От гледна точка на ИРИ българите от някаква форма на федерат се превръщат в основен съперник. Въпреки това през ПБЦ българите по-често си спазват договорите почтено и правят "добрини", отколкото да го играят срещу империята. Обикновено действията им са предизвикани и рядко са самостоятелни агресори. Има двама императори, които си поставят стратегическа цел да отвоюват завладяната от българите ромейска територия на България - Константин Копроним не успява, Василий І успява. Иначе българите спират хазарите, спасяват Константинопол от арабите, връщат трона на Никифор Ринтомет, потушават бунта на Тома Славянина и т.н. и т.н. Но като цяло двете държави са съперници и взаимно се отслабват - факт. Въпреки, че са в симбиоза и отслабването на едната води до проблеми за другата и обратно, но това е положието.
За флота, българите не са имали силен флот, въпреки че са имали. Още Омуртаг ползва лодки по Дунав, когато потушава славянските бунтове, за Йоан Асен ІІ, Добротица и Иванко вече има и морски флот.

Константинопол е най-силната и непревземаема крепост в Европа въобще. Той е завладяван два пъти само, единия път от латинците случайно и с предателство, другия от османците след дълга и изтощителна обсада. Вероятно флотът би улеснил завладяването му, но и в двата случая не помага. Латинците са пуснати в града, а османския флот знаеш какво му се случва, той тогава е все още слаб и те ползват генуезците, за да ги извозват насам натам. Завладян си е по суша и не заради глада, а по други причини. Българите са имали пет възможности да го вземат - Крум, Симеон, Калоян - умират твърде късметлийски и в твърде подходящ момент при неизяснени обстоятелства. Йоан Асен ІІ се отказва, а след това и той подходящо умира. Михаил Шишман за малко не успява да го вземе с хитрост, но византийците се усещат в последния момент. Обсадното дело при тези владетели е на високо ниво. Калоян чак мести река, за да завладее град.
цитирай
9. anonymousbulgaricus - Натан, ситуацията с България и с...
05.04.2013 11:05
Натан, ситуацията с България и славяните и по-близка до тази на Карл Велики с германците и няма нищо общо с Прусия. По точка 4 ще ми е интересно да обясниш повече и с повече източници какво точно имаш предвид. По точка 7 също не зная какво имаш предвид. За обсадните техники съм писал. Напиши пост, ще е полезно.
Както съм казал в увода това трябваше да е коментар, който да опише основните неща. Ако седна да пиша за всяка отделна точка и подточка това е работа за няколко монографии. Има достатъчно извори и написано в литературата, че който иска да намери каквото му трябва.

За българските владетели от 14-15 век пиши, все ще е полезно.

А да, между другото и като добавка към коментарите на германтигъра. Късните воеводства на север от Дунав, които вероятно са създадени от Тодор Светослав до голяма степен решават въпроса с татарите, а и с унгарците, които вече са врагове. В последствие те ще заживеят самостоятелен живот, а по късно ще бъдат използвани от Великите сили, които от тях ще създадат днешна Румъния и Молдова, по доста неприятен за българите начин.
цитирай
10. demograph - Образоващ постинг!
05.04.2013 11:26
Благодаря. Успех.
цитирай
11. anonymousbulgaricus - Благодаря. Успех. И аз благодаря, ...
05.04.2013 11:45
demograph написа:
Благодаря. Успех.

И аз благодаря, надявам се да е такъв, въпреки, че е писан наедро и набързо.
цитирай
12. apostapostoloff - "Дядо" ти скоро ще
05.04.2013 15:54
идва във Варна и така ще ти загрее нордическия гъз, че после цяла година ще се уригваш на българска сперма!
цитирай
13. germantiger - ...
05.04.2013 21:20
apostapostoloff написа:
"Дядо" ти скоро ще идва във Варна и така ще ти загрее нордическия гъз, че после цяла година ще се уригваш на българска сперма!


Обаждай се, заешко сърце - гледах те при Кево-Кеворкяна и там беше жалък мишок, така съгласен, така изнежен, така различен от лексиката тук в блога.

Мека ми Мариьо, като наминаваш към Варна, ако желаеш драсни - ако си изтърва ръката ще приключиш участия за половин година, дори в радиото.

Последно майка ти на какво се оригва - на червеи или баща ти на пръст?! Имаш възможност да отговориш на мен и няколко авери от ТИМ лично, няколко от нета в друг сайт побеседваха in live с нас.
цитирай
14. анонимен - Хайде сега, няма нужда от това да се ...
07.04.2013 18:57
Хайде сега, няма нужда от това да се излагате. Ако имате нещо по темата коментирайте, личните си въпроси си ги решавайте лично.
цитирай
15. germantiger - ...
08.04.2013 10:17
Аз и на лично съм му писал същото, но той е заешко сърце - смълча се.

Що иде реч до излагането още преди дни съм писал тук - на автора на блога да ни трие коментарите, защото са спам и цинизъм не за публика.
цитирай
16. anonymousbulgaricus - Прави сте, ако има следващ такъв ще ...
08.04.2013 18:01
Прави сте, ако има следващ такъв ще трия. А инак, поклон пред жената превърнала се сама себе си в история, творейки история, за да може някога да казваме на децата си - живяхме във времето на Желязната лейди!

цитирай
17. liubitel - благодаря за постинга. Пиши по-...
09.04.2013 21:05
благодаря за постинга. Пиши по-вече
цитирай
18. anonymousbulgaricus - И аз благодаря, ще се опитам!
11.04.2013 11:01
И аз благодаря, ще се опитам!
цитирай
19. leonleonovpom - Поздравления със закъснение!
08.01.2014 21:10
Да, сега прочетох материала ти и съжалявам
за закъснението!
Имаме пълно единомислие по всичко, сега го установявам!
Изводът е, нямаме причина като народ да се срамуваме от миналото си, при всеки народ има и възход и падение, можем да се гордеем с него, разбира се, без да се прекалява!
цитирай
20. anonymousbulgaricus - Имаме дълга и сложна история, но ...
07.02.2014 18:52
Имаме дълга и сложна история, но нищо в нея от което да се "срамуваме" или да крием, че да ходим и с наведена глава!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anonymousbulgaricus
Категория: История
Прочетен: 397961
Постинги: 30
Коментари: 831
Гласове: 518
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930